Aurumnus Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου 2 hours ago, gpapadakis said: Οπωσδήποτε μπαταρία και σύνδεση με το δίκτυο. Καλυτερα να μην ασχοληθεις με net billing, η ταση διεθνως απο τις εταιρειες ενεργειας ειναι να μειωνουν τα χρηματα που δινουν ανα κιλοβατωρα (ακομη και μονομερης καταργηση του net metering εμφανιστηκε σε διαφορες χωρες!)... Πως γίνεται σε νέο σύστημα να συνδεθείς με το δίκτυο και να μην έχεις net billing και να είσαι σύννομος; 2 hours ago, DimitrPa said: Μόνο έναν επαγγελματία γνωρίζω, που βάζει αυτόνομα και έχει καταφέρει να δηλώσει στο ΔΕΔΔΗΕ το δικό του αυτόνομο, μόνο, και αυτό με μεταγωγή. Εάν υπάρχει άλλος τρόπος δήλωσης αυτόνομου ή "υβριδικού", σε ηλεκτροδοτούμενη παροχή, πολύ θα ήθελα να τον μάθω και γω και οι υπόλοιποι πιστεύω. Και εγώ όταν το είχα ψάξει το 2022, για αυτόνομο με σύνδεση στο δίκτυο, μου είχαν πει ότι γίνεται με αυτόματη μεταγωγή και μία ΥΔΕ στον ΔΕΔΔΗΕ. Και δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
sharke Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου (επεξεργασμένο) 33 λεπτά πριν, nvel είπε η σωστή εγκατάσταση είναι η σύννομη και η κανονική, ποιος κανονισμός και νόμος διέπει τις συνδέσεις φωτοβολταϊκών σε δημόσιο δίκτυο που δεν είναι μέσω net metering ή billing; δεν το βαζεις για το δημόσιο δίκτυο. για δικια σου χρήση το κάνεις .δεν δίνεις τπτ στο δίκτυο το καταναλωνεις εσυ. αν εχεις πάρει επιδότηση net billing, τοτε κάνουν κουμάντο στο σύστημα σου εκείνη ,οτι τους βολεύει. Επεξ/σία 7 Μαϊου από sharke
nvel Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου 4 λεπτά πριν, sharke είπε δεν το βαζεις για το δημόσιο δίκτυο. για δικια σου χρήση το κάνεις αποφάσισε σε τι αναφέρεσαι, σε αυτόνομη ΕΗΕ ή σε ΕΗΕ με παροχή από δημόσιο δίκτυο, και τα δυο ταυτόχρονα δεν γίνονται.
sharke Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου 2 λεπτά πριν, nvel είπε αποφάσισε σε τι αναφέρεσαι, σε αυτόνομη ΕΗΕ ή σε ΕΗΕ με παροχή από δημόσιο δίκτυο, και τα δυο ταυτόχρονα δεν γίνονται. αυτόνομη . με 1 καλωδιο απο το μετρητή στον φορτιστή και πουθενά αλλού (αν χρειαστώ, ).για να πληρώνω μονο τα πάγια δημου και ερτ.
nvel Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου (επεξεργασμένο) πάμε ξανά για την πρώτη φορά δεν... Αυτόνομη ΕΗΕ ταυτόχρονα συνδεμένη στο δίκτυο δεν γίνεται νόμιμα, παράνομα το κάνω και εγώ αν και είναι δωρεάν απλά να πειράξω τον μετρητή. Επεξ/σία 7 Μαϊου από nvel
sharke Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου 15 λεπτά πριν, nvel είπε πάμε ξανά για την πρώτη φορά δεν... Αυτόνομη ΕΗΕ ταυτόχρονα συνδεμένη στο δίκτυο δεν γίνεται νόμιμα, παράνομα το κάνω και εγώ αν και είναι δωρεάν απλά να πειράξω τον μετρητή. ?
teodor_ch Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου Με τους καινούργιους μετρητές έχει να πέσει πολύ γέλιο με όσους βάζουν παράνομα χωρίς μεταγωγικό. Στέλνουν για ρευματοκλοπή συνεργεία ήδη και κάνουν ελέγχους.
DimitrPa Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου 1 ώρα πριν, Aurumnus είπε Και εγώ όταν το είχα ψάξει το 2022, για αυτόνομο με σύνδεση στο δίκτυο, μου είχαν πει ότι γίνεται με αυτόματη μεταγωγή και μία ΥΔΕ στον ΔΕΔΔΗΕ. Και δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Κι εγώ το είχα ψάξει τότε και οι τότε "αυτόνομοι" εγκαταστάτες που μίλησα δεν είχαν καν δικαίωμα υπογραφής ΥΔΕ (δεν ήταν καν αδειούχοι Η/Γ) και μου είχαν πει να το υπογράψει ο δικός μου ηλεκτρολόγος Έπειθαν δε πελάτες να ξοδέψουν πολλαπλάσιο κεφάλαιο για το αυτόνομο, απ' ότι θα ξόδευαν για ένα net σύστημα (λόγω μπαταρίας & ανάγκης μεγαλύτερης εγκαταστημένης ισχύος), βάζοντας inverter που δεν είναι πιστοποιημένα για το δίκτυο (π.χ Victron, στην καλύτερη των περιπτώσεων). Η αυτόματη μεταγωγή πρέπει να γίνεται με πιστοποιημένο σύστημα ή χειροκίνητα. Απ΄την άλλη η τόσο αυστηρή, υπερβολική, δύσκαμπτη και κάποιες φορές "χαζή" Ελληνική νομοθεσία αναγκάζει τους πολίτες να ψάχνουν "παραθυράκια" , σε όλα τα επίπεδα, από τα όρια ταχύτητας στους δρόμους, την πολεοδομία, την φορολογία, έως και τα Φ/Β. Που είναι το πρόβλημα εάν βάλεις μερικά πάνελ, MPPT + inverter και μία μπαταρία για να φορτίζεις το αυτοκίνητό σου και όταν δεν έχεις παραγωγή να φορτίζεις από την πρίζα του δικτύου? Δεν θα ενώσεις το Φ/Β με το δίκτυο. Ρώτησα συνάδελφο στο ΔΕΔΔΗΕ και μου είπε ότι δεν προβλέπεται! Μπορείς να έχεις ψησταριά υγραερίου στον κήπο, αλλά όχι Φ/Β στο γκαράζ.
nvel Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου ούτε Η/Ζ επιτρέπεται να λειτουργεί σε μια εγκατάσταση ενώ υπάρχει ενεργό δίκτυο, νομίζατε ότι θα επιτρεπόντουσαν τα φωτοβολταϊκά;
mechpanos Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου Zero feed in επιτρέπεται κατόπιν αιτήματος. Δε βλέπω το πρόβλημα. Το ίδιο και ΗΖ. Ο σκοπός είναι ότι, για οτιδήποτε υπάρχει πάνω στο δημόσιο δίκτυο, θα πρέπει ο διαχειριστής του δικτύου να είναι ενήμερος και διαβεβαιωμένος υπεύθυνα ότι το δίκτυο θα είναι ασφαλές, ότι υπάρχουν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις και μανδαλώσεις και συμμόρφωση τέλος πάντων με τις κανονιστικές διατάξεις. Το πρόβλημα είναι άλλο. Στα συστήματα με έγχυση στο δίκτυο που δεν δίνουν άδειες, και σε όσα είναι ήδη σε σύνδεση, λένε "κατεβάστε διακόπτες δεν έχουμε τί να κάνουμε το ρεύμα". Και έχει η κιλοβατώρα 20 λεπτά ενώ την πετάμε, που την έχουμε τζάμπα. Να δώσει επιδοτήσεις να βάλουμε μπαταρίες.
nvel Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου 24 λεπτά πριν, mechpanos είπε Zero feed in επιτρέπεται κατόπιν αιτήματος. Δε βλέπω το πρόβλημα. Το ίδιο και ΗΖ. το zero feed in είναι grid tied όχι αυτόνομο. Η/Ζ δεν επιτρέπεται να είναι σε λειτουργία ενώ η εγκατάσταση έχει τροφοδοσία.
mechpanos Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου 8 λεπτά πριν, nvel είπε το zero feed in είναι grid tied όχι αυτόνομο. Η/Ζ δεν επιτρέπεται να είναι σε λειτουργία ενώ η εγκατάσταση έχει τροφοδοσία. Ναι σωστά. Βέβαια να πω την αλήθεια στη βιομηχανία είναι πάμπολλες οι φορές που για λόγους εργασιών συντήρησης, κάνουμε διακοπή σε μέρος της εγκατάστασης για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, και στο μεταξύ κάποιες διεργασίες λειτουργούν με την γεννήτρια. Αλλά μεταξύ μας, μην φύγει παρά έξω *αυτό περί νομοθεσίας, τί επιτρέπεται κλπ...και τί γίνεται... ο ΔΕΔΔΗΕ βέβαια δεν είναι σε θέση να δει κάτι, έχει γίνει διακοπή στο ενδιάμεσο κομμάτι...αλλά θεωρητικά, απαγορεύεται...
nvel Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου μόνο για δοκιμή λειτουργίας επιτρέπεται, όπως απαγορεύεται τα Η/Ζ να καίνε πετρέλαιο θέρμανσης (και οι λέβητες ΖΝΧ) 1
malakudi Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου Η νομοθεσία είναι προβληματική, έχει πολλούς περιορισμούς που δεν έχουν νόημα. Για αρχή η εγκατεστημένη ισχύς μετρημένη σε πάνελ. Γιατί να έχω περιορισμό 10,8 KWp; Βάλε περιορισμό στην εγχυώμενη στα 10KW, τι σε νοιάζει αν εγώ θέλω να βάλω διπλάσια πάνελ ώστε και το χειμώνα να έχω μεγάλη παραγωγή; Σε zero feed-in επίσης σου βάζει τον περιορισμό για 10,8 KWp, ενώ δεν εγχέεις καν! Για ποιο λόγο; Μετά έχουμε την απαγόρευση να φορτίζουν οι μπαταρίες από το δίκτυο, λες και το UPS δε φορτίζει από το δίκτυο, φορτίζει από τον αέρα. Έχουμε απαγόρευση να εγχέουν οι μπαταρίες στο δίκτυο αλλά έχουν αδειοδοτήσει inverters που κάνουν ακριβώς αυτό το βράδυ όταν έχουν unbalanced loads. Θέλουμε να αλλάξουμε καυστήρες πετρελαίου με αντλίες θερμότητας, αλλά τις αυξημένες καταναλώσεις το χειμώνα που οδηγούν σε τεράστια ποσά σε ΥΚΩ τις έχουμε ακόμα. Κάνουμε κοινωνική πολιτική δίνοντας επιδότηση πετρελαίου αλλά όσα κορόιδα έβαλαν αντλία να πληρώνουν ΥΚΩ 8,5 λεπτά την KWh. ΥΚΩ που έπρεπε να μειώνονται επειδή γίνονται οι διασυνδέσεις με Κρήτη και νησιά Αιγαίου αλλά παραμένουν. Ενώ σε άλλες χώρες τα φωτοβολταϊκά πρίζας είναι απολύτως νόμιμα μέχρι συγκεκριμένη ισχύ, εδώ είναι παράνομα. Τελικά σε αυτή τη χώρα όλοι κάνουν ότι γουστάρουν αλλά έχουμε το πιο γελοίο κανονιστικό πλαίσιο. 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα