Προς το περιεχόμενο

To μερίδιο αγοράς του Linux ξεπέρασε για πρώτη φορά το 4%


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Αν συνυπολογίσει κανείς το ChromeOS, το ποσοστό ανεβαίνει στο 6,34% ενώ το macOS καταγράφει πτώση.

Το Linux άγγιξε ποσοστό της τάξης του 4,03% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία ερευνών Statcounter. Έτσι, το Linux ξεπέρασε το ορόσημο του 3% που κατέγραψε τον Ιούνιο του 2023. Παρότι απέχουμε ακόμη αρκετά από τη στιγμή που το Linux θα μπορούσε να καταστεί κυρίαρχο, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια αξιόλογη ενίσχυση του ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο λειτουργικό.

Η Statcounter αναφέρει πως αντλεί τα στοιχεία για τα χρησιμοποιούμενα λειτουργικά συστήματα στους υπολογιστές παρακολουθώντας τον κώδικα που έχει εγκατασταθεί σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ιστότοπους διεθνώς, οι οποίοι συγκεντρώνουν 5 δισεκατομμύρια μηνιαίες εμφανίσεις σελίδων. Η μόνη προσαρμογή στην οποία προχωρά η εταιρία σε αυτά τα δεδομένα έχει να κάνει με την αφαίρεση της δραστηριότητας των bot και το συνυπολογισμό του prerendering από το Google Chrome. Στους υπολογιστές που προσμετρά η Statcounter συμπεριλαμβάνονται και τα λειτουργικά συστήματα που βρίσκονται εγκατεστημένα σε φορητούς υπολογιστές, με την εταιρία να διευκρινίζει ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει τα δεδομένα εντός 45 ημερών από τη δημοσίευσή τους.

ww-linux.jpg

Όπως επισήμανε πρώτο το Linuxiac, το μερίδιο αγοράς του Linux το Φεβρουάριο ήταν υψηλότερο από κάθε άλλη φορά. Αν συνυπολογίσει κανείς το ChromeOS ως εκδοχή του Linux OS, τότε το μερίδιο αγοράς ενισχύεται στο 6,34% για το Φεβρουάριο.

Όμως, αν σταθούμε αποκλειστικά στα ποσοστά του Linux, διαπιστώνουμε ότι το μερίδιο αγοράς ενός λειτουργικού που μετρά 33 χρόνια διαδρομής, αυξήθηκε κατά 31,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023. Η άνοδος που καταγράφεται έκτοτε υπήρξε σε γενικές γραμμές σταδιακή. Συνολικά, εντοπίζεται μια έντονη αύξηση στον αριθμό των χρηστών σε σύγκριση με τα στοιχεία που υπήρχαν πριν από πέντε χρόνια. Το Φεβρουάριο του 2019, το Linux φέρεται να χρησιμοποιούταν στο 1,58% των υπολογιστών παγκοσμίως.

Σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, η υιοθέτηση του ChromeOS καταγράφει κάποια πτώση, καθώς αντιστοιχούσε στο 2,27% της παγκόσμιας αγοράς τον περασμένη μήνα. Τον Οκτώβριο, το Chromebook OS της Google έπιασε μερίδιο αγοράς της τάξης του 4,01% όμως σε γενικές γραμμές από τότε καταγράφει πτώση.

Η κυριαρχία των Windows, εντωμεταξύ, συνεχίστηκε στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου '23 και Φεβρουαρίου '24, οπότε το λειτουργικό σύστημα της Microsoft φέρεται να ήταν εγκατεστημένο στο 72,17% των υπολογιστών. Μεταξύ Ιουνίου '22 και Ιουνίου '23 είχε καταγραφεί μια σημαντική πτώση (από το 76,33% στο 68,23%. Πλέον, όμως, φαίνεται πως η χρήση των Windows έχει επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών του 2022.

Το macOS, αντίθετα, είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται, από το 21,32% του περασμένου Ιουνίου στο 15,42% του Φεβρουαρίου. Όμως, το τρέχον μερίδιο του λειτουργικού της Apple είναι παρόμοιο με τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2023 (15,33%) και του Φεβρουαρίου του 2023 (16,26%).

Τα στοιχεία της Statcounter δείχνουν το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς του λειτουργικού της Apple να καταγράφει ραγδαία πτώση μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2023. Παραμένει ασαφές το τι μπορεί να προκάλεσε αυτή την εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποιο περιθώριο σφάλματος εδώ. Άλλωστε, πρόκειται για στοιχεία που προέρχονται από μία μόνο εταιρία. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η πτώση να συνδέεται με την αύξηση που κατέγραψε η κατηγορία "Άγνωστο" στο ίδιο διάστημα. Μία εικασία είναι πως η κατηγορία αυτή θα μπορούσε να καλύπτει ιδιαίτερα νέες ή παλιές εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της Apple διεθνώς στους υπολογιστές αυξήθηκε από το 8,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στο 10,6% κατά το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους και στη συνέχεια βρέθηκε στο 8,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της IDC. Μεταξύ 2022 και 2023, το μερίδιο αγοράς της Apple στους προσωπικούς υπολογιστές μειώθηκε από το 9,3% στο 8,4%, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια εταιρία.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Statcounter δείχνουν μια αύξηση στη χρήση του Linux κατά τους τελευταίους μήνες. Σε τελική ανάλυση, οι μεγάλοι παίκτες σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων παραμένουν, με διαφορά, τα Windows και το macOS, που αντιστοιχούσαν στο 87,59% το Φεβρουάριο.

Ειδικά στις ΗΠΑ, το μερίδιο αγοράς του Linux δεν κατόρθωσε να πιάσει για λίγο το όριο του 4%, καθώς περιορίστηκε στο 3,85% το Φεβρουάριο. Ακόμη και έτσι, όμως, καταγράφηκε βελτίωση σε σχέση με τον Ιούνιου του 2023, οπότε το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ έφτανε στο 1,96%.

Παρά τα βελτιωμένα ποσοστά, το Linux παραμένει περιφερειακός παίκτης στην αγορά. Οι λόγοι, αποτελούν αντικείμενο αντιλογίας. Λόγου χάρη, ο Λίνους Τόρβαλντς, δημιουργός του Linux, έχει υποστηρίξει ότι η απουσία μιας τυποποιημένης επιφάνειας εργασίας που θα εφαρμόζεται σε όλες τις διανομές του Linux έχει αποτελέσει ανάχωμα στην ευρύτερη υιοθέτηση του λειτουργικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάζει ενδιαφέρον η παρακολούθηση της εξέλιξης ενός λογισμικού ανοιχτού κώδικα, ιδίως τη στιγμή που τα ποσοστά των ισχυρών παραγόντων της αγοράς δεν δείχνουν ακλόνητα. Η πορεία του Linux είναι αργή και πιθανότατα δεν θα το οδηγήσει ποτέ στην κορυφή της ιεραρχίας. Όμως, τα ισχυρά κέρδη που καταγράφει το λειτουργικό, στην Ινδία λόγου χάρη, όπου τα στοιχεία το εμφανίζουν να είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα σε επιτραπέζιους υπολογιστές, καταδεικνύουν την προτίμηση που δείχνουν ορισμένοι φίλοι της τεχνολογίας στο Linux.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για μένα το θέμα δεν είναι η κατάκτηση αλλά να φτάσει σε ένα τέτοιο ποσοστό όπου περισσότερες εταιρείες θα αναπτύσουν τα προγραμματά τους και για περιβάλλον Linux. Έχει γίνει μια μικρή αρχή στο gaming αλλά έχουμε πολύ μέλλον ακόμα..

  • Like 21
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τα linux τα σπάνε . αν δεν είχε βγει ομως κατι σαν το chatgpt να σε ξεκολλάει και να στα μαθαίνει χωρίς πολύ ψάξιμο ή να σου δειχνει που να ψαξεις με widnows θα μουν ακόμα

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To Linux (για desktop) λύνει πολλά προβλήματα και αποτελεί μια καλή λύση η οποία θα γίνει για πολλούς ιδανική όταν αποφασίσουν οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού να το πάρουν στα σοβαρά. Αυτό βέβαια είναι πιο πιθανό να γίνει αν αυξηθεί το ποσοστό χρηστών που το χρησιμοποιούν ως λειτουργικό. Κλασικό παράδειγμα η ξενόγλωσση εκπαίδευση. Όλες ανεξαιρέτως οι σειρές βιβλίων έχουν το δικό τους interactive whiteboard software. Σχεδόν κανένα από αυτά δεν τρέχει σε Linux, ούτε μέσω Wine. Οι διαδραστικοί πίνακες, επίσης δεν λειτουργούν σε Linux, αλλά ακόμα κι αν καταφέρει κάποιος να τους κάνει να δουλέψουν, δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Τα αρχεία με τα test που ακολουθούν τις σειρές βιβλίων, έρχονται σε μορφή Word και όταν ανοίγουν με LibreOffice, Google Docs ή OnlyOffice είναι εντελώς λανθασμένο το layout τους.  Επίσης, τα έντυπα του δημοσίου που καλούμαστε να συμπληρώνουμε έρχονται σε .docx το οποίο όταν ανοίγει με τις σουίτες που προανέφερα πάλι εμφανίζονται χάλια. Άλλο πρόβλημα, οι generic drivers πολλών συσκευών, όπως οι webcam, που εμείς χρησιμοποιούμε για τηλεκπαίδευση. Σαφώς υποδεέστερη ποιότητα εικόνας αλλά και ήχου μικροφώνου σε σύγκριση με τα Windows, κάτι το οποίο προφανώς δεν είναι αποδεκτό.

Άρα προς το παρόν για εμάς το Linux είναι μια συνεχής ταλαιπωρία, χωρίς να φταίει το ίδιο το λειτουργικό. Βασικά όμως πλεονεκτήματα είναι το γεγονός ότι ακόμα και πολύ παλιοί, λειτουργικοί εκτυπωτές παίζουν άψογα σε Linux, τη στιγμή που τα Windows δεν τους αναγνωρίζουν καν. Επίσης, οι χαμηλότερες απαιτήσεις σε hardware άνετα παρατείνουν τη χρήση παλαιότερων υπολογιστών οι οποίοι σε Windows είναι σημαντικά πιο αργοί, ενώ δεν υποστηρίζουν την εγκατάσταση Windows 11. 

Προσωπικά θα προτιμούσα να υπήρχαν λιγότερες διανομές (αφού όλες μπορεί κάποιος να τις φέρει οπτικά στα μέτρα του), έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διαχείρισή και η υποστήριξή τους από την διεθνή κοινότητα.

Επεξ/σία από BritGreek
  • Like 14
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, chek2fire είπε

μιλάμε για desktop γιατί για γενικά ψηφιακά συστήματα μαζί με κινητά μπορεί να φτάνει και το 98%

αυτο το σχολιο εψαχνα να δω.

πλεον δεν φτανουμε στην δευτερη σελιδα.

 

  • Like 1
  • Haha 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν κοιτάξετε στα ποσοστά ανα χώρα, θα δείτε την Ελλάδα πολύ ψηλά στο μερίδιο του linux, πάνω από 10%, πράγμα μάλλον που δεν το περιμέναμε, ενώ υπάρχουν χώρες όπως η Φιλανδία για παράδειγμα που θα περιμέναμε κάτι παραπάνω και λόγω Linus και λόγω νοοτροπίας να είναι κοντά στο 3-4%. Δυτική Ευρώπη κοντά στον μέσο όρο 3-4-5%. Εντυπωσιακά ψηλά η Νορβηγία 12+, Ινδία 15+,  Τουρκία 7+.....  Κίνα 0.9!!!

Επεξ/σία από evark
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, evark είπε

Αν κοιτάξετε στα ποσοστά ανα χώρα, θα δείτε την Ελλάδα πολύ ψηλά στο μερίδιο του linux, πάνω από 10%, πράγμα μάλλον που δεν το περιμέναμε, ενώ υπάρχουν χώρες όπως η Φιλανδία για παράδειγμα που θα περιμέναμε κάτι παραπάνω και λόγω Linus και λόγω νοοτροπίας να είναι κοντά στο 3-4%. Δυτική Ευρώπη κοντά στον μέσο όρο 3-4-5%. Εντυπωσιακά ψηλά η Νορβηγία, Ινδία, Τουρκία.....

Σε εταιρικό περιβάλλον, βέβαια, παίζει μεγάλο ρόλο και το κόστος των αδειών χρήσης, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα παράτασης της αναβάθμισης του hardware. Αν όντως σταματήσει η υποστήριξη των Windows 10 και εξακολουθήσουν πολλοί υπολογιστές να μην μπορούν να λάβουν τα Windows 11 ή κάποια επόμενη έκδοση, πιστεύω ότι το Linux θα ανέβει σημαντικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

18 λεπτά πριν, BertaJourdan είπε

αυτο το σχολιο εψαχνα να δω.

πλεον δεν φτανουμε στην δευτερη σελιδα.

 

για πες μου το android τι είναι? Τα συστήματα που τρέχει όλο το παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο τι είναι? Οι βάσεις δεδομένων που πατάνε? To cloud που πατάει?

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

28 λεπτά πριν, chek2fire είπε

μιλάμε για desktop γιατί για γενικά ψηφιακά συστήματα μαζί με κινητά μπορεί να φτάνει και το 98%

Δεν θέλω να σε πληγώσω αλλά στο mobile έχει κάτω  και από τα Windows Phone 0.01% vs 0,02%
Και μην μου το πας ότι το Android Είναι Linux γιατί σχεδόν όλα τα λειτουργικά πλην Windows είναι Unix Based ή Unix Like. Ακόμα και τα z/OS & i5/OS της IBM που είναι σοβαρά λειτουργικά για Enterprise.  Το Android ειδικά και  αν είναι.....

Source: https://gs.statcounter.com/os-market-share/mobile/worldwide

 

Αναφορά σε κείμενο

image.png.c9f39776b888d24a8f3247615be9a0eb.png

 

  • Haha 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Και μην μου το πας ότι το Android Είναι Linux γιατί σχεδόν όλα τα λειτουργικά πλην Windows είναι Unix Based ή Unix Like. Ακόμα και τα z/OS & i5/OS της IBM που είναι σοβαρά λειτουργικά για Enterprise.  Το Android ειδικά και  αν είναι.....

Φαντάζομαι linux θεωρείς μόνο το ubuntu. Αν δεν είναι linux το android τότε τι είναι;

  • Like 12
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...