Προς το περιεχόμενο

Pizza & ζύμες (άλευρα, πλάκες, τεχνικές, φουρνάκια)


Zenor

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για σαλτσα εγω παιρνω απλα ντοματακια ελληνικα σε κονσερβα και βαζω λιγο ζαραριτσα και γινονται ΣανΜαρζανο :P και μετα λιγο ελαιολαδο και βασιλικο και τα πολτοποιω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 653
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, aloop είπε

Σε ποιο βίντεο είναι αυτό, γιατί προσπαθώ να το βρω αλλά μάταια.

Δε θυμάμαι τώρα πιο είναι απλά το συγκράτησα κ λειτουργεί,  παίρνει φίλο βασιλικου το αλευρωνει κ το βάζει στη τρύπα από τη κάτω πλευρά της ζυμης, αυτή που θα ακουμπήσει τη πέτρα  οπότε γίνετε ένα σώμα με το ζυμαρι

Επεξ/σία από sndev
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 8/2/2022 στις 12:22 ΠΜ, aloop είπε

Από καιρό σκέφτομαι να φτιάξω και καμία άσπρη πίτσα. Έχει κάποιος να προτείνει κανέναν δοκιμασμένο συνδυασμό υλικών;  

Φτιάξε μια κρέμα παρμεζάνας (200ml κρέμα 100γ παρμεζάνα) βάζεις την κρέμα γάλακτος να πάρει βράση, κλείνεις τη φωτιά προσθέτεις τριμμένη την παρμεζάνα και ομογενοποιείς με ενα blender. 

Το χρησιμοποιείς σαν βάση, λίγη μοτσαρέλα, bacon (ή σοταρισμένο guanciale) τριμμένο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι στο τέλος - δεν χάνει αυτός ο συνδυασμός. 

 

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, sndev είπε

εχω δοκιμάσει αυτη η οποια ηταν αρκετή καλή 

https://natashaskitchen.com/white-pizza-sauce/

Αυτή σκεφτόμουν, γιατί δεν είμαι πολύ φίλος της κρέμας γάλακτος. 
Θα βάλω για βάση αυτή και μετά από πάνω αυτά που πρότεινε ο @Zenor

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποια σχόλια για να έχετε υποψη όσοι ετοιμάζετε λευκές σάλτσες:

- Είτε κάνετε με κρέμα γάλακτος και τυρί (το σκόρδο ή το κρεμμύδι προαιρετικό) είτε με μπεσαμέλ και τυρί (η συνταγή που έδωσε ο sndev), μην την αφήσετε να κρυώσει γιατί θα πήξει και θα είναι δύσκολο να την απλώσετε στην πίτσα. Αν γίνει κάτι τέτοιο ρίξτε λίγο γάλα ή κρέμα. Ειδικά η συνταγή με μπεσαμέλ θέλει καλό ανακάτεμα και το τυρί μην το ρίξετε όταν η κρέμα/μπεσαμέλ είναι πολύ καυτά, η τελική υφή θα είναι κοκκώδης.

- Βάλτε εξαιρετικά λίγη ποσότητα πάνω στην πίτσα, πολύ λιγότερη από κόκκινη σάλτσα. Η συνταγή με την κρέμα γάλακτος έχει πιο σαλτσώδη υφή, η συνταγή με την μπεσαμέλ γίνεται πιο στερεη (αν έχετε φάει παστίτσιο καταλαβαίνετε περίπου για τι μιλάμε).

- Οι λευκές σάλτσες καίνε. Πολύ. Αφήστε να κρυώσει προτού χυμήξετε.

- Οι pizza bianca purists τα θεωρούν αυτά αμερικανιές. Μια pizza bianca είτε δεν έχει βάση είτε η βάση χτίζεται με ρικότα. Στην πρώτη περίπτωση κάντε καλύτερα κάποια παραλλαγή φοκάτσιας για καλύτερη γεύση. Από την άλλη η ρικότα έχει δύο θέματα. Δε λιώνει και -το κυριότερο- δεν έχει καμία απολύτως γεύση.

  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα,

Φαίνεται ότι την πάτησα με "προβληματική" μαγιά - είχε άλλος σχετική εμπειρία; 

Το τελευταίο διάστημα πειραματίζομαι και εγώ με ναπολιτάνικη πίτσα σε ooni koda και, ενώ η πρώτη προσπάθεια ήταν αρκετά καλή ως προς τη ζύμη με poolish και φρέσκια μαγιά  (απλά την ψιλοέκαψα όντας ακόμα άσχετος με τις ανοχές της ooni), οι επόμενες προσπάθειες ήταν τραγικές:

1) τη μια φορά έκανα cold ferment (vito style) με ξηρή μαγιά στιγμής ΓΙΩΤΗΣ και ανακάτεμα σε mixer. Φούσκωσε λίγο, αλλά στο ψήσιμο καθόλου (flatbread). Θεώρησα ότι κάτι μου ξέφυγε: έκανα ζημιά με πολύ παιδεμα της ζύμης στο mixer,  δεν την άφησα πολύ έξω πριν το cold fermentation, κάτι δεν πήγε καλά στο ζύγι με τη μαγιά ή πολύ κρύο νερό;

2) τη 2η φορά χρησιμοποίησα την υπόλοιπη μαγιά από το ίδιο φακελάκι (κακώς ίσως αλλά το έχω ξανακάνει και  δεν είχα θέμα) και hand kneading και δε φούσκωσε ΚΑΘΟΛΟΥ! Δε μου έχει τύχει τέτοια περίπτωση και έχω κάνει πολλές ζύμες στη ζωή μου.

Έκανα μετά το τεστ (https://thepizzaheaven.com/why-my-pizza-dough-is-not-rising/#:~:text=The most common reason for,old and not active anymore.) με άλλο φακελάκι της μαγιάς (ίδια παρτίδα) και δεν έβγαλε καθόλου αφρό! Να σημειώσω ότι η μαγιά είχε μεν αγοραστεί από καιρό αλλά είχε άλλους 6 μήνες ζωής θεωρητικά.

Αλήθεια τι μαγιά χρησιμοποιείτε εσείς;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 ώρες πριν, Petyrion είπε

Καλησπέρα,

Φαίνεται ότι την πάτησα με "προβληματική" μαγιά - είχε άλλος σχετική εμπειρία; 

Το τελευταίο διάστημα πειραματίζομαι και εγώ με ναπολιτάνικη πίτσα σε ooni koda και, ενώ η πρώτη προσπάθεια ήταν αρκετά καλή ως προς τη ζύμη με poolish και φρέσκια μαγιά  (απλά την ψιλοέκαψα όντας ακόμα άσχετος με τις ανοχές της ooni), οι επόμενες προσπάθειες ήταν τραγικές:

1) τη μια φορά έκανα cold ferment (vito style) με ξηρή μαγιά στιγμής ΓΙΩΤΗΣ και ανακάτεμα σε mixer. Φούσκωσε λίγο, αλλά στο ψήσιμο καθόλου (flatbread). Θεώρησα ότι κάτι μου ξέφυγε: έκανα ζημιά με πολύ παιδεμα της ζύμης στο mixer,  δεν την άφησα πολύ έξω πριν το cold fermentation, κάτι δεν πήγε καλά στο ζύγι με τη μαγιά ή πολύ κρύο νερό;

2) τη 2η φορά χρησιμοποίησα την υπόλοιπη μαγιά από το ίδιο φακελάκι (κακώς ίσως αλλά το έχω ξανακάνει και  δεν είχα θέμα) και hand kneading και δε φούσκωσε ΚΑΘΟΛΟΥ! Δε μου έχει τύχει τέτοια περίπτωση και έχω κάνει πολλές ζύμες στη ζωή μου.

Έκανα μετά το τεστ (https://thepizzaheaven.com/why-my-pizza-dough-is-not-rising/#:~:text=The most common reason for,old and not active anymore.) με άλλο φακελάκι της μαγιάς (ίδια παρτίδα) και δεν έβγαλε καθόλου αφρό! Να σημειώσω ότι η μαγιά είχε μεν αγοραστεί από καιρό αλλά είχε άλλους 6 μήνες ζωής θεωρητικά.

Αλήθεια τι μαγιά χρησιμοποιείτε εσείς;

Μαγιά νωπή πάντα και 9/10 φορές "το χελιδόνι" και 1/10 "Γιώτης"
Έχω και ξηρή Caputo αλλά δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επιτέλους πέτυχα καλούτσικο αποτέλεσμα!

Επόμενο βήμα να μειώσω το βάρος/μπάλα και ίσως λίγο το ψήσιμο (είναι περίπου 105s με ένταση στο 50% της ooni)

0-02-05-29251bf0addb2073b79b0b70bc4f314102f0d859b50c2a9a4d5a57532842e1cf_d9a344a214f2697c.jpg

0-02-05-9eabcb6b85c171e6f7862422842628e243888e68ce71eb0b7306aff2bb42933f_482a47e5a8d4e084.jpg

Επεξ/σία από Petyrion
  • Like 9
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 ώρες πριν, Petyrion είπε

Επιτέλους πέτυχα καλούτσικο αποτέλεσμα!

Επόμενο βήμα να μειώσω το βάρος/μπάλα και ίσως λίγο το ψήσιμο (είναι περίπου 105s με ένταση στο 50% της ooni)

0-02-05-29251bf0addb2073b79b0b70bc4f314102f0d859b50c2a9a4d5a57532842e1cf_d9a344a214f2697c.jpg

0-02-05-9eabcb6b85c171e6f7862422842628e243888e68ce71eb0b7306aff2bb42933f_482a47e5a8d4e084.jpg

Ωραίος! Τι υγρασία είσαι εδώ και τι βάρος στις μπάλες;  ooni 12 ρι; 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 7/3/2022 στις 12:53 ΜΜ, Zenor είπε

Που εξαφανιστήκατε όλοι οι pizzaioli??

 

F9E36697-F258-421F-8AC8-21BFEC0314A7.jpeg.aa965bafdb2e95a646d7a9de91da5965.jpeg

E394FDFB-18D3-4DE4-BA1D-776D54DE5375.jpeg.a4ae4ab3da1d3b4a7e0ca0def066daed.jpeg

 

 

Στην λευκή τι σάλτσα έχεις βάλει; Φαίνεται λαχταριστή.

20 ώρες πριν, Petyrion είπε

Επιτέλους πέτυχα καλούτσικο αποτέλεσμα!

Επόμενο βήμα να μειώσω το βάρος/μπάλα και ίσως λίγο το ψήσιμο (είναι περίπου 105s με ένταση στο 50% της ooni)

0-02-05-29251bf0addb2073b79b0b70bc4f314102f0d859b50c2a9a4d5a57532842e1cf_d9a344a214f2697c.jpg

0-02-05-9eabcb6b85c171e6f7862422842628e243888e68ce71eb0b7306aff2bb42933f_482a47e5a8d4e084.jpg

Ε όχι και καλούτσικο. Φοβερό είναι. Τι διαδικασία ακολούθησες για να φτιάξεις το ζυμάρι;

Τα υπόλοιπα τα ρώτησε και ο @Zenor

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

34 λεπτά πριν, aloop είπε

Στην λευκή τι σάλτσα έχεις βάλει; Φαίνεται λαχταριστή.

Ε όχι και καλούτσικο. Φοβερό είναι. Τι διαδικασία ακολούθησες για να φτιάξεις το ζυμάρι;

Τα υπόλοιπα τα ρώτησε και ο @Zenor

Αυτή που σου έγραψα πιο πάνω όταν ρώταγες για λευκή σάλτσα.

Και μερικές ακόμα συν ένα ψωμάκι με προζυμι bonus.

6DA07DEA-4001-47E9-934F-77F1903F1ED6.jpeg.06ea1a37e2d63165d3fd886e61acd898.jpeg

 

5B0EE484-D7BF-47FD-924D-37D831946729.jpeg.8590fdd34140e5c41a8b9ffe8167bacb.jpeg

 

BBB6C378-65FE-43A8-9E38-A12CFC2D5D56.jpeg.e44990869c050e0316a11203bd58508e.jpeg

 

89A12CEE-CF75-4420-9980-B595D2FDD322.jpeg.8d649a197c9f18cf212612a3a3b96bb0.jpeg

 

685B9E1D-D699-4747-8167-7604386F1621.jpeg.c57d91e1095413fb842ea87472dd445e.jpeg

  • Like 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...