Προς το περιεχόμενο

Σε τρεις επιλογές για τη μετακίνηση των αστροναυτών στη Σελήνη εστιάζει η NASA


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

17 ώρες πριν, nepomuk είπε

Ποιος ο λογος περαν των εντυπωσεων και του πρεστιζ - γοητρου να ξαναβολταρει ανθρωπος εποχουμενος στην Σελληνη ;

Τη δουλεια μπορουν να την κανουν ανετα και καλυτερα εξελιγμενα ρομποτ και drone .

Η επιπλεον δαπανη , η ερευνα και η ολη προσπαθεια θα μπορουσαν να διοχετευθουν σε δρασεις ωφελιμες

για ολη την ανθρωποτητα .

Βραχυπρόθεσμη η σκέψη σου. Μακροπρόθεσμη η σκέψη τους. 😏

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σημαντική η κίνηση αυτή για το μέλλον της ανθρωπότητας γενικότερα, αλλά εδώ μου γεννιούνται δύο απορίες:

1. Η φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει τελευταία με τις αποστολές στην Σελήνη έχει να κάνει πραγματικά με κάποιο plan b σε περίπτωση που κάτι στραβώσει στο μέλλον ή έχουμε έναν νέο "ψυχρό πόλεμο" που θα πληρώσουμε πάλι ακριβά;

2. Δεν βλέπω να δίνουν έμφαση με τον ίδιο ζήλο στην εφαρμογή και την εξέλιξη των πράσινων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ήδη αντιμετωπίζουμε το πρώτο κύμα επιπτώσεων αυτών των αλλαγών. Έχουν εγκαταλείψει ένα τόσο σοβαρό θέμα και ασχολούνται με το plan b, επειδή ίσως δεν "πουλάει" αρκετά και δεν φέρνει πολλά "έσοδα" ή μήπως έχουν αποφασίσει ότι θα αφήσουν τον πλανήτη στην τύχη του και θα πάνε για άλλα "μέρη εξωτικά" που απευθύνονται  μόνο σε λίγους και εκλεκτούς; 

 

Επεξ/σία από Ne0n
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα στείλει ο Ελον ένα Τεσλα στην Σελήνη και θα φάνε όλοι την σκόνη του...

Επεξ/σία από Eloy
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/4/2024 στις 10:54 ΠΜ, MikeKata είπε

Είπα κι εγώ, δεν είχαμε "αφυπνισμένο", 20 σχόλια τώρα...

Πάντως τη βάση για το όχημα που θέλουν την έχουν. Τόσα rovers είχαν χρησιμοποιήσει στις προηγούμενες προσσεληνώσεις, μάλιστα έκαναν και επιδείξεις, σπινιές κλπ. Γιατί δεν πιάνουν αυτά τα παλιά σχέδια, τους βάζουν νέες μπαταρίες και αισθητήρες, έτοιμο το όχημα. Έτσι;

Ή μήπως έχασαν ΚΑΙ αυτή την τεχνολογία που είχαν πριν 50 χρόνια; 

Επεξ/σία από CanonTux
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

46 minutes ago, CanonTux said:

Γιατί δεν πιάνουν αυτά τα παλιά σχέδια, τους βάζουν νέες μπαταρίες και αισθητήρες, έτοιμο το όχημα. Έτσι;

Να, τα. Τους έπιασες στα πράσα! Μας πώς δεν το σκέφτηκαν;

Οχι. Γιατί τα παλιά σχέδια ΔΕΝ ήταν για αυτή τη δουλειά. Τα καινούρια LRVs θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν αυτόνομα remotely, θα μπορούν να κάνουν και επανδρωμένες και μη επανδρωμένες αποστολές, θα είναι φτιαγμένα ώστε να αντέχουν μεγάλα διαστήματα παραμονής και λειτουργίας στην επιφάνεια της Σελήνης, δηλαδή πέραν από τις "μπαταρίες" πρέπει να έχουν αντοχή στις εναλλαγές ακραίων θερμοκρασιών, θα έχουν ρομποτικούς βραχίονες κλπ.

