Προς το περιεχόμενο

Άλμα στους κβαντικούς υπολογιστές ανακοίνωσαν Microsoft και Quantinuum


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να καταστούν εμπορικά διαθέσιμοι οι κβαντικοί υπολογιστές φαίνεται πως σημείωσαν οι δύο εταιρίες, ενισχύοντας την αξιοπιστία των συστημάτων αυτών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να σηματοδοτήσει ένα ακόμη βήμα στη συνεχιζόμενη κούρσα με στόχο την τελειοποίηση των κβαντικών υπολογιστών, στο πλαίσιο της οποίας κολοσσοί όπως η Microsoft, η Alphabet/Google και η IBM διαγκωνίζονται τόσο με ανταγωνίστριες εταιρίες, όσο και με κράτη, προκειμένου να δημιουργήσουν συσκευές οι οποίες αξιοποιούν τη κβαντική μηχανική, προκειμένου να επιτύχουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες από ό,τι οι συμβατικοί υπολογιστές που βασίζονται σε ημιαγωγούς πυριτίου. Αυτές οι κβαντικές συσκευές θα μπορούσαν να καταστήσουν εφικτή την αναμέτρηση με επιστημονικούς υπολογισμούς οι οποίοι, υπό άλλες συνθήκες, θα απαιτούσαν εκατομμύρια χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθούν από τους υφιστάμενους υπολογιστές.

Όμως, η θεμελιώδης μονάδα των κβαντικών υπολογιστών, το λεγόμενο "qubit", μπορεί να χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, αλλά είναι και ιδιότροπη, καθώς οδηγεί σε εσφαλμένα δεδομένα, σε περίπτωση που ο κβαντικός υπολογιστής διαταραχτεί έστω και ελάχιστα. Προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό, οι ερευνητές συχνά κατασκευάζουν στιβαρότερα qubit από ό,τι είναι αυστηρά απαραίτητο, ενώ χρησιμοποιούν και τεχνικές διόρθωσης σφαλμάτων, προκειμένου να καταλήξουν σε έναν μικρό αριθμό αξιόπιστων και αξιοποιήσιμων qubit.

Microsoft και Quantinuum ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν σημαντικό άλμα στο συγκεκριμένο τομέα. Η Microsoft εφάρμοζε έναν αλγόριθμο διόρθωσης σφαλμάτων, τον οποίο δημιούργησε ειδικά για τα qubit της Quantinuum, με αποτέλεσμα να προκύψουν περίπου τέσσερα αξιόπιστα qubit από ένα σύνολο 30 υλικών qubit.

Ο Τζέισον Ζάντερ, αντιπρόεδρος της Microsoft, αρμόδιος για τη διαχείριση στρατηγικών αποστολών και τεχνολογιών, δήλωσε ότι η εταιρία εκτιμά πως αυτή είναι η ιστορικά καλύτερη αναλογία αξιόπιστων qubit που προέκυψε από ένα κβαντικό chip.

"Τρέξαμε περισσότερα από 14.000 πειράματα, χωρίς ούτε ένα σφάλμα. [Η επίδοση αυτή] είναι έως και 800 φορές καλύτερη από οτιδήποτε έχει καταγραφεί", δήλωσε ο Ζάντερ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταστήσει διαθέσιμη την τεχνολογία αυτή στους πελάτες των υπηρεσιών cloud computing που παρέχει, μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τους κβαντικούς υπολογιστές, τόσο στην Quantinuum όσο και στους ανταγωνιστές της, συχνά κάνουν λόγο για περίπου 100 αξιόπιστα qubit, ως τον αριθμό που απαιτείται προκειμένου να ξεπεραστούν οι επιδόσεις ενός συμβατικού υπερυπολογιστή. Τόσο η Microsoft όσο και η Quantinuum απέφυγαν να σχολιάσουν το πόσα ακόμη χρόνια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα τεχνική, προκειμένου να συγκεντρώσουν 100 αξιοποιήσιμα qubit.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Quantinuum, η πρόσφατη επιτυχία περιόρισε το διάστημα που θα απαιτηθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, αν όχι περισσότερο.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, kotronas είπε

Έτοιμοι είμαστε το άλμα σας περιμέναμε.

Θα φερουν στενοχωρια τα QUBIT και ισως ασταθμητες καταστασεις.

Δεν ειμαι καθολου σιγουρος για την προοδο στον "τομεα" αυτο. 

Κβαντικοι υπολογιστες στο καθημερινο scale και τις καθημερινες εργασιες δεν συνιστουνται!

Καλυτερα να παγιωθει η τεχνολογια για 40 χρονια και στους συμβατικους. Πολυ χρεωθηκαμε και αξια δεν πηραμε για τις γνωσεις αυτες. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάποτε θα έρθει η εποχή που θα έχουμε 2.000 qubit στα λάπτοπ μας και η εποχή μας θα φαντάζει αρχαία.

