Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, haris_216 είπε

Στην θεωρία καλά τα λες. Από κει και πέρα όμως βλέπεις, ακόμα και σε αυτό το νήμα, πως πολλοί που ψάχνουν για ηλιακούς κάνουν την "έρευνα αγοράς" τους με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Και φυσικά καταλήγουν στο φθηνότερο με το φοβερό επιχείρημα/ανάλυση "όλα ίδια είναι"

Πες μου εσύ τώρα ποιος υδραυλικός θα "τολμήσει" να προτείνει κάτι σαν αυτό που έχεις στην φωτό (ακόμα και στην την πιο light εκδοχή του) σε ένα πελάτη που πήρε ηλιακό 160άρι με 450€;

Ακόμα και το "light/medium/premium" πακέτο να προτείνει σαν εναλλακτικές, πάλι κάπου θα σκαλώσει. Αφού το premium μπορεί να μην του είναι βατό ενώ το light να του φανεί ξεπέτα και λειψό. Και φυσικά όλο αυτό θα χρειαστεί πολύ συζήτηση/εξήγηση. 

Οπότε, απλή και "κλασσική" εγκατάσταση και τέλος

Υγ. Καταλαβαίνεις ότι η προσέγγιση σου είναι overkill, σωστά; Είναι κάτι που μπορεί να κάνεις εσύ στο σπίτι σου ή εγώ στο δικό μου. Αλλά κανένας σε σπίτι άλλου. Και το βασικό. Μπορεί για παράδειγμα το bypass να έχει λογική σε συγκεκριμένες συνθήκες αλλά ποιος θα το δουλέψει στο σπίτι σου (ή στο δικό μου) αν απουσιάζουμε εσύ κι εγώ;;;

Είναι μεγάλη αλήθεια αυτό που λες διότι υπάρχει κόσμος που σου λέει έλα μωρέ ηλιακός είναι θα δώσω 500 ευρώ και όσο κρατήσει σιγά τα λεφτά.

Βέβαια φταει και η κακή ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα.

Δεν έχω δει ούτε καν εδώ μέσα κάποιον να εξηγεί τί διαφορες έχει ένας ηλιακός των 500 ευρώ από έναν των 1000 ευρώ.

Και δεν αναφέρομαι στα έξτρα τύπου σουβλάκι Γιαννούδη.

Αλλά στο βασικό μηχάνημα.

Πχ πάχος λαμαρίνας θερμοδοχειου,ποιότητα μόνωσης συλλεκτών κλπ.

• Απαντ. 9,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, sonikk είπε

Είναι μεγάλη αλήθεια αυτό που λες διότι υπάρχει κόσμος που σου λέει έλα μωρέ ηλιακός είναι θα δώσω 500 ευρώ και όσο κρατήσει σιγά τα λεφτά.

Βέβαια φταει και η κακή ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα.

Δεν έχω δει ούτε καν εδώ μέσα κάποιον να εξηγεί τί διαφορες έχει ένας ηλιακός των 500 ευρώ από έναν των 1000 ευρώ.

Και δεν αναφέρομαι στα έξτρα τύπου σουβλάκι Γιαννούδη.

Αλλά στο βασικό μηχάνημα.

Πχ πάχος λαμαρίνας θερμοδοχειου,ποιότητα μόνωσης συλλεκτών κλπ.

Μα αν αυτός που "ψάχνεται" δεν ψάχνει, ποιος να του εξηγήσει και γιατί.

Αρχικά να πούμε ότι υπάρχουν 5-6 καλές εταιρίες με όνομα. Ίσως σε τιμή να τσιμπάνε λίγο και "λόγω ονόματος" αλλά απέκτησαν αυτό το "όνομα" για κάποιο λόγο. Άρα από εκεί ξεκινάμε το ψάξιμο. Είναι πολύ εύκολο να πει κάποιος (ατεκμηρίωτα) "δεν τα κάνουν όπως παλιά" ή "όλα ίδια είναι" (το έχω δει πολλές φορές, ακόμα και στις σελίδες αυτού του νήματος) αλλά αυτό προσωπικά δεν με πείθει.

