Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το VUUA έτσι λένε ότι λειτουργεί.Βαζεις κάθε μήνα ένα ποσό και σε βάθος 15-20 χρόνων εχοει μαζευτεί ένα καλό ποσό.

παρακατω μια εκτίμηση της Revolut βασισμένη στην άνοδο των τελευταίων χρόνων βάζοντας 100€ κάθε μήνα για 20 χρονια.

IMG_9359.png

Τώρα για το ΤΙΤΑΝ που ρώτησε σήμερα στην Freedom λέει πως μέχρι 30/06 όσες μετοχές αγοράσεις στις 03/07 θα πληρωθείς.Αυτο περιμένω να δω.Εχω 20 μετοχές θα πάρω και ακόμα 20 και θα δούμε τι θα πάρουμε τον Ιούλιο.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Doubt είπε

Καλά έκανες, στον x account plus ζήτησε ανάληψη ώστε σε 30 μέρες να ξεκλειδώσει. Τότε αναλόγως μένεις ή φεύγεις.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

είμαι κάτι χρόνια εκεί

Εδώ έχω μπερδευτεί. Υπάρχει δέσμευση 30ημερών. Μπορώ να ζητήσω ανάληψη σήμερα και να πάρω τα χρήματα σε 30 μέρες;

ή

πρέπει πρώτα να περάσουν οι 30 μέρες δέσμευσης και μετά να ζητήσω ανάληψη; Αν το κάνω αυτό όμως τα χρήματα πότε θα τα πάρω; Μετά από άλλες 30. Δηλαδή σε 60 μέρες από σήμερα;

Σε κάθε περίπτωση πάντως από τη στιγμή που ζητάω ανάληψη πρέπει να περιμένω 30 μέρες. Αυτό το έπιασα. Σε αυτές τις 30 μέρεςτο επιτόκιο πέφτει σε επίπεδο flexible?

Δεν έχω σκοπό να τα τραβήξω, θα βάλω κι άλλα.. αλλά να μάθω πρώτα τον τρόπο λειτουργίας.

Θ ανοίξω κι έναν flexible να παιξω....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Uberalles_gr said:

Και κάθε πότε γίνεται αυτό με τα μερίσματα, για να δω πχ όχι έβγαλα Χ ευρώ;;

Εγώ που έχω πάρει κάτι ψιλά στο VUAA στην Revolut, η λογική είναι να βάζω κάθε μήνα ένα ποσό και το ξεχνάω μετά;;; Κάπως έτσι δηλαδή;

Αν ρωτάς για το vuaa που επανεπενδύει τα μερίσματα, δεν μπορώ να σου απαντήσω. Κανονικά μεταφράζεται στην διαφορά της ανόδου της τιμής του σε σχέση με το αντίστοιχο μερισματικό. 

Επίσης, το γενικό πλάνο για εμάς που είμαστε μισθωτοί ή μικροεπαγγελματίες, είναι ότι αντί να αποταμιεύονται στην τράπεζα, τα βάζουμε εκεί για 10-20+ χρόνια, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν την δύναμη του ανατοκισμού. Αυτή είναι η βασική αρχή που κερδίζουν οι τράπεζες μέσω των δανείων. 

Επεξ/σία από csontheline
  • Like 2
Δημοσ.
9 ώρες πριν, Neptu είπε

Γράφτηκα στην wirex  να δω τι παίζει. Βασικά γράφτηκα για τον X account με το σκεπτικό να βάλω κάποια χρήματα εκεί. Στην ουσία είναι αντίστοιχη της nexo.

Επειδή τώρα το ψάχνω, έχει κανείς λογαριασμό να γράψει εντυπώσεις; Κάτι που πρέπει να προσέξουμε.

Κοιτάω λίγο να βρω τις χρεώσεις και δυσκολεύομαι. Τα βλέπω λίγο ρευστά. Είμαι στο δωρεάν πακέτο. Έβγαλα  την virtual (δωρεάν) δημιούργησα κι εναν X account plus με κάτι ψιλά. Δε ξέρω αν θα παραμείνω όμως 

To wirex αυτή την στιγμή έχει τά μεγαλύτερα επιτόκια στις καταθέσεις μαζί με την Nexo νά την ακόλουθη.

