Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Τι δεν κατάλαβες από το άρθρο αν το διάβασες; Αναφέρεται στο παρόν πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει μεν αλλά είναι παγωμένο και όχι το παλιό που έχει λήξει προ πολλού.

Ναι έχεις δίκιο δεν πρόσεξα την ημερομηνία του άρθρου.

Για να δούμε..

• Απαντ. 9,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 20/9/2025 στις 8:11 ΜΜ, bjj-p είπε

Έχει κανεις εμπειρία ή γνώμη για αυτο το προϊον; https://axinar.com/c/solbox

επανέρχομαι και θα σου πρότεινα να μιλήσεις με το τεχνικό τμήμα της εταιρίας αν σε ενδιαφέρει γιατί θέλει κάποια αλλαγή υλικού να μπει σένα   κλασικό οικιακό ηλεκτρομποιλερ που δεν αναφέρονται στο site Πληροφοριακά βγάζει 70 βολτ 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, hp8 είπε

επανέρχομαι και θα σου πρότεινα να μιλήσεις με το τεχνικό τμήμα της εταιρίας αν σε ενδιαφέρει γιατί θέλει κάποια αλλαγή υλικού να μπει σένα   κλασικό οικιακό ηλεκτρομποιλερ που δεν αναφέρονται στο site Πληροφοριακά βγάζει 70 βολτ 

ναι θα επικοινωνησω απλα ηθελα καμμια γνωμη αν μπορει να αποδωσει εναντι του ηλιακου. απο βιντεο στο youtube ειδα και εγω καποιες πληροφοριες παραπανω.

που λεει οτι βγαζει 70v?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, bjj-p είπε

που λεει οτι βγαζει 70v?

στο τηλέφωνο :) Μιλα με το τεχνικό τμήμα (πατάς 5) για τεχνική και όχι μόνο ενημέρωση 

ΥΓ  Ξέχασα Θέλει μποιλερ από 120 λίτρα και πάνω Τα κλασικά του παταριού 60-80-100 δεν 

Επεξ/σία από hp8
Δημοσ.
Στις 20/9/2025 στις 8:11 ΜΜ, bjj-p είπε

Έχει κανεις εμπειρία ή γνώμη για αυτο το προϊον; https://axinar.com/c/solbox

Δεν το ξέρω (1η φορά το είδα τώρα από το link)

Προσωπικά δεν ενθουσιάζομαι καθώς η θέρμανση νερού με ρεύμα (γιατί αυτό είναι, άσχετα που έχει δικά του φ/β) χρειάζεται τη δέσμευση μεγαλύτερου εμβαδόν επιφάνειας πχ σε μία ταράτσα για να αποδώσει το ίδιο θερμικό αποτέλεσμα σε σχέση με ένα "κλασσικό" ηλιακό. Δηλαδή αν ένα "θερμικό" 200άρι πιάνει περίπου 4τμ σε μία ταράτσα, αυτό θέλει κανονικά πολύ μεγαλύτερο χώρο (δεν αναφέρει, ή εγώ δεν είδα, εμβαδόν των πάνελ περιλαμβάνει) για να ζεστάνει τα ίδια λίτρα. Επίσης το κλασσικό ηλιακό θα πετύχει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες, αν αυτό είναι επιθυμητό.

solbox-2.webp.f3aadbf956ad3e9ab5f8ef038b9b9d91.webp

Από δε το παραπάνω σχεδιάγραμμα δεν μπορώ να καταλάβω που είναι ο νεωτερισμός. Ή τι είναι αυτό που κάνει αυτό το σύστημα που ήδη δεν κάνει το οποιοδήποτε εγκατεστημένο φ/β, που συνδεδεμένο με το δίκτυο του σπιτιού, θα παρείχε ρεύμα ΚΑΙ στον θερμοσίφωνα. Εκτός πια αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε ενέργεια από φ/β αλλά ΜΟΝΟ για το ΖΝΧ οπότε είναι μία έτοιμη λύση πακέτο, για κάποιον που δεν θέλει να προβληματιστεί πολύ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, haris_216 είπε

Δεν το ξέρω (1η φορά το είδα τώρα από το link)

