sphinxgr Δημοσ. 18 Ιουνίου Δημοσ. 18 Ιουνίου Στις 15/6/2025 στις 3:07 ΠΜ, sonikk είπε Τί είναι καλύτερο; Να σκεπάζετε τον συλλέκτη τοποθετώντας ένα φελιζολ και από πάνω το κάλυμμα ή σκέτο ένα κάλυμμα; Παλιό μεταχειρισμένο τεντόπανο. Θα αντέξει 300 χρόνια. Αυτά που πουλάνε ως έτοιμες λύσεις, ειναι παντελώς τσάμπα λεφτα και με ημερομηνία λήξης 3
haris_216 Δημοσ. 18 Ιουνίου Δημοσ. 18 Ιουνίου 53 λεπτά πριν, sphinxgr είπε Παλιό μεταχειρισμένο τεντόπανο. Θα αντέξει 300 χρόνια. Αυτά που πουλάνε ως έτοιμες λύσεις, ειναι παντελώς τσάμπα λεφτα και με ημερομηνία λήξης Τι τους λες τώρα; Αφοί πολλοί ψήνονται από ατάκες πωλητών για τα "ειδικά" και "διαστημικά" καλύμματα που ξαναστέλνουν τις ακτίνες του ήλιου στο διάστημα και φτιάχνονται από υλικό εγκεκριμένο από τη NASA Άσε που παίρνουν καλύμματα που πιάνει με σοβρακολάστιχο για "ευκολία στην τοποθέτηση" και που μόλις το βαρέσει κάνα μήνα ο ήλιος ξεραίνεται και μετά, αν φυσήξει λίγο ο αέρας, γίνεται αερόστατο και το ψάχνουν στις γειτονικές ταράτσες. 1 4
sphinxgr Δημοσ. 18 Ιουνίου Δημοσ. 18 Ιουνίου 26 λεπτά πριν, haris_216 είπε Τι τους λες τώρα; Αφοί πολλοί ψήνονται από ατάκες πωλητών για τα "ειδικά" και "διαστημικά" καλύμματα που ξαναστέλνουν τις ακτίνες του ήλιου στο διάστημα και φτιάχνονται από υλικό εγκεκριμένο από τη NASA Άσε που παίρνουν καλύμματα που πιάνει με σοβρακολάστιχο για "ευκολία στην τοποθέτηση" και που μόλις το βαρέσει κάνα μήνα ο ήλιος ξεραίνεται και μετά, αν φυσήξει λίγο ο αέρας, γίνεται αερόστατο και το ψάχνουν στις γειτονικές ταράτσες. xaxaxaxaxaxa Πραγματικά όπως τα έγραψες!!!! χαχαχαχχα 1
nzeppos Δημοσ. 18 Ιουνίου Δημοσ. 18 Ιουνίου Ισχύει ότι λάστιχα και γενικά ευτελή υλικά (πλαστικοί σύνδεσμοι, λεπτά πανιά κλπ) δεν θα βγάλουν πάνω από δύο καλοκαίρια με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται. Θέλει καλούς ιμάντες με μεταλλικές πόρπες ή έστω σκοινιά. Για να μην παρεξηγηθώ πάντως, εγώ δεν είπα να προσέχουμε τον ηλιακό σαν παιδί μας. Προσωπικά ούτε θερμόμετρο δεν του έχω βάλει και αυτό που έγραψα για αντικατάσταση του διχτυού σκίασης με λεπτότερο προέρχεται μόνο από την γκρίνια της γυναίκας για τη θερμοκρασία του νερού. Εμένα μια χαρά μου φαίνεται αλλά άντε βγάλε άκρη. Τα σουβλάκια κλπ που έχω αναφέρει στο παρελθόν (και ακόμα δεν έχω συνδέσει) τα βλέπω σαν προσωπικό project για να μάθω πως λειτουργούν και πως εγκαθίστανται αυτά τα πράγματα, ώστε να έχω λιγότερη ανάγκη από τους ήδη δυσεύρετους υδραυλικούς. 1 χρόνο τώρα μια χαρά δουλεύει ο ηλιακός και χωρίς αυτά, αλλά σε βάθος χρόνου έστω ότι θα τον βοηθήσουν να μακροημερεύσει με τη μικρότερη δυνατή συντήρηση.
sonikk Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου 12 ώρες πριν, sphinxgr είπε Παλιό μεταχειρισμένο τεντόπανο. Θα αντέξει 300 χρόνια. Αυτά που πουλάνε ως έτοιμες λύσεις, ειναι παντελώς τσάμπα λεφτα και με ημερομηνία λήξης Δεν αντιλέγω με την λύση του τεντοπανου απλά πιστεύω πως το κάλυμμα με αντηλιακή προστασία δηλαδή αυτό που είναι χρώματος ασημί αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και προστατεύει μακράν καλύτερα από ένα τεντοπανου. Διαφορετικά παλιά που σκέπαζαν τα αυτοκίνητα με κουκούλες ενώ τώρα όλοι βαριουνται και δεν βάζουν τιποτα θα έβαζαν τεντοπανα αντί καλυματων αντηλιακων.