Από κει και πέρα....φασόν. Είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι ο ηλιακός "haris_216 solar" είναι πραγματικά ξεχωριστή κατασκευή και διαφέρει από τον "sonikk therm". Ειδικά όταν και οι δύο δεν έχουν να επιδείξουν (ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ) εργοστάσιο κατασκευής. Ή όταν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ηλιακού τους, σε site ή φυλλάδιο, είναι τελείως ίδια με αυτά άλλων εταιριών ή έχουν γενικότητες. Πχ "υπέρ επιλεκτικό συλλέκτη". Τι λες ρε φίλε. Ακόμα και η Ferrari και οι λοιπές παρόμοιες εταιρίες, δεν χρησιμοποιούν όρους όπως "υπεραυτοκίνητο" ή "supercar" όταν αναφέρονται στα οχήματά τους, αλλά μιλάνε με τεχνικούς όρους. Αυτό (υπέρ, super, κλπ) το κάνουμε εμείς οι άσχετοι και οι (ομοίως άσχετοι) δημοσιογράφοι.

Επεξ/σία από haris_216
  • Thanks 1
Δημοσ.

Καλησπέρα Μένω στον 6 όροφο οικοδομής και  έχω συνδέσει  τον ηλιακό με την αντλία θερμότητας που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μπαλκόνι που είναι η αντλία,ο ηλιακός είναι τριπλής ενέργειας αλλά η σερπατίνα είναι μικρή,όταν δεν έχει ήλιο με συμφέρει να ζεσταίνω τα νερά με την αντλία ή με την αντίσταση;ησύνδεση με την αντλία είναι με τριοδη και δεν βγάζεισφάλμα ροής λειτουργεί κανονικά 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Vidrinio είπε

Καλησπέρα Μένω στον 6 όροφο οικοδομής και  έχω συνδέσει  τον ηλιακό με την αντλία θερμότητας που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μπαλκόνι που είναι η αντλία,ο ηλιακός είναι τριπλής ενέργειας αλλά η σερπατίνα είναι μικρή,όταν δεν έχει ήλιο με συμφέρει να ζεσταίνω τα νερά με την αντλία ή με την αντίσταση;ησύνδεση με την αντλία είναι με τριοδη και δεν βγάζεισφάλμα ροής λειτουργεί κανονικά 

Τα ίδια παντελακι μου,  δεν ξαναρωτησες; σου έχουν απαντήσει στο άλλο θέμα τι παραπάνω θέλεις να μάθεις; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, Vidrinio είπε

Ως προς το ερώτημά σου δεν ξέρω να σου πω. Είναι αρκετές οι παράμετροι που πρέπει να υπολογισθούν (πχ μέγεθος εναλλάκτη, πόση χρήση γίνεται στην αντλία, kW της αντίστασης, περιοχή που είναι και κατά συνέπεια πόσο πιθανό είναι να δουλεύει πολύ η αντλία ή να χρειαστεί η αντίσταση, κλπ)

Με την ευκαιρία όμως του post να πω (ξαναπώ ίσως;;;) ότι είναι τουλάχιστον κακή επιλογή (για να μην πω κάτι άλλο) το να συνδέεται ηλιακό απλά "τριπλής" με αντλία θερμότητας. Τα συνήθη "τριπλής" έχουν εναλλάκτη υπολογισμένο για συμβατικό λέβητα πχ πετρελαίου, ο οποίος δουλεύει σε υψηλότερες θερμοκρασίες από την αντλία θερμότητας. Και ακόμα και αυτά έχουν τις περισσότερες φορές πιο μικρό εναλλάκτη απ' ότι θα έπρεπε. Άρα, η απόδοση με την αντλία......

Όταν πάτε και ψάχνετε για τέτοιο ηλιακό ΠΡΩΤΑ ξεκαθαρίζετε στην εταιρία/πωλητή ότι ψάχνετε ηλιακό "για αντλία θερμότητας". Και ΟΧΙ, δεν υπάρχουν ηλιακά που κάνουν ΚΑΙ για αντλία, καθώς αυτή είναι η ατάκα που χρησιμοποιούν για να πασάρουν το απλό τριπλής.

Αν η εταιρία δεν διαθέτει δύο ξεχωριστά μοντέλα, ένα "τριπλής" κι ένα "τριπλής για αντλία θερμότητας", απλά....μακριάάά. Και αν η εταιρία προμοτάρει μοντέλο με εναλλάκτη που έχει πάνω ΚΑΙ την αντίσταση τότε όχι απλά τρέχετε μακριά αλλά τους παίρνετε και με τις πέτρες.

Αυτά από μένα

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 22/10/2025 at 08:50, haris_216 said:

Όταν πάτε και ψάχνετε για τέτοιο ηλιακό ΠΡΩΤΑ ξεκαθαρίζετε στην εταιρία/πωλητή ότι ψάχνετε ηλιακό "για αντλία θερμότητας". Και ΟΧΙ, δεν υπάρχουν ηλιακά που κάνουν ΚΑΙ για αντλία, καθώς αυτή είναι η ατάκα που χρησιμοποιούν για να πασάρουν το απλό τριπλής.

Εξαρτάται γιατί υπάρχουν και αντλίες οι οποίες έρχονται ρυθμισμένες να δουλεύουν με τα νερά στους 60. Εκεί θα δουλέψει και ο απλός 3πλής. 

Υπάρχουν ακόμα και πολλοί έμποροι που βάζουν αντλίες επίτηδες να δουλεύουν στους 70 στα κόκκινα γιατί έτσι έχει μάθει ο καταναλωτής να χρησιμοποιεί την θέρμανση τόσα χρόνια. (μπουμπούνισμα τις ώρες που είναι σπίτι)

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν κάποιοι μέσα στα φόρουμ βάζουν το μικροβιο ότι δεν πρέπει να δουλεύει έτσι μια heat pump.:lol:

Εγω επειδή είμαι troll απ την άλλη πλευρά του μπουμπουνίσματος δλδ θα προτείνω στον φίλο ανέβασμα της θερμοκρασίας των νερών του λέβητα (με μέτρο όχι απο 30 να την πάει στους 70...)  και κλειστή η αντλία όταν δεν πολυχρειάζεται.

Επεξ/σία από yiannis_1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, yiannis_1 είπε

Εξαρτάται γιατί υπάρχουν και αντλίες οι οποίες έρχονται ρυθμισμένες να δουλεύουν με τα νερά στους 60. Εκεί θα δουλέψει και ο απλός 3πλής. 

Το βασικό πρόβλημα με τις αντλίες θερμότητας για θέρμανση του νερού σε boiler, δεν είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να δουλέψει αλλά η απαιτούμενη διατομή και το μήκος του εναλλάκτη εντός του boiler. Στα απλά 3πλής είναι στάνταρτ 1/2 ίντσα ενώ σε όσα προορίζονται για Α/Θ είναι 3/4. Αυτό επιδρά στην ροή του νερού από τον κυκλοφορητή και συχνά (ανάλογα τον συνολικό όγκο του νερού στο δίκτυο και την σχεδίαση της αντλίας) έχει αποτέλεσμα υπολειτουργία έως διακοπή της λειτουργίας της, με εμφάνιση σχετικού κωδικού σφάλματος από τον υπάρχοντα αισθητήρα.

• Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, yiannis_1 είπε

Υπάρχουν ακόμα και πολλοί έμποροι που βάζουν αντλίες επίτηδες να δουλεύουν στους 70 στα κόκκινα γιατί έτσι έχει μάθει ο καταναλωτής να χρησιμοποιεί την θέρμανση τόσα χρόνια. (μπουμπούνισμα τις ώρες που είναι σπίτι)

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν κάποιοι μέσα στα φόρουμ βάζουν το μικροβιο ότι δεν πρέπει να δουλεύει έτσι μια heat pump.:lol:

Εγω επειδή είμαι troll απ την άλλη πλευρά του μπουμπουνίσματος δλδ θα προτείνω στον φίλο ανέβασμα της θερμοκρασίας των νερών του λέβητα (με μέτρο όχι απο 30 να την πάει στους 70...)  και κλειστή η αντλία όταν δεν πολυχρειάζεται.

Αναρωτιέμαι αν ο κυκλοφορητης που δουλεύει με ρεύμα συνεχόμενα συμφέρει πιο πολύ απο έναν ταχυθερμοσίφωνα όπου το ρεύμα με την αντίσταση του δουλευει μόνο για οσο ζεστό νερό χρειάζεται ο...λουόμενος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...