Αλεξανδρος A.92 Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, The_Judas είπε Προφανώς και αυτά που ειπώθηκαν για την φορολογία των ενοικίων είναι σημαντικά, 35 ή και 45% φόρος είναι αρκετά μεγάλο ποσό. Δεν ειναι 45% οριζοντια. Κλιμακωτά παει φανταζομαι. Αλλο να εισπράτεις 40.000€ απο ενοίκια και να σου κρατάει 18.000€ και άλλο 12.000€. Επεξ/σία 15 Μαϊου από Αλεξανδρος A.92 1
Fan Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου 7 ώρες πριν, kokos23 είπε αν θυμάμαι καλά κάποιος εδώ μπακαλίστικα είχε βγάλει την αξία ενός σπιτιού ως εξής : ενοίκιο Χ 12 μήνες Χ 25 χρόνια = αξία πώλησης του σπιτιού.. πχ 400Χ12Χ25= 120000 αυτό είναι ένα λογικό ποσό για πώληση... φυσικά παίζουν ρόλο και άλλα όπως όροφος, πάρκινγκ, θέα κλπ αλλά είναι ένας μπούσουλας στο περίπου πόσο πρέπει να αξίζει ένα σπίτι Δηλαδή μία γκαρσονιέρα 28 τμ χρονολογίας του 1985 που νοικιάζεται 280 ευρώ, θα πρέπει να πωληθεί 84.000 ευρώ; Ουρά θα κάνουν οι αγοραστές.... 1
Skrobo Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου 4 minutes ago, Fan said: Δηλαδή μία γκαρσονιέρα 28 τμ χρονολογίας του 1985 που νοικιάζεται 280 ευρώ, θα πρέπει να πωληθεί 84.000 ευρώ; Ουρά θα κάνουν οι αγοραστές.... Αν πας σπιτόγατο και βάλεις 30 τετραγωνικά, 1975 - 1990, μην κάνεις το λάθος να κοιτάξεις περιοχές όπως Παγκράτι. 2
kaizer1970 Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου Διαμερίσματα σε μεγάλα αστικά κεντρα μέχρι και 150κ γίνονται ανάρπαστα , από εκεί και πανω οσο ανεβαίνει η τιμή μειώνεται αρκετά η ζήτηση και αυτή είναι η αλήθεια που δεν θέλουν να παραδεχτούν οι μεσίτες 1
Deu164 Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου (επεξεργασμένο) Για ένα χρόνο έψαχνα τριάρι για αγορά, το τι είχαν δει τα μάτια μου από κακούς και άσχετους επαγγελματίες, φιλόδοξους πωλητές που νομίζουν ότι θα πλουτίσουν πουλώντας κάθε λογής κτίσμα όπως κατεδαφιστέα, κοτέτσια, αποθήκες, και κάθε λογής κτίσμα για σπίτι με βάση το όσα τους λείπουν και τον συνδυασμό και τον 2 δε λέγετε... Πάντα υπήρχαν άλλα με αφορμή τα προγράμματα και την κατακόρυφη αύξησή τής ζήτησης για κατοικίες που δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες στην αγορά έχουν βρει πολύ χώρο όλοι οι επίδοξοι και επιτήδειοι γατί οι σοβαροί επαγγελματίες και πωλητές έχουν στερέψει έχοντάς ελάχιστα προς διάθεση... Υπάρχουν και οι ιδιαίτερες περιπτώσεις καμία φορά. Ακόμα και στις μέρες μας μέσα σε αυτό το μπάχαλο εξαιρετικά σπάνιο μεν αλλά 'αν έχεις τύχη διάβαινε" που λέει και ο λαός. Όταν έκλεισα το ακίνητο πήγα τα χαρτιά στην τράπεζα και είδαν και τις φωτογραφίες του μηχανικού που είχε αναλάβει τον έλεγχο και την εκτίμηση με ρώταγαν που το βρήκα. Η υπάλληλος στο τοπικό κατάστημα και από τα κεντρικά που μίλησα τηλεφωνικά μερικές φορές είχαν την ίδια απορία. Αρχικά υπέθεσα ότι υπάρχει έλλειψη και είναι δύσκολο να βρεις οπότε και η απάντηση μου ήταν έψαχνα καιρό για να βρω το είχα βρει μερικούς μήνες πριν άλλα περίμενα να φτιάξουν και να στείλουν κάποια χαρτιά από πρεσβεία μίας και οι ιδιοκτήτες είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Οταν έμαθα ότι η εκτίμηση ήταν 50Κ παραπάνω από ότι συμφώνησα και υπέγραψα κατάλαβα ότι δεν αφορούσε μόνο αυτό και πως η αγορά είχε γίνει ένα χάος κάτι που επιβεβαίωσα όταν άρχισα και πάλι να κοιτάζω τι παίζει από περιέργεια. Επεξ/σία 15 Μαϊου από Deu164
