Προς το περιεχόμενο

Οι πρώτες κάρτες γραφικών NVIDIA GeForce RTX 50-series θα χρησιμοποιούν μνήμη GDDR7 28Gbps


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από τον αξιόπιστο για τις πηγές του χρήστη του X, kopite7kimi, οι πρώτες κάρτες γραφικών NVIDIA GeForce RTX 50-series (αρχιτεκτονικής «Blackwell») θα αξιοποιούν μνήμη τεχνολογίας GDDR7 ταχύτητας 28 Gbps.

Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο η NVIDIA αποφάσισε να επιλέξει μνήμη ταχύτητας 28 Gbps δεδομένου ότι τα πρώτα chips μνήμης GDDR7 θα είναι ικανά για ταχύτητες 32+ Gbps. Η εταιρεία επίσης πρόκειται να επιλέξει memory chips «πυκνότητας» 16 Gbit, κάτι που σημαίνει ότι τα μεγέθη μνήμης κάθε κάρτα γραφικών πρόκειται ως επί το πλείστον θα παραμείνουν απαράλλαχτα σε σύγκριση με την τωρινή γενιά.

Όσον αφορά το εύρος ζώνης, τα νέα chips μνήμης GDDR7 ταχύτητας 28Gbps θα παρέχουν 55% υψηλότερο bandwidth σε σύγκριση με τα chips μνήμης GDDR6 ταχύτητας 18Gbps και 33% υψηλότερο bandwidth σε σχέση με τα chips μνήμης GDDR6X ταχύτητας 21Gbps. Το εύρος του διαύλου της μνήμης (memory interface) για κάθε νέα κάρτα γραφικών παραμένει άγνωστο επί του παρόντος (αν και έχουν κυκλοφορήσει φήμες για 384-bit ή και 512-bit για τα κορυφαία μοντέλα «Blackwell»).

Η απόφαση της NVIDIA να χρησιμοποιήσει chips μνήμης μικρότερης ταχύτητας από το αναμενόμενο δεν είναι τυχαία και μάλλον έχει να κάνει με τις «ανανεώσεις» καρτών γραφικών που σχεδιάζει. Για παράδειγμα, για τις πρώτες κάρτες γραφικών που έκαναν χρήση μνήμης GDDR6 -από τη σειρά GeForce RTX 20 αρχιτεκτονικής «Turing»- η NVIDIA επίλεξε chips ταχύτητας 14Gbps παρόλο που ήταν διαθέσιμα chips προδιαγραφών 16Gbps. Είναι λοιπόν πιθανό να επιλέξει chips υψηλότερης ταχύτητας από 28Gbps (π.χ. 32Gbps) για μελλοντικές κάρτες γραφικών της, συμπεριλαμβανομένων κάποιον «ανανεωμένων» εκδόσεων (refreshes) ή ακόμα και εκδόσεων «Super» κ.ά.

Ξέρουμε πάντως, ότι ορισμένες εταιρείες, όπως η Samsung, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν chips μνήμης GDDR7 ταχύτητας 36Gbps. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι η μνήμη GDDR7 είναι ενεργειακά αποδοτικότερη καθώς -μεταξύ άλλων- λειτουργεί με χαμηλότερη τάση σε σύγκριση με την τωρινή μνήμη GDDR6.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποτε είχα διαβάσει, παλιά, ότι η GDDR7 θα έχει καινούρια κωδικοποίση (PAM3) για αυτό θα δίνει περισσότερο Bandwidth αλλά θα αλλάζει και σε 2-bit κωδικοποίηση (NRZ) όταν δεν απαιτούνται, από τις διεργασίες που θα εκτελείτε, οι υψηλές επιδόσεις. Οπότε με NRZ κωδικοποίηση θα έχει παρόμοιο bandwidth με GDDR6. Βέβαια, με την PAM3 κωδικοποίση και με υποτιπόδες ECC στις απλές καταναλωτικές κάρτες γραφικών, δεν ξέρω πόσο αξιόπιστες θα είναι για "Καλλιτεχνική ή Παραγωγική Εργασία". Διότι θα προτειμώ τις κάρτες γραφικών με μνήμη GDDR6 (NRZ) αντί με μνήμη GDDR6X (PAM4). Ακόμα καλύτερα αν είχαμε ECC υποστήριξη όπως οι Quadro ή η RTX 3090 Ti αλλά μετά με ECC τα ποσά κόστους της κάθε κάρτας ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα.

Σημασία έχει, να γίνεται η δουλειά σου σωστά με την τωρινή κάρτα. Από εκεί και πέρα, να είστε όλοι καλά, τόσο εσείς που αναβαθμίζετε τον υπολογιστή σας με κάθε νέα γενιά κάρτας γραφικών όσο και εσείς που αναβαθμίζετε μόνο από τεκμηριωμένη ανάγκη. Οι τελευταίοι αξιοποιούν τα χρήματά τους καλύτερα. Οι πρώτοι, το θεωρώ δύσκολο να μπορούν όλοι τους να αναβαθμίζουν σε κάθε γενιά και πάντα να πετυχαίνουν να αποκομίζουν πολλαπλάσια χρησιμότητα στα σενάρια που κάνουν χρήση την κάρτα γραφικών (πάντα σε σύγκριση με την τωρινή τους κάρτα γραφικών).

  • Like 3
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άμα ή rtx 5060 ή 5070 παραμείνουν στην ίδια τιμή ή κάνει η Nvidia price cut μετά από κάνα 6 μηνο όπως είναι με την rtx 4070 και δώσει έστω 25-40% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά για εμένα που είμαι με rtx 2060 ίσως είναι καλή ευκαιρία για αναβάθμιση. Για vram δεν είχα θέμα έστω και 12(φυσικά και παραπάνω δεν με χαλάει) είμαι εντάξει δεν παίζω broken pc ports ούτε ultra settings (που μεταξύ μας τα περισσότερα παιχνίδια φαίνονται σχεδόν το ίδιο με med-low ανάλογα με το game φυσικά). Πιο πολύ για δουλειά το θέλω πάρα για gaming 

ΚΑΙ ΠΆΝΤΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΊΖΕΤΕΜΕ ΒΆΣΗ ΤΟ ΤΙ ΧΡΕΙΆΖΕΣΤΕ ΠΑΙΔΙΆ ΠΧ. ΑΜΑ ΠΑΊΖΕΙΣ ΜΟΝΟ CS2 ΚΑΙ ΕΊΣΑΙ ΕΝΤΆΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ 1050 ΤΙ ΣΟΥ, ΜΑΓΚΙΆ ΣΟΥ ΦΊΛΕ ΜΟΥ. 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Braveheart1980 είπε

EΓΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΗΡΘΑ

Αν δεν σου περισσευει το χιλιαρικακι αλλαργα, γιατι αμα μπεις στο τρυπακι θα σε

βαλει να ξυρισεις και το μουστακι.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 λεπτά πριν, cpc464 είπε

"δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο η NVIDIA αποφάσισε να επιλέξει μνήμη ταχύτητας 28 Gbps δεδομένου ότι τα πρώτα chips μνήμης GDDR7 θα είναι ικανά για ταχύτητες 32+ Gbps. Η εταιρεία επίσης πρόκειται να επιλέξει memory chips «πυκνότητας» 16 Gbit, κάτι που σημαίνει ότι τα μεγέθη μνήμης κάθε κάρτα γραφικών πρόκειται ως επί το πλείστον θα παραμείνουν απαράλλαχτα σε σύγκριση με την τωρινή γενιά. "

Εγώ γνωρίζω γιατί το κάνει, όπως όλες οι εταιρίες σου δίνει επιδόσεις με το σταγονόμετρο για να σε κάνει να τα ξανασκάσεις όταν βγεί το επόμενο μοντέλο, εγώ πάντως δέν ασχολούμαι πλέον, παίρνω κάρτα για όσο με βγάλει και μετά απο πενταετία αγοράζω το καλύτερο value for money που κυκλοφορεί.

Εγώ την είχα μυριστεί την φάση χρόνια πριν. Το 2019 έφτιαξα ένα σύστημα με την top x470 mobo gaming 7, και έναν 3600Χ, ώστε τώρα να πετάξω πάνω έναν 5950Χ και να την βγάλω τουλάχιστον άλλη μια 5ετία ( μετά το 2030 pc πάλι)
Και για gpu είχα μια 970 που με ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕ για τα games μου και τώρα έκανα ένα upgrade σε μια 3070 από εδώ μέσα.

Το hardware πλέον είναι ηλίθια γρήγορο. Φίλος μου ήταν μέχρι πέρισυ με fx 8350 στα 5ghz και gtx 1080 και έπαιζε μια χαρά cyberpunk σε 2κ μόνιτορ.

Το να αλλάζεις από γενιά σε γενιά καλό είναι για εμάς που κυνηγάμε τα used χαχαχα!
Άστους να τρώνε το depreciation για εμάς!

Επεξ/σία από manysdugjohn
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παλιότερα έβγαινε νέα κάρτα γραφικών πολύ πιο γρήγορα από ότι σήμερα. Εδώ και αρκετά χρόνια η NVIDIA τουλάχιστον βγάζει νέα γενιά κάθε δύο χρόνια και όχι νωρίτερα(Οι super δεν θεωρούνται νέα γενιά).

Και εκτός αυτού το HW κρατάει πολύ περισσότερο από ότι παλιότερα, μια GTX1080Ti του 2017 ακόμα και σήμερα παίζει, για να πάμε πίσω στις αρχές 2000 που κάθε χρόνο ήθελες αλλαγή κάρτας γιατί άλλαζε το API και αν έμενες με την παλιά δεν έτρεχε καν το παιχνίδι..

Τώρα από 'κει και πέρα η 5090 κλασικά θα είναι θηρίο επιδόσεων με +60-70% πάνω από την 4090 σε 4Κ και στις μικρότερες θα είναι μικρότερο το gain με ίδιο memory capacity για να σε κάνει να αναβαθμίζεις πιο γρήγορα. Την 5070 λογικά θα την δούμε ξανά με 12GB ώστε αργότερα να έρθει η Ti/Super με τα 16GB. Τραγικό αλλά έτσι δουλεύει πια.

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...