Προς το περιεχόμενο

Η IBM σκοπεύει να αντικαταστήσει 7.800 θέσεις εργασίας χρησιμοποιώντας Αυτοματισμό και Τεχνητή Νοημοσύνη


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

13 ώρες πριν, tsagkas21 είπε

Δε θα μου φαινόταν περίεργο ο τρίτος παγκόσμιος να είναι κινήματα εργαζομένων vs το 1% του πλούτου γτ απότι φαίνεται θα είναι προνόμιο να έχεις δουλειά στο μέλλον

Γιατί η πρώτη σκέψη πάντα είναι ο πόλεμος; Το 99% ας οργανωθεί και ας φτιάξει ανταγωνισμό έναντι του 1% και ας σταματήσει σταδιακά να αγοράζει από το 1%.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 67
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

1 ώρα πριν, Diavolos666 είπε

Ακριβώς, η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την καλυτέρευση της εργασίας, όχι για να απολυθούν όλοι και μετά να μην υπάρχει αγοραστικό κοινό.

Θα έπρεπε να πάμε από 5θήμερη 8ωρη εργασία σε 5θήμερη 6ωρη.

Επίσης να τους πει κάποιος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι προσβάσιμη σε όλους, οπότε πολλές από τις δικές τους δουλειές θα καταργηθούν. Όταν θα μπορείς να τρέχεις στον υπολογιστή σου τεχνητή νοημοσύνη και να τους ζητάς κάτι τεχνικό ή λογιστικό ή ψυχαγωγικό κτλ τότε αυτό δίνει στον κάθε ένα δύναμη που δεν είχε πριν.

Μπορείς να καλυτερεύσεις την εργασία ή να την εξαλείψεις εντελώς, δεν μπορείς να καταργήσεις τον άνθρωπο όμως, αλλιώς τι νόημα έχει να έχεις εταιρία που απευθύνετε σε πελάτες.

Κοίτα ο κομμουνισμός δεν είναι μόνο αυτά. Αν δεν υπάρχουν δουλειές τότε δεν θα υπάρχουν πελάτες όπως είπες. Αν μας δίνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα χωρίς δουλειά ουσιαστικά το ΑΙ θα κάνει την δουλειά για όλους. Ο κομμουνισμός βασίζεται στο ότι δεν σου ανήκει τίποτα και όλα ανήκουν στο κόμμα στην πράξη (στην θεωρία και καλά όλα ανήκουν σε όλους, δεν γέλασε ούτε ο Τοτός), οπότε αυτό με το ΑΙ ότι θα οδηγήσει στον κομμουνισμό δεν πάει σε ευθεία γραμμή. Δηλαδή δεν είναι αναγκαίο και μάλιστα εφόσον το ΑΙ είναι προσβάσιμο σε όλους τότε μάλλον οδηγεί προς φιλελευθερισμό, όταν ο κάθε ένας μας θα έχει στον υπολογιστή του έναν ΑΙ λογιστή, έναν ΑΙ ψυχολόγο, έναν ΑΙ ποιητή, έναν ΑΙ μουσικοσυνθέτη κτλ τότε όλοι είναι αυτόνομοι.

Κομμουνισμό θα έχεις όταν σου απαγορέψουν να έχεις δικό σου σπίτι, δική σου γη, δικό σου χωράφι ή να σου απαγορέψουν να πας στην παραλία που είναι δημόσια και δωρεάν.

Το ότι δεν θα έχει δουλειά ο κόσμος σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να πάει σε οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες γιατί θα κοστίζουν χρήματα και ο κόσμος δεν θα έχει αυτό είναι θάνατος της εταιρίας που έχει ξαπλώστρες και καφετέριες, ή ότι δεν θα μπορείς να αγοράσεις λαχανικά από το σούπερ μάρκετ και θα τα παράγεις εσύ στον κήπος σου, αυτό σημαίνει θάνατος του σούπερ μάρκετ. Ουσιαστικά ο κόσμος θα αρχίσει να είναι ολιγαρκής και αυτόνομος, αυτό που δεν συμφέρει τις μεγάλες εταιρίες δηλαδή.

