Προς το περιεχόμενο

FTX: «Μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές» απέσυραν εκατοντάδες εκατομμύρια από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το γνωστό και πλέον χρεωκοπημένο, ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX έκανε γνωστό ότι έλαβε την απόφαση νωρίς το πρωί του Σαββάτου να θέσει τα κεφάλαια των χρηστών του σε κατάσταση «ψυχρής αποθήκευσης», δηλαδή σε πορτοφόλια εκτός σύνδεσης (ώστε να είναι προστατευμένα από χάκερ ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση).

Η εταιρεία έλαβε την σχετική απόφαση αφού διαπιστώθηκε ένα κύμα «μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών» που απέσυρε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Ο Γενικός Σύμβουλος του Αμερικάνικου παραρτήματος FTX US ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, και χωρίς να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε παραβίαση ή εισβολή στα συστήματα της εταιρείας, ότι η εταιρεία προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση για να «μετριαστεί η ζημιά» που μπορεί να είχε προκληθεί από κάποια παραβίαση ή κλοπή.

Για τον μετριασμό της ζημιάς, η εταιρεία προχώρησε στη μεταφορά κεφαλαίων σε πορτοφόλια εκτός σύνδεσης ή σε «ψυχρή αποθήκευση» με σκοπό να εμποδίσει τυχόν χάκερ ή άλλους κυβερνοεγκληματίες από το να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτά. Η εταιρεία ωστόσο πήρε μέτρα αφότου είχαν γίνει καπνός πολλά εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Τα κεφάλαια αποσύρθηκαν από την πλατφόρμα λίγο μετά την αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα την Παρασκευή, επηρεάζοντας την Αμερικάνικη έκδοση της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων FTX US, την παγκόσμια έκδοση της πλατφόρμας FTX και την Alameda Research. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιο είναι το ακριβές ποσό που αποσύρθηκε από «μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές» από το ανταλλακτήριο ωστόσο σε μία έκθεση του CoinDesk γίνεται λόγος για ένα ποσό που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα $600 εκατομμύρια. Τα κεφάλαια που «έγιναν καπνός» ήταν περίπου $473 εκατομμύρια σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Elliptic, η οποία ωστόσο ούτε εκείνη ωστόσο είχε πληροφόρηση για κάποια παραβίαση ή κλοπή. 

«Το FTX έπεσε θύμα hacking. Όλα τα χρήματα φαίνεται να έχουν χαθεί» έγραψε ένας διαχειριστής στο επίσημο κανάλι Telegram του ανταλλακτηρίου παρέχοντας μάλιστα οδηγίες προς τους χρήστες να διαγράψουν τις εφαρμογές του FTX και προειδοποιώντας τους να μην επισκέπτονται τις ιστοσελίδες της πλατφόρμας λόγω της παρουσίας κακόβουλου λογισμικού (malware). Οι ιστοσελίδες FTX.com και FTX.us δεν λειτουργούν επί του παρόντος.

Ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής της FTX και της Alameda Research παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ενώ παρά την κρισιμότητα των γεγονότων δεν έχει σχολιάσει ακόμα το θέμα. Κάποιοι χρήστες στο Twitter υποπτεύονται και εικάζουν ότι κάποια ή κάποιο μέλος από τον στενό κύκλο του Sam Bankman-Fried απέσυρε τα κεφάλαια από την πλατφόρμα, με τον γνωστό υποστηρικτή κρυπτονομισμάτων ZachXBT να δηλώνει στο Twitter ότι «διάφοροι πρώην υπάλληλοι της FTX του επιβεβαίωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν αυτές τις συναλλαγές». Ο Nick Percoco, Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Kraken δήλωσε ότι η πλατφόρμα ήταν σε θέση να εντοπίσει την ταυτότητα του εν λόγω λογαριασμού καθώς ο φερόμενος κλέφτης χρησιμοποίησε το Kraken για να «ξεφορτώσει» τα χρήματα.

Η αναφορά της περασμένης εβδομάδας από το CoinDesk είχε μεγάλο μερίδιο στη γρήγορη κατάρρευση του FTX, καθώς η χρηματιστηριακή εταιρεία Alameda Research, επίσης του Sam Bankman-Fried, βασιζόταν κατά μεγάλο βαθμό στο FTT, ένα αδερφικό token από το FTX. Ως αποτέλεσμα, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Binance, Changpeng "CZ" Zhao, ανακοίνωσε ότι το ανταλλακτήριό του θα ξεκινούσε την πώληση των tokens FTT, με αποτέλεσμα η αξία του κρυπτονομίσματος να πέσει κατακόρυφα καθώς τον ακολούθησαν πολλοί. Την ώρα που η FTX προσπαθούσε να αναπληρώσει το έλλειμμα των $8 δισεκατομμυρίων που προκλήθηκε από τα αμέτρητα αιτήματα ανάληψης, η Binance προσφέρθηκε να εξαγοράσει το ανταλλακτήριο ωστόσο σύντομα εγκατέλειψε το σχέδιο καθώς μόλις μία ημέρα αργότερα έκανε γνωστό ότι προέκυψαν «ζητήματα που είναι πέρα από τον έλεγχό της ή την ικανότητά της να βοηθήσει».

