jkoukos Δημοσ. 6 Μαϊου Δημοσ. 6 Μαϊου 4 λεπτά πριν, gsisr είπε σ ευχαριστω για τη χρησιμη πληροφορια σου. το συνηθες σερβις δε περιλαμβανει αλλαγη του ανοδιου; δεν αφαιρεις την αντισταση γι αυτη τη δουλεια; Χωρίς γείωση, δεν δουλεύει η προστασία από το εσωτερικό ανόδιο. Γι' αυτό ανέφερα πριν το Stopcor. 35 λεπτά πριν, gsisr είπε ειναι σιγουρα 20 μοιρες προς ανατολη και οχι καρφι στο νοτο οπως του τονισα να ειναι. Πρόβλημα μεγάλο δεν υπάρχει. Απλά θα ξεκινά και τερματίζει νωρίτερα το όφελος από τον ήλιο. Ουσιαστικά θα έχεις λιγότερο όφελος τον χειμώνα και πολύ περισσότερη χασούρα το καλοκαίρι (άνευ σημασίας αυτή την περίοδο που καλύπτουμε μερικώς το πάνελ). Άνοιξη και Φθινόπωρο είναι αμελητέα η μείωση στην απολαβή, που απλά θα καλύπτεις αργότερα μέρος του πάνελ.. 1
gsisr Δημοσ. 6 Μαϊου Δημοσ. 6 Μαϊου (επεξεργασμένο) 35 λεπτά πριν, jkoukos είπε Χωρίς γείωση, δεν δουλεύει η προστασία από το εσωτερικό ανόδιο. Γι' αυτό ανέφερα πριν το Stopcor. Πρόβλημα μεγάλο δεν υπάρχει. Απλά θα ξεκινά και τερματίζει νωρίτερα το όφελος από τον ήλιο. Ουσιαστικά θα έχεις λιγότερο όφελος τον χειμώνα και πολύ περισσότερη χασούρα το καλοκαίρι (άνευ σημασίας αυτή την περίοδο που καλύπτουμε μερικώς το πάνελ). Άνοιξη και Φθινόπωρο είναι αμελητέα η μείωση στην απολαβή, που απλά θα καλύπτεις αργότερα μέρος του πάνελ.. χμμμ εγω θεωρησα πως γερνοντας ελαχιστα προς ανατολη θα ειχε οφελος τους χειμερινους μηνες οπου ο ηλιος κινειται χαμηλοτερα και δυει πιο νωρις Επεξ/σία 6 Μαϊου από gsisr
haris_216 Δημοσ. 6 Μαϊου Δημοσ. 6 Μαϊου 7 λεπτά πριν, Vstromrider είπε Και ποιο ειναι το προβλημα στο να την αλλαξεις ΟΤΑΝ θα αρχισει να τρεχει και οχι προκαταβολικα ? Πέρα από την γενική "θεωρία" του "καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις" οι λόγοι είναι οι εξής δύο: Συνήθως οι βλάβες τυχαίνουν σε χρόνο ανύποπτο που μπορεί κι εσύ να είσαι...ανύποπτος . Και άρα να συμβούν όταν λείπεις για διακοπές, όταν είναι κλειστά τα πάντα λόγω Χριστουγέννων, κλπ Στα πιο τεχνικά όμως, αν είσαι τυχερός θα αρχίσει να τρέχει η φλάντζα πολύ και άρα θα το πάρεις χαμπάρι εσύ (ή κάποιος γείτονας) και θα το φτιάξεις. Αν όμως δεν είσαι τόσο "τυχερός" θα αρχίσει να τρέχει λίγο. Αυτό ενδεχομένως να μην φανεί αφού μπορεί να το απορροφήσει η μόνωση (πολυουρεθάνη). Αρχικά θα αρχίσει να το μαζεύει (λειτουργεί σαν σφουγγάρι στα πρώτα στάδια) και μετά από ένα συγκεκριμένο ποσοστό υγρασίας, διογκώνεται και "πετάει" πλαϊνά καπάκια και "ανοίγει" το εξωτερικό κέλυφος. Πράγμα που δύσκολα "μαζεύεται" Σημ. Σε όποια ταράτσα δεις boiler ηλιακού να έχει ανοίξει η κάτω ραφή του κέλυφους ή τα καπάκια να έχουν πετάξει ακόμα και τα πιρτσίνια (που κανονικά εκεί δεν δέχονται καμία πίεση) είναι σημάδι διαρροής και διόγκωσης 3 1
jkoukos Δημοσ. 6 Μαϊου Δημοσ. 6 Μαϊου 39 λεπτά πριν, gsisr είπε χμμμ εγω θεωρησα πως γερνοντας ελαχιστα προς νοτο θα ειχε οφελος τους χειμερινους μηνες οπου ο ηλιος κινειται χαμηλοτερα και δυει πιο νωρις Άλλο προσανατολισμός (που κοιτάνε) και άλλο κλίση των συλλεκτών. Ο προσανατολισμός γίνεται οριζόντια (Ανατολή-Δύση) όπου ο βέλτιστος για το δικό μας ημισφαίριο είναι προς Νότο (180°). Απόκλιση έως 15° δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά. Η δύση και η ανατολή του ήλιου, είναι εντελώς συμμετρικές. Τον χειμώνα δύει νωρίς και ξημερώνει αργά, ενώ το καλοκαίρι δύει αργά και ξημερώνει νωρίς. Απόκλιση πάνω από 15° το κέρδος από τον ήλιο θα ξεκινά και τερματίζει νωρίτερα (προς την Ανατολή) ή αργότερα (προς την Δύση). Εδώ έχουμε λίγο μικρότερο όφελος αν κοιτά προς την Ανατολή, καθώς συνήθως η εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη τις πρωινές ώρες κι επιπλέον ο ουρανός είναι καθαρότερος το απόγευμα. Μετά είναι η κλίση των συλλεκτών ως προς τον κατακόρυφο άξονα, δηλαδή η ανύψωση των κατόπτρων ως προς το έδαφος, που αυτή παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην απόδοση. Τον χειμώνα θέλουμε μεγαλύτερη κλίση (50°) ενώ το καλοκαίρι μικρότερη (20°), ώστε οι ακτίνες να πέφτουν κάθετα για βέλτιστη απόδοση ανά εποχή. Ωστόσο επειδή είναι αδύνατον να γίνεται αυτό (οι συλλέκτες είναι σταθεροί), η βέλτιστη τιμή μέσης ετήσιας απόδοσης για γεωγραφικό πλάτος ~38° που έχει η χώρα μας (από 35° έως 42°) επιτυγχάνεται με κλίση συλλεκτών 40°-50° και συνήθως οι βάσεις έχουν στάνταρτ ρύθμιση στις 42°-45°. 1
hp8 Δημοσ. 6 Μαϊου Δημοσ. 6 Μαϊου 44 λεπτά πριν, gsisr είπε θεωρησα πως γερνοντας ελαχιστα προς ανατολη θα ειχε οφελος τους χειμερινους μηνες οπου ο ηλιος κινειται χαμηλοτερα Για - + 10º δεν υπάρχει θέμα Τώρα στο θέμα του χειμώνα η κλίση του συλλέκτη ως προς το δάπεδο κάνει αυτο που λες Δηλ 45º έως 55º για χειμώνα και 20 έως 30 για καλοκαίρι και άνοιξη -φθινόπωρο -2,5º του Γεωγραφικού της περιοχής 1
sonikk Δημοσ. 6 Μαϊου Δημοσ. 6 Μαϊου Αυτά είναι μικροπροβλήματα παιδιά με τις κλίσεις κλπ. Εδώ βλέπω ηλιακούς σε μονοκατοικίες περιτριγυρισμενες όμως από οκταοροφες πολυκατοικίες που έχουν όφελος από την ηλιοφάνεια μια δυο ώρες την ημέρα.Οποτε τι να λέμε... Τραγική οι οικοδόμηση τέτοιων θηρίων.Και αισθητικα και πρακτικά. Πραγματικά σε τέτοιες περιπτώσεις η ύπαρξη ηλιακού είναι πεταμενα λεφτά. Δηλ ο ηλιακός θέλει ήλιο.Αν δεν τον έχεις είναι άχρηστος. Το μόνο θετικό στην κατασκευή των πολυκατοικιών απέναντι από μονοκατοικίες είναι η σκιά τους που λόγω κλιματικής κρίσης και καύσωνα τα καλοκαίρια δημιουργούν μια φυσική δροσιά. Τους ηλιακόυς τους αχρηστεύουν παντελώς πάντως. 2
PLACEBO_89 Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου Στις 6/5/2025 στις 1:44 ΜΜ, Vstromrider είπε Και ποιο ειναι το προβλημα στο να την αλλαξεις ΟΤΑΝ θα αρχισει να τρεχει και οχι προκαταβολικα ? Όπως το λες όταν θα αρχίσει! Κανένα απολύτως πρόβλημα. Συνήθως όμως δεν παίζει αυτό το σενάριο. Στις 6/5/2025 στις 1:37 ΜΜ, gsisr είπε @haris_216 σ ευχαριστω για τη χρησιμη πληροφορια σου. το συνηθες σερβις δε περιλαμβανει αλλαγη του ανοδιου; δεν αφαιρεις την αντισταση γι αυτη τη δουλεια; Να ξέρεις η δική σου φλάντζα είναι μονοκόμματη σιλικόνης πολύ καλής ποιότητας και επειδή φαίνεται ότι θα ασχολείσαι με τις θερμοκρασίες δεν θα ξεραθεί ποτέ! Συντήρηση μετά από 12 χρόνια σε τέτοια φλάντζα,τόσο καλή κατάσταση βάλαμε πάλι την ίδια! Αυτη εχει κοστος 10 με 12€ 1
sonikk Δημοσ. 8 Μαϊου Δημοσ. 8 Μαϊου 11 ώρες πριν, PLACEBO_89 είπε Όπως το λες όταν θα αρχίσει! Κανένα απολύτως πρόβλημα. Συνήθως όμως δεν παίζει αυτό το σενάριο. Να ξέρεις η δική σου φλάντζα είναι μονοκόμματη σιλικόνης πολύ καλής ποιότητας και επειδή φαίνεται ότι θα ασχολείσαι με τις θερμοκρασίες δεν θα ξεραθεί ποτέ! Συντήρηση μετά από 12 χρόνια σε τέτοια φλάντζα,τόσο καλή κατάσταση βάλαμε πάλι την ίδια! Αυτη εχει κοστος 10 με 12€ Κάτι φλάντζες που πουλάνε στα 4 ευρώ και συνήθως αυτές βάζουν είναι μάπα Ε; Εγώ στο μαγαζί που πηγαίνω και τις βλέπω μόνο τέτοιες έχει και καθόλου σιλικόνης.
haris_216 Δημοσ. 8 Μαϊου Δημοσ. 8 Μαϊου (επεξεργασμένο) Προφανώς, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στις φλάντζες υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες. Και σίγουρα, πολλές περισσότερες από τις "ποιότητες" είναι και οι "θεωρίες" που υπάρχουν αφού ο καθένας μας έχει τουλάχιστον μία Δεν θα μπω στη διαδικασία να (ξανα)πω/τεκμηριώσω το γιατί (τα έχουμε πει αρκετές φορές) αλλά θα πω μόνο τι κάνω εγώ, στο σπίτι μου (και στα σπίτια φίλων και συγγενών που μπορεί να μου έχουν εμπιστοσύνη). Λοιπόν η όποια φλάντζα/λαστιχάκι ανοιχτεί και βγει από τη θέση της (δηλαδή έχει "πατηθεί") ασχέτως ηλικίας και κατάστασης, απλά αντικαθίσταται. 9 ώρες πριν, sonikk είπε Κάτι φλάντζες που πουλάνε στα 4 ευρώ και συνήθως αυτές βάζουν είναι μάπα Ε; Εγώ στο μαγαζί που πηγαίνω και τις βλέπω μόνο τέτοιες έχει και καθόλου σιλικόνης. Με την "παγκοσμιοποίηση" γενικότερα και την "κινεζοποίηση" ειδικότερα το να βρεις ποιοτικό μικροεξάρτημα σε μαγαζί γίνεται όλο και δυσκολότερο. Οι πιο μεγάλοι μπορεί να θυμούνται 2, 5, 10 μαγαζιά στην Αθήνα που θα είχε πχ ποιοτικές βίδες, εξαρτήματα ή φλάντζες για την όποια δουλειά αλλά αυτά πια είναι είδος υπό εξαφάνιση. Μπορεί βέβαια πλέον να έχουμε την ευκολία του Leroy, του Praktiker, του Κανελάκη ή του Καυκά, αλλά αυτές οι λύσεις έχουν δύο μειονεκτήματα. Πολύ από το προσωπικό στερείται γνώσεων (χωρίς να φταίει το προσωπικό καθώς δείχνει ότι είναι εταιρική επιλογή) και η ποιότητα των εξαρτημάτων τους πολλές φορές είναι λίγο καλύτερη από αυτή που θα πάρεις από Jumbo ή Temu Σημ. Για να μην παρεξηγηθώ, ψωνίζω από όλα τα παραπάνω (κι έχω εργαστεί σε ένα από αυτά). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που παίρνω. Για να καταλήξω, προφανώς και (ακόμα) θα βρεις ποιοτική φλάντζα. Αλλά ίσως η αναζήτησή της να μην αξίζει τον κόπο. Τουλάχιστον για μένα αφού δεν χρειάζομαι (και ούτε θα εμπιστευόμουν) την φλάντζα που κρατάει δεκαετίες. Σε τελευταία ανάλυση γίνεται τόση συζήτηση από κάποιους εδώ μέσα για σκεπάσματα/ξεσκεπάσματα/μισοσκεπάσματα, κλπ, δηλαδή πολλή ενασχόληση με τον ηλιακό και μας κάθεται βαρύ να αλλάξουμε μία απλή φλάντζα στην 4ετία (που είναι και ευκαιρία για ένα ψευτοκαθάρισμα από άλατα); Επεξ/σία 8 Μαϊου από haris_216 1 1
pavloa Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα. Μια ερώτηση να κάνω. Στον ηλιακό αλλά και στην αντλία έχουν βάλει μόνωση στις σωλήνες. Από ότι είδα στις ενώσεις της μόνωσης δεν έχουν βάλει κάτι και μερικές ενώσεις έχουν ένα ελάχιστο κενό μεταξύ τους ειδικά στα σημεία που έχουν βάλει στηρίγματα. Εκτός από την κλασική μονωτική ταινία ή υφασμάτινη ταινία, υπάρχει κάποιο άλλο υλικό που μπορώ να βάλω? Κάπου είχα δει μόνωση αρμαφλεξ σε ρολο με κόλλα αλλά δεν μπορώ να βρω. Έκανα μια γύρα στα καταστήματα της περιοχής μου αλλά όλοι έλεγαν την κλασσική μονωτική ταινία. Επεξ/σία 9 Μαϊου από pavloa
PLACEBO_89 Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου Στις 8/5/2025 στις 6:36 ΠΜ, sonikk είπε Κάτι φλάντζες που πουλάνε στα 4 ευρώ και συνήθως αυτές βάζουν είναι μάπα Ε; Εγώ στο μαγαζί που πηγαίνω και τις βλέπω μόνο τέτοιες έχει και καθόλου σιλικόνης. Μαπα δεν ειναι απλα εχουν λιγοτερες ανοχες. Καποιος που τον κανει συντηρηση ανα 2-4 χρονια μια χαρα αντεχουν. 1
haris_216 Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 1 ώρα πριν, pavloa είπε Καλησπέρα. Μια ερώτηση να κάνω. Στον ηλιακό αλλά και στην αντλία έχουν βάλει μόνωση στις σωλήνες. Από ότι είδα στις ενώσεις της μόνωσης δεν έχουν βάλει κάτι και μερικές ενώσεις έχουν ένα ελάχιστο κενό μεταξύ τους ειδικά στα σημεία που έχουν βάλει στηρίγματα. Εκτός από την κλασική μονωτική ταινία ή υφασμάτινη ταινία, υπάρχει κάποιο άλλο υλικό που μπορώ να βάλω? Κάπου είχα δει μόνωση αρμαφλεξ σε ρολο με κόλλα αλλά δεν μπορώ να βρω. Έκανα μια γύρα στα καταστήματα της περιοχής μου αλλά όλοι έλεγαν την κλασσική μονωτική ταινία. Στην πράξη κι έτσι να αφήσεις το κενό δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν σώνει και καλά θέλεις να ενώσεις τα δύο τμήματα της μόνωσης η μονωτική κάνει μια χαρά δουλειά (και σε πολύ βατή τιμή) Αρμαφλέξ σε ρολό δεν έχω πετύχει κάτω από 1m πλάτος (και 20-30m μέτρα μήκος βέβαια)
pavloa Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 30 λεπτά πριν, haris_216 είπε Στην πράξη κι έτσι να αφήσεις το κενό δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν σώνει και καλά θέλεις να ενώσεις τα δύο τμήματα της μόνωσης η μονωτική κάνει μια χαρά δουλειά (και σε πολύ βατή τιμή) Αρμαφλέξ σε ρολό δεν έχω πετύχει κάτω από 1m πλάτος (και 20-30m μέτρα μήκος βέβαια) Πιο πολύ της αντλίας θέλω να κλείσω τα κενά Εγώ σκεφτόμουν κάτι τέτοιο https://www.dropfix.gr/ydreusi/monoseis/rola-monotika Επεξ/σία 9 Μαϊου από pavloa
nzeppos Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου Μήπως έχουμε και φωτογραφία για να δούμε για τι είδους κενά μιλάμε;
jkoukos Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 25 λεπτά πριν, pavloa είπε Πιο πολύ της αντλίας θέλω να κλείσω τα κενά Εγώ σκεφτόμουν κάτι τέτοιο https://www.dropfix.gr/ydreusi/monoseis/rola-monotika/ https://www.dropfix.gr/ydreusi/monoseis/rola-monotika/monosi-isorolls-solar-white-s-a-6mm.html Αυτό είναι φύλλο για μεγάλες επιφάνειες και όχι σωληνώσεις μικρές όπως ύδρευσης και ηλιακών. ISOPIPE Slit & Seal μπορείς να χρησιμοποιήσεις ή κοινή μόνωση που την κόβεις κατά μήκος και μετά περνάς από πάνω ταινία.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα