Προς το περιεχόμενο

Κατασκευή έξυπνου σπιτού με Home Assistant.


sideras.panos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην ομάδα,

Είμαι ο Πάνος, 28 χρονών και σκοπεύω να ανακαινίσω εξ ολοκλήρου το σπίτι μου. Όταν λέω ανακαίνιση εννοώ αλλαγή τα πάντα ηλεκτρολογικά, υδραυλικά κλπ κλπ. Επίσης, ενδιαφέρομαι να το κάνω έξυπνο και επειδή το knx είναι πάρα πολύ ακριβό αποφάσισα να το κάνω μόνος μου με Home Assistant. Έχω ξεκινήσει ήδη να πειραματίζομαι φλασάροντας διακόπτες της sonoff με λογισμικό tasmota και κάποια άλλα πράγματα που είχα αλλά για μετά την ανακαίνηση θα ήθελα να το κάνω όλο από την αρχή και σωστά.

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω σε εσάς που είστε ήδη σχετικοί, έχετε καμία ιδέα ως προς την καλωδίωση του σπιτιού τι θα πρέπει να γίνει; Μήπως θα ήταν καλή ιδέα να φεύγει από το γενικό ένα καλώδια για κάθε σημείο; Δηλαδή ένα καλώδιο για κάθε πρίζα, ένα για κάθε διακόπτη, ένα για κάθε πατζούρι, ένα για κάθε τέντα... κλπ κλπ. Ουσιαστικά για κάθε τελική συσκευή να βγαίνει ένα καλώδιο. 

Στο μυαλό μου έχω να αγοράσω τα ρελέ της shelly (ρελέ, ρελέ για διακόπτες, ντίμερ) και όπως ανέφερα παραπάνω να περνάει από κάθε τελική συσκευή ή διακόπτη καλώδιο που να καταλήγει στο γενικό πίνακα, και οι συνδέσεις που προκύπτουν να γίνουν στον πίνακα. Για παράδειγμα αν πούμε ότι σε ένα δωμάτιο έχουμε 4 πρίζες και θέλουμε να τους δώσουμε ρεύμα, θα έρθουν 4 καλώδια στον γενικό από το δωμάτιο και αυτά θα τα ενώσουμε μεταξύ τους αλλά και με το ρεύμα με κλέμες. Κατ' επέκταση έτσι δίνουμε ρεύμα στις πρίζες ενός δωματίου. Γνωρίζω ότι καλύτερα θα ήταν να βάλουμε ένα ρελέ για κάθε πρίζα αλλά ανεβάζει πολύ το κόστος, χωρίς λόγο και δεν υπάρχει ακόμη αυτή η ανάγκη. Σκέφτηκα να γίνει η καλωδίωση έτσι και αν προκύψει η ανάγκη, τότε μπορώ να μεγαλώσω τον ηλεκτρολογικό πίνακα προσθέτοντας καινούρια έξυπνα ρελέ. 

Ακόμα ένα παράδειγμα για τα φώτα. Έστω ότι έχουμε το φως ενός υπνοδωματίου. Επίσης έχουμε και 3 διακόπτες που θέλουμε να αναβοσβήνουν το φως (έναν στην είσοδο και δεξιά-αριστερά από το κρεβάτι). Στον γενικό πίνακα λοιπόν θα έρθουν 4 καλώδια, 1 από το φως και 3 από τους διακόπτες. Το φως θα συνδεθεί σε ρελέ της shelly για να ανάβει και να σβήνει και τα καλώδια των διακοπτών θα συνδεθούν με το shelly plus i4 (είναι ένα ρελεδάκι που δέχεται ως είσοδο το πάτημα έως και 3 διακοπτών). Οπότε κάθε φορά που θα πατιέται ένας διακόπτης θα δίνει εντολή το shelly plus i4 στο φως να ανάψει ή να σβήσει, μέσω του Home Assistant.

Τέλος, εσείς που έχετε κάνει ήδη τα σπίτια σας με Home Assistant ή κάτι άλλο, υπάρχει κάτι που θα κάνατε διαφορετικά στο σπίτι σας ή θα μου προτείνατε κάτι καλύτερο;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Άμα είναι να το κάνεις έτσι, με τα ανάλογα έξοδα σε καλωδιώσεις κλπ, πήγαινε σε knx. Πιο ευέλικτο και οικονομικό από shelly, γιατί τραβάς καλώδια φορτίου για τα φορτία και για τους διακόπτες τραβάς μόνο καλώδια bus με τα οποία κάνεις ότι θες, αλλάζεις και την λειτουργικότητα κάθε διακόπτη ξέρω 'γω, από τον προγραμματισμό του knx. Εγώ δεν ψάχτηκα ιδιαίτερα σε αυτό, γιατί πήγα σε φιλοσοφία shelly μέσα στους διακόπτες, οπότε το μόνο που είχα να κάνω extra, ήταν να τραβήξω ουδέτερο μέσα στους διακόπτες ώστε να μπορεί να μπει shelly όπου (και όποτε, γιατί δεν έβαλα παντού με την μία), ήθελα. Όλες οι λύσεις πάντως, μπαίνουν σε ha.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...
  • Δημιουργία νέου...