Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, csontheline είπε

Στην Revolut, η αυτόματη επένδυση, δεν έχει κάποιο κόστος και μπορεί να γίνεται έως και ημερήσια. Πόσα βάζεις 2 φορές τον χρόνο; 200,300,5000; Σπάσε τα σε ημερήσια επένδυση και τέλος. Αν δεν είναι αυτό το υπέρτατο DCA, τι είναι; 😎

Νταξ οχι και καθε μερα! λολ. Κάνω κάποια Lump sum σε ελληνική χρηματιστηριακή και κανω και μηνιαία dca σε revolut

1 ώρα πριν, tutuyo είπε

Οικονομικα ειμαι εντελως γιδοβοσκος

Με προσεγγισε ασφαλιστης προσφεροντας μου αποταμιευτικο/συνταξιοδοτικο συμβολαιο σε μεγαλη ασφαλιστικη οπου

• Δινεις ενα ετησιο ασφαλιστρο, το οποιο εχει μια συγκεκριμενη αποδοση (γυρω στο 4%) σε βαθος 20ετιας
  • Δινεις εφαπαξ εισφορες (οσες θες, οταν θες, οσο θες) που ουσιαστικα αυτος αγοραζει ενα μιγμα μετοχων συμφωνα με την στρατηγικη της ασφαλιστικης που εχει 70% μετοχες αμερικανικων εταιρειων (Microsoft, Amazon) και 30% Ευρωπαικων - παντα στο τοπ 500. Υποσχεται αποδοσεις εως και 8-10% και σαν παραδειγμα σου δινει την προηγουμενη 10ετια που επιασε καπου στο 10% μεσοσταθμικα
  • Τα χρηματα των ασφαλιστρων μπορεις να τα εκταμιευσεις στην 6ετια (πιο πριν εχεις πεναλτι), ενω τις εφαπαξ εισφορες οποτε θες

Το αξιολογω ως low risk, αναφερομαι κυριως στα εφαπαξ που μετοχοποιουνται. Δεν με νοιαζει αμεσο αποτελεσμα, κοιταω σε βαθος 10ετιας. 

Υπαρχει κατι που πρεπει να προσεξω/διευκρινησω?

Να εξασφαλισεις πως θα έχεις ετήσια τουλάχιστον ενημερωση για το πως πάει το fund και οι αποδοσεις σου μέχρι σήμερα. Προσφάτως πηρα τηλ σε ασφαλιστική να ρωτήσω για το πως πανε οι αποδοσεις του συνατξιοδοτικού που ειχα υπογράψει με εγγυημενη αποδοση 2,5% + οτι προκύψει. Η απαντηση που πήρα, μετά και απο επισημα emails, ήταν σε φάση "σκάσε και παρε το 2,5% που υπογράψαμε, και στο τέλος της 20 ετίας που θα ολοκληρωθει το συμβολαιο θα σου κάνουμε ΤΣΑ, Έκπληξη, για το πως πήγαμε.". 

Εν τω μεταξύ εισπράτω κάτι μικροποσά κάθε χρονο από αυτό, γιατι φαινονται αυτοματα στη φορολογική μου δήλωση, αλλά ειπαμε, ειναι ποσα έκπληξη. Προφανώς θα ριξω την εισφορά μου στα 10 ευρώ πια και θα βάλω τη διαφορά εκει που θα ειναι transparent και θα ξέρω ποσο κερδιζει ο καθενας μας σε αυτήν τη σχέση.

Είμαι υπερ το να πληρώνω μια επιχειρηση ένα ποσοστο πχ 1% για να διαχειριζεται τα χρηματά μου (vs όλα online και τσαμπε), αλλά θέλω feedback μεγάλε. Δεν ειμαι βοσκος, ούτε εσύ αστροπελέκι που με ξεβλάχεψες.

Επεξ/σία από jimarass26
  • Like 1
  • Απαντ. 1,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 hour ago, Doubt said:

Λόγω πείρας.

Μισό λεπτό να βρω πρόσφατο θέμα παρόμοιο.

Υ.Γ.

σε υπερευχαριστω αλλα το προγραμμα που μου πασαρουν ειναι λιγο διαφορετικο, τουλαχιστον ετσι εγω το καταλαβαινω

Μου ζητανε 2.400 ετησιο ασφαλιστρο, το οποιο ειναι σταθερο για 20 χρονια. Επι της ουσιας αποταμιευεις, απλα στην 20ετια δεν παιρνεις τα 48.000 αλλα κανα 10αρικο παραπανω με βαση τις αποδοσεις τους. Ουσιαστικα στα κλεινει για 6 χρονια, καθως πιο πριν, αμα τα παρεις, τρως το πεναλτι.Η αμοιβη του ασφαλιστη, αφαιρειται απο το πρωτο ασφαλιστρο και τερμα. 