Προσωπικά δεν ενθουσιάζομαι καθώς η θέρμανση νερού με ρεύμα (γιατί αυτό είναι, άσχετα που έχει δικά του φ/β) χρειάζεται τη δέσμευση μεγαλύτερου εμβαδόν επιφάνειας πχ σε μία ταράτσα για να αποδώσει το ίδιο θερμικό αποτέλεσμα σε σχέση με ένα "κλασσικό" ηλιακό. Δηλαδή αν ένα "θερμικό" 200άρι πιάνει περίπου 4τμ σε μία ταράτσα, αυτό θέλει κανονικά πολύ μεγαλύτερο χώρο (δεν αναφέρει, ή εγώ δεν είδα, εμβαδόν των πάνελ περιλαμβάνει) για να ζεστάνει τα ίδια λίτρα. Επίσης το κλασσικό ηλιακό θα πετύχει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες, αν αυτό είναι επιθυμητό.

solbox-2.webp.f3aadbf956ad3e9ab5f8ef038b9b9d91.webp

Από δε το παραπάνω σχεδιάγραμμα δεν μπορώ να καταλάβω που είναι ο νεωτερισμός. Ή τι είναι αυτό που κάνει αυτό το σύστημα που ήδη δεν κάνει το οποιοδήποτε εγκατεστημένο φ/β, που συνδεδεμένο με το δίκτυο του σπιτιού, θα παρείχε ρεύμα ΚΑΙ στον θερμοσίφωνα. Εκτός πια αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε ενέργεια από φ/β αλλά ΜΟΝΟ για το ΖΝΧ οπότε είναι μία έτοιμη λύση πακέτο, για κάποιον που δεν θέλει να προβληματιστεί πολύ

Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι μεταφερει τη dc ενεργεια που παραγεται απο τα πανελ κατευθειαν στην αντισταση. Ετσι δεν εχει απωλειες μετατροπης dc σε ac,  και μεταφερει οση λιγη ποσοτητα φωτος δεσμευσει. Αυτο σαν αμεση συγκριση με ηλιακο. Νομιζω η τυπικη εγκατασταση ειναι 2-3 πανελ. 

Η θερμικη ενεργεια του ηλιου ειναι κατα πολυ πιο αποδοτικη στα ιδια τμ επιφανειας σε σχεση με την παραγωγη ηλεκτρικης. Τα πανελ εχουν νομιζω καπου στο 18-25% αποδοση.

Εχει ομως και αυτη η προταση, τις εφαρμογες της.  Μεταφορα σε λεβητοστασιο, λιγοτερες απωλειες λογω καιρου. Λιγοτερη καταπονηση λογω υπερθεμανσης, εφαρμογη σε κεραμειδια και αλλα.

Νομιζω το κουτι αυτο εχει και επαφες για να συνδεσεις εναλλακτικο τροπο θερμανσης πχ λεβητα αεριου, πετρελαιου κλπ. Γενικα αυτοματισμους.

Θελω να μαθω περισσοτερες τεχνικες λεπτομερειες για να πεισθω.

Επεξ/σία από bjj-p
Δημοσ.

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πώς μπορει να υπάρχουν ζεστά νερά χρήσης όταν στην ταράτσα κτιρίου υπάρχουν έξι συλλέκτες  σκέτοι χωρίς μποιλερ και στο υπόγειο ένας λέβητας πετρελαίου πάλι χωρίς μποιλερ;

Δεν υπάρχει δηλαδή ολοκληρωμένο σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα ούτε συστημα βεβιασμένης.

Δεν υπάρχει πουθενά μποιλερ δηλαδή ούτε στην ταράτσα ούτε στο λεβητοστάσιο.

Το μόνο που είδα ως δεξαμενή τετράγωνη είναι στο λεβητοστάσιο αλλά αυτό δεν είναι για να γεμίζει πετρέλαιο;

Συγνώμη αν δεν λέω κάτι σωστά αλλά λέω τι ακριβώς είδα.Και την επόμενη φορά  που θα ξαναπάω θα τραβήξω και θα ανεβάσω και φωτός.Γιατι εκεινη την ημέρα δεν το σκέφτηκα.

Δημοσ.

Αν ο λέβητας είναι σχετικά καινούργιος υπάρχει εξήγηση. Μπορεί αυτός να έχει δυνατότητα παραγωγής ΖΝΧ κατά την ζήτηση (έχει τέτοιον ο κουνιάδος στο χωριό) οπότε δεν χρειάζεται boiler.

Μία υπόθεση είναι ότι υπήρχε boiler που δούλευε είτε με βεβιασμένη κυκλοφορία (εξού και οι συλλέκτες) είτε με τον λέβητα. Κάποια στιγμή υπήρχε αστοχία, οπότε καταργήθηκε το boiler.

