Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 hour ago, Makislolo said:

Σίγουρα η εργονομία και άλλοι παράγοντες όπως προστασια από καιρό τι φακούς μπορείς να βάλεις πάνω κ πόσο κοστίζουν κλπ, παίζουν ρόλο απλά δεν έχω κατανοήσει πως λειτουργούν τα έτοιμα presets. Πχ η fuji έχει τα δικά της που προσαρμόζονται πάνω σε μια jpeg που τραβάς; Και αντίστοιχα πχ η Olympus και οι άλλες εταιρίες έχουν τα δικά τους απλά δεν είναι τόσο δημοφιλή; 

Τα presets είναι μέσα στη μηχανή. 
Επιλέγεις από το μενού της κάμερας το preset π.χ. Velvia και σε βγάζει το αντίστοιχο jpeg. 
Σε κάθε preset έχεις και preview στο μάτι/LCD πως θα είναι. 
Λίγο διαφορετικά είναι τα recipes που σε λέει τι ρυθμίσεις να αλλάξεις στα μενού για να επιτύχεις το αποτέλεσμα.

Προσωπικά είδα ότι τα καλύτερα μανίσια jpeg είναι σε Fuji και έπειτα σε Leica (από άτομα στο φωτογραφικό κλάμπ που είμαι).

Από την άλλη πολλοί ή οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν επιλογές να "φορτώσεις" δικά σου preset στη μηχανή (είτε αυτά που έφτιαξες εσύ ή βρήκες από σάιτ.

Γενικά εάν θέλεις jpegερια που θα έχει καλά μανίσια jpeg δίχως να ασχοληθείς άλλο, η Fuji είναι η καλύτερη στα δικά μου μάτια.
Αλλά οι τιμές σε μεταχειρισμένα τελευταία είναι απλά γελοίες λόγω hype και από καινούργια ίσως έχεις δυσκολίες να βρεις να αγοράσεις.
Εάν αξίζει να δώσεις τόσα, εσύ το ξέρεις.

Πιστεύω ότι εάν προσπαθήσεις/ψαχτείς λίγο για να κατεβάσεις/ρυθμίσεις μερικές "συνταγές"/presets ότι κάμερα και να πάρεις θα βρεις άκρη να τη φέρεις στα μέτρα σου για καλό jpeg.

BTW: Τι είναι "νορμάλ" τιμές; 
Γιατί ο καθένας έχει άλλη αντίληψη της καλής τιμής.

• Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Makislolo είπε

Σίγουρα η εργονομία και άλλοι παράγοντες όπως προστασια από καιρό τι φακούς μπορείς να βάλεις πάνω κ πόσο κοστίζουν κλπ, παίζουν ρόλο απλά δεν έχω κατανοήσει πως λειτουργούν τα έτοιμα presets. Πχ η fuji έχει τα δικά της που προσαρμόζονται πάνω σε μια jpeg που τραβάς; Και αντίστοιχα πχ η Olympus και οι άλλες εταιρίες έχουν τα δικά τους απλά δεν είναι τόσο δημοφιλή; 

Θα σου πω γιατί όντως με τα film simulations και τα film recipes είναι μπερδεμένο για όποιον δεν έχει χρησιμοποιήσει fujifilm. 

Τα film simulations είναι τα κλασικά χρωματικά προφίλ ή όπως τα ονομάζει κάθε εταιρεία. Κάποιες έχουν τις δικές τους ονομασίες, άλλες μπορεί να τα έχουν με πιο γενικές περιγραφές δεν ξέρω γιατί δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με άλλα συστήματα. 

Η fujifilm αντί να έχει generic ονόματα τους έχει δώσει εκείνα από film stocks π.χ. provia, astia, velvia κλπ κλπ  πλέον βέβαια έχει και πιο φαντεζί ονόματα χωρίς να αντιστοιχούν σε κάποιο παλιό φιλμ. 

Οπότε ας πούμε πως ανοίγεις μια καινούργια μηχανή. Τα πάντα είναι στο default και το χρωματικό προφιλ που χρησιμοποιεί σαν default είναι το provia, το οποίο το ονομάζει και standard για να καταλαβαινόμαστε. Μέσα από το μενού μπορείς να το αλλάξεις και να βάλεις κάποιο από τα άλλα film simulations. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά από τις άλλες εταιρείες. Είναι απλώς χρωματικά προφίλ (ωραία) με φανταχτερές ονομασίες. 

film recipes τώρα είναι μια ονομασία που φτιάχτηκε μέσα από την κοινότητα και όχι από την ίδια την εταιρεία. 

Μέσα στο μενού εκεί που επιλέγεις το film simulation που θες, υπάρχουν από κάτω και άλλες επιλογές όπως highlights, shadows, white ballance, grain, clarity κλπ αναλόγως και του μοντέλου. Τα recipes ουσιαστικά είναι αυτό που ο ευρύς κόσμος λέει presets και τα "φτιάχνεις" παραμετροποιώντας τις επιπλέον επιλογές. 

π.χ. αντί να βγάζεις απλώς σε Provia/standard να είναι ταυτόχρονα 

highlights : +2 
shadows : -1 
WB : auto +3 Red , - 2 Blue 
Clarity : -1 
Grain : Large, Strong 

κ.ο.κ. τα οποία προφανώς αλλάζουν και το αποτέλεσμα, πολύ ή λίγο αναλόγως με το τι βάζεις

film simulations : τα απλά χρωματικά προφίλ που έχει μέσα το κάθε σώμα 

film recipes : τα παραπάνω χρωματικά προφίλ με μεταβολές στις επιπλέον επιλογές

Ελπίζω να μην τα έγραψα μπερδεμένα αν έχεις κάποια ερώτηση σε αυτά πες μου. 

Η παραμετροποιήση θα έλεγα πως είναι το ατού των Fujifilm συν ότι συγκεκριμένα από τα film simulations είναι πάρα πολύ ωραία ακόμα και χωρίς να αλλάξεις οποιαδήποτε άλλη παράμετρο και δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω. Υποκειμενικό πάντα.

Υ.Γ. σχετικά με τις άλλες εταιρείες δεν ξέρω συγκεκριμένα, ίσως κάποιο άλλο μέλος να μπορεί να σου πει κάτι παραπάνω. Έχουν σίγουρα τα δικά τους προφιλ μπορεί απλώς να μην έχουν ασχοληθεί αρκετά αφού πιστεύουν πως εν τέλει οι περισσότεροι θα αχοληθούν με επεξεργασία των RAW. 

Επεξ/σία από pifilos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...