Είναι σα να μου λες "αφού ξέρουμε να φτιάχνουμε αυτοκίνητα από το 1900 γιατί δεν παίρνουμε ένα Ford Model T, να του βάλουμε καινούριες μπαταρίες κι έτοιμο το όχημα για να περάσεις την έρημο; Ή μήπως χάσαμε ΚΑΙ αυτή την τεχνολογία;"

Επίσης, έχει καταντήσει γελοίο αυτό το "έχασαν την τεχνολογία". Η γελοιοτητα αυτή έχει βγει από μια πετσοκομμενο φράση του Don Pettit (που αν βάλεις όλη τη φράση καταλαβαίνεις τι εννοεί). Δε χάσαμε καμιά απόκρυφη γνώση.

Δεν έχουμε την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ τεχνολογία που είχαμε το '60 για δεκάδες λόγους. Οι F1 χρειάζονταν τεχνικές συγκόλλησης που δε χρησιμοποιούνται στη μοντέρνα κοινωνία γιατί έχουμε αναπτύξει πιο εξελιγμένες. Κανένας δεν "πλέκει" core rope μνήμες πλέον, γιατί έχουμε δημιουργήσει τα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Δεν υπάρχει καμία εταιρεία που να κατασκευάζει ολοκληρωμένα κυκλώματα με εκείνες τις απαρχαιωμένες τεχνικές ώστε να φτιάξεις το ΙΔΙΟ κύκλωμα. Και χιλιάδες άλλα παραδείγματα. Και το βασικότερο; Η συγκεκριμένη τεχνολογία είχε μεγάλα περιθώρια ρίσκου και, όντως, πολλές φορές απέτυχε μέχρι να καταφέρουν να πατήσουν το πόδι τους εκεί. Η NASA και όλες οι διαστημικές υπηρεσίες σήμερα έχουν πολύ αυστηρότερα κριτήρια ασφαλείας των αποστολών.

Το να επανασυστήσεις ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής των Saturn και Apollo το 2024, απλά και μόνο επειδή είναι παλιά τεχνολογία, είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ (ναι, πιο ακριβό από το να το κάνεις με τη σημερινή τεχνολογία) και ΑΝΟΥΣΙΟ. Για αυτό δημιουργούμε καινούρια οχήματα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11 ώρες πριν, MikeKata είπε

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είχε μεγάλα περιθώρια ρίσκου και, όντως, πολλές φορές απέτυχε μέχρι να καταφέρουν να πατήσουν το πόδι τους εκεί

Ποια μεγάλα περιθώρια διακινδύνευσης, εδώ πέτυχαν στο 100% σε όλες ανεξαιρέτως τις αποστολές με οχήματα. Πιο σίγουρη και αξιόπιστη τεχνολογία δεν υπήρξε ποτέ.  Φάσκεις και αντιφάσκεις.  

  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 minutes ago, CanonTux said:

Ποια μεγάλα περιθώρια διακινδύνευσης, εδώ πέτυχαν στο 100% σε όλες ανεξαιρέτως τις αποστολές με οχήματα. Πιο σίγουρη και αξιόπιστη τεχνολογία δεν υπήρξε ποτέ.  Φάσκεις και αντιφάσκεις.  

Δεν είναι κακό να μην έχει κάποιος ιδέα για ένα αντικείμενο, κακό είναι να νομίζει ότι ανακάλυψε και κάποια κρυφή γνώση χρησιμοποιώντας την "κοινή λογική" και ταυτόχρονα, ηθελημένα να παραμένει στην άγνοια.

Έλα, απλοποιημένα, άνοιξε και διάβασε τις αποτυχίες στο testing.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Apollo_missions#:~:text=Two Apollo missions were failures,CSM Odyssey's electrical power

Τώρα ξαναδιάβασε τι είπα, έλα, απλά Ελληνικά είναι, μπορείς:

Quote

και, όντως, πολλές φορές απέτυχε μέχρι να καταφέρουν να πατήσουν το πόδι τους εκεί

 

Τώρα κάτσε και διάβασε ένα μικρό summary για το πώς αντιμετώπισε τη διαχείριση ρίσκου η NASA στο Apollo και πώς στο διαστημικό λεωφορείο, μπας και καταλάβεις γιατί υπεραναλυει το Artemis.

https://ntrs.nasa.gov/api/citations/20190002249/downloads/20190002249.pdf

Μόλις τα κάνεις όλα αυτά, μπορεί και να αποφασίσεις να απαντήσεις στο υπόλοιπο σχόλιο μου που εντέχνως (όχι και τόσο) απέφυγες και κρεμάστηκες από μισή πρόταση.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...