Fan Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου 2 ώρες πριν, Skrobo είπε Αν πας σπιτόγατο και βάλεις 30 τετραγωνικά, 1975 - 1990, μην κάνεις το λάθος να κοιτάξεις περιοχές όπως Παγκράτι. Αρχικά ανέφερα ότι ουρά θα κάνουν οι αγοραστές. Οι πωλητές μία χαρά θα θέλουν να πουλήσουν σε τέτοια τιμή. Δεύτερον, στο Παγκράτι σίγουρα θα είχες μεγαλύτερο ενοίκιο από 280 ευρώ. Εγώ αναφερόμουν καθαρά αποτίμηση βάσει τιμής ενοικίου, προφανώς και σε ορισμένες περιοχές η αξία μίας γκαρσονιέρας μπορεί να είναι σε εξωφρενικά νούμερα για διάφορους λόγους.
Dark_Nightfall Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου (επεξεργασμένο) Στις 14/5/2025 στις 9:40 ΜΜ, Deu164 είπε Πάντως εμένα το παραπάνω site που δοκίμασα από περιέργεια το έβγαλε όσο το εκτίμησε και η τράπεζα (η εκτίμηση τής τράπεζας είναι 2κ κάτω από το max) Το δοκίμασα και εγώ από περιέργεια , πήρα διαμέρισμα το 2024 με 60Κ € + 12Κ€ ανακαίνιση , η εκτίμηση του site για το εν λόγω ακίνητο βγαίνει ως μικρότερη τιμή τις 120Κ € και μεγαλύτερη 130Κ €. Αντικειμενική αξία όταν υπογράψαμε το συμβόλαιο ήταν 61Κ€. Αρκετά παραπάνω βγαίνει , τώρα δεν ξέρω αν έχει μεγάλη διαφορά από την πραγματικότητα η πιάσαμε κορόιδιο των πωλητή 🤣 Επεξ/σία 16 Μαϊου από Dark_Nightfall 1
Μακιαβέλλι Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου Οι εκτιμήσεις από τα site είναι ένας πολύ χοντρικός μπούσουλας. Αν π.χ. ένα διαμέρισμα είναι πάνω σε λεωφόρο, αν είναι εσωτερικό, αν έχει μόνο ένα στενό μπαλκόνι, αν δίπλα έχει κάποια θορυβώδη επιχείρηση κλπ. δεν λαμβάνεται υπόψιν, ενώ επηρεάζουν σημαντικά την τιμή. Παλαιό Φάληρο είναι και πάνω στη συμβολή Συγγρού- Ποσειδώνος, Παλαιό Φάληρο είναι και η Παναγίτσα. Καμία σχέση οι τιμές. Ένα παλιό 3άρι στην Παναγίτσα με μπαλκονάρες στον 4ο, χωρίς να είναι ρετιρέ, που βλέπει θάλασσα και Υμηττό, θα κάνει τουλάχιστον τα διπλά από ένα αντίστοιχο στην συμβολή που ανέφερα στον 4ο, που είναι ρετιρέ, με ένα μπαλκόνι 60 εκατοστά που βλέπει την Συγγρού και ένα βενζινάδικο. Επίσης άλλο ονομάζει "χρήζει" ανακαίνισης ο ένας, άλλο ο άλλος. Ο άλλος λέει τα μπάνια του 2005 ότι χρήζουν ανακαίνισης, απλά επειδή είναι 20ετίας, ο άλλος ότι το μωσαϊκό με τα αλουμίνια του κιλού για παράθυρα ότι είναι κομπλέ. 3
Deu164 Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου (επεξεργασμένο) Στις 16/5/2025 στις 8:29 ΠΜ, Dark_Nightfall είπε Το δοκίμασα και εγώ από περιέργεια , πήρα διαμέρισμα το 2024 με 60Κ € + 12Κ€ ανακαίνιση , η εκτίμηση του site για το εν λόγω ακίνητο βγαίνει ως μικρότερη τιμή τις 120Κ € και μεγαλύτερη 130Κ €. Αντικειμενική αξία όταν υπογράψαμε το συμβόλαιο ήταν 61Κ€. Αρκετά παραπάνω βγαίνει , τώρα δεν ξέρω αν έχει μεγάλη διαφορά από την πραγματικότητα η πιάσαμε κορόιδιο των πωλητή 🤣 Κάτι ανάλογο και εγώ συμφώνησα και έκλεισα οροφοδιαμέρισμα το 2024 για 90K ανακαινισμένο το 2018 η διαδικασία διεκπεραιώθηκε μετά από μερικούς μήνες μέσα στο 2025 Στο site λέει 143-158k η τράπεζα το εκτίμησε 156k ο μηχανικός μου όταν το είδε το 2024 για έλεγχο μου είπε χοντρικά σίγουρα από 140κ και πάνω Απλά μου έκατσε η ευκαιρία την είχα εντοπίσει από όταν άρχισα να ψάχνω αλλά ήθελε αναμονή αρχικά, υπομονή και τρέξιμο μετά. Επεξ/σία 17 Μαϊου από Deu164