jkoukos Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Σκέψου όμως και το άλλο. Γιατί δεν βάζουμε αντηλιακές μεμβράνες αντί για τέντα στα μπαλκόνια; Όσον αφορά την κουκούλα των αυτοκινήτων, μπορείς να βρεις ένα τέτοιο ρετάλι για χρήση στον ηλιακό; Δεν λέω για τις φθηνιάρικες που είναι λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο όπως οι μεμβράνες, αλλά την κλασσική ακριβή που δυσκολεύεσαι να την τυλίξεις καί είναι σχετικά βαριά. Άλλο πράγμα η κουκούλα και άλλο η αντηλιακή προστασία που βάζουμε στα τζάμια των αυτοκινήτων. Επεξ/σία 19 Ιουνίου από jkoukos 1 1
sonikk Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου 3 ώρες πριν, jkoukos είπε Σκέψου όμως και το άλλο. Γιατί δεν βάζουμε αντηλιακές μεμβράνες αντί για τέντα στα μπαλκόνια; Όσον αφορά την κουκούλα των αυτοκινήτων, μπορείς να βρεις ένα τέτοιο ρετάλι για χρήση στον ηλιακό; Δεν λέω για τις φθηνιάρικες που είναι λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο όπως οι μεμβράνες, αλλά την κλασσική ακριβή που δυσκολεύεσαι να την τυλίξεις καί είναι σχετικά βαριά. Άλλο πράγμα η κουκούλα και άλλο η αντηλιακή προστασία που βάζουμε στα τζάμια των αυτοκινήτων. Καταλαβαίνω τι λες αλλά βασικά αναφέρομουν στην ειδική επίστρωση που ασημιζει. Το τεντοπανο ουσιαστικά έχει να αντιμετωπίσει το μπετόν. Κοίτα εγώ πρακτικά διαπίστωσα το εξής. Είχα βάλει παλιότερα τεντοπανο.Επιασα από κάτω το τζαμί του καθρέπτη και ήταν ζεστό πολύ Ιούλιο μήνα.Απογοητευτηκα κάπως.Περιμενα καλύτερο αποτέλεσμα. Βάζω το άλλο το αντηλιακό και πιάνοντας από κάτω είχε μια θερμοκρασία ελάχιστα ζεστή. Αυτό το έκανα για ένα λόγο.Το τεντοπανο που είχα βάλει το θεώρησα πιο σκληρό υλικό και πιο χοντρό σε παχος και νόμιζα θα ανταποκριθεί καλά. Το άλλο το αντηλιακό πριν το πιάσω λέω πωπω τώρα από κάτω θα ζεματαει γιατί πιάνοντας από πάνω έκαιγε αρκετά. Και πιάνω από κάτω και παθαίνω πλάκα.Ηταν πολυ ελαφρά ζεστό. Δεν λέω ότι το τεντοπανο δεν κάνει δουλειά.Λεω ότι δεν κάνει την δουλειά που κάνει το άλλο.
haris_216 Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, sonikk είπε Καταλαβαίνω τι λες αλλά βασικά αναφέρομουν στην ειδική επίστρωση που ασημιζει. Το τεντοπανο ουσιαστικά έχει να αντιμετωπίσει το μπετόν. Κοίτα εγώ πρακτικά διαπίστωσα το εξής. Είχα βάλει παλιότερα τεντοπανο.Επιασα από κάτω το τζαμί του καθρέπτη και ήταν ζεστό πολύ Ιούλιο μήνα.Απογοητευτηκα κάπως.Περιμενα καλύτερο αποτέλεσμα. Βάζω το άλλο το αντηλιακό και πιάνοντας από κάτω είχε μια θερμοκρασία ελάχιστα ζεστή. Αυτό το έκανα για ένα λόγο.Το τεντοπανο που είχα βάλει το θεώρησα πιο σκληρό υλικό και πιο χοντρό σε παχος και νόμιζα θα ανταποκριθεί καλά. Το άλλο το αντηλιακό πριν το πιάσω λέω πωπω τώρα από κάτω θα ζεματαει γιατί πιάνοντας από πάνω έκαιγε αρκετά. Και πιάνω από κάτω και παθαίνω πλάκα.Ηταν πολυ ελαφρά ζεστό. Δεν λέω ότι το τεντοπανο δεν κάνει δουλειά.