Απο εκει και περα, οι εφαπαξ εισφορες εχουν το ρισκο τους (ως μετοχες), αλλα δεν σε περιοριζει ποτε να τα παρεις πισω. Φυσικα σε καθε καταθεση των εφαπαξ, παιζει η προμηθεια στο 2.5%

Αυτο ειναι το τυρακι, απο οτι καταλαβαινω. Την παγιδα δεν βλεπω....

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, tutuyo είπε

σε υπερευχαριστω αλλα το προγραμμα που μου πασαρουν ειναι λιγο διαφορετικο, τουλαχιστον ετσι εγω το καταλαβαινω

Μου ζητανε 2.400 ετησιο ασφαλιστρο, το οποιο ειναι σταθερο για 20 χρονια. Επι της ουσιας αποταμιευεις, απλα στην 20ετια δεν παιρνεις τα 48.000 αλλα κανα 10αρικο παραπανω με βαση τις αποδοσεις τους. Ουσιαστικα στα κλεινει για 6 χρονια, καθως πιο πριν, αμα τα παρεις, τρως το πεναλτι.Η αμοιβη του ασφαλιστη, αφαιρειται απο το πρωτο ασφαλιστρο και τερμα. 

Απο εκει και περα, οι εφαπαξ εισφορες εχουν το ρισκο τους (ως μετοχες), αλλα δεν σε περιοριζει ποτε να τα παρεις πισω. Φυσικα σε καθε καταθεση των εφαπαξ, παιζει η προμηθεια στο 2.5%

Δεν υπάρχει παγίδα. Οι αποδοσεις που επιτυγχάνουν ειναι τουλάχιτον 10% ετησίως, όσο ειναι η μεση αποδοση των κλασικων επενδύσεων τα τελευταία 100 χρόνια. Οπότε μπορεις να το αποκαλέσεις ως μια συνεργασία. Μην θεωρείς πως οι επενδύσεις ειναι οπως το αρύθμιστο χρηματιστηριο του 2000. Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

• Like 1
Δημοσ.
8 minutes ago, tutuyo said:

Προσπαθούν όλοι να σου πουν να τα αποφύγεις. Η παγίδα θα είναι σε προμήθειες που δεν έχεις διαβάσει. 

Στο λένε έτσι στο λένε αλλιώς και εσύ θες να το υποστηρίξεις, ε πήγαινε καν' το και θα περιμένουμε όταν θα γυρίσεις να μας πεις από πρώτο χέρι που είναι η παγίδα.

Υ.Γ.: Δηλαδή εσύ θα δίνεις τα λεφτά σου επί τουλάχιστον 6 χρόνια, και αν τα χρειάζεσαι για κάποιο λόγο θα φας πέναλτι επειδή τα θες. Σου μοιάζει λογικό δηλαδή; ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ. Αυτό δεν λέγεται οικονομικά τσοπάνος που εσύ είπες για τον εαυτό σου, αυτό λέγεται τσακωμένος με την λογική.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, jimarass26 είπε

Νταξ οχι και καθε μερα! λολ. Κάνω κάποια Lump sum σε ελληνική χρηματιστηριακή και κανω και μηνιαία dca σε revolut

Να εξασφαλισεις πως θα έχεις ετήσια τουλάχιστον ενημερωση για το πως πάει το fund και οι αποδοσεις σου μέχρι σήμερα. Προσφάτως πηρα τηλ σε ασφαλιστική να ρωτήσω για το πως πανε οι αποδοσεις του συνατξιοδοτικού που ειχα υπογράψει με εγγυημενη αποδοση 2,5% + οτι προκύψει. Η απαντηση που πήρα, μετά και απο επισημα emails, ήταν σε φάση "σκάσε και παρε το 2,5% που υπογράψαμε, και στο τέλος της 20 ετίας που θα ολοκληρωθει το συμβολαιο θα σου κάνουμε ΤΣΑ, Έκπληξη, για το πως πήγαμε.". 