georgead Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου Στις 15/5/2025 στις 12:06 ΠΜ, lector είπε "Στο μεταξύ, η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθερότητας και ανάπτυξης. Η ανεργία έχει υποχωρήσει, το ΑΕΠ αυξάνεται και οι τράπεζες έχουν επιστρέψει στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, με ευνοϊκούς όρους για τους νέους. Τα προγράμματα στήριξης, όπως το “Σπίτι μου”, έχουν βοηθήσει χιλιάδες νέους να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι, ενώ τα φορολογικά κίνητρα για ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις ενισχύουν περαιτέρω τη ζήτηση." 🤔 Γράφω κάτι που δεν ισχύει?
Dinos1973 Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου 59 minutes ago, georgead said: Γράφω κάτι που δεν ισχύει? Ναι δεν ισχύουν και είναι απόλυτα επιλεκτικά τα δεδομένα! το ΑΕΠ ανεβαίνει απο την φορολογία που με βάση την αύξηση των τιμών ανεβαίνει! η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα η μεγαλύτερή στην ΕΕ, και με δεδομένο τις χιλιάδες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, και τους αυξανομένους συνταξιούχους είναι πολύ υψηλή! Τα προγράμματα αυξήσαν τις τιμές και φυσικά το ΑΕΠ! δεν παράγουμε τίποτα που θα πουλήσουμε στο εξωτερικό και θα αυξήσει το ΑΕΠ! το κόλπο με το real estate για να αυξάνει τεχνικά το ΑΕΠ το κάνουν πολλές χώρες ακόμα κα η Κίνα που κατασκεύαζε πόλεις που δεν κατοικήθηκαν ποτέ! 3
m3ltd0wn Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου Στο Παγκράτι μένω μια ζωή. Ψάχναμε σπίτι να αγοράσουμε από το 2018 έως το 2022. 2 υπνοδωμάτια, σε όροφο, κάτι γενικά να κάνει για 4μελή οικογένεια. Τα σπίτια αρχαία ('50-'60), κατά κανόνα όχι ανακαινισμένα, σε κακά σημεία του Παγκρατίου και με τιμές >180.000€. Το 99% των σπιτιών που βρίσκαμε ήταν μέσω μεσιτικού γραφείου Βρήκαμε εν τέλει χωρίς μεσίτη, σπίτι 90τμ, με 2 θέσεις στάθμευσης, του '85. Σε καλό σημείο και ήσυχο δρόμο στα 160.000. Βέβαια μετά από 6 χρόνια ψαξίματος. Η μητέρα μου έχει σπίτι σε πολύ κεντρικό σημείο του Παγκρατίου, 83τμ σε όροφο και σε καλή σχετικά πολυκατοικία, χωρίς στάθμευση χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, ούτε καν κεντρική θέρμανση εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν περάσει διάφοροι και συχνά πυκνά μας ρωτάνε αν το πουλάμε και μας δίνουν ποσά 200 και 250.000€. Το σπίτι προφανώς δεν τα αξίζει. Αν θέλαμε να το πουλήσουμε προφανώς και θα το δίναμε τόσα λεφτά αλλά δεν θέλουμε. Που θέλω να καταλήξω, οι τιμές ακολουθούν μια τάση και η τάση συμπαρασύρει τους πάντες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Κάποια στιγμή θα σταματήσει αυτό γιατί δεν έχει σταθερή βάση αυτή η αύξηση. Αν θα είναι σε 5 μήνες ή σε 5 χρόνια δεν το ξέρω.
