Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ανοίγω αυτό το θέμα με αφορμή το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση συσκευών που αναμένεται.

Οι νέες αυτές συσκευες λογικό είναι να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, όπως εξάλλου κάνουν και τα νέα αυτοκίνητα. Το ερώτημα είναι πόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει πχ ένα κλιματιστικό 15ετίας σε σχέση με ένα νεότερο inverter?  Ή και πόση διαφορά έχουν στην κατανάλωση οι διάφορες κλάσεις Α+/Α++......

Κάποιος που χρησιμοποιεί ελάχιστα το κλιματιστικό ίσως δε καταλάβει διαφορά. Για κάποιον όμως που το χρησιμοποιεί αρκετά, πόση είναι η ουσιαστική διαφορά.

Εγώ ανέφερα τα κλιματιστικά αλλά το ερώτημα μου είναι γενικό, δε με ενδιαφέρει μόνο αυτό.

Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι αν αξίζει η αντικατάσταση μιας συσκεύης. Θα γίνει ποτέ απόσβεση ή είναι όλα παραμύθια και μαρκετινγκ;

Υπάρχουν πουθενά πινακάκια με παραδείγματα;

• Like 1
Δημοσ.

Είναι πολύ μεγάλο το θέμα και δεν απαντάται σε δύο γραμμές.

Όλα έχουν να κάνουν με ένα σορό παράγοντες. Το κόστος κτήσης, η χρήση, ζημιές κοκ.

Γενικά ναι οι νέες συσκευές είναι αρκετά λιγότερο ενεργοβόρες και με το κόστος του ρεύματος σε σημερινές τιμές αξίζει κάποιος να έχει καλύτερα ενεργειακά συσκευές αφού πλέον και οι τελευταίες κινέζικες συσκευές ακολουθούν την τεχνολογία και καταναλώνουν λιγότερο.

• Like 1
Δημοσ.

καλά σίγουρα δε μπορεί να απαντήσει κάποιος με 1 γραμμή σχετικά με την απόσβεση. Κάποιος μπορεί να καίει το κλιματιστικό 12 ώρες την ημέρα κάθε μέρα, εγώ το ένα κλιματιστικό που έχω το καλοκαίρι το άναψα μόνο μια μέρα. Πρακτικά μου είναι άχρηστο. Ναι είναι παλιό αλλά και να το αλλάξω δε πρόκειται να κάνω απόσβεση ποτέ. Ο άλλος λογικά θα κάνει απόσβεση. Αλλά πόσο σύντομα;

Δε ξέρω αν έχουν γίνει κάποιου είδους τεστ όπως πχ στα κινητά και στα αυτοκίνητα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Spoiler
Στις 10/1/2022 στις 8:15 ΜΜ, filidonas είπε

πόση διαφορά έχουν στην κατανάλωση οι διάφορες κλάσεις Α+/Α++......

Νομίζω τον Μάρτιο που μας πέρασε καταργήθηκαν αυτές οι κλάσεις και έγιναν Α/B/C...

Στις 10/1/2022 στις 8:27 ΜΜ, nickol-us είπε

Γενικά ναι οι νέες συσκευές είναι αρκετά λιγότερο ενεργοβόρες

Χρόνια έχω μια απορία. Μια νέα κουζίνα καίει λιγότερο από μία παλιά (του '90) κι αν ναι, από που εξοικονομεί;

Επεξ/σία από Τέρης Α.
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, filidonas είπε

καλά σίγουρα δε μπορεί να απαντήσει κάποιος με 1 γραμμή σχετικά με την απόσβεση. Κάποιος μπορεί να καίει το κλιματιστικό 12 ώρες την ημέρα κάθε μέρα, εγώ το ένα κλιματιστικό που έχω το καλοκαίρι το άναψα μόνο μια μέρα. Πρακτικά μου είναι άχρηστο. Ναι είναι παλιό αλλά και να το αλλάξω δε πρόκειται να κάνω απόσβεση ποτέ. Ο άλλος λογικά θα κάνει απόσβεση. Αλλά πόσο σύντομα;

Δε ξέρω αν έχουν γίνει κάποιου είδους τεστ όπως πχ στα κινητά και στα αυτοκίνητα.

