Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 minutes ago, Fan said:

Εγώ, όποτε βλέπω κάποιον να λέει ότι αποφάσισε να κάνει DCA 300/μήνα για 30 χρόνια κάνω εικόνα τύπους στο TIC TOC όπως Τσούνη ή την άλλη την άσχετη γυναίκα, να δίνουν συμβουλές ως αυθεντίες και να επηρεάζουν άτομα, πετώντας μεγαλοστομίες "πρόωρης αυτοσυνταξιοδότησης" και "εύκολο παθητικό εισόδημα".

Με λίγα λόγια, όντως επένδυση σε ETF έχει μακροχρόνιο ορίζοντα, μπορεί και 10ετίας, το DCA είναι αμφιλεγόμενο, αλλά και πάλι μιλάμε για μακροπρόθεσμα.

Δεν σε αποτρέπω για την απόφασή σου, απλώς σκέψου πόσο λογικό είναι να κάνεις πλάνο για 30 χρόνια. Τόσο σίγουρος ότι θα σου περισσεύουν 300/μήνα; 

ΥΓ. Παθητικό χαρτοφυλάκιο τι σημαίνει δεν κατάλαβα.

Αν και η δημοσίευσή του δείχνει αχάμπαρο που πέτυχε 5 βιντεάκια Τσούνη και 5 βιντεάκια από την άλλη την κοπελιά, το σκεπτικό του είναι σωστό. Το για ποιον λόγο χρησιμοποίησε το chatgpt για κείμενο 15 γραμμών και 390 χαρακτήρων 🤷‍♂️
Στοιχεία :
1) Είναι σχετικά μικρός
2) Βάζει καλό ποσό κάθε μήνα
3) Έχει μακροχρόνιο στόχο

Όμως, λείπει το πιο βασικό στοιχείο : η γνώση.

Δεν μας έχει δώσει κάποιο στοιχείο πως του περισσεύουν τα 300€ και δεν μας αφορά. Αν τώρα μπορεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο μέλλον θα μπορεί και περισσότερα.

Ενδεικτικά, αν είχε ξεκινήσει τον Μάιο του 1995 να βάζει 300 στον S&P 500 Accum., σήμερα θα είχε επενδύσει 108.000 και η συνολική του επένδυση θα ήταν 626.121. Ετησιοποιημένη απόδοση 10,02% ή 7,76% λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό (βάσει του οποίου, το ποσό θα είχε αγοραστική δύναμη 382.065).

https://ofdollarsanddata.com/sp500-dca-calculator/

Edit : Παθητικό εισόδημα νοοείται αυτό που ασχολείσαι ελάχιστα έως καθόλου. Προφανώς εννοεί τα accum. ETFs. Εξαιρετικά χαμηλά κόστη διαχείρισης (πχ VUAA 0,07%), αυτόματη επανεπένδυση των μερισμάτων, αυτόματη αλλαγή των βαρών των μετοχών (προφανώς, αφού ακολουθεί δείκτη).

Όσο για το DCA, ο μέσος άνθρωπος θα τα καταφέρει καλύτερα μακροχρόνια με DCA ακόμα και από επαγγελματίες του είδους. Αρκεί να έχει γνώση του τι κάνει, που βάζει τα χρήματα, τι συμβαίνει από πίσω και να έχει μαξιλάρι ασφαλείας για περιπτώσεις που όλα πάνε κατά διαόλου.

Ανατοκισμός. Το υπερόπλο των τραπεζών "εναντίον" μας, το υπερόπλο μας για την οικονομική ελευθερία.

Επεξ/σία από csontheline
  • Like 1
  • Απαντ. 1,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, csontheline είπε

Όμως, λείπει το πιο βασικό στοιχείο : η γνώση.

Δεν μας έχει δώσει κάποιο στοιχείο πως του περισσεύουν τα 300€ και δεν μας αφορά. Αν τώρα μπορεί, κατά πάσα 

Η γνώση και η υπομονή. Και το γεγονός οτι ο κοσμος θυμαται και ταυτιζει το μετοχές = αρύθμιστο χρηματιστηριο 2000 Ελλάδος. 