Το πρόβλημα δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, ήταν είναι και θα παραμείνει πάντα η πολιτική και οι χρήσιμοι ηλίθιοι σε ότι αφορά την ελευθερία του ατόμου και τα απολυταρχικά, φασιστικά και κολεκτιβιστικά καθεστώτα.

Δεν ειπα οτι θα εφαρμοστεί κουμουνισμος, αλλά κατι που θα μοιάζει περισσότερο με κουμουνισμο πάρα με καπιταλισμο. Θα έχεις ιδιοκτησία, δικαίωματα, ψηφο κλπ, αλλά οταν θα παίρνεις ενα "επίδομα" καθε μηνα απο το κράτος για να ζήσεις, κάπως θυμίζει κουμουνισμο για εμενα, μπορει και να είναι λάθος, γιατί δεν εχει καμια σχεση με τον κουμουνισμο όπως τον ξέρουμε. Δε θα συμβεί απ τη μια στιγμή στην άλλη, ακριβώς γιατί δε θα καταργηθούν ολες οι δουλειές απ τη μια στιγμή στην άλλη. Θα γίνει σταδιακά. Ηδη γίνεται. Βγαίνουν συνέχεια επιδόματα για ανέργους κλπ ακομα και απο κυβέρνησεις σε ολη την Ευρώπη που θεωρούνται δεξιές. Αυτα ειναι ισα για επιβίωση. Σιγα σιγα θα αυξηθεί ο αριθμός και κάποια στιγμή που θα γίνουν πάρα πόλοι αυτοι, θα επηρεάσουν με την ψηφο τους τα πράγματα.. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 ώρες πριν, kirileman είπε

Οι τελευταίοι που θα χάσουν τη δουλειά τους θα είναι οι μπάτσοι.

Ακόμα και τότε όμως - ως ρομπότ - θα συνεχίσουν να λαδώνονται..

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην εταιρία που εργάζομαι, τον τελευταίο χρόνο τρέχουν 2 μεγάλα έργα αυτοματισμού διαδικασιών με αποτέλεσμα πάνω απο 180-200 άτομα να "χασουν" αντικείμενο. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε είναι αρκετα εξειδικευμένη και πλέον πωλείται ως προιόν/υπηρεσία σε άλλες παρόμοιες εταιριες του εξωτερικού. Στα επόμενα 2-3 χρόνια το συγκεκριμένο project θα αντικαταστήσει πάνω απο 2.500 υπαλλήλους ευρωπαικά (Εξειδικευμένους μηχανικους) και σε δέυτερο χρόνο και κάποιους ακόμη. Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως έιναι ο χρόνος που μειώνεται δραματικά αλλά και το predictive το οποίο δίνει αξία εκατομυρίων κυριολεκτικά στην υπηρεσία.

Δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε προγραμματιστές....δεν έχει νόημα κάποιος να γίνει junior προγραμματιστής στα 47 του όταν εργαλεία όπως το gtp γράφουν ήδη κώδικα κάνουν test και σύντομα θα κάνουν προγραμματισμένες αλλαγές και test σε προγραμματισμένα maintenance windows στο production. Μιλάμε για καταστάσεις τρέλας. Επιπλέον το vendor lock in έχει τελειώσει δια παντώς ή βαίνει προς τα τελευταία του. Αντιθέτως επαγγέλματα όπως εγκαταστάτες κτλ δεν θα εκλέιψουν ! Ένας εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος ή ηλεκτρομηχανολόγος μαζί με τα μάυρα δεν πέφτει κάτω απο 45-50Κ το χρόνο με τίποτα

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω θα δημιουργησω την ΑΙ που θα αντικατστηση 7.800 καταναλωτες  και πελατες .Γιατι απο οτι βλεπω θα εχουν  μεγαλη ελλειψη στην αγορα .φιλια

ΑΙ στο διατανο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 hours ago, dbrillis said:

Θα μπορεσουν τωρα ολοι αυτοι να γινουν ζωγραφοι ή να κανουν τα χομπι τους.
Ή να αγορασουν ενα course στο uDemy και να μαθουν και αυτοι προγραμματισμο.

Γιατί ποιος είπε ότι προγραμματιστής δεν μπορεί να αντικατασταθεί 😉

14 hours ago, argimeg said:

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος:

Ελαιοχρωματιστής-Υδραυλικός-Πλακατζής-Ηλεκτρολόγος-Σοβατζής-Γυψοσανιδάς κ.ο.κ

Όλα αυτά και πάλι μπορούν να γίνουν από ai

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 ώρες πριν, neo80 είπε

με υποθέσεις του τύπου ίσως και απροσδιόριστες χωρίς να λες συγκεκριμένα ποιες είναι οι υποτιθέμενες νέες θέσεις εργασία δεν γίνεται δουλειά έτσι ούτε εποικοδομητικός διάλογος. Εγώ μπορώ να σου πω ποιες θα είναι οι θέσεις που χάνονται.

Εσύ μπορείς να μου πεις ποιες θα είναι οι νέες θέσεις εργασίας μάλλον όχι.

πχ η coca cola το εργοστάσιο της είναι πλήρως αυτοματοποιημένο εδώ και πάρα πολύ καιρό απο την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης μπορώ να πω άρχισε. Και αυτό λόγο κόστους.

Τώρα με την A.I. οτιδήποτε έχει να κάνει με εργασία με τον νου και όχι μόνο θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας, πχ προγραμματιστές, γραφίστες, λογιστές, ταμείες, οδηγοί αυτοκινήτων και πολλά αλλά επαγγέλματα.

Το επάγγελμα του μέλλοντος ΑΝΕΡΓΟΣ!! 

Οπως είπα, δεν γνωρίζω αν όσοι απολυθούν λόγω ΑΙ θα καταφέρουν να βρουν πάλι δουλειά στην ίδια την ΑΙ.

Χρησιμοποίησα το παράδειγμα με την επιστήμη της πληροφορικής και ακόμα παλαιότερα της αντικατάστασης των εργατών με μηχανήματα που ξεκίνησε από αρχές του προηγούμενου αιώνα, εκεί όσοι έχασαν δουλειες βρήκαν μελλοντικά δουλειές άλλοι τόσοι καθώς και οι ίδιοι εκτός αν δεν γούσταραν να μάθουν νέες δεξιότητες και να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. 

Με την ΑΙ δεν ξέρω αν θα συμβεί το ίδιο πράγμα όμως. Αυτό έγραψα εν ολίγοις. 

Για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων και τομείς εργασίας θα πληγούν πιο πολύ, δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι. Το βλέπουμε από τις ανακοινώσεις μεγάλων κολοσων σαν αυτή στο εν λόγω thread και το όλο κλίμα που αντιλαμβανόμαστε από τις αναφορές στο web. 

Είναι απίστευτο που από αρχές της χρονιάς και μόλις άκουσα κάτι για chatgpt άρχισαν παρόμοια ποστ ειδήσεις, μέχρι και μερικοί δημοσιογράφοι στο ράδιο που ακούω έκαναν αναφορές. 

Από ότι φαίνεται υπάρχει μεγάλο άγχος και ανησυχία από τον κόσμο της τεχνολογίας και άτομα που ειδικευονται και εργάζονται σε τομείς της τεχνολογίας της ηλεκτρονικής και της πληροφορικής, λόγω του ότι δεν είναι άσχετοι όλοι αυτοί σαν την κυρά Μαρία από το δίπλα διαμέρισμα, νομίζω πως έχουν νόημα και βάση αυτές οι ανησυχίες. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

58 λεπτά πριν, Black Demis είπε

Γιατί ποιος είπε ότι προγραμματιστής δεν μπορεί να αντικατασταθεί 😉

Το AI που θα αντικαταστήσει τους προγραμματιστες που δουλεύουν σε μεγαλες εταιρειες που υπάρχουν πάνω από δεκαετία θα βγει σε 150 χρόνια και αν. 

Ξέρεις γιατί; Γιατι σε πάρα πολλές εταιρείες κάνεις δεν είναι σίγουρος πως δουλεύουν όλα, οι πιο πολλοί αυτοματισμοί εμπεριέχουν αυτοματοποιημενα manual steps γιατι "εχουμε ενα ΝΕΟ Project που καιγομαστε". Νομίζω τότε είναι που το AI θα αποφασίσει ότι πρέπει να μας αφανίσει. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 ώρες πριν, jimarass26 είπε

Αντιλαμβάνεσαι ότι για να υπάρχουν κερδη, πόσο μάλλον "περισσότερα κέρδη", απαιτούνται "καλοπληρωμενότεροι" και περισσότεροι εργαζόμενοι. Απλά σε νέα επαγγέλματα. Η ΑΙ ειναι ο απόλυτος iφερ. Δεν σκέφτεται για σένα.Είτε σου φέρνει πληροφορία άμεσα είτε σου συνθέτει πράγματα. Μέχρι εκεί. 

Ας πάρουμε μια απλή περίπτωση: Του τηλεφωνικού κέντρου. Μέχρι πρότινος απασχολούνταν άνθρωποι που με φυσικό λόγο σου έδιναν απαντήσεις. Σήμερα θα απαντήσει "robot" με μενού για τις περισσότερες περιπτώσεις θεμάτων που θα δεχτεί το τηλεφωνικό κέντρο. Οι άνθρωποι περιορίστικαν στο ελάχιστο και για τα απολύτως απαραίτητα. Ευχαριστημένη η εταιρία (πχ τράπεζα) που δεν απασχολεί κόσμο στο τηλεφωνικό κέντρο. Η υποδομή και η άνθρωποι που την έφτιαξαν πληρώθηκαν, αλλά είναι απείρως λιγότεροι και τα χρήματα που δαπανήθηκαν ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με τους μισθούς των μέχρι πρότινος απασχολύμενων. Από την πλευρά του πελάτη (εμένα) τα νεύρα μου είναι κρόσια γιατί αργώ να έχω απάντηση στο θέμα που με απασχολεί, και την ίδια στιγμή εγώ δεν οφελούμαι ούτε οικονομικά ούτε χρονικά από το αυτοματοποιημένο σύστημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

35 minutes ago, CyanBlue said:

Ας πάρουμε μια απλή περίπτωση: Του τηλεφωνικού κέντρου. Μέχρι πρότινος απασχολούνταν άνθρωποι που με φυσικό λόγο σου έδιναν απαντήσεις. Σήμερα θα απαντήσει "robot" με μενού για τις περισσότερες περιπτώσεις θεμάτων που θα δεχτεί το τηλεφωνικό κέντρο. Οι άνθρωποι περιορίστικαν στο ελάχιστο και για τα απολύτως απαραίτητα. Ευχαριστημένη η εταιρία (πχ τράπεζα) που δεν απασχολεί κόσμο στο τηλεφωνικό κέντρο. Η υποδομή και η άνθρωποι που την έφτιαξαν πληρώθηκαν, αλλά είναι απείρως λιγότεροι και τα χρήματα που δαπανήθηκαν ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με τους μισθούς των μέχρι πρότινος απασχολύμενων. Από την πλευρά του πελάτη (εμένα) τα νεύρα μου είναι κρόσια γιατί αργώ να έχω απάντηση στο θέμα που με απασχολεί, και την ίδια στιγμή εγώ δεν οφελούμαι ούτε οικονομικά ούτε χρονικά από το αυτοματοποιημένο σύστημα.

Ναι και όχι, απλά ας πούμε θα επιλέξεις άλλη τράπεζα ή θα επιλέξεις κάποιο Premium πακέτο για καλύτερη εξυπηρέτηση. Αυτό το concept υπάρχει χρόνια στο customer support. Τώρα αν είναι καλό είναι άλλο ζήτημα... Το AI καλό είναι. Το ποιος θα επωφεληθεί από την αύξηση της παραγωγικότητας είναι κοινωνικό ζήτημα. Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν ιδανικό το AI να έκανε τα πάντα σχεδόν, ειδικά ότι μπορεί να αυτοματοποιηθεί και το κέρδος να μοιραζόταν ισότιμα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

16 ώρες πριν, magictoboggan είπε

Όταν φτάσει η κατάσταση σε τέτοιο σημείο θα έχουν ήδη δημιουργήσει το παγκόσμιο εγγυημένο εισόδημα.

"Εγγυημένο εισόδημα", όπως λέμε μεθαδώνη, για τον ζόμπι-λαουτζίκο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...