Skrobo Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου Κατι λίγο πιο άσχετο με την αγορά που συζητάει το θέμα, έπεσε στην αντίληψη μου καινούριο condo σε "κεντρικό" σημειο τηςν αθήνας (νέος κόσμος, κοντά στο μετρό). Studio / loft / διαμερίσματα / μεζονέτες αποκλειστικά για ενοικίαση σε κτηρια με φουλ έξτρα. Ειναι το δεύτερο που βλέπω. Φυσικά αυτά τα δύο ειναι πιο λούξ, αλλα νιώθω οτι θα γίνει η νόρμα, θα κτηστούν αρκετά που θα ειναι πιο budget (studio / μικρά διαμερίσματα) και αρκετοί θα προτιμήσουν να νοικιάζουν σε τέτοια.
georgead Δημοσ. 17 Μαϊου Δημοσ. 17 Μαϊου 19 ώρες πριν, Dinos1973 είπε Ναι δεν ισχύουν και είναι απόλυτα επιλεκτικά τα δεδομένα! το ΑΕΠ ανεβαίνει απο την φορολογία που με βάση την αύξηση των τιμών ανεβαίνει! η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα η μεγαλύτερή στην ΕΕ, και με δεδομένο τις χιλιάδες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, και τους αυξανομένους συνταξιούχους είναι πολύ υψηλή! Τα προγράμματα αυξήσαν τις τιμές και φυσικά το ΑΕΠ! δεν παράγουμε τίποτα που θα πουλήσουμε στο εξωτερικό και θα αυξήσει το ΑΕΠ! το κόλπο με το real estate για να αυξάνει τεχνικά το ΑΕΠ το κάνουν πολλές χώρες ακόμα κα η Κίνα που κατασκεύαζε πόλεις που δεν κατοικήθηκαν ποτέ! Ας μιλάμε με στοιχεία... Πράγματι, η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει λίγο υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια: τον Μάρτιο του 2025 ήταν στο 9%, από 10,8% τον προηγούμενο χρόνο και πολύ κάτω απο το υψηλό 23% του 2013, κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση στην Ευρώπη μετά την Ισπανία και τη Φινλανδία (καμία σχέση με αυτο που λες για την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη). Όσον αφορά το ΑΕΠ, δεν αυξάνεται μόνο λόγω της φορολογίας ή της ανόδου τιμών στα ακίνητα. Η Ελλάδα παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από την ΕΕ και την ευρωζώνη (πάνω από 2% ετησίως την τελευταία τριετία), με σημαντική συμβολή από επενδύσεις, εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή και δημόσιες επενδύσεις. Η βιομηχανία, για παράδειγμα, αύξησε τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ από 12% το 2019 σε 15% το 2023, ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και η παραγωγικότητα αυξήθηκαν σημαντικά. Επίσης, η αγροτική παραγωγή παραμένει ισχυρή και προβλέπεται αυξημένη και το 2025. Η αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες είναι πράγματι σημαντική: από 1,1 δισ. ευρώ το 2017 σε 5,6 δισ. ευρώ το 2024, φτάνοντας το 2,3% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να πλησιάζει τα επίπεδα υπερβολικής εξάρτησης που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα με τα "ghost cities". Η ελληνική αγορά ακινήτων, αν και έχει ανακάμψει, παραμένει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ και δεν παρουσιάζει φαινόμενα υπερπροσφοράς ή μαζικής κατασκευής ακινήτων. Τα προγράμματα στήριξης (όπως τα στεγαστικά δάνεια για νέους) πράγματι ενίσχυσαν τη ζήτηση και συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά σε μια συνολική εικόνα ανάκαμψης που βασίζεται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, όχι μόνο στα ακίνητα... Τα στατιστικά και η μακροοικονομία φίλε μου είναι λίγο μπερδεμένη ιστορία και θέλει λίγο διάβασμα παραπάνω... 