Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Doubt είπε

Εννοείς πως αντί για σοβάτισμα έβαλες γυψοσανίδες στο μέσα μέρος των εξωτερικών τοίχων;

Ναι ακριβώς. Με μεταλλικό σκελετό.  Και από την εξωτερική μεριά του τοίχου έκανα μόνωση. 

4 ώρες πριν, someone- είπε

Έκανα ακριβώς το ίδιο φίλε μου, τελείωσα  πριν λίγες μερες. η υγρασία έρχεται πάντα από έξω αλλά αφού από έξω εφόσον έχεις μόνωση μη φοβάσαι. 

Ενημερωτικά εκεί που θα μπουν τα καλοριφέρ σου έχουν βάλει από πίσω κάποιο σανίδι η κάτι άλλο για να στηριχτεί το σώμα;

Ο υδραυλικός πχ μου είπε ότι θα βρει το τούβλο πίσω για να τα στηρίξει. 2 εκατοστά είναι δεν είναι δύσκολο πιστεύω να βρει τούβλο. 

Αν και έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, εγκλωβισμό υγρασίας φοβάμαι αλλά και με σοβάτισμα αν είναι το σημείο δρόσου μέσα στον τοίχο πάλι προβλήματα προκύπτουν.

Επεξ/σία από ata1983
  • Απαντ. 2,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, ata1983 είπε

Αν και έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, εγκλωβισμό υγρασίας φοβάμαι αλλά και με σοβάτισμα αν είναι το σημείο δρόσου μέσα στον τοίχο πάλι προβλήματα προκύπτουν.

Αν είναι ισόγειο, υπάρχει φόβος ότι και να επιλέξεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η γρήγορη απάντηση είναι ότι όχι δεν θα έχεις. 

Η δύσκολη απάντηση είναι ότι "εξαρτάται".

Η υγρασία δεν έρχεται μόνο απέξω. Πρώτα απ' όλα έχουμε την εγκλωβισμένη υγρασία στα δομικά στοιχεία. Όλοι ξέρουμε ότι το μπετόν όταν πέφτει, περιέχει... νερό!!! Στη περίπτωση σου δεν ασχολείσαι με αυτό καθώς είναι καιρό η κατασκευή οπότε έχει στεγνώσει, στα νεόδμητα όμως είναι κάτι που πρέπει οι μηχανικοί να έχουν υπόψη όταν σχεδιάζουν την υγροθερμομόνωση, ότι πρέπει να εξασφαλίσουν ότι όλη αυτή η υγρασία θα φύγει. Ή που πάνε και μου κολλάνε πλακάκια 1 εβδομάδα αφού πέσει το γέμισμα...εμ μετά πετάνε τα πλακάκια στον αέρα...τέλος πάντων... πάμε παρακάτω... Δεύτερον λοιπόν έχουμε την υγρασία από τις υγροποιήσεις των υδρατμών λειτουργίας της κατοικίας. Από την ανάσα, μπάνια, μαγειρέματα κλπ. Αυτή όταν συναντήσει το σημείο δρόσου συμπυκνώνει και εμφανίζεται σε υγρή μορφή. Αλλιώς μένει σε αέρια και απλά υπάρχει στο χώρο αερίζουμε και τέλος. (Παράδειγμα η εμφάνιση υγρασίας στα ψυχρά κουφώματα). 

Τέλος υπάρχει και η υγρασία του περιβάλλοντος, πέρα από την βροχή εννοείται, πχ τον Αύγουστο μια ζεστή ημέρα μπορεί να έχει 100% υγρασία που λες κολλάμε τι ζέστη ρε είναι αυτή... Και αυτή μπορεί να υγροποιήσει, από την αντίθετη κατεύθυνση!

Τώρα καθώς έχεις βάλει θερμομόνωση απέξω, η υγρασία σου δεν θα συναντήσει πολύ ψυχρό το τούβλο, έχει και λίγο αέρα να εκτονωθεί, οπότε δεν βλέπω τόσο πρόβλημα. Το καλοκαίρι πρέπει να είναι λίγο ακραίες οι συνθήκες.