Ωστόσο οι μετοχές σε εταιρίες μεγαθήρια του εξωτερικού και ιδιαιτέρως η διασπορά, αλλάζει το παιχνιδι. Πχ το 2000 δεν μπορούσες εύκολα να πάιξεις διασπορά. Σήμερα μπορεις. Και διασπορά = αγορά. Το οποιο αλλάζει τα πάντα, γιατι δεν μπορούν πχ να "κλεισουν" μια εταιρεια και να πάνε αλλού για να σκισουν τους μικρούς, αφού αυτοί έχουν επενδύσει σε ολες τις εταιριες ταυτοχρονα. 

Επίσης η αγορά, από την εποχή του χαλκού, πάντα πάει ανοδικά. Αν δεν πηγαινε, θα ήμασταν στην εποχή του....χαλκού. 

Αλλά θέλει γνώση, εργαλεία και υπομονή. Γνώση του να καταλαβαινεις τι αγοράζεις, εργαλεια που να σου επιτρέπουν οικονομική διασπορά και υπομονή για να επενδύεις non-stop.

Δες πχ τώρα με τρεις πολέμους που οι μισοι αναλυτές έχουν σκυλιάσει γιατι ο κοσμος δειχνει να "αντέχει".

Επεξ/σία από jimarass26
  • Like 3
Δημοσ.
23 ώρες πριν, csontheline είπε

το υπερόπλο μας για την οικονομική ελευθερία.

Σε έχασα..
τι εννοείς 
ανατοκισμος των κερδων των επενδεδυμενων χρηματων?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@panagiotis54 @Fan @tzavardin @csontheline

Κυρίως reddit διαβάζω και έψαξα αρκετά youtube για ανθρώπους που ασχολούνται με τα etfs για να μπορέσω να μάθω 2 πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καμία τρελή εμπειρία. 

Το chatgpt βοηθάει πολύ και έκανα ένα chat μαζί του για να επιλογή τον etfs οπότε έκανα και ένα generate το μήνυμα 😅

Πάμε στο ζουμί. Ψάχνοντας βρήκα ότι όλα τα UCITS etf είναι 'αφορολόγητα' στην Ελλάδα οπότε πάω προς αυτά. Δεν έχω πρόβλημα να πάω με μόνο ένα etf όπως το WEBN(δεν είναι UCITS οπότε δεν ξέρω αν αξίζει).

Αυτή την επιλογή έχω προσπαθήσει να την κάνω γιατί παντού διαβάζω για το diversity και ότι είναι ποιο safe και stable  επιλογή να επένδυσης θεωρητικά σε όλο το πλανήτη και όχι all in στην Αμερική που όντως όπως @tzavardin σωστά λες θα επηρεάσει σίγουρα και τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε emergency markets απλά έτσι πιστεύω πας λίγο εκτός Ευρώπης και Αμερικής για ίσως λίγο ασφάλεια.

Με λίγα λόγια ψάχνω κάτι safe με μικρά fees και να έχει UCIT etfs . Αυτή η πίτα που είπα έχει περίπου 0.12% fees .

Θα εκτιμούσα πολύ τη συμβουλή σας γιατί δεν είναι να παίζουμε με αυτά και εργαλεία όπως chatgpt καλά είναι για να βρίσκουν πράγματα αλλά δεν έχω και τόσο εμπιστοσύνη.

Όσο το ψάχνω αλλάζω και κάποια. και αυτό ίσως είναι λίγο καλύτερο με κυρίως Αμερική αλλά και λίγο από τον υπόλοιπο κόσμο

40% CSPX / 30% VERX / 20% EIMI / 10% XLKS

Επεξ/σία από ioakim100
Δημοσ.
1 ώρα πριν, ioakim100 είπε

Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε emergency markets απλά έτσι πιστεύω πας λίγο εκτός Ευρώπης και Αμερικής για ίσως λίγο ασφάλεια.

emerging markets

emergency είναι άλλο πράγμα

Got To Go Train GIF

• Haha 11
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, ioakim100 είπε

@panagiotis54 @Fan @tzavardin @csontheline

Κυρίως reddit διαβάζω και έψαξα αρκετά youtube για ανθρώπους που ασχολούνται με τα etfs για να μπορέσω να μάθω 2 πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καμία τρελή εμπειρία. 