18 ώρες πριν, nzeppos είπε Τώρα το πάμε εντελώς αλλού και δεν είναι να το αναλύσουμε εδώ, αλλά αν ίσχυαν όλα αυτά τότε στα γκάλοπ θα βλέπαμε άλλα αποτελέσματα και όχι συντριπτική μη αποδοχή για την παρούσα κατάσταση, που κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη και περισσότερο ανυπόφορη για τους περισσότερους. Το 20% που κάνει βόλτες προς Μαξίμου μπορεί να τα βλέπει όλα καλά κι ωραία. Αν βγει λίγο παραέξω (που δεν βγαίνει γιατί δεν τον παίρνει), τα πράγματα είναι λιγότερο γαλάζια. Τελειώνω εδώ. Ούτε καν... Είναι η πρώτη φορά που στην ιστορία που κυβέρνηση 6 ετων ρίχνει double score στον δεύτερο με 32% και οχι 20% και η τάση είναι ανοδική... 1
Morosana Δημοσ. 17 Μαϊου Δημοσ. 17 Μαϊου 1 ώρα πριν, georgead είπε Ας μιλάμε με στοιχεία... Πράγματι, η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει λίγο υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια: τον Μάρτιο του 2025 ήταν στο 9%, από 10,8% τον προηγούμενο χρόνο και πολύ κάτω απο το υψηλό 23% του 2013, κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση στην Ευρώπη μετά την Ισπανία και τη Φινλανδία (καμία σχέση με αυτο που λες για την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη). Όσον αφορά το ΑΕΠ, δεν αυξάνεται μόνο λόγω της φορολογίας ή της ανόδου τιμών στα ακίνητα. Η Ελλάδα παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από την ΕΕ και την ευρωζώνη (πάνω από 2% ετησίως την τελευταία τριετία), με σημαντική συμβολή από επενδύσεις, εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή και δημόσιες επενδύσεις. Η βιομηχανία, για παράδειγμα, αύξησε τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ από 12% το 2019 σε 15% το 2023, ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και η παραγωγικότητα αυξήθηκαν σημαντικά. Επίσης, η αγροτική παραγωγή παραμένει ισχυρή και προβλέπεται αυξημένη και το 2025. Η αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες είναι πράγματι σημαντική: από 1,1 δισ. ευρώ το 2017 σε 5,6 δισ. ευρώ το 2024, φτάνοντας το 2,3% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να πλησιάζει τα επίπεδα υπερβολικής εξάρτησης που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα με τα "ghost cities". Η ελληνική αγορά ακινήτων, αν και έχει ανακάμψει, παραμένει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ και δεν παρουσιάζει φαινόμενα υπερπροσφοράς ή μαζικής κατασκευής ακινήτων. Τα προγράμματα στήριξης (όπως τα στεγαστικά δάνεια για νέους) πράγματι ενίσχυσαν τη ζήτηση και συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά σε μια συνολική εικόνα ανάκαμψης που βασίζεται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, όχι μόνο στα ακίνητα... Τα στατιστικά και η μακροοικονομία φίλε μου είναι λίγο μπερδεμένη ιστορία και θέλει λίγο διάβασμα παραπάνω... Ούτε καν... Είναι η πρώτη φορά που στην ιστορία που κυβέρνηση 6 ετων ρίχνει double score στον δεύτερο με 32% και οχι 20% και η τάση είναι ανοδική... Όταν οι επενδύσεις που αυξάνουν το ΑΕΠ και μειώνουν την ανεργία προσφέρουν μισθούς 800€ και μοιράζεις pass μήπως και βγει ο μήνας δεν το λες και κανένα τρελό success story. Καλό το διάβασμα των στατιστικών αλλά αν βγεις μια βόλτα βράδυ σε μη τουριστικό μέρος θα δεις νέκρα 7
Προτεινόμενες αναρτήσεις