Πρέπει να φτιάξεις φόρμα, με καταναλώσεις, ώρες χρήσης κτλ για να πάρεις το αποτέλεσμα που θες. Εύκολα, έστω και χοντροκομμένα μπορείς να το κάνεις με ένα φύλλο excel

20 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε
  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Νομίζω τον Μάρτιο που μας πέρασε καταργήθηκαν αυτές οι κλάσεις και έγιναν Α.

Χρόνια έχω μια απορία. Μια νέα κουζίνα καίει λιγότερο από μία παλιά (του '90) κι αν ναι, από που εξοικονομεί;

Η κλασσική συμβατική κουζίνα που δουλεύει με αντιστάσεις φαντάζομαι δεν θα έχει κάποια τρομερή βελτίωση αν και εκεί ίσως παίζει κάτι λόγω σύχγρονων υλίκών κτλ, αν όμως την συγκρίνεις με μια επαγωγική κουζίνα που ουσιαστικά ελαχιστοποιεί τις απώλειες θερμότητας εκεί ίσως βρεις καλές διαφορές. Μονώσεις και νέοι σχεδιασμοί στους φούρνους ίσως έχουν επιφέρει επιπλέον εξοικονόμηση. Κάποιος που γνωρίζει καλύτερα ίσως στο απαντήσει με περισσότερες λεπτομέρειες

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ.

Συνήθως, η μεγαλύτερη οικονομία (ή χαμηλότερη κατανάλωση) έγγυται σε 2 παράγοντες

1) Την χρήση inverter έναντι του απλού συμπιεστή

2) Την χρήση πιο αποδοτικών ψυκτικών υγρών

Χοντρικά (και πολύ γενικά, τουλάχιστον στα A/C), η διαφορά έρχεται μετά τις 8 ώρες λειτουργίας / μέρα. Σε, περίπου -με αρκετό σφάλμα- , 2-3 χρόνια έχεις κάνει απόσβεση την αγορά ενός inverter έναντι της συνέχισης λειτουργίας του on-off υπάρχοντος. (8 ώρες, 180 μέρες χρήσης, 0,5kw vs 1kw κατανάλωση).

Αυτό που δεν σκέφτεται κανένας είναι το ότι τα πιο καινούρια έχουν αρκετά λιγότερο επιβλαβή ψυκτικά υγρά και το ότι κρατάει σταθερή θερμοκρασία. Καλοκαίρι, που το βράδυ έχει 24-28 βαθμούς, εμείς το είχαμε στους 26 μόνιμα για τον ύπνο και έφτανε να καταναλώνει 250w.

• Thanks 1
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Νομίζω τον Μάρτιο που μας πέρασε καταργήθηκαν αυτές οι κλάσεις και έγιναν Α.

Ειδικά στις κουζίνες η διαφορά αν υπάρχει είναι αστεία.Κάποιες που έχω δει σε γνωστούς έχουν πολυ μικρές αντιστάσεις (λογικά για να πάρουν πιστοποίηση μικρής κατανάλωσης)και αργούν υπερβολικά να ψήσουν το φαγητό.Τα κλιματιστικά που δουλεύουν πλέον με αλλη τεχνολογιά(inverter)εχουν πολύ μεγάλη διαφορά που μπορεί να υπερβαίνει και το 50%.Στα ψυγεία που πολλά πλέον είναι Inverter ισχύει το ίδιο αλλά μιλάμε για πιο μικρή καταναλωσή σαν συσκευή έτσι και αλλιώς.

• Thanks 1
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, andrapos είπε

Ειδικά στις κουζίνες η διαφορά αν υπάρχει είναι αστεία.Κάποιες που έχω δει σε γνωστούς έχουν πολυ μικρές αντιστάσεις (λογικά για να πάρουν πιστοποίηση μικρής κατανάλωσης)και αργούν υπερβολικά να ψήσουν το φαγητό.Τα κλιματιστικά που δουλεύουν πλέον με αλλη τεχνολογιά(inverter)εχουν πολύ μεγάλη διαφορά που μπορεί να υπερβαίνει και το 50%.Στα ψυγεία που πολλά πλέον είναι Inverter ισχύει το ίδιο αλλά μιλάμε για πιο μικρή καταναλωσή σαν συσκευή έτσι και αλλιώς.

Στα ψυγεία υπάρχει μία ετήσια χαμηλότερη κατανάλωση του 25-30%. Αν έχει λειτουργικό ψυγείο και απλά θες να το αλλάξεις, μάλλον δεν σε συμφέρει (χωρίς επιδότηση τουλάχιστον). Αν είσαι ανάμεσα στην αγορά ενός inverter και ενός απλού (με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά και μόνη διαφορά την τιμή αγοράς), τότε σε συμφέρει το inverter. Θα γλιτώσεις την διαφορά σε ρεύμα στα 2-3 χρόνια.

Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν στο ακέραιο τα παραπάνω, αλλά είναι ένας καθημερινός μπούσουλας. Πολλά πράγματα παίζουν ρόλο και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική με πολλούς παράγοντες να επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Όσο για τις κουζίνες, μόνο τα μάτια έχουν εξελιχθεί. Οι φούρνοι, σε γενικές γραμμές, έχουν παραμείνει ίδιοι και πετυχαίνουν "μικρότερη" κατανάλωση με υβριδικούς τρόπους ψησίματος (μικροκύματα, ατμός). Αυτό που έχει αλλάξει, είναι οι διάφορες λειτουργίες που έχουν. Πιθανότατα τίποτε από τα προηγούμενα δεν ισχύει σε οικονομικά μοντέλα.

• Like 1
  • Thanks 2
  • 6 μήνες μετά...
Δημοσ.

Ψυγειο περιπου 35 ετων -vs- σημερινα ψυγεια.

Λογικα τα νεα, καινε περιπου στο 1/3 των παλαιων ψυγειων;

Και μονο αυτο αν ισχυει, ειναι λογος για αμεση αντικατασταση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 10/1/2022 στις 9:03 ΜΜ, csontheline είπε

Συνήθως, η μεγαλύτερη οικονομία (ή χαμηλότερη κατανάλωση) έγγυται σε 2 παράγοντες

1) Την χρήση inverter έναντι του απλού συμπιεστή

2) Την χρήση πιο αποδοτικών ψυκτικών υγρών

Χοντρικά (και πολύ γενικά, τουλάχιστον στα A/C), η διαφορά έρχεται μετά τις 8 ώρες λειτουργίας / μέρα. Σε, περίπου -με αρκετό σφάλμα- , 2-3 χρόνια έχεις κάνει απόσβεση την αγορά ενός inverter έναντι της συνέχισης λειτουργίας του on-off υπάρχοντος. (8 ώρες, 180 μέρες χρήσης, 0,5kw vs 1kw κατανάλωση).

Αυτό που δεν σκέφτεται κανένας είναι το ότι τα πιο καινούρια έχουν αρκετά λιγότερο επιβλαβή ψυκτικά υγρά και το ότι κρατάει σταθερή θερμοκρασία. Καλοκαίρι, που το βράδυ έχει 24-28 βαθμούς, εμείς το είχαμε στους 26 μόνιμα για τον ύπνο και έφτανε να καταναλώνει 250w.

- Στα κλιματιστικά υπάρχει μια λάθος πληροφόρηση (που δεν γίνεται σκόπιμα) και έχει δύο σκέλη που πρέπει να προσέξουμε:

- Τα πρώτα οικιακά inverter κλιματιστικά παρουσιάστηκαν γύρω στο 1981. Άρα τα κλιματιστικά inverter υπάρχουν 40 χρόνια στην διεθνή αγορά, δεν υπήρχαν παλαιότερα μόνο τα κλιματιστικά «non-inverter» γνωστότερα ως Fixed speed ή on-off.

- Δεύτερον, η Toshiba, παρουσίασε το 2000 τη σειρά Daiseikai που απέκτησε τη μορφή θρύλου, ειδικά μετά το 2007, λόγω της πολύ μικρής κατανάλωσης που είχαν. Τις καταναλώσεις που είχαν αυτά τα inverter έχουν ελάχιστα κλιματιστικά inverter σήμερα και έχουν ελαφρά καλύτερες ακόμα λιγότερα της ακριβής ή της πολύ ακριβής κατηγορίας τιμής.

- Τα σημερινά Κινέζικα κλιματιστικά, δεν παρουσιάζουν καμία βελτίωση στην κατανάλωση σε σχέση με κλιματιστικά inverter πριν 10-15 χρόνια, έχουν μεν Wi-Fi και «οικολογικό» ψυκτικό υγρό αλλά υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος από πολλά κλιματιστικά 10-15 ετών (της ίδιας κατηγορίας τιμής). Δεν έχει καμία αξία η ελάχιστη κατανάλωση του κλιματιστικού inverter, αν αυτή δεν συνοδεύεται και από την ανάλογη αποδοτικότητα. Υπάρχουν σήμερα, για παράδειγμα, πολλά κινέζικα κλιματιστικά με καλές πωλήσεις τα οποία στην ελάχιστη κατανάλωση έχουν στην καλύτερη περίπτωση ίδια αποδοτικότητα με αυτή της ονομαστικής τους απόδοσης και στη χειρότερη αρκετά χαμηλότερη, άρα είναι μάλλον ενεργοβόρα. Για παράδειγμα, ένα από τα πλέον δημοφιλή “9άρια” της ελληνικής αγοράς, έχει αποδοτικότητα (COP) 3.41 στην ονομαστική του απόδοση (3.73 η ακριβότερη σειρά, 450-500 ευρώ τιμή πώλησης) και μόνο 2.66 στην ελάχιστη κατανάλωσή του στη θέρμανση (300W), κάτι που ήταν μη αποδεκτό ακόμα και για τη φτηνότερη κατηγορία (450 +/- 50 ευρώ) των γιαπωνέζικων κλιματιστικών πριν 10-15 χρόνια.

Spoiler

Κλιματιστικό που αγόρασα 740 ευρώ πριν 10 περίπου χρόνια με απόδοση στη θέρμανση 0.90-4.20-6.00kW, δηλαδή 14άρι στην πράξη, έχει στην ονομαστική του απόδοση (14330 BTU) βαθμό αποδοτικότητας (Cop) 4.33. Ενώ έχει ελάχιστη κατανάλωση 150W, στην οποία η αποδοτικότητά του είναι 6 (καταναλώνει 150W ηλεκτρικού ρεύματος και αποδίδει 0.90 kW θέρμανσης). Πόσα και ποια κινέζικα κλιματιστικά, της ίδιας κατηγορίας τιμής, έχουν σήμερα αυτή την αποδοτικότητα;

Επεξ/σία από filipN
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 10/1/2022 στις 8:38 ΜΜ, Τέρης Α. είπε

Νομίζω τον Μάρτιο που μας πέρασε καταργήθηκαν αυτές οι κλάσεις και έγιναν Α/B/C...

Σε οτιδήποτε υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση δεν παίζει διαφοροποίηση της κατανάλωσης. Για το σκέλος της αντίστασης μιλάω πάντα και όχι να συγκρίνω πχ ένα παλιό ηλεκτρικό φούρνο με αντίσταση με ένα νεότερο με αντίσταση+αέρα.

Γι' αυτό άλλωστε και όλη η συζήτηση (και επιδότηση) για ηλεκτρικές συσκευές δεν περιλαμβάνει κουζίνες, φούρνους ή ηλεκτρικά σίδερα. Τη στιγμή μάλιστα που αυτές οι συσκευές έχουν εντυπωσιακά μεγαλύτερες καταναλώσεις από πχ ένα ψυγείο. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, filipN είπε

- Στα κλιματιστικά υπάρχει μια λάθος πληροφόρηση (που δεν γίνεται σκόπιμα) και έχει δύο σκέλη που πρέπει να προσέξουμε:

- Τα πρώτα οικιακά inverter κλιματιστικά παρουσιάστηκαν γύρω στο 1981. Άρα τα κλιματιστικά inverter υπάρχουν 40 χρόνια στην διεθνή αγορά, δεν υπήρχαν παλαιότερα μόνο τα κλιματιστικά «non-inverter» γνωστότερα ως Fixed speed ή on-off.

- Δεύτερον, η Toshiba, παρουσίασε το 2000 τη σειρά Daiseikai που απέκτησε τη μορφή θρύλου, ειδικά μετά το 2007, λόγω της πολύ μικρής κατανάλωσης που είχαν. Τις καταναλώσεις που είχαν αυτά τα inverter έχουν ελάχιστα κλιματιστικά inverter σήμερα και έχουν ελαφρά καλύτερες ακόμα λιγότερα της ακριβής ή της πολύ ακριβής κατηγορίας τιμής.

- Τα σημερινά Κινέζικα κλιματιστικά, δεν παρουσιάζουν καμία βελτίωση στην κατανάλωση σε σχέση με κλιματιστικά inverter πριν 10-15 χρόνια, έχουν μεν Wi-Fi και «οικολογικό» ψυκτικό υγρό αλλά υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος από πολλά κλιματιστικά 10-15 ετών (της ίδιας κατηγορίας τιμής). Δεν έχει καμία αξία η ελάχιστη κατανάλωση του κλιματιστικού inverter, αν αυτή δεν συνοδεύεται και από την ανάλογη αποδοτικότητα. Υπάρχουν σήμερα, για παράδειγμα, πολλά κινέζικα κλιματιστικά με καλές πωλήσεις τα οποία στην ελάχιστη κατανάλωση έχουν στην καλύτερη περίπτωση ίδια αποδοτικότητα με αυτή της ονομαστικής τους απόδοσης και στη χειρότερη αρκετά χαμηλότερη, άρα είναι μάλλον ενεργοβόρα. Για παράδειγμα, ένα από τα πλέον δημοφιλή “9άρια” της ελληνικής αγοράς, έχει αποδοτικότητα (COP) 3.41 στην ονομαστική του απόδοση (3.73 η ακριβότερη σειρά, 450-500 ευρώ τιμή πώλησης) και μόνο 2.66 στην ελάχιστη κατανάλωσή του στη θέρμανση (300W), κάτι που ήταν μη αποδεκτό ακόμα και για τη φτηνότερη κατηγορία (450 +/- 50 ευρώ) των γιαπωνέζικων κλιματιστικών πριν 10-15 χρόνια.

Απόκρυψη περιεχομένων

Κλιματιστικό που αγόρασα 740 ευρώ πριν 10 περίπου χρόνια με απόδοση στη θέρμανση 0.90-4.20-6.00kW, δηλαδή 14άρι στην πράξη, έχει στην ονομαστική του απόδοση (14330 BTU) βαθμό αποδοτικότητας (Cop) 4.33. Ενώ έχει ελάχιστη κατανάλωση 150W, στην οποία η αποδοτικότητά του είναι 6 (καταναλώνει 150W ηλεκτρικού ρεύματος και αποδίδει 0.90 kW θέρμανσης). Πόσα και ποια κινέζικα κλιματιστικά, της ίδιας κατηγορίας τιμής, έχουν σήμερα αυτή την αποδοτικότητα;

Φυσικά και παίζει ρόλο η ποιότητα. Προσωπικά, έχω προχωρήσει σε αγορές κινέζικων γιατί ήταν για τα σπίτια που ενοικίαζα/ενοικιάζω (δηλαδή είμαι ο μισθωτής, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες) είτε γιατί δεν υπήρχε καθόλου, είτε γιατί είχε παλιό on/off, οπότε ήταν τεράστια αναβάθμιση το κινέζικο των 250-300€ +ΦΠΑ.

Προσωπικά, αν αξιωθώ και πάω σε δικό μου σπίτι, δεν θα λυπηθώ την αγορά καλών, επώνυμων κλιματιστικών (δηλαδή να δώσω 600-700+ΦΠΑ για 9άρι ή αντίστοιχα € για 12/18/24). Όντως, είναι πολύ σημαντικό να έχει καλή απόδοση σε χαμηλές στροφές, αλλά και να παρέχει άλλες σημαντικές λειτουργίες πέρα από τα φρου-φρου (WiFi, iFeel κλπ).

Δημοσ.

Οπότε τελικά τι ρόλο παίζουν οι ενεργειακές κλάσεις;

Αν ένα κινέζικο είναι Α+++ και το φθηνό Daikin Α+ δεν είναι προτιμότερο το 1ο;

Δημοσ.
14 ώρες πριν, The_Judas είπε

Οπότε τελικά τι ρόλο παίζουν οι ενεργειακές κλάσεις;

Αν ένα κινέζικο είναι Α+++ και το φθηνό Daikin Α+ δεν είναι προτιμότερο το 1ο;

Παίζει ρόλο το ποιος έχει δώσει την πιστοποίηση Α+ ή Α+++.Με λίγα λόγια αν δεν το ψάξεις καλά,μπορεί να πάρεις κλιματιστικό που αναφέρει Α+++ και στην πράξη να καίει παραπάνω από κάποιο άλλο (ακριβότερο) που είναι Α+.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...