Επεξ/σία από MetroStar
  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορεί να είναι και πιο αργοί από τους κλασικούς υπολογιστές. Για παράδειγμα, ένας κβαντικός υπολογιστής που εκτελεί κλασικούς αλγόριθμους, όπως η ταξινόμηση ή η αναζήτηση, δεν είναι απαραίτητα πιο γρήγορος από έναν κλασικό υπολογιστή.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο οικονομικά διαθέσιμα μοντέλα κβαντικών υπολογιστών:

  • IBM Quantum System One: Ξεκινά από 15 εκατομμύρια δολάρια.
  • Rigetti Computing Aspen-M: Ξεκινά από 1 εκατομμύριο δολάρια.
  • D-Wave Advantage System: Ξεκινά από 15 εκατομμύρια δολάρια.
  • IonQ Trapped Ion Quantum Computer: Ξεκινά από 500.000 δολάρια.
Επεξ/σία από NiKoSmile
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν υποθέσουμ ότι εξελίσσονται ταχύτατα οι  κβαντικοί υπολογιστές σε 3-4 χρόνια ΑΠΛΑ θα κάνουν εργασίες σαν την αποκωδικοποιηση με υπερδεκαπλάσια ταχύτητα από τους συμβατικούς υπολογιστές. Σε συμβατικές εργασίες που κάνουμε στους υπολογιστές (αν δεν είμαστε η CIA ή κάποια "περίεργη" επιστημονική ομάδα) θα είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 φορές ποιο αργοί από τους συμβατικούς υπολογιστές.

Οπότε

α) Η εξέλιξη των  κβαντικών υπολογιστών στα επόμενα (ορατά) χρόνια αφορά ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ εργασίες και δεν αφορά το ευρύ κοινό/επιχειρήσεις.

β) Το πιθανότερο στο μακρυνό μέλλον είναι να δούμε υβριδικούς υπολογιστές , όπως τώρα προσθέτουν NPU για τα ΑΙ σενάρια. Να προσθέσουν δηλαδή κβαντική μονάδα επεξεργασίας στους συμβατικούς υπολογιστες γιατί ΕΛΑΧΙΣΤΑ σενάρια μπορούν να την αξιοποιήσουν και στα πολλά/συνήθη η συμβατική τεχνολογία είναι αποδοτικότερη.

 

ΥΓ

Εχετε αναρωτηθεί ποιες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ διεργασίες μπορουν να αξιοποιήσουν τα "περιεργα" χαρακτηριστικά της κβαντικης?

Επεξ/σία από jgeorgiou
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 hours ago, jgeorgiou said:

Εχετε αναρωτηθεί ποιες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ διεργασίες μπορουν να αξιοποιήσουν τα "περιεργα" χαρακτηριστικά της κβαντικης?

Eγώ θα αναφερθώ μόνο σε ένα application:
"Study Shows Quantum Computers Could Supercharge Genomic Analysis"
Δηλαδή φάρμακα, έγκαιρη διάγνωση καρκίνου, έρευνα στα νέα μεταδιδώμενα νοσήματα κλπ.


Επίσης να αναφέρω ότι το "υπερδεκαπλάσια" σε κάποια σενάρια που αναφέρεις δεν περιγράφει σωστά την κατάσταση. Καταρχάς πιθανότατα η ανάλυση που διάβασες ήταν πριν ισχυριστεί η Microsoft ότι σχεδόν έλυσε το θέμα του error correction που ήταν ανέκαθεν το βασικό εμπόδιο.

Όταν με το καλό θα υπάρχει ένα supercomputer με κάποια τρις cubits (αφού το κάθε ένα έχει μέγεθος λίγα μm και κάποτε θα μπορέσουν να λύσουν και το θέμα της σταθερής θερμοκρασίας) και θα έχουν φτιαχτεί από τους μαθηματικούς οι ανάλογοι αλγόριθμοι (εκεί είναι το πραγματικό όφελος, πχ ο αλγόριθμος του Shor’s for factoring large numbers είναι εκθετικά πιο γρήγορος από τους κλασσικούς αλγόριθμους) τότε το σημερινό supercomputer της NASA θα μοιάζει με το παλιό κομπιουτεράκι της casio. Έτσι έχω αντιληφθεί εγώ την κατάσταση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλα η IBM δεν ανακοινωσε πριν μηνες 1000 qubits με μικρο ποσοστο λαθους? αυτοι χαιρονται ακομα για μερικες δεκαδες χωρις σφαλμα? χωρις κιλος-μεγκας-γκιγκας qubits δεν πανε πουθενα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...