Σύμφωνα με ένα άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, o Sam Bankman-Fried είχε προσθέσει μία «κερκόπορτα» στο λογιστικό σύστημα της εταιρείας, επιτρέποντας του να παραποιεί τα «οικονομικά στοιχεία» χωρίς να «ειδοποιούνται άλλοι άνθρωποι». Όπως υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Sam Bankman-Fried ενδέχεται να «μεταβίβασε κρυφά» έως και $10 δισεκατομμύρια από την FTX για να στηρίξει την Alameda Research, την άλλη του χρηματιστηριακή εταιρεία. Περίπου $1 με 2$ δισεκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να παραμένουν εκτός του λογιστικού συστήματος της FTX. Σε ένα μήνυμα που απέστειλε στο Reuters, ο Sam Bankman-Fried αρνήθηκε ότι μετάφερε κρυφά κεφάλαια πελατών απαντώντας με «ερωτηματικά» (???) όταν ερωτήθηκε για τα κεφάλαια που απουσίαζαν από την πλατφόρμα.

b815630b-fdde-4306-8930-669205e74f46-9UNo63.jpeg

Να αναφέρουμε ότι αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα δεν αφορά μόνο τις FTX US, FTX και Alameda Research αλλά και ακόμη 130 εταιρείες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ομίλου FTX (FTX Group). Οι FTX Australia και FTX Express Pay πάντως δεν σχετίζονται με τη διαδικασία πτώχευσης.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 87
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

15 λεπτά πριν, Thanasis159 είπε

Τα cryptocurrencies προωθούν το decentralization και το transparency στις συναλλαγές... Αρκούν 4-5 απατεώνες για να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα. 

το ιδιο κανουν και οι τραπεζες μαζι με τα χρηματηστηρια. απειρες οι παρομοιες περιπτωσεις. ετσι και με τα χρηματά σου. αν δεν τα εχεις πανω σου, μην εισαι και σιγουρος πως ειναι δικα σου ;) 

  • Like 16
  • Thanks 4
  • Confused 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 λεπτά πριν, Αντικειμενικός είπε

το ιδιο κανουν και οι τραπεζες μαζι με τα χρηματηστηρια. απειρες οι παρομοιες περιπτωσεις. ετσι και με τα χρηματά σου. αν δεν τα εχεις πανω σου, μην εισαι και σιγουρος πως ειναι δικα σου ;) 

Όταν το νέο που έρχεται για να δώσει "power to the people" κάνει τα ίδια και χειρότερα από αυτό που ήρθε να αντικαταστήσει όμως, καταλαβαίνεις ότι η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη. 

  • Like 23
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα? Εδώ μιλάμε για δισεκατομμύρια που έκαναν φτερά σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο. Κρίμα για κάποιους που επένδυσαν τους κόπους μια ζωής. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν Και υγιή κρυπτόνομίσματα, με όλη αυτή την αναμπουμπούλα χαμένοι είναι όλοι. Το blockchain είναι καταπληκτικό για τεχνολογικές εφαρμογές αλλά όχι για οικονομικές συναλλαγές. (Από τα λίγα πράγματα που έχω διαβάσει.)

Επεξ/σία από Marios2410
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, Marios2410 είπε

Τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα? Εδώ μιλάμε για δισεκατομμύρια που έκαναν φτερά σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο. Κρίμα για κάποιους που επένδυσαν τους κόπους μια ζωής. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν Και υγιές κρυπτόνομίσματα, με όλη αυτή την αναμπουμπούλα χαμένοι είναι όλοι. Το blockchain είναι καταπληκτικό για τεχνολογικές εφαρμογές αλλά όχι για οικονομικές συναλλαγές. (Από τα λίγα πράγματα που έχω διαβάσει.)

Μια χαρά την έκαναν τη δουλειά τους τα crypto. Αυτοί που "έπρεπε" να βγάλουν λεφτά, έβγαλαν. 

Πολύ κρίμα πάντως γιατί σαν τεχνολογία ειχε (έχει) πολύ μεγάλο potential...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, filip123go είπε

Μια χαρά την έκαναν τη δουλειά τους τα crypto. Αυτοί που "έπρεπε" να βγάλουν λεφτά, έβγαλαν. 

Πολύ κρίμα πάντως γιατί σαν τεχνολογία ειχε (έχει) πολύ μεγάλο potential...

Ισχύει αυτό που λες. Δόθηκε πολύ μεγάλη έμφαση στο γρήγορο χρήμα και κάπου εκεί την πάτησε ο κόσμος. (Βάζω και τον εαυτό μου μέσα) 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Thanasis159 είπε

Τα cryptocurrencies προωθούν το decentralization και το transparency στις συναλλαγές... Αρκούν 4-5 απατεώνες για να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα. 

Δεν καταρρέει κανένα οικοδόμημα τα ανταλλακτήρια/αγορές είναι άσχετα με το οικοδόμημα ή την ιδεολογία των κρυπτονομισμάτων απλά εμπεριέχονται στο ευρύτερο οικοσύστημα.. Είναι ιδιωτικές  και  κεντροποιημένες πρωτοβουλίες. 


Μια αντιστοιχία με τα FIAT θα ήταν πχ η κατάρρευσή μιας ασφαλιστικής εταιρίας ή κραχ μιας μετοχής στο χρηματιστήριο γιατί το αφεντικό πωλούσε μαύρα ή φοροδιέφευγε ή πωλούσε ναρκωτικά κτλ.. 


Ο τύπος στην φωτογραφία απλά άνοιξε μαγαζί και σαν τον Μητροπάνο έλεγε "τόσα δίνω πόσα θες;" και σου άλλαζε τα ευρώ ή τα Χ κρύπτο σε Υ κρύπτο και είχες λογαριασμό στο μαγαζάκι του όπως έχεις πχ κάρτα όταν πας στον οπαπ να παίξεις στοίχημα και αποθηκεύεις εκει τα κέρδη κτλ |

Και μπατάρει αυτουνού το μαγαζί τώρα δεν έχει να κάνει με καμία αδυναμία στον αλγόριθμο των κρυπτονομισμάτων η στην ασφάλεια και ανωνυμία τους, το που πας και "παίζεις" τα λεφτά σου για να επενδύσεις ρισκάρεις κτλ ειναι καθαρά δική σου ευθύνη όπως και τον ποιον εμπιστεύεσαι να κρατάει τα λεφτά σου όταν το κάνεις αυτό!

Δεν σε υποχρέωσε κανένα κρυπτονόμισα να ανοίξεις λογιαριασμό στην FTX 
 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Like 15
  • Thanks 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι συζητατε ρε μαγκες φταινε τα κρυπτο επειδη καποιοι ειναι κλεφτες και απατεωνες?Τα κρυπτο και κατα επεκταση τα blockchains μια χαρα τεχνολογια ειναι.Εδω μιλαμε για ανθρωπινο παραγοντα-απατεωνια-αποτυχια.Ουτε χακαριστηκε το chain του btc,eth,bnb,ada, ουτε καν το meme coin doge και συζηταμε αν τα κρυπτο αποτυχαν η οχι επειδη υπαρχουν απατεωνες στο χωρο?Πειτε μου εναν χωρο που δεν υπαρχουν απατεωνες και λαμογια.

Μην μπερδευουμε τον ανθρωπινο παραγοντα και την απληστια με τα κρυπτο.

Ετσι για την ιστορια γιατι τα γραφομενα μενουν αποψη μου ειναι οτι με τετοια ασχημα σκηνικα παροτι πολυς κοσμος χανει τα λεφτα του ο χωρος ξεβρωμιζει απο τετοια λαμογια και το παθημα γινεται μαθημα για οσους παραμεινουν στο χωρο.

Τα 2 μου σεντς οπως λενε και οι αμερικανοι.

  • Like 7
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

βασικά χακαρίστηκαν , λένε από μέσα έγινε , μην επισκέπτεστε το site της FTX  θα κατεβάσετε Trojans , εφαρμογή delete , malware παντού  , όλες οι εταιρίες της FTX διαχειρίζονται από μια ομάδα παιδιών και της κοπέλας του  Bankman από τις Μπαχάμες , μερικοί υπάλληλοι της  FTX έχασαν όλες τις οικονομίες τους , λείπουν 2 δις

Επεξ/σία από ethereum
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

25 λεπτά πριν, Aris_ είπε

Πως επιτρέπονται ολα αυτα η μηπως δεν τα ξερουν , που ειναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ωεο ???

Κάτι μου λέει πως είναι inside job, luna style. Τώρα ποιος τα "παντελόνιασε" μπορεί να μην το μάθουμε και ποτέ.

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...