Το chatgpt βοηθάει πολύ και έκανα ένα chat μαζί του για να επιλογή τον etfs οπότε έκανα και ένα generate το μήνυμα 😅

Πάμε στο ζουμί. Ψάχνοντας βρήκα ότι όλα τα UCITS etf είναι 'αφορολόγητα' στην Ελλάδα οπότε πάω προς αυτά. Δεν έχω πρόβλημα να πάω με μόνο ένα etf όπως το WEBN(δεν είναι UCITS οπότε δεν ξέρω αν αξίζει).

Αυτή την επιλογή έχω προσπαθήσει να την κάνω γιατί παντού διαβάζω για το diversity και ότι είναι ποιο safe και stable  επιλογή να επένδυσης θεωρητικά σε όλο το πλανήτη και όχι all in στην Αμερική που όντως όπως @tzavardin σωστά λες θα επηρεάσει σίγουρα και τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε emergency markets απλά έτσι πιστεύω πας λίγο εκτός Ευρώπης και Αμερικής για ίσως λίγο ασφάλεια.

Με λίγα λόγια ψάχνω κάτι safe με μικρά fees και να έχει UCIT etfs . Αυτή η πίτα που είπα έχει περίπου 0.12% fees .

Θα εκτιμούσα πολύ τη συμβουλή σας γιατί δεν είναι να παίζουμε με αυτά και εργαλεία όπως chatgpt καλά είναι για να βρίσκουν πράγματα αλλά δεν έχω και τόσο εμπιστοσύνη.

Όσο το ψάχνω αλλάζω και κάποια. και αυτό ίσως είναι λίγο καλύτερο με κυρίως Αμερική αλλά και λίγο από τον υπόλοιπο κόσμο

40% CSPX / 30% VERX / 20% EIMI / 10% XLKS

Πάμε από την αρχή. Τα ucits etfs είναι όντως αφορολόγητα στην Ελλάδα. (αν και υπάρχει μια φασαρία καθώς φορολογηθηκε άνθρωπος που τα κατείχε και δεν τα είχε δηλώσει, ψάξε αλλού για αυτό).

Τώρα όλα τα etfs που μπορείς να αγοράσεις είναι αναγκαστικά ucits etfs, δηλαδή ακολουθουν τους κανονισμούς της ΕΕ. Αν δεν είναι ucits compliant, ΔΕΝ μπορείς να τα αγοράσεις και να θέλεις. Δεν θα βρεις broker Ευρωπαίο να σου πουλήσει. 

Καλά κάνεις και δεν έχεις εμπιστοσυνη στο chatgpt γιατί πολλές φορές σου λέει μπαρούφες. Όπως ότι το webn δεν είναι ucits etf. Ακολουθεί τον παγκόσμιο δείκτη που έχει τις 3500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και είναι Ucits με ter 0,07. Μάλιστα η amundi που το εκδίδει είναι ευρωπαϊκή εταιρεία. 

Από εκεί και πέρα, θα σου συνιστούσα να διαβάσεις περισσότερο πριν ασχοληθείς. Ζητάς κάτι safe ενώ κανένα etf δεν είναι safe. Πιστεύεις ότι με 4 διαφορετικά etfs που δινουν άνισο βαρος σε διαφορετικές αγορές, και μαλιστα έξτρα βάρος σε δύσκολες επενδυτικά αγορες όπως τα EM και η τεχνολογία (το δεύτερο σε all time high) θα έχεις πιο diversified portfolio από ένα παγκόσμιο etf που είναι ο ορισμός του diversification. Δεν υπολογίζεις ότι 4 διαφορετικά etf θα έχουν 4 προμήθειες μια ανά συναλλαγή που είναι έξτρα ένα 5ευρο το μήνα στο νερό σε όποια πλατφόρμα και να επενδύσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχεις βρει ούτε πλατφόρμα. Τέλος έχεις βάλει πλέον 3 accumulating, και ένα distributing, ένα μερισματικό etf δηλαδή. 

Όλα τα παραπάνω μου λενε ότι δεν γνωρίζεις ακόμα τι αγοράζεις πράγμα που είναι πάντα λάθος. Είσαι έτοιμος να φας ένα -20, -30% άμεσα στο portfolio; Δεν το λέω θεωρητικά, έχει κλείσει ήδη ένα αρνητικό τρίμηνο στις ΗΠΑ οικονομικά. Αν και μόλις κλείσει και το δεύτερο σε λιγοτερο από ενα μηνα θα είναι επίσημα σε ύφεση. Μόνο με την είδηση θα πέσουν οι παγκόσμιοι δείκτες ένα 10% στο νερό.  

Εσύ θα βάλεις 200 ευρώ τώρα και μπορεί να ξυπνήσεις μεθαύριο και να έχεις 150, ή 130. Η λογική λέει ότι θα το ζήσεις αυτό κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια. Εσύ πώς θα αντιδράσεις και γιατί; Όταν θα μπορείς να εξηγήσεις το γιατί απλά και καθαρά σε ένα εξάχρονο παιδί, τότε ξεκίνα να συζητάς το πρώτο etf που θα αγοράσεις, και την πλατφόρμα που θα πας. Μέχρι τότε βαλτα σε έναν επενδυτικό λογαριασμό με επιτόκιο 1,5-2% τύπου revolut ή trade republic αν τις εμπιστεύεσαι. 

Επεξ/σία από tzavardin
  • Like 2
Δημοσ.
15 ώρες πριν, tzavardin είπε

Πάμε από την αρχή. Τα ucits etfs είναι όντως αφορολόγητα στην Ελλάδα. (αν και υπάρχει μια φασαρία καθώς φορολογηθηκε άνθρωπος που τα κατείχε και δεν τα είχε δηλώσει, ψάξε αλλού για αυτό).

Τώρα όλα τα etfs που μπορείς να αγοράσεις είναι αναγκαστικά ucits etfs, δηλαδή ακολουθουν τους κανονισμούς της ΕΕ. Αν δεν είναι ucits compliant, ΔΕΝ μπορείς να τα αγοράσεις και να θέλεις. Δεν θα βρεις broker Ευρωπαίο να σου πουλήσει. 

Καλά κάνεις και δεν έχεις εμπιστοσυνη στο chatgpt γιατί πολλές φορές σου λέει μπαρούφες. Όπως ότι το webn δεν είναι ucits etf. Ακολουθεί τον παγκόσμιο δείκτη που έχει τις 3500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και είναι Ucits με ter 0,07. Μάλιστα η amundi που το εκδίδει είναι ευρωπαϊκή εταιρεία. 

Από εκεί και πέρα, θα σου συνιστούσα να διαβάσεις περισσότερο πριν ασχοληθείς. Ζητάς κάτι safe ενώ κανένα etf δεν είναι safe. Πιστεύεις ότι με 4 διαφορετικά etfs που δινουν άνισο βαρος σε διαφορετικές αγορές, και μαλιστα έξτρα βάρος σε δύσκολες επενδυτικά αγορες όπως τα EM και η τεχνολογία (το δεύτερο σε all time high) θα έχεις πιο diversified portfolio από ένα παγκόσμιο etf που είναι ο ορισμός του diversification. Δεν υπολογίζεις ότι 4 διαφορετικά etf θα έχουν 4 προμήθειες μια ανά συναλλαγή που είναι έξτρα ένα 5ευρο το μήνα στο νερό σε όποια πλατφόρμα και να επενδύσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχεις βρει ούτε πλατφόρμα. Τέλος έχεις βάλει πλέον 3 accumulating, και ένα distributing, ένα μερισματικό etf δηλαδή. 

Όλα τα παραπάνω μου λενε ότι δεν γνωρίζεις ακόμα τι αγοράζεις πράγμα που είναι πάντα λάθος. Είσαι έτοιμος να φας ένα -20, -30% άμεσα στο portfolio; Δεν το λέω θεωρητικά, έχει κλείσει ήδη ένα αρνητικό τρίμηνο στις ΗΠΑ οικονομικά. Αν και μόλις κλείσει και το δεύτερο σε λιγοτερο από ενα μηνα θα είναι επίσημα σε ύφεση. Μόνο με την είδηση θα πέσουν οι παγκόσμιοι δείκτες ένα 10% στο νερό.  

Εσύ θα βάλεις 200 ευρώ τώρα και μπορεί να ξυπνήσεις μεθαύριο και να έχεις 150, ή 130. Η λογική λέει ότι θα το ζήσεις αυτό κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια. Εσύ πώς θα αντιδράσεις και γιατί; Όταν θα μπορείς να εξηγήσεις το γιατί απλά και καθαρά σε ένα εξάχρονο παιδί, τότε ξεκίνα να συζητάς το πρώτο etf που θα αγοράσεις, και την πλατφόρμα που θα πας. Μέχρι τότε βαλτα σε έναν επενδυτικό λογαριασμό με επιτόκιο 1,5-2% τύπου revolut ή trade republic αν τις εμπιστεύεσαι. 

Καλημέρα. Έχεις απόλυτο δίκιο για το τι ισχύει στην Ευρώπη σχετικά με τα ETFs και για το WEBN. Μετά από λίγο παραπάνω ψάξιμο, σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω το Trading 212, το οποίο από ό,τι διάβασα δεν έχει προμήθειες πέρα από το FX fee.

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι καμία επένδυση δεν είναι 100% ασφαλής και φυσικά θα έχει τα πάνω και τα κάτω της. Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι αγορές μακροπρόθεσμα πάνε προς τα πάνω, πιστεύω ότι τα παγκόσμια ETFs είναι μια σχετικά ασφαλής λύση για κάποιον που ξεκινάει.

Τώρα, όσο για την ύφεση - ναι, είναι κάτι που λόγω των συνθηκών (πόλεμοι, Ιράν, Trump κ.λπ.) με προβληματίζει αρκετά. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστή περίοδος για να ξεκινήσει κανείς τώρα ή αν θα ήταν πιο λογικό να περιμένει λίγο. Είμαι ανοιχτός σε απόψεις πάνω και σε αυτό.

Ποτέ δεν είπα ότι τα 4 ETFs που ανέφερα είναι η καλύτερη επιλογή  γι’ αυτό ζήτησα τη βοήθειά σας για να τα αξιολογήσω. Όπως μου πρότεινες το WEBN, που όντως φαίνεται πιο απλό και σωστό ως επιλογή. Αυτό γενικά θέλω μαζί με το να μάθω τι σκέφτομαι λάθος και πως να το διορθώσουμε.

Απλώς, σε ένα thread που λέγεται "γιατί να τα έχω να κάθονται;", το να απαντάμε σε κάποιον που ψάχνεται ακριβως το αντίθετο δεν ξέρω αν βοήθεια. Καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα μπορεί να μην τα έχω καταλάβει πλήρως ακόμα γι’ αυτό και ρωτάω. Και είναι πολύ πιθανό αυτά που συζητάμε να ενδιαφέρουν και άλλους που διαβάζουν. Δεν θεωρώ ότι τέτοιου είδους επένδυση απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, αρκεί να κάνεις μια σοβαρή επιλογή ETF και να την αφήσεις να δουλέψει στον χρόνο, χωρίς να την κοιτάς κάθε μέρα.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλησπερα,εχει καποιος αποψη για την υπηρεσια Personal Investment Portfolios απο eurobank

• Συντηρητική (conservative) – Χαμηλός κίνδυνος. Επενδύει σε ομόλογα (30%-60%), χρηματικά διαθέσιμα (10%-50%), μετοχές (10%-30%) και εναλλακτικές επενδύσεις (0%-20%).

σκεφτομουν να ξεκινησω με 5000 που ειναι και το μινιμουμ αλλα αξιζει ?? εχει αποψη γνωμη κανεις?

Επεξ/σία από KosStam86
Δημοσ.

Νιώθω ότι πρέπει να γίνει στίκι σε κάθε σελίδα.

Στις 23/4/2025 στις 10:12 ΜΜ, BLiTzER είπε

Η απάντηση είναι αυτόματα "όχι" σε οτιδήποτε ελληνικό.

• Like 7
  • Thanks 1
  • Haha 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, ioakim100 είπε

Καλημέρα. Έχεις απόλυτο δίκιο για το τι ισχύει στην Ευρώπη σχετικά με τα ETFs και για το WEBN. Μετά από λίγο παραπάνω ψάξιμο, σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω το Trading 212, το οποίο από ό,τι διάβασα δεν έχει προμήθειες πέρα από το FX fee.

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι καμία επένδυση δεν είναι 100% ασφαλής και φυσικά θα έχει τα πάνω και τα κάτω της. Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι αγορές μακροπρόθεσμα πάνε προς τα πάνω, πιστεύω ότι τα παγκόσμια ETFs είναι μια σχετικά ασφαλής λύση για κάποιον που ξεκινάει.

Τώρα, όσο για την ύφεση - ναι, είναι κάτι που λόγω των συνθηκών (πόλεμοι, Ιράν, Trump κ.λπ.) με προβληματίζει αρκετά. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστή περίοδος για να ξεκινήσει κανείς τώρα ή αν θα ήταν πιο λογικό να περιμένει λίγο. Είμαι ανοιχτός σε απόψεις πάνω και σε αυτό.

Ποτέ δεν είπα ότι τα 4 ETFs που ανέφερα είναι η καλύτερη επιλογή  γι’ αυτό ζήτησα τη βοήθειά σας για να τα αξιολογήσω. Όπως μου πρότεινες το WEBN, που όντως φαίνεται πιο απλό και σωστό ως επιλογή. Αυτό γενικά θέλω μαζί με το να μάθω τι σκέφτομαι λάθος και πως να το διορθώσουμε.

Απλώς, σε ένα thread που λέγεται "γιατί να τα έχω να κάθονται;", το να απαντάμε σε κάποιον που ψάχνεται ακριβως το αντίθετο δεν ξέρω αν βοήθεια. Καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα μπορεί να μην τα έχω καταλάβει πλήρως ακόμα γι’ αυτό και ρωτάω. Και είναι πολύ πιθανό αυτά που συζητάμε να ενδιαφέρουν και άλλους που διαβάζουν. Δεν θεωρώ ότι τέτοιου είδους επένδυση απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, αρκεί να κάνεις μια σοβαρή επιλογή ETF και να την αφήσεις να δουλέψει στον χρόνο, χωρίς να την κοιτάς κάθε μέρα.

Μην απολογείσαι και μην το παίρνεις προσωπικά.  Δεν είπες, ούτε έκανες κάτι λάθος. Απλά, είπα αυτά που είπα γιατί οι επενδύσεις είναι κάτι που δεν μπορώ να το αντιμετωπίζω ελαφρά, ακόμα κι όταν λέω αυτά που γνωρίζω, γιατί έχουν ρίσκο. Και πρέπει να είναι κατανοητό το συγκεκριμένο ρίσκο μέσα από αυτά που λέω, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος μέσα από τον γραπτό λόγο ποιος με ακούει και τι καταλαβαίνει. Και δεν ήμουν γενικά αποθαρρυντικός, το να περιμένει κανείς μία δύο ημέρες, ή μια βδομάδα για να ενημερωθεί σωστά δεν κάνει κακό σε κανένα από εμάς. 

(Επίσης, γενικά μιλώντας είναι παράνομο να δίνει κανείς προσωποποιημένες επενδυτικές συμβουλές στην Ελλάδα, εκτός αν είναι πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος, μόνο γενική ενημέρωση μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το νήμα και να πούμε τις προσωπικές μας απόψεις, εσύ μόνο ξέρεις τι αγορές θα κάνεις)

Οπότε πηγαίνοντας στο ψητό, αν κάποιος έχει ορίζοντα είκοσι και τριάντα χρόνων, έχει λογική να πάρει etf από κάποιον δείκτη που αντιπροσωπεύει ολόκληρη αγορά, είτε εθνική, είτε ευρύτερη, με τη λογική ότι οι αγορές μεγαλώνουν σε τέτοιους χρονικούς ορίζοντες. Αν βάζει κάποιος ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα, μακροπρόθεσμα δεν τον ενδιαφέρει αν ξεκίνησε ένα μήνα πριν ή ένα μήνα μετά, αν είχε κρίση φέτος ή bull run. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Αλλά αν μιλάμε για πέντε, ή δέκα χρόνια αλλάζει το πράγμα. Η λογική αυτή είναι για portfolio συνταξιοδότησης. Τα λεφτά αυτά δεν πρέπει να τα χρειάζεται κάποιος άμεσα. Και όλα αυτά χωρίς να είναι σίγουρο ότι η αγορά θα είναι πάνω σε 20 χρόνια ή θα έχει εγγυημένη απόδοση. Υπάρχει το παράδειγμα της Ιαπωνίας, που τώρα επανέρχεται στα επίπεδα του 1989.

Αφού τα πάρει κανείς υπόψη αυτά, μετά κοιτάει τα etfs. Η πιο diversified αγορά είναι η παγκόσμια, ο MSCI world δείκτης δηλαδή. Σίγουρα δεν θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τις εθνικές ή περιφερειακές αγορές. Αλλά θα φέρει σίγουρα το μέσο όρο. Το αν τον καλύπτει κάποιον αυτό ή αν πιστεύει ότι η Αμερική ή η Ευρώπη ή η Κίνα θα φέρει παραπάνω και είναι αρκετά σίγουρος έτσι ώστε να μην αλλάξει την εμπιστοσύνη του η όποια πτώση σε 3 χρόνια είναι δικό του θέμα. Αφού βρει κανείς το είδος του etf, μετά μπορεί να διαλέξει συγκεκριμένο. Δες εδώ ενα συγκριτικό για world etfs αν σε ενδιαφέρουν αυτά. Προφανώς, έχοντας αυτό το πλάνο κοιτάει κανείς accumulating etf, δεν έχουν νόημα τα distributing. 

Τέλος, αυτή τη στιγμή είναι αφορολόγητα τα ucits, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε 20 χρόνια. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν είναι αφορολόγητα. Οπότε κάποιοι, και εγώ μέσα σε αυτούς, τα πουλάνε στο τέλος του έτους, έτσι ώστε στην επόμενη φορολογική δήλωση ο λογιστής να βάλει και τα κέρδη και το τι επένδυσαν. Ναι, είναι έξτρα συναλλαγή και έξοδο, αλλά καλύτερα 0% φέτος +1 ευρώ, παρά 15% του συνολικού ποσού σε 20 χρόνια ή και παραπάνω αν αλλάξει η φορολογία. 

Επεξ/σία από tzavardin
  • Like 1
Δημοσ.

Πιστεύω η λέξη κλειδί είναι το 'μακροχρόνια' (στρατηγική)

Ενα πρόβλημα το αντιμετωπίζεις είτε ρίχνοντας χρόνο είτε χρήμα. Λεφτά δεν έχουμε, οπότε πρέπει να ρίξουμε χρόνο

Φυσικά μπορείς να τζογαρεις σε κάτι με μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά ας μην κοροιδευομαστε. Είναι τζόγος plain and simple 

Δημοσ.
9 ώρες πριν, KosStam86 είπε

καλησπερα,εχει καποιος αποψη για την υπηρεσια Personal Investment Portfolios απο eurobank

• Συντηρητική (conservative) – Χαμηλός κίνδυνος. Επενδύει σε ομόλογα (30%-60%), χρηματικά διαθέσιμα (10%-50%), μετοχές (10%-30%) και εναλλακτικές επενδύσεις (0%-20%).

σκεφτομουν να ξεκινησω με 5000 που ειναι και το μινιμουμ αλλα αξιζει ?? εχει αποψη γνωμη κανεις?

Οποιοδήποτε πρόγραμμα σε ελληνική τράπεζα είναι by default όχι γιατί έχουν πολύ υψηλές προμήθειες και συνήθως δεν έχουν και τον καλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων.

Με άλλα λόγια, εάν ψαχτείς λίγο θα βρεις περίπου το ίδιο πακέτο διαδικτυακά, με καλύτερους όρους

• Like 2
Δημοσ.
On 19/06/2025 at 09:34, ioakim100 said:

• 50% CSPX

• 30% VWCG ή VEVE

• 20% EIMI

δεν βλεπω το λογο να παρω ξεχωριστα αμερικη, ξεχωριστα ευρωπη, και ξεχωριστα ολα τα αλλα οταν μπορω να παρω απλα το all world και να τελειωνει η υποθεση με λιγοτερα fees κιολας. αν πιστευεις οτι τα emerging θα μεγαλουργησουν/θα τους αφησουν να μεγαλουργησουν την επομενη 20ετια αντε να το καταλαβω να παρεις και emerging....οταν κανεις δεν ξερει το μελλον δεν νομιζω πως υπαρχει σωστο και λαθος, περιπου ιδια ειναι η στρατηγικη αλλωστε με το all world, απλα εγω πιστευω πως με τα σημερινα δεδομενα αν ειναι να γινει κατι σημαντικο μονο απο τους αναπτυγμενους κατα βαση αμερικανους μπορει να ερθει. 

• Haha 7

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...