Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους. Δημιουργούν όμως προβλήματα τοπικά ή ευρύτερα στο μέρος και στην πόλη που βρίσκονται. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι αυτονόητα για τους περισσότερους και έχουν αναφερθεί πολλές φορές. Το θέμα είναι γιατί δεν αναλαμβάνει το κράτος την απαλλοτρίωση και την κατεδάφιση αυτών των κτισμάτων και περιμένουμε πότε θα καταρρεύσουν σε κανέναν άνθρωπο ή θα πιάσουν φωτιά.

Πρόσφατα έτυχε και πέρασα κοντά από Πλατεία Βικτωρίας, οδός Προύσσης συγκεκριμένα. Έχω δει πολλά τέτοια ακίνητα στην Αθήνα, μεμονωμένα ή και περισσότερα, αλλά αυτό που είδα τώρα δεν το έχω ξαναδεί, ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο από τους τρεις δρόμους ήταν γεμάτο επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο. Αυτά θα μπορούσε να τα απαλλοτριώσει και να τα γκρεμίσει ο δήμος και να φτιάξει ένα μικρό παρκάκι από το να υπάρχει αυτό το χάλι. Στο μεταξύ οι όποιες κατεδαφίσεις επικίνδυνων ακινήτων έχουν ανακοινώσει στον δήμο Αθηνών, είναι σταγόνα στην ωκεανό μπροστά στο σύνολο των προβληματικών κτιρίων που υπάρχουν.

Φωτογραφίες από google earth.

1.jpg


2.jpg


3.jpg


4.jpg


5.jpg


6.jpg

Το τελευταίο έμεινε ημιτελές και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, τα καταστήματα πρέπει να έχουν κλείσει εδώ και χρόνια.

 

 

Δημοσ.

Γιατι κάποιοι υα κατεχουν ή ειναι νομικά μπερδεμένα, για να τα κατεδάφιση κάποιος δημόσιος οργανισμός πρεπει να παει στα δικαστήρια.

Δημοσ.

Το πρόβλημα με αυτά τα κτίρια δεν είναι ούτε το ιδιοκτησιακό ούτε τα νομικα. Το πρόβλημα είναι ότι είναι χαρακτηρισμενα διατηρητεα και απαγορεύεται να γκρεμιστουν. Την απόφαση η μη για την κατεδάφιση την παίρνουν στους φορείς που τα έχουν χαρακτηρίσει διατηρητεα, ΥΠΠΟ, ΥΠΕΚΑ η ΥΠΕΣ. Πολύ δύσκολα αποφασίζεται η κατεδάφιση ενός διατηρητέου από αυτούς τους φορείς, θέλουν να παραμείνει το κτίριο στην θεησ του πάση θυσία. Ο νόμος περί διατηρητεων και δήθεν προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί εναν εκτρωματικο νόμο, όλοι οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν και να συντηρούν το κτίριο, δεν επιτρέπεται να πειράξεις το οτιδήποτε εσωτερικά και εξωτερικά χωρίς άδεια κοστος και γραφειοκρατικες διαδικασίες και δεν υπάρχει κανενός είδους βοήθεια στους ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών. Συνεπώς, τα έχουν αφήσει στην μοίρα τους και δικαιλογημενα. Δεν επιτρέπεται να χτίσεις τίποτα εκεί πέραν από το κτίριο έτσι όπως ήταν εξωτερικά βάσει της εικόνας του αρχείου ακόμα κι αν καταρρεύσει το κτίριο για οποιονδήποτε λόγο και αιτία. Τα κτίρια αυτά θα παραμείνουν έτσι μέχρι να καταρρευσουν, δεν θα βρεθεί καμία λύση γιατί υπάρχει πλήρης κρατική και διοικητική αδιαφορία. 

  • Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, giorgoskouro είπε

όλοι οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν και να συντηρούν το κτίριο, δεν επιτρέπεται να πειράξεις το οτιδήποτε εσωτερικά και εξωτερικά χωρίς άδεια κοστος και γραφειοκρατικες διαδικασίες και δεν υπάρχει κανενός είδους βοήθεια στους ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών.

Ελλαδισταν.. Απο περιεργεια,οι ιδιοκτητες ασχολουνται;

Ασχολειται κανεις με το αν ασχολουνται;

Η απλα και αυτοι εχουν προχωρησει,και στα @@ τους φυσικα  για τα σαπιμια;

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

Αυτά θα μπορούσε να τα απαλλοτριώσει και να τα γκρεμίσει ο δήμος και να φτιάξει ένα μικρό παρκάκι από το να υπάρχει αυτό το χάλι. 

Και που θα κοιμούνται μετά τα πρεζόνια και οι πολιτικά κινούμενοι καταληψίες; 🤔

  • Like 3
  • Confused 1
Δημοσ.

διατηρητέα = ότι βαριόμαστε να γκρεμίσουμε και ευχόμαστε να πέσουν μόνα τους

 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε πολυκατοικία του 1975 μας είχαν ζητήσει να πάρουμε άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία για να γίνουν αλλαγές στην πρόσοψη! Η οποία αρχαιολογική υπηρεσία δεν έδινε την άδεια.

Μάλλον το συγκεκριμένο κτίριο του 1975 θα ήταν κτίριο στο οποίο διέμενε ο Πλάτωνας εκείνη την εποχή.

----------------

Η δική μου άποψη είναι ότι τα εγκαταλειμμένα κτίρια θα έπρεπε να τα αξιοποιεί το κράτος και να τα νοικιάζει για να έχει έσοδα, σε περίπτωση που είναι σε καλή κατάσταση.

Σε περίπτωση που δεν είναι σε καλή κατάσταση, μπορεί να τα πουλήσει σε ιδιώτες ως οικόπεδα για να χτίσουν.

 

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, The_Judas είπε

Μάλλον το συγκεκριμένο κτίριο του 1975 θα ήταν κτίριο στο οποίο διέμενε ο Πλάτωνας εκείνη την εποχή.

 μάλλον το κτήριο βρίσκονταν εντός περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπου η αρχαιολογική υπηρεσία έχει λόγο για τα κτήρια και τις παρεμβάσεις σε αυτά

  • Moderators
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, nvel είπε

 μάλλον το κτήριο βρίσκονταν εντός περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπου η αρχαιολογική υπηρεσία έχει λόγο για τα κτήρια και τις παρεμβάσεις σε αυτά

Η αρχαιολογίκη υπηρεσία ειναι καρκίνος.. Αναφερόμαι με τον τρόπο που λειτουργούν τωρα. Ειναι αστείο το να μην σε αφήνει να κάνεις κάποιες εργασίες με αποτέλεσμα να ειναι όλα ερείπια, φέτος εδω έχουν πεσει κομμάτια απο 2 ή 3 μπαλκονια/παραθυρα και απο τυχη δεν χτυπησε κανεις.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, nvel είπε

 μάλλον το κτήριο βρίσκονταν εντός περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπου η αρχαιολογική υπηρεσία έχει λόγο για τα κτήρια και τις παρεμβάσεις σε αυτά

ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης περιλαμβάνεται σε αυτή την πολιτική.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, StamTheMan είπε

Ελλαδισταν.. Απο περιεργεια,οι ιδιοκτητες ασχολουνται;

Ασχολειται κανεις με το αν ασχολουνται;

Η απλα και αυτοι εχουν προχωρησει,και στα @@ τους φυσικα  για τα σαπιμια;

Κάποιοι λίγοι ασχολούνται πολύ, κάποιοι λίγο και καποιοι καθόλου. Ο κοινός παρονομαστής είναι το κόστος που πρέπει να το βάλεις όλο από την τσέπη σου ή να πάρεις δάνειο, υπήρχε διάταξη που αν ήθελες να ανακαινίσεις διατηρητέο το κράτος σου πλήρωνε το 50% των τόκων του δανείου, ψίχουλα δηλαδή, ούτε αυτό δεν εφαρμόζεται στην πράξη στις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν ασχοληθεί, μιλάμε για κοστη από 100k ως εκατομμύρια ανάλογα το μέγεθος του κτιρίου, μετά δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα, τα περισσότερα κτίρια μέσα σε υποβσθμισμενες περιοχές, παύει να ασχολείται ο άλλος. Σε πολλά κτίρια οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε άλλο μέρος ή έχουν φύγει από χρόνια στο εξωτερικό, σε κάποια κτίρια έχει χαθεί η μπαλα από τα πολλά συμβόλαια κληρονομιάς. Από το κράτος ποιος θα ασχοληθεί; Εδώ παίρνουμε τηλέφωνο τον δημο να πάνε να καθαρίσουν ενα κτίσμα χωρίς πόρτες και να το σφραγισουν γιατί μπαίνουν διάφοροι και δημιουργούνται προβλήματα στους γείτονες και η μία υπηρεσία πετάει το μπαλάκι στην άλλη, λένε θέλουμε εισαγγελική παραγγελία για να μπούμε σε ιδιωτικό χώρο χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη, έχουμε κάνει καταγγελία σε πολεοδομία για κτίριο που μπήκαν και του έβαλαν φωτιά και έγινε κατάρρευση μετά από καιρό, μου λένε το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να δώσουμε γραπτή εντολη στον ιδιοκτήτη να επισκευάσει τις ζημιές. 

  • Like 2
Δημοσ.

Στον πειραια εγινε το εξης τρελο.Ενα ερειπωμενο παλιο εργοστασιο στο οποιο ζουσαν ρομα επιασε φωτια με αποτελεσμα να καει ενα παιδακι,να γκρεμιστει ολοκληρο το κτηριο με εξαιρεση την προσοψη του που εβλεπε στην λεωφορο σκυλιτση(δρομο υψηλης κυκλοφοριας).

 

Επειδη ομως το κτηριο εχει χαρακτηριστει διατηρητεο η προσοψη δεν μπορει να κατεδαφιστει,εχει κλεισει ο μισος δρομος επειδη ειναι ετοιμο να πεσει,πεζος δεν μπορει να περασει και δημιουργει ενα επιπλεον θεμα στην εξελιξη του τραμ.

Δημοσ.
14 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

Αυτά θα μπορούσε να τα απαλλοτριώσει και να τα γκρεμίσει ο δήμος και να φτιάξει ένα μικρό παρκάκι από το να υπάρχει αυτό το χάλι.

Ο  δημος   διαθετει   μονο   λεφτα   για   ζαρτιερες😀  (ποιοτικες  στο  3πλασιο  της  αξιας)  στην   πανεπιστημιου....

Ποσο   αχαριστοι   ακομα?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...