Εν τω μεταξύ εισπράτω κάτι μικροποσά κάθε χρονο από αυτό, γιατι φαινονται αυτοματα στη φορολογική μου δήλωση, αλλά ειπαμε, ειναι ποσα έκπληξη. Προφανώς θα ριξω την εισφορά μου στα 10 ευρώ πια και θα βάλω τη διαφορά εκει που θα ειναι transparent και θα ξέρω ποσο κερδιζει ο καθενας μας σε αυτήν τη σχέση.

Είμαι υπερ το να πληρώνω μια επιχειρηση ένα ποσοστο πχ 1% για να διαχειριζεται τα χρηματά μου (vs όλα online και τσαμπε), αλλά θέλω feedback μεγάλε. Δεν ειμαι βοσκος, ούτε εσύ αστροπελέκι που με ξεβλάχεψες.

Δυστυχώς όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα είναι τελείως ασαφή. Ποτέ δεν σου απαντάνε τι κέρδισες. Εγώ ούτε καν τα εγγυημένα ποσοστά εμπιστεύομαι. Διάβασε το συμβόλαιο να είσαι σίγουρος.

Για μένα πεταμένα χρήματα είναι όλα αυτά, είχα κληρονομήσει από τον πατέρα μου ένα πρόγραμμα και το συνεχίζω γιατί αν το σπάσω θα έχω χασούρα.

2.5- 5% επιτόκιο παίρνεις ακόμη και σε revolut, trade republic κλπ κατά περιόδους. Δεν έχει νόημα να κλείνουμε χρήματα 20 χρόνια για 2.5% μείον το κόστος διαχείρισης και με ρίσκο.

και το τραγικό είναι ότι όταν λήξει κάποιο πρόγραμμα μετά από 20 χρόνια υποτίθεται πρέπει να δηλώσουμε στην φορολογική μας δήλωση την υπεραπόδοση... την οποία ποτέ δεν σου δίνουν οι εταιρείες.

Σου λένε κάτσε μέτρα κάθε χρόνο τα ποσά για να βγάλεις άκρη τι έδωσες και τι πήρες για 20 χρόνια.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, tutuyo είπε

Aν το συμβολαιο δεν εχει εγγυημένη απόδοση φοβάμαι οτι θα κλάψεις στην λήξη του. Αυτό το "με βάση τις αποδόσεις" καταλαβαίνεις οτι σηκώνει πολύ κουβέντα. 

Αν πεσεις  σε 5ετή κύκλο ύφεσης (καθολου απιθανο με βάση την περιοδικότητα των αγορών) λίγο πριν την λήξη του προγράμματος μπορει να δεις τις αποδόσεις σου να βυθιστουν. Η ασφαλιστική δεν νοιάζεται , θα εχει παρει τα λεφτά της και δεν θα μπορεις να πεις τιποτα. ΕΧΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ; Αν δινουν και σε καλύπτει ΟΚ αλλιως μακρυά

Προμήθειες θα δινεις :

• Στον ασφαλιστη σου
  • Στην ασφαλιστική εταιρεία 
  • Στον broker που θα εκτελει τις συναλλαγές που θα τρέχουν στο προγραμμα για λογαριασμό της εταιρείας 

Και ανά πασα στιγμη μπορει να γινει μονομερής αλλαγή όρων και να τρέχεις

Τουλαχιστον ζητησε να δεις το συμβόλαιο και διαβασέ το προσεκτικά

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aπό την ταινία "the Wolf of Wall street"  :

Our clients make money  -ON PAPER- while we take our commissions out in cold, hard cash

Επεξ/σία από prometheas
  • Like 1
Δημοσ.

Δεν πειράζει, αν είναι πχ 30 τώρα στα 36 του θα έχει πάρει ένα καλό μάθημα και κάποια από τα χρήματα που έχει δώσει.

Κατά περίεργη σύμπτωση το ποσό είναι ίδιο με το άλλο θέμα και το ανάλογο πρόγραμμα, 200 το μήνα, 2400 το χρόνο.

Δημοσ.