Μπορείς να παίξεις με το ubakus.de, να βάλεις τη διαστρωμάτωση των υλικών και τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας και να κάνεις μια προσομοίωση:
 - Στα γρήγορα, πρέπει να αφήσεις να φτάσει η εσωτερική υγρασία 80%, σε συνθήκες παγωνιάς, για να σου συμπυκνώσει στην τοιχοποιία. Το καλοκαίρι δε συμπυκνώνει. Κομπλέ είσαι.
2025-09-0312-14-33.png.f105b0c73663d40e73ed162309a6bf74.png

Επεξ/σία από mechpanos
  • Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
Στις 2/9/2025 στις 10:26 ΠΜ, haris_216 είπε

Πριν περίπου ενάμισι χρόνο (αν όχι παραπάνω) βάφτηκε ένα διαμέρισμα από επαγγελματία. Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε σε κάποια σημεία, όπως διακόπτες, ντουλάπες, κλπ, ταινία για μασκάρισμα/προστασία (οκ, προσωπικά συνηθίζω να βγάζω πρίζες/διακόπτες αλλά αυτό είναι άλλο θέμα :)). Η δουλειά του πολύ καλή.

Τελικά οι διακόπτες αλλάχτηκαν κι έτσι οι παλιοί έμειναν σε μία σακούλα με κάποια κομμάτια ταινίας κολλημένα πάνω. Σε πρόσφατο ξεσκαρτάρισμα είδα ότι η ταινία που είχε χρησιμοποιήσει ήταν αφενός ανθεκτική και αφετέρου, τόσο καιρό μετά, αφαιρέθηκε με ευκολία και χωρίς υπολείμματα κόλλας. Και φυσικά μου άρεσε πάρα πολύ αυτό. Δυστυχώς, πέρα από το χρώμα (ήταν πράσινη) δεν έχω κάποιο άλλο στοιχείο, ούτε καν τα στοιχεία του ελαιοχρωματιστή για να τον ρωτήσω.

Οπότε το ερώτημα είναι αν κανείς έχει να προτείνει κάποια αντίστοιχη ταινία (χαρτοταινία ή όποιο άλλο υλικό) το οποίο να έχει τα εξής:

• Να είναι ανθεκτική (μην πας να τη βάλεις/βγάλεις και σκίζεται κάθε 20 πόντους)
  • Ιδανικά να μην είναι λευκή και να "βγάζει μάτι" το χρώμα
  • Να μένει στη θέση της και να μην χρειάζεται να πατάς και να ξαναπατάς για να κολλήσει
  • Να βγαίνει εύκολα χωρίς να παίρνει μαζί και χρώμα
  • Να μην αφήνει υπολείμματα κόλλας
  • Και τέλος, μια που σε βαψίματα και τέτοια (δεν είμαι επαγγελματίας) χρησιμοποιώ αρκετά μέτρα, να μην στοιχίζει όσο κάνει και η μπογιά ;)

3M Scotch 3030 πράσινη είναι η πιο πιθανή επιλογή που χρησιμοποίησε, καθώς είναι industry standard για επαγγελματίες, διαθέσιμη σε πράσινο χρώμα, εξαιρετικά ανθεκτική και σχεδιασμένη για εύκολη αφαίρεση χωρίς υπολείμματα ακόμα και μετά από μήνες. Εναλλακτικά, 3M 2090 μπλε προσφέρει παρόμοια χαρακτηριστικά σε διαφορετικό χρώμα και είναι ελαφρώς οικονομικότερη. Για πιο budget-friendly επιλογή, οι Morris UV χαρτοταινίες σε διάφορα χρώματα (μπλε, πράσινο) προσφέρουν καλή αντοχή σε UV και υψηλές θερμοκρασίες, εύκολη αφαίρεση χωρίς κόλλα, και κοστίζουν σημαντικά λιγότερο. FrogTape με PaintBlock τεχνολογία είναι premium επιλογή που σφραγίζει τις άκρες και εμποδίζει τη διείσδυση χρώματος, ιδανική για τέλεια αποτελέσματα αλλά ακριβότερη. Τέλος, Washi Japanese paper ταινίες σε πορτοκαλί ή μωβ είναι εξαιρετικά λεπτές, ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες (120°C), και μπορούν να μείνουν εφαρμοσμένες έως 15 μέρες εσωτερικά χωρίς πρόβλημα αφαίρεσης. Συμβουλή: Ξεκίνα με 3M 2090 μπλε (πιο οικονομική από την πράσινη 3030) ή Morris UV για καλή σχέση ποιότητας-τιμής, και αν χρειάζεσαι κάτι premium για δύσκολες δουλειές, δοκίμασε FrogTape ή Washi.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά, 

Για ανακαίνιση σε ένα τέτοιο μπάνιο με χτίσιμο ντουζιέρας , μεγάλη σχάρα για τα νερά,μια εσοχή στον τοίχο για τα σαμπουάν. 