• Thanks 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, bjj-p είπε

Θελω να μαθω περισσοτερες τεχνικες λεπτομερειες για να πεισθω.

Αν δεν μιλήσεις με την εταιρία και κυρίως με κάποιον που το έχει τοποθετήσει και αφού είχε πρωτύτερα κλασσικό ηλιακό για να έχει εικόνα  και για τα δυο δεν θα πειστεις 

16 ώρες πριν, bjj-p είπε

Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι μεταφερει τη dc ενεργεια που παραγεται απο τα πανελ κατευθειαν στην αντισταση.

dc μεταφέρει στις αντιστάσεις Χρησιμοποιεί τριφασική αντισταση (συνδεδεμένη σε σειρά αν κατάλαβα καλά καθ όσον δεν τα λένε αν δεν τους τα ζητάς ένα προς ένα ) Εκτιμώ ότι βασίζεται στην λογική μεγαλύτερη ωμική αντίσταση με μια κάπως  σταθερή ένταση ρεύματος(αμπερ) θα έχεις πάντα κάποια ελάχιστα watt Τι θέλω να πω 2 πάνελ σε σειρά = 70v 10a (φωτο) Ανάλογα με την ηλιοφάνεια θα δίνουν από 5- 10 αμπερ Τώρα το κόστος 1250 € για 2 πάνελ 1 βάση 1 αντίσταση και 1 solbox δεν τα λες και λίγα Βάλε και την αγορά του ηλεκτομποιλερ Τελος πάντων 

Spoiler

image.jpeg.c321fdc285b1374ed21fb4f7557b16bc.jpeg

Spoiler

image.jpeg.42ff8694f7c9fac596107eb368a030c9.jpeg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας, εγώ αγόρασα το ( περιοχή κατερίνη μετά από μήνες πρώτη μέρα που δεν είχε ήλιο) Calpak GigaXS II 200/3. διπλής ενέργειας είναι πρώτη φορά που χρησιμοποιώ ηλιακό θερμοσίφωνα, η ερώτηση που έχω είναι πόση ώρα περίπου θα κάνει για να ζεστάνει το νερό στους 60° δηλαδή έτσι να μπορείς να κάνεις μπάνιο!

Η πρώτη δοκιμή που έκανα μετά από περίπου 45 λεπτά, το νερό είχε μία να πούμε okay θερμοκρασία λίγο παραπάνω από χλιαρό αλλά όχι καυτό! 

Των θερμοστάτη το έχω στους 60°, άλλη ερώτηση που έχω είναι άμα συμφέρει να αφήσω το ρεύμα της ημέρες που δεν έχει ηλιοφάνεια ή λίγο ήλιο ανοιχτό να μην χρειάζεται το ηλιακό να ανεβάσετε την θερμοκρασία από πολύ χαμηλά στους 60°?

Θα μπορούσα να ρυθμίσω το θερμοσίφωνα έτσι που να ανοίγει και να κλείνει η κάθε δύο ώρες για να κρατάει το νερό σε μία σταθερή θερμοκρασία έχω συνδέσει sonoff, να μπορώ να τον ρυθμίζω μέσω wi-fi και με χρονοδιακόπτη!

Επεξ/σία από Testgr
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Testgr είπε

Γεια σας, εγώ αγόρασα το ( περιοχή κατερίνη μετά από μήνες πρώτη μέρα που δεν είχε ήλιο) Calpak GigaXS II 200/3. διπλής ενέργειας είναι πρώτη φορά που χρησιμοποιώ ηλιακό θερμοσίφωνα, η ερώτηση που έχω είναι πόση ώρα περίπου θα κάνει για να ζεστάνει το νερό στους 60° δηλαδή έτσι να μπορείς να κάνεις μπάνιο!

Σύμφωνα με τον Υπολογιστή ενέργειας ζεστού νερού   ΕΔΩ για να αυξήσεις τα 200  λίτρα κατά 50 C απαιτούνται 11.7 (kWh) Σύμφωνα με τον χάρτη ακτινοβολίας (φωτο) η Κατερίνη δέχεται περί τα 4,5 kwh/m2  ημερήσιος Άρα εσύ για τις 11.7 (kWh) με τα 3τμ συλλέκτες που έχεις θέλεις 2,6 ώρες φουλ ήλιο  Λαμβανομένου υπόψιν ότι κανένας συλλέκτης δεν λαμβάνει - αποδίδει το 100% θέλει περισσότερες από 2,6 ώρες πλήρους ηλιοφάνειας  Τώρα για τα υπόλοιπα εσύ αποφασίζεις αφού ο ηλιακός είναι οκ 

Spoiler

image.png.4c264368a67371004bf0c5020a3afd62.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Tι μπορώ να κάνω για ηλιακό θερμοσίφωνα ώστε να έχω σταθερη θερμοκρασία ζεστού νερού ή για να το πω πιο απλά όταν έχει συννεφιά και τελειώνει το ζεστό νερό του ηλιακού να μην χρειάζεται να ανάβω αντίσταση αλλά να βρω μια λύση ώστε να καταλαβαίνει το σύστημα ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό και αυτόματα να το ζεσταίνει πάλι.

Διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει λεβητοστάσιο ή λεβητας ή μποιλερ για να συνδεθεί κάτι και ο ηλιακός είναι διπλής ενέργειας.Βεβιασμενης δεν μπορώ να βάλω γιατί λόγω ιατρικών εξόδων μέλους της οικογένειας μου στην παρούσα φάση δεν μου επιτρέπεται οικονομικά να προβώ σε τέτοια ακριβη αγορα οπότε αναζητώ μια πιο οικονομική λύση εφόσον υπάρχει.

Αν υπάρχει κάποια απορία ή ξεχνάω κάτι να πω ρωτήστε με.

Ευχαριστώ πολύ.

Επεξ/σία από sonikk
Δημοσ.

Καυστήρα δεν έχεις, ούτε άλλο boiler και δεν θέλεις να ανάψεις την αντίσταση. Με ποιόν μαγικό τρόπο θα έχεις ΖΝΧ; Μπορεί να μην κατάλαβα σωστά κάτι όπως τα έχεις γράψει.

Το σύστημα βεβιασμένης είναι ένας ηλιακός με το boiler μέσα στο σπίτι μακρυά από τους συλλέκτες, οπότε δεν είναι λύση στο πρόβλημα που αναφέρεις.

Σε Home Assistant έχω φτιάξει αυτοματισμό όταν το νερό είναι κάτω από 43°, με ενεργό το ωράριο χαμηλής χρέωσης ρεύματος (μόνον μεσημέρι) και βαριά συννεφιά, να ενεργοποιεί την αντίσταση έως η θερμοκρασία φθάσει τους 60°.

Γίνεται και με έναν Sonoff THR320D ρελέ μαζί με το δικό του αισθητήριο θερμοκρασίας WTS01.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, jkoukos είπε

Καυστήρα δεν έχεις, ούτε άλλο boiler και δεν θέλεις να ανάψεις την αντίσταση. Με ποιόν μαγικό τρόπο θα έχεις ΖΝΧ; Μπορεί να μην κατάλαβα σωστά κάτι όπως τα έχεις γράψει.

Το σύστημα βεβιασμένης είναι ένας ηλιακός με το boiler μέσα στο σπίτι μακρυά από τους συλλέκτες, οπότε δεν είναι λύση στο πρόβλημα που αναφέρεις.

Σε Home Assistant έχω φτιάξει αυτοματισμό όταν το νερό είναι κάτω από 43°, με ενεργό το ωράριο χαμηλής χρέωσης ρεύματος (μόνον μεσημέρι) και βαριά συννεφιά, να ενεργοποιεί την αντίσταση έως η θερμοκρασία φθάσει τους 60°.

Γίνεται και με έναν Sonoff THR320D ρελέ μαζί με το δικό του αισθητήριο θερμοκρασίας WTS01.

Αντίσταση δεν είπα ότι δεν θέλω να ανάβω απλά είπα να ανάβει αυτόματα ώστε να έχω πάντα ζεστό νερό.Δηλαδη δεν θέλω εγώ να την ανάβω χειρονακτικά.

Βεβιασμένης ξέρω τι είναι απλά δεν θέλω να βάλω λόγω κόστους.Το βεβιασμένης θα ήταν ιδανική λύση αν μπορούσα γιατί διατηρεί σταθερή θερμοκρασία ζεστού νερού εκεί που το ορίζεις.Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το ότι δεν είναι λύση.Μαλλον θα εννοείς ότι  δεν διαθέτω βεβιασμένης για να γίνει.

Το home assistant δεν ξέρω τι είναι.Αν θες εξήγησε το λίγο πιο αναλυτικά.Το σπίτι είναι του 1982 οπότε δεν έχει αυτοματισμούς...

Το άλλο που λες το sonoff με το ρελέ μπαίνει κάπου στον πίνακα ρεύματος αυτός;

Επεξ/σία από sonikk

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...