Κοιτα, το γεγονος οτι εχω αμφιβολιες και το συζηταω εδω, δειχνει νομιζω οτι δεν εχω πεισθει. Απο εκει και περα, ως τσομπανης προσπαθω κι εγω να καταλαβω τι γινεται

Ο prometheas, τα εξηγει πιο κατατοπιστικα. Αν στην τελικη το προγραμμα σου υποσχεται 8% και οι προμηθειες σου τρωνε το μισο, ε προφανως δεν εχεις λογο να μπεις

Δημοσ.
11 hours ago, tutuyo said:

Κοιτα, το γεγονος οτι εχω αμφιβολιες και το συζηταω εδω, δειχνει νομιζω οτι δεν εχω πεισθει. Απο εκει και περα, ως τσομπανης προσπαθω κι εγω να καταλαβω τι γινεται

Ο prometheas, τα εξηγει πιο κατατοπιστικα. Αν στην τελικη το προγραμμα σου υποσχεται 8% και οι προμηθειες σου τρωνε το μισο, ε προφανως δεν εχεις λογο να μπεις

Πάρε το συμβόλαιο στα χέρια σου και ανέβασέ το στο copilot/chatgpt/geminAI. Δώσε του και τα δικά σου δεδομένα και πες του να σου βγάλει αποτελέσματα και να σου δώσει εναλλακτικές. Φρόντισε να είναι όλα σε 1 μεγάλο κείμενο (άντε 2, συμβόλαιο + 1). Ιδανικά γράψε το στο word με αυτόματο σώσιμο, γιατί θα κλαις μόλις γίνει κάτι και χάσεις 15-30 λεπτά προετοιμασία.

• Like 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, The_Judas είπε

και το τραγικό είναι ότι όταν λήξει κάποιο πρόγραμμα μετά από 20 χρόνια υποτίθεται πρέπει να δηλώσουμε στην φορολογική μας δήλωση την υπεραπόδοση... την οποία ποτέ δεν σου δίνουν οι εταιρείες.

μπα, δε δηλωνεις τιποτα. Οι εταιριες δεν ενημερωνουν την εφορια. Εκτος αν θες να καλυψεις τεκμηρια.

15 ώρες πριν, tutuyo είπε

Με προσεγγισε ασφαλιστης προσφεροντας μου αποταμιευτικο/συνταξιοδοτικο συμβολαιο σε μεγαλη ασφαλιστικη οπου

• Δινεις ενα ετησιο ασφαλιστρο, το οποιο εχει μια συγκεκριμενη αποδοση (γυρω στο 4%) σε βαθος 20ετιας
  • Δινεις εφαπαξ εισφορες (οσες θες, οταν θες, οσο θες) που ουσιαστικα αυτος αγοραζει ενα μιγμα μετοχων συμφωνα με την στρατηγικη της ασφαλιστικης που εχει 70% μετοχες αμερικανικων εταιρειων (Microsoft, Amazon) και 30% Ευρωπαικων - παντα στο τοπ 500. Υποσχεται αποδοσεις εως και 8-10% και σαν παραδειγμα σου δινει την προηγουμενη 10ετια που επιασε καπου στο 10% μεσοσταθμικα
  • Τα χρηματα των ασφαλιστρων μπορεις να τα εκταμιευσεις στην 6ετια (πιο πριν εχεις πεναλτι), ενω τις εφαπαξ εισφορες οποτε θες

Ιντεραμερικαν?

• Like 2
Δημοσ.
6 hours ago, csontheline said:

Πάρε το συμβόλαιο στα χέρια σου και ανέβασέ το στο copilot/chatgpt/geminAI. Δώσε του και τα δικά σου δεδομένα και πες του να σου βγάλει αποτελέσματα και να σου δώσει εναλλακτικές. Φρόντισε να είναι όλα σε 1 μεγάλο κείμενο (άντε 2, συμβόλαιο + 1). Ιδανικά γράψε το στο word με αυτόματο σώσιμο, γιατί θα κλαις μόλις γίνει κάτι και χάσεις 15-30 λεπτά προετοιμασία.

αυτη ειναι μια φοβερη ιδεα!Πολυ εξυπνο😉

6 hours ago, fitsoulas2024 said:

μπα, δε δηλωνεις τιποτα. Οι εταιριες δεν ενημερωνουν την εφορια. Εκτος αν θες να καλυψεις τεκμηρια.

Ιντεραμερικαν?

αλλιανζ

Δημοσ.

Δεν ειναι καλή ιδέα να εμπιστεύεστε το ChatGPT για τα οικονομικά σας. Ισως σε λιγα χρόνια αλλά οχι ακόμα

Στενός μου φίλος με τοπ θέση σε μια από τις τρείς μεγαλύτερες ασφαλιστικές στην Ελλάδα (διεθνες γκρουπ) μου ειπε οτι περίπου το 88% των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που πωλούνται στην Ελλάδα χωρίς εγγυημένη απόδοση καταλήγουν σε βάρος του πελάτη.  Παλαιότερα υπήρχαν καλά προγράμματα με εγγυημένες παροχές, τώρα όχι

Πάντως το κουράσαμε, ο καθένας μπορει να κάνει οτι θέλει με τα λεφτά του... 

• Like 1
Δημοσ.
12 minutes ago, prometheas said:

Δεν ειναι καλή ιδέα να εμπιστεύεστε το ChatGPT για τα οικονομικά σας. Ισως σε λιγα χρόνια αλλά οχι ακόμα

Τα οικονομικά σου τα εμπιστεύεσαι μόνο στον εαυτό σου.
Την γνώση και τα μαθηματικά, μπορείς να τα εμπιστευθείς σε αρκετά μεγάλο ποσοστό. Σίγουρα θέλει έλεγχο και λογική σε ότι σου βγάζει το κάθε AI.

Δημοσ.

Απλα ανοιγετε λογαριασμο σε μια καλή επενδυτική και αγοραζετε ενα low cost UCITS ETF world stock market accumulating index fund. Βαζετε εκει καποιο ποσο που εχετε μαζεψει ολο μαζι ή σιγα σιγα και μετα αποφασιζετε τι αποταμιευετε καθε μηνα και το προσθετετε. 

Αυτη η απλη συμβουλη θα εχει με σχεδον 100% βεβαιοτητα καλυτερο αποτελεσμα απ οτιδηποτε σας πουλησει ο καθε τραπεζικος/ασφαλιστικος κλπ. 

Στην ελλαδα τα UCITS ETF εχουν και 0% φορολογια σε υπεραξια. Εαν φοβαστε οτι αυτο μπορει να αλλαξει στο μέλλον ξαφνικά τοτε ως εξτρα συμβουλη πουλατε την τελευταια μερα καθε ετους ο,τι εχετε (εφοσον εχει υπεραξια για το ετος) και το ξανααγοραζετε την πρωτη μερα του επομενου ετους, ωστε να είστε σιγουροι οτι εφοσον αλλαξει η φορολογια θα εχετε τουλαχιστον κλειδωσει χωρις φορο τα οποια κερδη υπηρχαν πριν απο εκεινο το ετος.

Αυτες τις συμβουλες δεν θα σας τις δωσει κανενας ασφαλιστικος και κανενας τραπεζικος υπαλληλος απλουστατα γιατι δεν μπορει να βγαλει λεφτα αν το κανετε αυτο. 

• Like 12
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, Babis_allos said:

Απλα ανοιγετε λογαριασμο σε μια καλή επενδυτική και αγοραζετε ενα low cost UCITS ETF world stock market accumulating index fund. Βαζετε εκει καποιο ποσο που εχετε μαζεψει ολο μαζι ή σιγα σιγα και μετα αποφασιζετε τι αποταμιευετε καθε μηνα και το προσθετετε. 

Αυτη η απλη συμβουλη θα εχει με σχεδον 100% βεβαιοτητα καλυτερο αποτελεσμα απ οτιδηποτε σας πουλησει ο καθε τραπεζικος/ασφαλιστικος κλπ. 

Στην ελλαδα τα UCITS ETF εχουν και 0% φορολογια σε υπεραξια. Εαν φοβαστε οτι αυτο μπορει να αλλαξει στο μέλλον ξαφνικά τοτε ως εξτρα συμβουλη πουλατε την τελευταια μερα καθε ετους ο,τι εχετε (εφοσον εχει υπεραξια για το ετος) και το ξανααγοραζετε την πρωτη μερα του επομενου ετους, ωστε να είστε σιγουροι οτι εφοσον αλλαξει η φορολογια θα εχετε τουλαχιστον κλειδωσει χωρις φορο τα οποια κερδη υπηρχαν πριν απο εκεινο το ετος.

Αυτες τις συμβουλες δεν θα σας τις δωσει κανενας ασφαλιστικος και κανενας τραπεζικος υπαλληλος απλουστατα γιατι δεν μπορει να βγαλει λεφτα αν το κανετε αυτο. 

Πάρα πολλές αλήθειες σε αυτό το ποστ!

Πολύ δυνατή ελληνική πατέντα η πώληση και επαναγορά στο τέλος του έτους! Βέβαια πληρώνεις τις (μηδαμινές) προμήθειες αγοράς πώλησης και δηλώνεις κάθε χρονιά τα κέρδη/χασούρα. 

Δε το είχα σκεφτει αυτό σα λύση, πολύ δυνατό.  

image.png.16d39ea7aa097c58ac893cc37ae05387.png

Επεξ/σία από Errik
  • Like 3
  • Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...