Λεω ότι δεν κάνει την δουλειά που κάνει το άλλο. Με την διαφορά ότι τεντόπανο ίσως να έχεις ήδη κομμάτι (και αν δεν έχεις το ρεταλι που θα πάρεις από τον τεντά θα έχει ξεφτίλα χρέωση, εκτός αν πέσεις σε "πονηρό") και θα σου κρατήσει όσο 2 ηλιακοί σε διάρκεια ενώ τα στυλ ηλιοπροστασια αυτοκινήτου (ειδικά αν σκεπάζεις όλο το καλοκαίρι) θα σου βγάζουν 2-3 καλοκαίρια top. ΑΝ είναι ποιοτικά (και κατά συνέπεια ακριβά) That being said, ο καθένας βάζει ότι γουστάρει. Και αν θεωρεί ότι ένα μονωτικο φύλλο με κολλημένο...καθρέφτη (αυτό και αν αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου και τις στέλνει πίσω "από εκεί που ήρθαν") αξίζει τον κόπο, ε τότε προχωράει με αυτό Επεξ/σία 19 Ιουνίου από haris_216
sphinxgr Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου 4 ώρες πριν, sonikk είπε Καταλαβαίνω τι λες αλλά βασικά αναφέρομουν στην ειδική επίστρωση που ασημιζει. Το τεντοπανο ουσιαστικά έχει να αντιμετωπίσει το μπετόν. Κοίτα εγώ πρακτικά διαπίστωσα το εξής. Είχα βάλει παλιότερα τεντοπανο.Επιασα από κάτω το τζαμί του καθρέπτη και ήταν ζεστό πολύ Ιούλιο μήνα.Απογοητευτηκα κάπως.Περιμενα καλύτερο αποτέλεσμα. Βάζω το άλλο το αντηλιακό και πιάνοντας από κάτω είχε μια θερμοκρασία ελάχιστα ζεστή. Αυτό το έκανα για ένα λόγο.Το τεντοπανο που είχα βάλει το θεώρησα πιο σκληρό υλικό και πιο χοντρό σε παχος και νόμιζα θα ανταποκριθεί καλά. Το άλλο το αντηλιακό πριν το πιάσω λέω πωπω τώρα από κάτω θα ζεματαει γιατί πιάνοντας από πάνω έκαιγε αρκετά. Και πιάνω από κάτω και παθαίνω πλάκα.Ηταν πολυ ελαφρά ζεστό. Δεν λέω ότι το τεντοπανο δεν κάνει δουλειά.Λεω ότι δεν κάνει την δουλειά που κάνει το άλλο. Τώρα όντως καθόμαστε κ ασχολούμαστε για την απορρόφηση θερμότητας του τεντόπανου VS ασημί κάλυμμα? Ειτε το ένα είτε το άλλο δεν θα ανεβάσει όυτε ενα βαθμο τη θερμοκρασία του νερου. Το τεντόπανο όμως είναι τσάμπα ενω θα κρατήσει για ΠΑΝΤΑ κ δεν πρόκειται να σκιστεί ποτέ οπότε πραγματικά δεν βλέπω λόγο που καθομαστε κ ασχολουμαστε για το αν θα αυξήσει το νερό 1c ή 0,2c 7 λεπτά πριν, haris_216 είπε θα σου κρατήσει όσο 2 ηλιακοί σε διάρκεια ενώ τα στυλ ηλιοπροστασια αυτοκινήτου (ειδικά αν σκεπάζεις όλο το καλοκαίρι) θα σου βγάζουν 2-3 καλοκαίρια top. ΑΝ είναι ποιοτικά (και κατά συνέπεια ακριβά) Όπου κάθε 3 καλοκαίρια θα δίνεις 50€ και για ποιο λόγο? για κανέναν...... Δηλαδή στα 15 χρόνια, θα έχεις πληρώσει ενα ηλιακό σε καλύμματα !!! Τότε ποιος ο λόγος να έχεις ηλιακό αν δεν κάνεις απόσβεση ποτέ !? 1
haris_216 Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου 3 ώρες πριν, sphinxgr είπε Όπου κάθε 3 καλοκαίρια θα δίνεις 50€ και για ποιο λόγο? για κανέναν...... Δηλαδή στα 15 χρόνια, θα έχεις πληρώσει ενα ηλιακό σε καλύμματα !!! Τότε ποιος ο λόγος να έχεις ηλιακό αν δεν κάνεις απόσβεση ποτέ !? Μα αν πρόσεξες το "πνεύμα" του ποστ μου, εγώ ΔΕΝ είμαι υπέρ αυτών των καλυμμάτων. Μια χαρά δουλίτσα κάνει το τεντόπανο. Ή το καραβόπανο. Ή γενικότερα το όποιο ανθεκτικό αδιαφανές ύφασμα, από τη στιγμή που κάνει σκίαση. 1
emiliosk Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου Υπάρχει κάποιο σημείο στο thread ή κάποιο άλλο thread που να με βοηθήσει στην επιλογή ηλιακού? Διάβασα τις τελευταίες 10 σελίδες αλλά έχει πάει τελείως αλλού η κουβέντα
sonikk Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου 4 ώρες πριν, haris_216 είπε Με την διαφορά ότι τεντόπανο ίσως να έχεις ήδη κομμάτι (και αν δεν έχεις το ρεταλι που θα πάρεις από τον τεντά θα έχει ξεφτίλα χρέωση, εκτός αν πέσεις σε "πονηρό") και θα σου κρατήσει όσο 2 ηλιακοί σε διάρκεια ενώ τα στυλ ηλιοπροστασια αυτοκινήτου (ειδικά αν σκεπάζεις όλο το καλοκαίρι) θα σου βγάζουν 2-3 καλοκαίρια top. ΑΝ είναι ποιοτικά (και κατά συνέπεια ακριβά) That being said, ο καθένας βάζει ότι γουστάρει. Και αν θεωρεί ότι ένα μονωτικο φύλλο με κολλημένο...καθρέφτη (αυτό και αν αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου και τις στέλνει πίσω "από εκεί που ήρθαν") αξίζει τον κόπο, ε τότε προχωράει με αυτό Oχι ρε συ εντάξει εγώ το τωρινο αντηλιακό το έχω έξι χρόνια και δεν έχει πάθει τίποτα. 23 ευρώ το πήρα από πρακτικερ. Μετά πήρα άλλο ένα για να σκεπάσω και τον δεύτερο συλλέκτη κατά το μισό γιατί πέρυσι αν θυμάσαι είχε καύσωνες διάρκειας.
nik33134 Δημοσ. 22 Ιουνίου Δημοσ. 22 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Καλημερα. Θελω να παρω εναν 160αρη ηλιακο glass με διπλο πανελ 3τμ. Το διαμερισμα ειναι στον 3ο οροφο μιας 6οροφης πολυκατοικιας στην Αθηνα. Το μπανιο ειναι διπλα στην σκαλα υπηρεσιας αρα υπαρχει ευκολη προσβαση για σωληνες και καλωδιο. Ποσο να υπολογιζω για εξοδα περα απο την αγορα και παραδοση του ηλιακου μεχρι την ταρατσα? Ξερω πως θα χρειαστω περιπου 25 μετρα καλωδιο για το ρευμα και περιπου τα διπλα μετρα σωληνες. Ο κατασκευαστης προτεινει τουμποραμα 15 η 16αρι. Δεν θελω να κανω την τοποθετηση εγω, αλλα καποιος υδραυλικος. Επεξ/σία 22 Ιουνίου από nik33134
jkoukos Δημοσ. 22 Ιουνίου Δημοσ. 22 Ιουνίου Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται στα 100-150€, αλλά προϋποθέτει αναμονή στην ταράτσα και έως 5 μέτρα για σωλήνες και καλώδιο τροφοδοσίας. Τα έξτρα μέτρα έχουν χρέωση συνήθως 4-5€/μέτρο (300-375€) οπότε καλύτερα να τα πάρεις εσύ εκ των προτέρων. Σε αντίστοιχη περίπτωση ήθελα 22 μέτρα οπότε προμηθεύτηκα μία κουλούρα 50 μέτρων προμονωμένο τουμπόραμα Φ18 (~1,5€/μέτρο) με τα αντίστοιχα ρακόρ και καλώδιο τροφοδοσίας 3x4mm2 (~2,6€/μέτρο), ενώ την τρύπα στον τοίχο την άνοιξα εγώ εκεί που ήθελα. Ακόμη και να πάρεις εσύ τα υλικά (κόστος περίπου 120€), λογικά θα χρεώσουν επιπλέον εργατικά ανάλογα την ευκολία όδευσης και τον χρόνο εργασιών που θα απαιτηθεί. Εγώ τα πέρασα μόνος μου κι έτσι έκαναν μόνον την τοποθέτηση του ηλιακού. 1 1
nik33134 Δημοσ. 22 Ιουνίου Δημοσ. 22 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 27 λεπτά πριν, jkoukos είπε Τα έξτρα μέτρα έχουν χρέωση συνήθως 4-5€/μέτρο (300-375€) οπότε καλύτερα να τα πάρεις εσύ εκ των προτέρων. Ευχαριστω! Τα 300-375€ απο που προκυπτουν? Χρειαζεται ειδικο τουμποραμα? Βλεπω παχος τοιχωματος 2 η 2,5mm, παιζει ρολο αυτο? Αποφασισα να παω σε Sol Violaris. Τους ζητησα να μου αλλαξουν την βαση απο 40 μοιρες σε 50 μοιρες για να εχω καλη χειμερινη αποδοση. Επεξ/σία 22 Ιουνίου από nik33134
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα