Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οκ σε ευχαριστώ.

Δεν εχω και ειδικές γνώσεις αλλα λεει οτι είναι ένας αριθμός λ/γσμου custodian.

Και?

Θελω να πω αν αγοράσεις μετοχές φαίνεσαι κύριος στο αποθετηριο.Το ETf απο τα λιγα που εχω διαβάσει δεν ειναι ετσι αλλα καπου παλι δεν πρέπει να φαίνεται η κυριότητα?Εδω πως λειτουργεί?

Και παλι με συγχωρείτε αν έχει απαντηθεί και οποία λινκ να διαβάσω σχετικα ευπρόσδεκτα.

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, vill_la είπε

Να ρωτησω κάτι γενικό.

Έχω επενδύσει ενα Χ ποσο στην trade republic σε ETF και συνεχίζω να αποταμιευω χ το χρόνο.

Μετά απο 20 χρόνια κλείνει η TR.

Πως διασφαλίζομαι οτι οι τίτλοι ειναι στο ονομα μου και θα μπορω να ρευστοποιήσω και δεν θα χάσω ολα τα assets?

Οκ ειναι μεσω broker citibank δεν ξερω τι, η αγοραπωλησία αλλά δεν εχω και κανα έγγραφο ότι μου ανήκει κάτι απο όσο εχω ψάξει.

Escrow account ειναι ολα δηλαδή κουβάς που αν παει κατι στραβά αντε να βγαλεις ακρη.

Γνωρίζει κανεις και συγνωμη αν έχει απαντηθεί απο προηγούμενα ποστ.

Ο broker εχει τα χρηματα σου σε ξεχωριστό και αυτόνομο λογαριασμό. αυτό είναι προαπατούμενο από τους regulators.

αν κλείσει ο broker μεταβιβαζονται οι μετοχες σε άλλον broker. 

Δεν ξερω βεβαια πόσο ευκολη θα είναι η επικοινωνία με ξενες τράπεζες,brokers αλλα πλεον ζουμε σε ηλεκτρονικη εποχή οπότε δεν βλεπω γιατί θα μπορουσε να ειναι δυσκολο.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.

Γενικα ειναι καλη ιδεα ο broker σας να ειναι εισηγμενη εταιρεια στο χρηματιστήριο. Προσφερει μια ασφαλεια και μια βεβαιότητα οτι θα υπαρξει διάδοχη κατασταση. 

Δημοσ.

Να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιο etf/etc που να ακολουθεί τον χρυσό μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες;.Ειναι σωστό σαν σκέψη να ακολουθεί κανεις ένα etf/etc αντί να αγοράζει φυσικό χρυσό με ότι χασουρα μπορεί να έχει κανείς από την αγορα-πωληση του και τον κίνδυνο αποθήκευσης του; Κοιταζω τα τελευταία 5 χρόνια και βλέπω ότι η άνοδος του χρυσού είναι εφάμιλλη του s&p 500 συν του ότι δύσκολα θα πέσει σαν αξία με τα τερτιπια του Τραμπ. Γνώμες;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kos1606 είπε

Να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιο etf/etc που να ακολουθεί τον χρυσό μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες;.Ειναι σωστό σαν σκέψη να ακολουθεί κανεις ένα etf/etc αντί να αγοράζει φυσικό χρυσό με ότι χασουρα μπορεί να έχει κανείς από την αγορα-πωληση του και τον κίνδυνο αποθήκευσης του; Κοιταζω τα τελευταία 5 χρόνια και βλέπω ότι η άνοδος του χρυσού είναι εφάμιλλη του s&p 500 συν του ότι δύσκολα θα πέσει σαν αξία με τα τερτιπια του Τραμπ. Γνώμες;

Στη revolut μπορείς να αγοράσεις χρυσό, ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο, χωρίς να έχεις στα χέρια σου τα φυσικά μέταλλα.

Για την απόδοση της επένδυσης δεν έχω άποψη.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, kos1606 είπε

Χωρίς να είμαι σίγουρος δε νομίζω ότι υπάρχει UCITS ETF για gold, που σημαίνει ότι θα υπόκειται αν δεν κάνω λάθος σε capital gains tax. Που σημαίνει ότι δεν θες απλά να ξεπεράσει την άνοδο του S&P αλλά να την ξεπεράσει τόσο ώστε να καλύψει και τους φόρους (για να είσαι στα ίσια). 

Γενικά το Golden Butterfly portfolio είναι κάτι που θα μπορούσε κάποιος να κοιτάξει εφόσον θέλει και GOLD, αλλά ως Έλληνας θα το άφηνα και θα πήγαινα μόνο σε πράγματα που μπορώ να αγοράσω χωρίς capital gains tax. Σε άλλες χώρες που έχουν ούτως η άλλως φόρους και στις υπεραξίες του στοκ μαρκετ θα το σκεφτόμουν πιο σοβαρά.

Επίσης, το να κοιτάς την απόδοση τα τελευταία 5 χρόνια δεν είναι και ό,τι πιο πληροφοριακό. Ο χρυσός ακριβώς λόγω Τραμπ άρχισε και ανέβαινε και συνέχισε να ανεβαίνει. Η άνοδος που βλέπεις στο χρυσό των τελευταίων 5 χρόνων είναι ουσιαστικά συμμαζεμένη στο τελευταίο ένα έτος. Δεν σημαίνει ούτε ότι θα συνεχίσει έτσι ούτε ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι παρομοίως ίσα. Μπορεί και να πέσει τώρα εφόσον ξεκαθαριστούν τα του Τραμπ και ο κόσμος αρχίσει να επιστρέφει στις αγορές stocks. Γενικότερα το χρυσάφι είναι αντιστρόφως συσχετιζόμενο με τα στοκς. Το να τα έχεις και τα δύο συνήθως σημαίνει ότι έχεις λιγότερη απόδοση συνολικά γιατί όταν πάνε καλά τα στοκς το χρυσό πέφτει/μένει σταθερό/ανεβαίνει αργά, όταν πάει καλα ο χρυσός συνήθως πέφτουν τα στοκς. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα έχεις λιγότερη συνολική απόδοση σε βάθος χρόνου λογικά κατά μέσο όρο αλλά και λιγότερα σκαμπανεβάσματα από κρίσεις.

Επεξ/σία από Babis_allos
  • Like 3
Δημοσ.
5 minutes ago, kos1606 said:

Υπάρχουν αρκετά etf με κάποια από αυτά να είναι από γνωστούς επενδυτές, για παράδειγμα το IAU. Το αν είναι η σωστή κίνηση, όπως με όλες τις επενδύσεις, ειναι δική σου απόφαση. 

Αν θες χρυσό, πάρα πολλοί πράκτορες σε ευρωπαϊκές χώρες δέχονται να τον αποθηκεύσουν και κατά την αγορά, με πολύ μικρό κόστος. 

Για την γενική άνοδο, η άποψη μου είναι πρεπει να σκέφτεσαι τον χρυσό για όχημα που να διασφαλίζει την περιουσία σου όσο περνάνε τα χρόνια, όχι σαν επενδυτικό προϊόν για να βγάλεις κέρδος. 

• Like 1
Δημοσ.

Μεγαλη κουβεντα ο χρυσος,την εποχη δραχμων ηταν must γιατι σε προστατευε απο τον αχαλινωτο πληθωρισμο

Την εποχη του ευρω ηταν απλα για διατηρηση αξιας ως safe asset και κατα περιοδους ειχες και χασουρα

Πλεον εκανε ενα μεγαλο ραλυ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, GeorgeHellas είπε

Καλησπέρα! Καποια γνωμη για το ακόλουθο πρόγραμμα της Εθνικής;

https://www.nbg.gr/el/idiwtes/apotamieusi-ependuseis/ependutika-programmata/ependuseis/ependitiko-neas-genias

88% εγγυηση κεφαλαιου, και μια ελαχιστη εγγυημενη αποδοση. Ελπιζω αυτη η αποδοση να φτανει στο 12% που θα χασεις, ωστε να εχουμε ισα βαρκα ισα πανια 👍 Συνυπολογιζομενου του φορου, φυσικα

Επεξ/σία από fitsoulas2024
Δημοσ.
10 minutes ago, fitsoulas2024 said:

88% εγγυηση κεφαλαιου, και μια ελαχιστη εγγυημενη αποδοση. Ελπιζω αυτη η αποδοση να φτανει στο 12% που θα χασεις, ωστε να εχουμε ισα βαρκα ισα πανια 👍 Συνυπολογιζομενου του φορου, φυσικα

και εγώ αυτό κατάλαβα, αλλά στους γονείς είπαν ότι το αρχικό κεφάλαιο είναι εγγυημένο... Οπότε το προχωράμε. Ευχαριστώ!

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, GeorgeHellas είπε

στους γονείς είπαν ότι το αρχικό κεφάλαιο είναι εγγυημένο

Άσε το τι λένε, τι θα υπογράψετε έχει σημασία.

• Like 7
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Skrobo είπε

Υπάρχουν αρκετά etf με κάποια από αυτά να είναι από γνωστούς επενδυτές, για παράδειγμα το IAU. Το αν είναι η σωστή κίνηση, όπως με όλες τις επενδύσεις, ειναι δική σου απόφαση. 

Αν θες χρυσό, πάρα πολλοί πράκτορες σε ευρωπαϊκές χώρες δέχονται να τον αποθηκεύσουν και κατά την αγορά, με πολύ μικρό κόστος. 

Για την γενική άνοδο, η άποψη μου είναι πρεπει να σκέφτεσαι τον χρυσό για όχημα που να διασφαλίζει την περιουσία σου όσο περνάνε τα χρόνια, όχι σαν επενδυτικό προϊόν για να βγάλεις κέρδος. 

Αλήθεια αυτά τα etf που ακολουθούν το χρυσό τι back up έχουν; Δλδ όταν αγοράζω το etf έχουν τον χρυσό αποθηκευμένο κάπου ή πουλάνε αέρα και έτσι και αποφασίσουν να κλείσουν ,αντίο τα χρήματα σου χωρίς να έχεις τπτ στα χέρια σου;  

Δημοσ.
26 minutes ago, kos1606 said:

Αλήθεια αυτά τα etf που ακολουθούν το χρυσό τι back up έχουν; Δλδ όταν αγοράζω το etf έχουν τον χρυσό αποθηκευμένο κάπου ή πουλάνε αέρα και έτσι και αποφασίσουν να κλείσουν ,αντίο τα χρήματα σου χωρίς να έχεις τπτ στα χέρια σου;  

Δεν μπορώ να μιλήσω για όλα, το συγκεκριμένο έχει παρακαταθήκη χρυσό σε φυσική μορφή. 

Για το δεύτερο μισό, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, με καμία μετοχή / etf.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, GeorgeHellas είπε

και εγώ αυτό κατάλαβα, αλλά στους γονείς είπαν ότι το αρχικό κεφάλαιο είναι εγγυημένο... Οπότε το προχωράμε. Ευχαριστώ!

προτεινω, σαν παθως ηδη, να μη προχωρησεις. Θα περιμενεις ποσα χρονια για να παρεις λιγα και φορολογητεα με 15%

• Like 4
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...