Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 1,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Ο λόγος έχει όνομα και επώνυμο. 

Τα οποία είναι; Συγνώμη δε κατάλαβα τι θες να πεις.

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, malakudi είπε

Τα οποία είναι; Συγνώμη δε κατάλαβα τι θες να πεις.

Ποιοι βγάζουν λεφτά από το ρεύμα. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mechpanos είπε

Ποιοι βγάζουν λεφτά από το ρεύμα. 

Κατάλαβα, εντάξει δε νομίζω πως για το συγκεκριμένο έχει να κάνει τόσο με τους εθνικούς νταβατζήδες. Πιο πολύ μου μοιάζει πως είναι άσχετοι αυτοί που βγάζουν τους κανόνες. Κάποτε που οι inverters ήταν χαζοί και δε μπορούσες καν να τον ρυθμίσεις zero feed ή να βάλεις power limit, ήταν λογικό να μετράνε την ισχύ μιας εγκατάστασης με τα πάνελ. Σήμερα αυτό είναι τελείως χαζό. Βάλε όριο στην εγχεόμενη όσα KW θες και άσε τον άλλον να βάλει ότι γουστάρει από πάνελ. Ή άφησε όποιον θέλει να έχει grid-tied zero feed να βάλει όσα πάνελ θέλει.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Ο λόγος έχει όνομα και επώνυμο. 

Το ονοματεπώνυμο είναι ισχύς βραχυκυκλώματος 

Δημοσ.
32 λεπτά πριν, nvel είπε

Το ονοματεπώνυμο είναι ισχύς βραχυκυκλώματος 

Για αυτό ακριβώς μου είχαν απορρίψει αίτηση για net-metering πολύ παλαιότερα.
Φαντάζομαι ότι για zero export να μιλούσαμε, η στάση του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι ίδια;
Με την λογική ότι και το zero δεν είναι πραγματικά zero καθώς κάποια watt θα ξεφεύγουν πίσω λόγο του πως δουλεύουν τα inverter.

Δημοσ.

μηδενική είναι η έγχυση ισχύος, η έγχυση βραχυκυκλώματος είναι κανονική, άμα ο υποσταθμός είναι στο όριο δεν μπορεί να προστεθεί επιπλέον βραχυκύκλωμα γιατί δεν θα καθαρίζεται από τους διακόπτες.

Δημοσ.

Οπότε δεν είναι απλά γραφειοκρατικό το θέμα, είναι και για τεχνικούς λόγους.
Καλό να το γνωρίζουμε.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, malakudi είπε

Κατάλαβα, εντάξει δε νομίζω πως για το συγκεκριμένο έχει να κάνει τόσο με τους εθνικούς νταβατζήδες. Πιο πολύ μου μοιάζει πως είναι άσχετοι αυτοί που βγάζουν τους κανόνες. Κάποτε που οι inverters ήταν χαζοί και δε μπορούσες καν να τον ρυθμίσεις zero feed ή να βάλεις power limit, ήταν λογικό να μετράνε την ισχύ μιας εγκατάστασης με τα πάνελ. Σήμερα αυτό είναι τελείως χαζό. Βάλε όριο στην εγχεόμενη όσα KW θες και άσε τον άλλον να βάλει ότι γουστάρει από πάνελ. Ή άφησε όποιον θέλει να έχει grid-tied zero feed να βάλει όσα πάνελ θέλει.

Έχω φωτοβολταϊκό από το 2013, και από τότε τα inverter είχαν δυνατότητα ορισμού max feed in, δυνατότητα ορισμού set point από τον διαχειριστή, κλπ, αυτά που κάνουμε τώρα στο εξωτερικό τα είχαν προβλέψει (δεν ξέρω αν τα έκαναν) εδώ και χρόνια. 

Και καθόμαστε τώρα η Ομάδα Β οριζόντια και ανοιγοκλείνουμε τα πάρκα, με email και sms... τραγελαφικές καταστάσεις...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nvel είπε

μηδενική είναι η έγχυση ισχύος, η έγχυση βραχυκυκλώματος είναι κανονική, άμα ο υποσταθμός είναι στο όριο δεν μπορεί να προστεθεί επιπλέον βραχυκύκλωμα γιατί δεν θα καθαρίζεται από τους διακόπτες.

Μπορείς να εξηγήσεις τεχνικά τι είναι η έγχυση βραχυκυκλώματος; Δεν είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός οπότε δε το καταλαβαίνω. Έχεις μια παροχή 25kva την οποία την υποστηρίζει το δίκτυο. Τι αλλάζει βάζοντας πάνω ένα inverter που δεν κάνει έγχυση;

Δημοσ.

Εννοεί μάλλον ότι δεν περνάει ρεύμα αλλά το inverter βάζει τάση στο δίκτυο, την οποία δεν μπορεί να μαζέψει ο υποσταθμός (χοντρικά) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 hours ago, DimitrPa said:

Που είναι το πρόβλημα εάν βάλεις μερικά πάνελ, MPPT + inverter και μία μπαταρία για να φορτίζεις το αυτοκίνητό σου και όταν δεν έχεις παραγωγή να φορτίζεις από την πρίζα του δικτύου? Δεν θα ενώσεις το Φ/Β με το δίκτυο. Ρώτησα συνάδελφο στο ΔΕΔΔΗΕ και μου είπε ότι δεν προβλέπεται! Μπορείς να έχεις ψησταριά υγραερίου στον κήπο, αλλά όχι Φ/Β στο γκαράζ.

Τι λε ρε που θα πας να «κλέψεις» τους κλέφτες! Ποιος νομίζεις ότι είσαι;
Σιγά που θα σε αφήσουν.

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη...

16 hours ago, malakudi said:

Η νομοθεσία είναι προβληματική, έχει πολλούς περιορισμούς που δεν έχουν νόημα. Για αρχή η εγκατεστημένη ισχύς μετρημένη σε πάνελ. Γιατί να έχω περιορισμό 10,8 KWp; Βάλε περιορισμό στην εγχυώμενη στα 10KW, τι σε νοιάζει αν εγώ θέλω να βάλω διπλάσια πάνελ ώστε και το χειμώνα να έχω μεγάλη παραγωγή;

Σε zero feed-in επίσης σου βάζει τον περιορισμό για 10,8 KWp, ενώ δεν εγχέεις καν! Για ποιο λόγο;

Μετά έχουμε την απαγόρευση να φορτίζουν οι μπαταρίες από το δίκτυο, λες και το UPS δε φορτίζει από το δίκτυο, φορτίζει από τον αέρα. Έχουμε απαγόρευση να εγχέουν οι μπαταρίες στο δίκτυο αλλά έχουν αδειοδοτήσει inverters που κάνουν ακριβώς αυτό το βράδυ όταν έχουν unbalanced loads.

Θέλουμε να αλλάξουμε καυστήρες πετρελαίου με αντλίες θερμότητας, αλλά τις αυξημένες καταναλώσεις το χειμώνα που οδηγούν σε τεράστια ποσά σε ΥΚΩ τις έχουμε ακόμα. Κάνουμε κοινωνική πολιτική δίνοντας επιδότηση πετρελαίου αλλά όσα κορόιδα έβαλαν αντλία να πληρώνουν ΥΚΩ 8,5 λεπτά την KWh. ΥΚΩ που έπρεπε να μειώνονται επειδή γίνονται οι διασυνδέσεις με Κρήτη και νησιά Αιγαίου αλλά παραμένουν.

Ενώ σε άλλες χώρες τα φωτοβολταϊκά πρίζας είναι απολύτως νόμιμα μέχρι συγκεκριμένη ισχύ, εδώ είναι παράνομα.

Τελικά σε αυτή τη χώρα όλοι κάνουν ότι γουστάρουν αλλά έχουμε το πιο γελοίο κανονιστικό πλαίσιο.

Μια χαρά βγάζει νόημα η νομοθεσία αν είσαι κρατικοδίκαιος νταβατζής.

Ισχύει ότι έγραψα παραπάνω.

Γενικά «οι μικροί» μην περιμένετε να δείτε δικαιοσύνη και προκοπή στα Φ/Β.
Μόνο αν αρχίσουν οι μαζικές αγωγές και προχωρήσουν σε Ευρωπαϊκο Δικαστήριο, και μόνο ύστερα από σωστή τεκμηρίωση με βάση το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επεξ/σία από Aurumnus
  • Like 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Aurumnus είπε

Μόνο αν αρχίσουν οι μαζικές αγωγές και προχωρήσουν σε Ευρωπαϊκο Δικαστήριο, και μόνο ύστερα από σωστή τεκμηρίωση με βάση το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ναι είδαμε πώς δικαιώθηκαν και αυτοί που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για το new deal...

Δημοσ.
3 minutes ago, mechpanos said:

Ναι είδαμε πώς δικαιώθηκαν και αυτοί που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για το new deal...

Δεν την γνωρίζω αυτή την περίπτωση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, malakudi είπε

Μπορείς να εξηγήσεις τεχνικά τι είναι η έγχυση βραχυκυκλώματος; Δεν είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός οπότε δε το καταλαβαίνω. Έχεις μια παροχή 25kva την οποία την υποστηρίζει το δίκτυο. Τι αλλάζει βάζοντας πάνω ένα inverter που δεν κάνει έγχυση;

Κάθε σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί καταναλώσεις δεν παρέχει μόνο ισχύ σε αυτές αλλά και ρεύμα βραχυκυκλώματος όταν συμβεί κάπου ένα βραχυκύκλωμα.

ένα δίκτυο διανομής υπολογίζεται τυπικά για μια ισχύ βραχυκυκλώματος 250MVA και στα κλασικά δίκτυα η ροή φορτίου είναι από την παραγωγή και μεταφορά στην ΥΤ και στην διανομή σε ΜΤ και ΧΤ οπότε μπορούμε να υπολογίσουμε παντού το αναμενόμενο βραχυκύκλωμα και να διαστασιολογίσουμε τις προστασίες, όχι μόνο στο δίκτυο αλλά και μέσα στις εγκαταστάσεις. Όμως όταν στο δίκτυο διανομής ΧΤ ή ΜΤ συνδέεται παραγωγή από φωτοβολταϊκά η ροή φορτίου παύει να είναι κάθετη από πάνω προς τα κάτω αλλά και οριζόντια ή ανάστροφη από κάτω προς τα πάνω. Ομοίως ένα βραχυκύκλωμα δεν τροφοδοτείται πια μόνο από τον υποσταθμό περιοχής αλλά και από την τοπική παραγωγή της περιοχής όπου κάθε αντιστροφέας συνεισφέρει ανάλογα με την ισχύ, κατασκευή και θέση του στο ρεύμα βραχυκυκλώματος, οπότε αυξάνεται η στάθμη του, αφού αθροίζονται τα ρεύματα βραχυκυκλώματος κάθε αντιστροφέα. Ο δεδδηε πρέπει να γνωρίζει την τοπική παραγωγή που είναι συνδεμένη σε κάθε υποσταθμό για να υπολογίζει την τρέχουσα στάθμη βραχυκυκλώματος έτσι ώστε να μην ξεπεραστεί η στάθμη σχεδιασμού.

Επεξ/σία από nvel
  • Like 3
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...