Άξιζε Με χίλια το wirex καθώς τά χρήματα στο plus είναι κλειστά για 1 μήνα, από την ημέρα που ζητάς ανάληψη σε 30 μέρες είναι ελεύθερα καί φυσικά μέχρι και εκείνη την ημέρα πού τελειώνει έχεις τα προνόμια plus 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, freelove είπε

To wirex αυτή την στιγμή έχει τά μεγαλύτερα επιτόκια στις καταθέσεις μαζί με την Nexo νά την ακόλουθη.

Άξιζε Με χίλια το wirex καθώς τά χρήματα στο plus είναι κλειστά για 1 μήνα, από την ημέρα που ζητάς ανάληψη σε 30 μέρες είναι ελεύθερα καί φυσικά μέχρι και εκείνη την ημέρα πού τελειώνει έχεις τα προνόμια plus 

άρα στην ουσία για να το πω με άλλα λόγια, Δεν είναι κλειστά για 1 μήνα, Είναι γενικά κλειστά επ αόριστον και από τη στιγμή που θα τα ζητήσεις, είναι διαθέσιμα σε 1 μήνα. Αν δε τα ζητήσεις δε θα ξεκλειδωθούν τον επόμενο μήνα. Δεν είναι όπως πχ οι κλασσικές προθεσμιακές

Δημοσ.
6 ώρες πριν, Neptu είπε

άρα στην ουσία για να το πω με άλλα λόγια, Δεν είναι κλειστά για 1 μήνα, Είναι γενικά κλειστά επ αόριστον και από τη στιγμή που θα τα ζητήσεις, είναι διαθέσιμα σε 1 μήνα. Αν δε τα ζητήσεις δε θα ξεκλειδωθούν τον επόμενο μήνα. Δεν είναι όπως πχ οι κλασσικές προθεσμιακές

Έτσι, ναι.

Εγώ κάθε 30 μέρες που ξεκλειδώνει, παίρνω τον τόκο και τον μεταφέρω στο flexible (που κι αυτό είναι βαρβάτο σε απόδοση) και το κεφάλαιο το κάνω plus και κατευθείαν ζητάω ανάληψη σε 30 μέρες.

Δημοσ.
11 ώρες πριν, vaio1892 είπε

Να σου πω την αλήθεια έχω πάρει ΤΙΤΑΝ επειδή είναι σοβαρή εταιρεία και δίνει μέρισμα με το οποίο βέβαια θα ξαναγοραζω κάποια μετοχή ή κάποιο ETF.

Έχω VUUA (το οποίο θα παίρνω και από ένα κάθε μήνα) , ΤΙΤΑΝ (για το μέρισμα όπως ανέφερα) , κάποιες μετοχές της Alpha Bank που και αυτές δίνουν μέρισμα αλλά πολύ μικρό (με τα ρέστα τις αγοράζω αυτές) και τέλος έχω το AETF το οποίο και αυτό είναι πολύ σταθερό.

Το άλλο που έχω κάνει το οποίο δεν ξέρω αν είναι και πολύ σωστό είναι ότι VUUA έχω και στην Freedom αλλά και στην Revolut και θα αγοράζω και από ένα κάθε μήνα και στις δύο πλατφόρμες.

Οποια γνώμη και βοήθεια δεκτή καθότι νέος.

ΥΓ Τι σημαίνει ad hoc 2€ ανά μετοχή;

Η γνώμη μου γενικα 

1) Καλύτερα επένδυσε σε κάποιο ETF που να κάνει track την παγκόσμια οικονομια, όχι μόνο Αμερικανικούς δείκτες . Πχ VWCE, FWIA, SPYI (ενα από αυτά)

2) Δεν εχει νοημα να αγοράζεις τα ιδια ETF σε διαφορετικές πλατφορμες

3) Freedom 24 εγώ δεν θα έβαζα ούτε ένα Ευρω.  Για αρχή η Revolut ειναι ΟΚ (εχει και πρόγραμμα για δωρεαν επαναλαμβανόμενες αγορές ETF). Εναλλακτική καλή επιλογή ειναι η Trading212.  Οταν τα πράγματα σοβαρέψουν και το πορτοφόλι χοντρύνει πάς σε Interactive Brokers

4) Aν σε ενδιαφέρει το Ελληνικό χρηματιστήριο για μερισματα κοιτάς μετοχές όπως ο OΠΑΠ και η Τράπεζα της Ελλάδος. (ενδεικτικά). Γενικά ομως το ΧΑΑ εχει ανέβει, θελει προσοχή τι και πότε αγοράζουμε. 

Η χρονιά φέτος θα ειναι λιγο περίεργη θυμίζοντας roller coaster οπότε υπομονή και ψυχραιμία

• Like 4
Δημοσ.
19 ώρες πριν, vaio1892 είπε

Καλησπέρα σε 'ολους

Έχω αγορασει εδω και κανα 20ήμερο 20 μετοχές TITAN.GR και ανεβαίνουν σιγά σιγά (21€ στο σύνολο) αλλά το κυριότερο που είδα είναι οτι δίνει μέρισμα 7,2%.Σαν εταιρεία είναι πολύ σταθερή και συνεχώς αναπτυσσόμενη.

Έχει κανείς άλλος την συγκεκριμένη μετοχή να μου πει τι παίζει?

Θεωρειται καλή εταιρεία, νομιζω ειναι listed και στο εξωτερικό (ΗΠΑ ή UK). Γενικά το ελληνικο χρηματιστηριο ειναι πια θεσμικά και νομοθετικά προστατευμένο. Δεν ειναι το χάλι που ήταν το 2000 όπου ο καθε τσοπάνης έκανε αυξηση μετοχικου κεφαλαιου. Απλά το σημαντικότερο ειναι "διασπορά". Δλδ μην επενδύεις σε ένα πράγμα. Να επενδύεις στην αγορά. Η αγορά νομοτελειακά πάει πάντα πάνω, τοσο λογω πληθωρισμού όσο και λογω του ότι "υπάρχουμε ακομα". Γιατι αν δεν πήγαινε πάνω, θα ειχαμε πεινασει ολοι. Μιλάω φυσικά για την παγκοσμια αγορά. Οπότε τοποθετήσεις του στυλ λίγο VWCE, κανενα VGWD, και πακετο μεμονωμενο μετοχών που γνωριζεις καλά ή γουστάρεις να έχεις.

10 ώρες πριν, csontheline είπε

Αν ρωτάς για το vuaa που επανεπενδύει τα μερίσματα, δεν μπορώ να σου απαντήσω. Κανονικά μεταφράζεται στην διαφορά της ανόδου της τιμής του σε σχέση με το αντίστοιχο μερισματικό.

Το πως "αξιοπιούνται" τα μερισματα εσωτερικά σε ενα accumulating etf μπορεις να το δεις αν υπάρχει και η distribution έκδοσή του (δλδ αυτή που λαμβάνεις εσύ το μερισμα μετρητοις), και να συγκρίνεις growths (όχι τιμές, γιατι μπορει να μην δημιουργήθηκαν την ιδια ημερομηνία ως προιόντα).

Πρακτικά ειναι όπως το λες. Δλδ το fund αγοράζει περισσοτερες μετοχές οπότε ανεβαινει το NAV του etf (η αξια ολων των assets).

Εν τω μεταξύ έκανα μια γρήγορη έρευνα τι έγινε με τα broker accounts της Leeman Brothers, που αν θυμαστε το 2008 κυρηξε πτώχευση και προκαλεσε την κριση του 2008, επειδή διαχειριζοταν κοντά στα 600 δις. Κανένας δεν έχασε τιποτα από αυτην την κατηγορία επενδυτών. Απλά τα χαρτοφυλάκιά τους μεταφέρθηκαν σε άλλες τράπεζες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σxετικά με την Leeman Borthers, ναι δεν εχασε κανείς τίποτα αλλά την συγκεκριμένη τράπεζα και το χρηματοπιστωτικό /επενδυτικό της branch το επόπτευε η FED και η FCA που δεν ειναι καφενεία και δεν θα άφηναν τους επενδυτές ξεκρέμαστους..

Δυστυχώς δεν ισχύει παντού οπότε προσοχή με επενδυτικές που τις προμοτάρουν ασχετοι Influencers με ωραία μάγουλα ... (με το αζημίωτο βέβαια) ... 

Επεξ/σία από prometheas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, prometheas είπε

Σxετικά με την Leeman Borthers, ναι δεν εχασε κανείς τίποτα αλλά την συγκεκριμένη τράπεζα και το χρηματοπιστωτικό /επενδυτικό της branch το επόπτευε η FED και η FCA που δεν ειναι καφενεία και δεν θα άφηναν τους επενδυτές ξεκρέμαστους..

Δυστυχώς δεν ισχύει παντού οπότε προσοχή με επενδυτικές που τις προμοτάρουν ασχετοι Influencers με ωραία μάγουλα ... (με το αζημίωτο βέβαια) ... 

Στην Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να ειμαστε μαύρο άσπρο. Υπάρχει και το γκρι με απειρες αποχρώσεις. Ο συγκεκριμενος που αναφέρεις έχει κανει πολύ μεγάλη δουλειά στο κομματι της εκμαθησης του κοσμου. Δεν σε υποχρεώνει κανεις να πας και με την εταιρεια που promotarei.

Αλλά, όπως σε ολα τα πράγματα, δεν πας σαν το αρνι. Πχ ΔΕΝ πας στο γιατρο σου για ένα προβλημα, αν ΠΡΩΤΑ δεν εχει προετοιμαστει για αυτό, ώστε να κανεις ερωτήσεις αλλά και να μπορεις να καταλαβεις ποσο καλός είναι. Δεν ζουμε στο 60 σε λογικές "φοβού τους ειδικούς".

Πχ θα δεις κάποιοι να προμοτάρουν dollar hedged etfs. Και καλά σε προστατευει από τις αλλαγές στις ισοτιμιες. Όχι, δεν σε προσταυτεύει. Αυτο το κάνει πιο πολύ στα ομολογα. Στα etf απλά σου δινει μια μικρή προστασια και για λιγο, εις βάρος αποδοσεων. Η καλύτερη προστασια ειναι το dca. Απόλυτη προστασια δεν υπάρχει γιατι αν υπήρχε δεν θα αγοράζαμε μετοχές αλλά νομισματα. Κορόιδα δεν έχουν γεννηθει ακομα, ούτε καζινα, σε αυτο το περιβάλλον.

Επεξ/σία από jimarass26
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, prometheas είπε

Η trading212 εποπτεύεται από FCA, BaFin, CySec.

Η trade republic από την BaFin στην Γερμανία.

Η freedom νομίζω μόνο από την CySec.

interactive brokers SEC, FINRA, SFA κλπ

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 2
Δημοσ.
On 02/05/2025 at 14:01, jimarass26 said:

Δεν τα παιρνεις ποτέ. Μόνο βάζεις. Όταν χρειαστείς λεφτά, πχ για να ζησεις, πουλάς ετησίως το 4% max και με αυτό περνάς. Τα υπόλοιπα μενουν μέσα για να χτιζουν fund για σενα. Όπως ειδαμε πολύ καλά, μονο 2 πράγματα σε γλιτώνουν από τον πληθωρισμό. Επενδύσεις σε καλά ακινητα και σε καλές μετοχές/assets. Να τα βγάλεις να τα κανεις τι;

Τα τελευταία 100 κάτι χρόνια, έχουμε ένα μεσο όρο 9-10% το χρόνο.

Έχω διατηρήσει και εγώ την ίδια λογική όσα χρόνια επενδύω. Δεν πουλάω τίποτα επενδύω σταθερά σε αυτά που πιστεύω και δεν με απασχολεί το σκαμπανέβασμα καθόλου. (Βέβαια έχω απλά 4 διαφορετικές μετοχές αλλά δεν αλλάζει κάτι).

Τελευταία σκέφτομαι ότι προσωπικά δεν μου κάνει αυτό το μοντέλο γιατί μειώνω τις σπατάλες μου για πιο λόγο να τα έχω στα γεράματα; Δεν ξέρω κάπου έχω ξενερώσει γιατί δεν βλέπω οικονομική ελευθερία πριν τα 60. Οπότε έριξα τα ποσά που επενδύω σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, armagedwnn είπε

Τελευταία σκέφτομαι ότι προσωπικά δεν μου κάνει αυτό το μοντέλο γιατί μειώνω τις σπατάλες μου για πιο λόγο να τα έχω στα γεράματα; Δεν ξέρω κάπου έχω ξενερώσει γιατί δεν βλέπω οικονομική ελευθερία πριν τα 60. Οπότε έριξα τα ποσά που επενδύω σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 

Να σου πω κάτι το οποιο δεν λαμβάνουμε εποψη αν δεν πάρουμε πρώτα μια γεύση από αυτό, λογω γονιών μας. Ξέρεις πόσο κοστιζει μια εισαγωγη σε δημοσιο νοσοκομειο για ενα μήνα; (αποκλειστικές, φαρμακα, πηγαινελα κτλ). Κοντά στο 3-4Κ.  Δεν βάζω φυσιοθεραπειες ή κάτι πιο βαρύ.

Ξέρεις πόσο στοιχιζει να έχεις ανθρωπο σπίτι να σε φροντιζει, και μιλάω μαγειρεμα καθαρισμα σπιτιου, οχι να μην μπορεις να αυτοεξυπηρετηθεις. Ξέρεις; Μιλάμε για 1-2Κ το μήνα Minimum. Άσε έξω οταν μεγαλωσουμε πιο πολύ και θελουμε περισσοτερη βοήθεια. Και μιλάμε υπό τη δημοσια ασφάλιση, δεν σε πάω σε ιδιωτικά.

Τα γηροκομεια κτλ ειναι κοντά στα 1,5-3Κ αναλογα που θα πας και τι θες. Και όσο και να σε αγαπάνε τα παιδιά σου, σπίτι θα μεινεις οσο μπορεις να αυτοεξυπηρετηθεις και εισαι σε θεση να φτιαχνεις ενα καφέ και να παιρνεις τα φάρμακά σου. Γηοροκομια δεν μπορει να γινει από τα παιδιά, τοσο λογω ελλειψης ιατρικής γνωσης οσο και γνωσης (πως θα καθαρισεις καποιον και ποτε, οταν εργάζεσαι;).

Άρα τα χρήματα πρωτιστως είναι για σένα. Μπορώ να σου άπειρες περιπτώσεις ηλικιωμένων που έρχεται η στιγμή που ή χάνουν τον ένα συντροφο ή παθαινουν μια ασθενεια στα 70+ και οσοι δεν ειχαν προβλέπει, ειναι για αυτοκτονία.

Οπότε πίστεψέ με, αξιζει να επενδύσεις σε αυτό, αλλά όχι να θυσιάσεις το σήμερα. Θελει ομως τη μέση γραμμή. Γιατι οσο ειναι οντως σημαντικο να ζησεις οσο εισαι νέος, ειναι ΠΙΟ σημαντικο αργότερα να μην ζεις (και πας) σαν το σκυλί. Η εντύπωση που έχουμε πως τα παιδια κρατάνε τους γονεις ειναι εσφαλμενη. Παρέα ΝΑΙ. Επίσκεψη ΝΑΙ. Κράτημα, ΟΧΙ. Δεν ειναι θεμα θελησης, ειναι θεμα γνωσης και διαθεσιμου χρόνου.

Επεξ/σία από jimarass26
  • Like 3
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, jimarass26 είπε

Να σου πω κάτι το οποιο δεν λαμβάνουμε εποψη αν δεν πάρουμε πρώτα μια γεύση από αυτό, λογω γονιών μας. Ξέρεις πόσο κοστιζει μια εισαγωγη σε δημοσιο νοσοκομειο για ενα μήνα; (αποκλειστικές, φαρμακα, πηγαινελα κτλ). Κοντά στο 3-4Κ.  Δεν βάζω φυσιοθεραπειες ή κάτι πιο βαρύ.

οταν δεν εχεις ασφαλεια, εννοεις

8 λεπτά πριν, jimarass26 είπε

Ξέρεις πόσο στοιχιζει να έχεις ανθρωπο σπίτι να σε φροντιζει, και μιλάω μαγειρεμα καθαρισμα σπιτιου, οχι να μην μπορεις να αυτοεξυπηρετηθεις. Ξέρεις; Μιλάμε για 1-2Κ το μήνα Minimum.

οταν εισαι εργενης, εννοεις

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...