Προς το περιεχόμενο

Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου και κασετών πέρυσι γνώρισαν διψήφια ανάπτυξη


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κόλλησα κι εγώ με τον Παντελίδη, χαχαχαχ!

Συμφωνώ με αυτά που λές μόνο που υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. (Ξέρω πως το παραλληλίζεις και πιάνω επακριβώς το νόημα που θέλεις να πείς)

Το να βάλεις 4 titan και τα τροφοδοτικά των 2KW+ και τους Xeon 18core X2 συν τα 128GB RAM και ECC παρακαλώ!!!! :D σου φτιάχνει ενα μηχάνημα ΤΕΡΑΣ στην επεξεργαστική ισχύ. Θα κάνεις τη δουλειά σου στο 1/20 του χρόνου σε σχέση με εναν διπύρηνο i3.

Δεν αλλάζει η ποιότητα του rendering που θα βγεί απο τον διπύρηνο σε 2 χρόνια!!!! σε σχέση με τον 36 πύρηνο (2Χ18) που λέμε παραπάνω που θα το βγάλει σε 2 μέρες. Αλλάζει η ταχύτητα επεξεργασίας.

Και στον ήχο ΔΥΣΤΥΧΩΣ ισχύει αυτό που λένε ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Μόνο που εκεί το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα που αγοράζεις είναι η ποιότητα.

Εκτός βέβαια και εαν είσαι τρελός και θέλεις να δώσεις 100.000€ για ηχοσύστημα. Πιστεύω πως λειτουργεί αντιστρόφως εκθετικά. Μέχρι ενα σημείο πραγματικά φαίνονται διαφορές όσο ανεβαίνει η επένδυση. Απο αυτό το σημείο και πέρα οι διαφορές είναι απειροελάχιστες και μπορούν μόνο να μετρηθούν με εργαστηριακό εξοπλισμό. Εκεί πραγματικά πάμε σε κατηγορία Άραβα ή εφοπλιστή και συγκρίνεται με την τρελίτσα της ιδιοκτησίας. 

"Έχω το καλύτερο ηχοσύστημα/τηλεόραση/γιώτ/αμάξι/πισίνα/σπίτι κλπ."

Οπότε ναι, πλέον παύει να γίνεται μέσο για απόλαυση της ίδιας της μουσικής και γίνεται αρρώστια ιδιοκτησίας του "απόλυτου", στόχος ουτοπικός καθώς την επόμενη μέρα το "απόλυτο" αυτό γίνεται το "απόλυτο "του ...χθές δίνοντας τη θέση του σε κάτι άλλο.

Ωστόσο για να ακούσει κανείς καλό ήχο δυστυχώς πρέπει να κινηθεί απο ενα επίπεδο και πάνω το οποίο έχει διόλου ευκαταφρόνητο κόστος (δηλαδή δεν είναι του ύψους 100-200€).

1 ώρα πριν, randomcat είπε

Ακόμα και ένα σάιτ αφιερωμένο στο βινύλιο παραδέχεται ότι στην πράξη ΔΕΝ έχει καλύτερο ήχο...

https://www.vinylvintage.net/vinyl-vs-digital/

 

... εκτός αν είσαι κάπως έτσι:

s-l300.jpg

Να μου επιτραπεί να έχω μερικές επιφυλάξεις για το εν λόγω site. Οι ανασκοπήσεις (review) και πολλές τεχνικές αναφορές πέφτουν σε ανακρίβειες και αντιφάσεις. Άλλωστε το συγκεκριμένο site είναι συνεργάτης του Amazon που κάνει review σε προϊόντα που πουλάει το Amazon και φυσικά παραπέμπει στο τελευταίο κατευθείαν για αγορά μέσω ειδικού συνδέσμου.

 

Επίσης να πώ πως όντως το CD-Audio και συγκεκριμένα η κωδικοποίηση PCM στα 44.1KHz είναι σαφώς ανώτερη ως προς το SNR και ως προς το noise floor που είναι κατώτερα ποιοτικά στα βινύλια. (υψηλό Noise floor, χαμηλό SNR, υψηλή παραμόρφωση, επιφανειακός θόρυβος). Ωστόσο επειδή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το mastering και φυσικά ο εξοπλισμός αναπαραγωγής, υπάρχει περιθώριο για σοβαρά σφάλματα. 

Για ενα τυπικό CD, το mastering μπορεί να σηκώσει "τσαπατσούλικη" δουλειά στο mastering και να "περάσει" ακουστικά το τελικό αποτέλεσμα απο την πλειοψηφία των ακροατών ως απλά αποδεκτό. Στο βινύλιο (απο κατασκευής καθώς πρόκειται για δυναμικά συμπιεσμένο ήχο όπου μέσω του RIAA curve αυτός εξισορροπείται μέσω του Phono και ενισχύεται σε line levels) δεν υπάρχουν περιθώρια για ερασιτεχνισμούς. Γι'αυτό και η πλειονότητα των δίσκων βινυλίου ήταν για τα σκουπίδια. Διότι εκεί πολύ απλά τα λάθη στο studio και οι προχειροδουλειές έβγαζαν ....αυτί!!!! 

 

Ενα πολύ καλό CD με σοβαρή δουλειά στο mastering συμφωνώ πως μπορεί να ξεπεράσει ενα αντίστοιχο βινύλιο, αρκεί να παιχτεί σε σωστό CD player και δεν μιλάω για CD Player τύπου Technics και πόσο μάλιστα σε κανένα DVD/Blu-Ray Player με πρόχειρο DAC και ελλιπές κύκλωμα διαχείρισης του dithering. 

 

Όσο για τη γλυκιά ζεστασιά του ήχου του βινυλίου, γνωρίζουμε πως αυτή προέρχεται από φαινόμενα ηχητικής παραμόρφωσης. Μόνο που για κάποιο λόγο η ανθρώπινη ακοή όχι απλά ΔΕΝ ενοχλείται αλλά αρέσκεται παραδόξως!

 

Τέλος,  επανέρχομαι στον εξοπλισμό. Δεδομένου οτι έχουμε ενα εξαιρετικό CD με εξαιρετικό mastering και την αντίστοιχη έκδοση του σε βινύλιο, το CD σαφώς και θα υπερέχει με την προϋπόθεση οτι θα παιχτεί σε ενα αξιοπρεπέστατο εξειδικευμένο CD player (π.χ. Esoteric/Electrocompaniet) σε σχέση με το βινύλιο παιγμένο σε ενα εξαιρετικό πλατώ/Phono συνδεδεμένο σε αντίστοιχους ενισχυτές/ηχεία όπως το ίδιο CD.

Επεξ/σία από Ardov
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 269
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Αν δεν κανω λαθος για να εχεις αναλογικο ηχο, πρεπει να ηχογραφηθει και αναλογικα αλλιως ειναι παλι ψηφιακος ο ηχος.
Βεβαια σημερα οι περισσοτεροι ηχογραφουν με πολυκαναλη ψηφιακη, για λογους ευκολιας και οικονομιας πανω απο ολα

Με το δικο μου συγκροτημα κυκλοφορησαμε προσφατα κασσετα, βινυλιο και Cd,,,οχι γιατι ειναι ρετρο και χιπστερια, αλλα για να εχουμε κατι απτο απο κυκλοφορια σαν μπαντα και να υπαρχει merch σε συναυλιες και σε tour. Η πλειοψηφια που τα αγοραζει ειναι για συλλεκτικους σκοπους,,,καθως πλεον εχουμε μαθει mp3, youtube κτλ...

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Ardov είπε

Όσο για τη γλυκιά ζεστασιά του ήχου του βινυλίου, γνωρίζουμε πως αυτή προέρχεται από φαινόμενα ηχητικής παραμόρφωσης. Μόνο που για κάποιο λόγο η ανθρώπινη ακοή όχι απλά ΔΕΝ ενοχλείται αλλά αρέσκεται παραδόξως!

Με equalizer δεν μπορείς να πετύχεις ακριβώς το ίδιο για MP3;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τόση ώρα συγκρίνετε δύο ανόμοια πράγματα.

Βινύλιο και mp3 από YouTube.

Αν πάτε σε high end εξοπλισμό για βινύλιο, θα το συγκρίνετε με high end ψηφιακό αρχείο.

Υπάρχουν αρχεία που δεν αλλάζουν τίποτα από την αρχική πηγή εξ ορισμού. Οπότε ακόμα κι αν είναι "τέλειο" το βινύλιο, μπορεί να μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή χωρίς καμία απώλεια.

Επίσης, αυτό το "ιδιαίτερο χρώμα" του βινυλίου, είναι η ατέλειες κι ο τρόπος που πιάνει τον ήχο η ηχογράφηση. Δεν είναι ανώτερο του ψηφιακού και πάλι εξ ορισμού.

Δεν ξέρω αν με θεωρείτε συλλέκτη.

Έχω κοντά στα 5 TB ασυμπίεστη ψηφιακή μουσική, με όλα τα εξώφυλλα (από όλες τις εκδόσεις κάθε άλμπουμ), στίχους, φωτογραφίες κλπ. Και χωράνε πολύ όμορφα σε δύο δίσκους (τον κανονικό και τον back up).

Εννοείται επίσης, πως για τις μουσικές μου ανάγκες μετατρέπω τα Flac μου σε AAC για θέμα χώρου. Και πάλι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεχωρίσεις τα δύο αρχεία.

 

https://www.npr.org/sections/therecord/2015/06/02/411473508/how-well-can-you-hear-audio-quality

Για δείτε αυτό εδώ.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 λεπτά πριν, randomcat είπε

Με equalizer δεν μπορείς να πετύχεις ακριβώς το ίδιο για MP3;

οχι καμια σχεση. Αν η πηγη που ηχογραφησεις δεν ειναι αναλογικη τοτε δεν θα γινει ποτε.

Υπαρχουν ομως καποια προγραμματα που στο mix μπορεις να πετυχεις ως ενα μεγαλο βαθμο τον αναλογικο ηχο, με ψηφιακα μεσα.

Σε κατι live ηχογραφησεις που καναμε προσφατα χρησιμοποιησαμε αυτη την τεχνικη, και εχει πολυ ωραιο αποτελεσμα. Ουσιαστικα ειναι η φτηνη λυση της αναλογικης ηχογραφησης, αρα σαν να ακους κασετα ή βινυλιο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με τόσους ρετρολάγνους των αναλογικών πηγών (γιατί ο ήχος ήταν και θα παραμείνει πάντα αναλογικός) μου ήρθε στο μυαλό το σενάριο του "αναλογικού"  J. E

 

Από την άλλη όποιος θέλει μπορεί να ακούει ψηφιακές ηχογραφήσεις αναλογικά. Γιατί το 99% των ηχογραφήσεων τώρα είναι ψηφιακές. 

Όπως και οι παλιές έχουν γίνει ψηφιακές για να σωθούν από την φθορά του οργανικού υλικού που είναι η ταινία. Και το φιλμ το ίδιο από το αρχείο της ΕΡΤ μέχρι τις παλιές ελληνικές ταινίες όλα έγιναν ψηφιακά αρχεία πλέον για τους ίδιους λόγους. 

Και για όσους θα πούνε ότι γίνονται ακόμα αναλογικές ηχογραφήσεις ας μάθουν πρώτα πόσο κοστίζουν τώρα μερικά μέτρα μπομπίνα για Studer  και θα πάρουν αυτόματα την απάντηση τους. 

Επεξ/σία από Aprile
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 λεπτά πριν, fytotech είπε

Έχω κοντά στα 5 TB ασυμπίεστη ψηφιακή μουσική, με όλα τα εξώφυλλα (από όλες τις εκδόσεις κάθε άλμπουμ), στίχους, φωτογραφίες κλπ. Και χωράνε πολύ όμορφα σε δύο δίσκους (τον κανονικό και τον back up).

Και εγώ εχω κανα 100 κιλά βινύλια τακτοποιημένα όμορφα και ωραία στην βιβλιοθήκη, άλλη αίσθηση να τα βλέπεις και άλλη αίσθηση να τα έχεις στον σκληρό , όπως επίσης το ίδιο κάνω και για κάποια αγαπημένα games/ταινιες, γαματη φαση το Steam αλλα θελω και το κουτακι απο το game, γιατί ποιο πολύ με γεμίζει να βλέπω μια βιβλιοθήκη γεμάτη από βινύλια games βιβλία απο να τα εχω ολα σε εναν σκληρο. #kapitalas

Επεξ/σία από Fil_X
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πόσο σιχανόμουν τους δίσκους ως παιδί. Αλλά, ακόμη περισσότερο, πόσο σιχαινόμουν τις κασέτες. Την ευαισθησία τους, το μπρος-πίσω για να βρεις το τραγούδι που ήθελες και σου ξελίγωνε τις μπαταρίες στο walkman, τα βάλε-βγάλε, τον όγκο που έπρεπε να κουβαλάς στις διακοπές/κατασκήνωση/εκδρομές. Η πιο χαρούμενη ανάμνησή μου από τον χώρο της τεχνολογίας είναι, αναμφίβολα, όταν αγόρασα το 2001 το Creative DAP.

Μην αγχώνεστε, οι σημερινοί σαραντάρηδες+ έχουν το χρήμα και είναι οι opinion leaders, για αυτό πήξαμε στην εϊτίλα. Γλιτώσαμε από τον Μαστοράκη και τα Golden Sixties του, σειρά πήραν οι επόμενοι. Σε καμιά δεκαετία θα αποθεώνουμε τα mini discs.

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως είπαν και άλλοι, αυτοί που έχουν τόση αποθέωση για τα αναλογικά, θυμούνται (ή όντως είχαν λόγω πλούτου) τα καλύτερα αναλογικά. 

Εγώ θυμάμαι από τα 90s τις κασέτες του λωκού σε κάτι χρέπια που με το ζόρι καταλάβαινες τι άκουγες και τα σιντιά που κάποτε έπαιζαν, κάποτε όχι. 

Αυτά τα γούστα για αναλογικά, τουλάχιστον αυτά που είναι καλύτερα (ή "καλύτερα" ) από τα ψηφιακά είναι για γερά πορτοφόλια.

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω τώρα σειρά θα πρέπει να πάρουν οι βιντεοκασέτες... δηλαδή 8Κ και κουραφεξαλα..να βλέπεις υποβρύχια λήψη και λόγω χαμηλού bitrate/κακού encoding να βλέπεις τον βυθό σε λωρίδες...

  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ας το παραδεχθούμε πια ότι από ποιότητα ήχου δεν υπερτερούν οι αναλογικές πηγές.

Το όλο hype είναι καθαρά νοσταλγικού χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό.

Εγω προσωπικά έχω και πικάπ και μπομπινόφωνο και παραδέχομαι ότι τα βάζω να παίζουν γιατί απλώς όταν παίζει η μουσική μου αρέσει που τα βλέπω να γυρίζουν.

  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν καμιά 5ετία άνοιξα την κασετοθήκη μου, όχι κάτι τρελό, καμιά 60άρα κασέτες
από το 1986 μέχρι το 1997. Με λύπη διαπίστωσα ότι από τις αντιγραφές, δούλευαν
μόνο κάποιες TDK και Sony καλής ποιότητας. Από τις αγορασμένες δεν δούλευαν όλες.

Μπορώ να κατανοήσω την επιστροφή του δίσκου τόσο ως χόμπι τύπου "παραδοσιακό
ξύρισμα" όσο και ως ανώτερη ποιότητα ήχου υπό πολλές προϋποθέσεις. Για την κασέτα
όμως, πραγματικά δεν βρίσκω νόημα πέραν του διακοσμητικού.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στην κατοχή μου έχω :

Λαμπάτο μπομπινόφωνο 1/4 ίντσας (θα το κάνω restoration, μου έμεινε ο ιμάντας μια μέρα ενώ έπαιζε).

15ιντσα ηχεία (σετ), με τις ανάλογες κόρνες και monoblock.

Όπως σωστά ειπώθηκε, για να δουλέψεις με αναλογικό ήχο που να τσακίζει κάθε ψηφιακό μέσον, θες εξοπλισμό βαρβάτο που κοστίζει 5ψήφιο και πέρα ποσό μέχρι και μύρια για high end, βλέπε wavac και άλλους σχετικούς γίγαντες του ήχου.

Είχα γράψει μπομπίνες παλιότερα (από το Studio) που θέλω να τις ξανακούσω. Το ωραίο είναι ότι η μπομπίνα έχει λιγότερες φθορές από το βινύλιο. Έχω πολλά βινύλια σφραγισμένα που δεν τα χρησιμοποιώ για να μην τα χαλάω, έχω κρατήσει τα ίδια album σε CD που είναι ποιο πρακτικό σε καθημερινή χρήση. Ποιο πολύ της ηλεκτρονικής μουσικής είμαι αλλά και ροκ που άκουγα, το mp3/YouTube σκότωνε εντελώς τις δυναμικές ειδικά στα drums. Για να ευχαριστηθείς rock/metal μουσική το minimal που θα χρησιμοποιήσεις είναι το CD με ένα σχετικά παλέψιμο ηχοσύστημα.

Επίσης όσοι έχουν παίξει κιθάρα σε καλή λαμπάτη καμπίνα, για κανένα λόγο δεν θα επέστρεφαν στο τρανζίστορ! Η διαφορά και το βάθος που δίνει η λαμπάτη ενίσχυση είναι χαοτική.

Όσο αφορά τους CRT projectors που ακόμη κρατάω, τους έχω κρατήσει γιατί μαρέσει η εικόνα που βγάζει, ειδικά σε παλιές ταινίες τις κάνει και φαίνονται ποιο καθαρές στην εικόνα σε σχέση έναν ψηφιακό που δεν έχει ισάξια video DACs. Συν ότι μπορείς να παίξεις duck hunt σε 120 ίντσες 😋

11 λεπτά πριν, dchatz είπε

Ας το παραδεχθούμε πια ότι από ποιότητα ήχου δεν υπερτερούν οι αναλογικές πηγές.

Το όλο hype είναι καθαρά νοσταλγικού χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό.

Εγω προσωπικά έχω και πικάπ και μπομπινόφωνο και παραδέχομαι ότι τα βάζω να παίζουν γιατί απλώς όταν παίζει η μουσική μου αρέσει που τα βλέπω να γυρίζουν.

για να το λες αυτό μάλλον δεν έκατσες μπροστά σε ένα σοβαρό σετ, όπως αυτό που έχουν στις εκθέσεις. Πήγαινε στην έκθεση "ήχος εικόνα show 2019" που θα γίνει το Νοέμβρη και ξεκίνα να συγκρίνεις πηγές (αναλογικές και ψηφιακές).

Επεξ/σία από Pokemon640
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...