Screenshot_20250903-234454.png.3ca3a093c9dfdee3e573e34f35360662.png

Αλλαγή όλα τα υδραυλικά μπάνιου, νομίζω και  αποχέτευση , ξηλωμα τα πάντα (+μπανιέρα) + Πέταμα τα μπάζα, πέρασμα τα νέα πλακάκια και γενικά εγκατάσταση όλων των ειδών υγιεινής, και εξαρτημάτων.

Με πλακάκια, γωνίες , κόλλες, αρμοστοκους όλα τα ειδη υγιεινής, νιπτήρα , λεκάνη χαμηλής και εξαρτήματα όπως είπε να τα αγοράσω εγώ, είναι λογική φιλική τιμή 2300?

Επίσης για ξηλωμα Πέταμα Μπαζα σε πάτωμα μάρμαρο περίπου 58 τετραγωνικά, με πλακάκια κόλλες και αρμοστοκο δικα μου, 2200; 

Ελπίζω να μην ξέφυγε κάτι από τις πληροφορίες 😅

Ευχαριστώ.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Panayis2k25 είπε

3M Scotch 3030 πράσινη είναι η πιο πιθανή επιλογή που χρησιμοποίησε, καθώς είναι industry standard για επαγγελματίες, διαθέσιμη σε πράσινο χρώμα, εξαιρετικά ανθεκτική και σχεδιασμένη για εύκολη αφαίρεση χωρίς υπολείμματα ακόμα και μετά από μήνες. Εναλλακτικά, 3M 2090 μπλε προσφέρει παρόμοια χαρακτηριστικά σε διαφορετικό χρώμα και είναι ελαφρώς οικονομικότερη. Για πιο budget-friendly επιλογή, οι Morris UV χαρτοταινίες σε διάφορα χρώματα (μπλε, πράσινο) προσφέρουν καλή αντοχή σε UV και υψηλές θερμοκρασίες, εύκολη αφαίρεση χωρίς κόλλα, και κοστίζουν σημαντικά λιγότερο. FrogTape με PaintBlock τεχνολογία είναι premium επιλογή που σφραγίζει τις άκρες και εμποδίζει τη διείσδυση χρώματος, ιδανική για τέλεια αποτελέσματα αλλά ακριβότερη. Τέλος, Washi Japanese paper ταινίες σε πορτοκαλί ή μωβ είναι εξαιρετικά λεπτές, ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες (120°C), και μπορούν να μείνουν εφαρμοσμένες έως 15 μέρες εσωτερικά χωρίς πρόβλημα αφαίρεσης. Συμβουλή: Ξεκίνα με 3M 2090 μπλε (πιο οικονομική από την πράσινη 3030) ή Morris UV για καλή σχέση ποιότητας-τιμής, και αν χρειάζεσαι κάτι premium για δύσκολες δουλειές, δοκίμασε FrogTape ή Washi.

Ιδιαίτερα αναλυτική παρουσίαση. Σε ευχαριστώ πολύ

Δημοσ.
9 hours ago, ExTaCy1337 said:

Καλησπέρα παιδιά, 

Για ανακαίνιση σε ένα τέτοιο μπάνιο με χτίσιμο ντουζιέρας , μεγάλη σχάρα για τα νερά,μια εσοχή στον τοίχο για τα σαμπουάν. 

Screenshot_20250903-234454.png.3ca3a093c9dfdee3e573e34f35360662.png

Αλλαγή όλα τα υδραυλικά μπάνιου, νομίζω και  αποχέτευση , ξηλωμα τα πάντα (+μπανιέρα) + Πέταμα τα μπάζα, πέρασμα τα νέα πλακάκια και γενικά εγκατάσταση όλων των ειδών υγιεινής, και εξαρτημάτων.

Με πλακάκια, γωνίες , κόλλες, αρμοστοκους όλα τα ειδη υγιεινής, νιπτήρα , λεκάνη χαμηλής και εξαρτήματα όπως είπε να τα αγοράσω εγώ, είναι λογική φιλική τιμή 2300?

Επίσης για ξηλωμα Πέταμα Μπαζα σε πάτωμα μάρμαρο περίπου 58 τετραγωνικά, με πλακάκια κόλλες και αρμοστοκο δικα μου, 2200; 

Ελπίζω να μην ξέφυγε κάτι από τις πληροφορίες 😅

Ευχαριστώ.

για το πρωτο ειναι ουτε καλο ουτε κακο. Εξαρταται προφανως απο τα υλικα που δε ξερουμε.

Για το δευτερο εγω δε καταλαβα τι περιλαμβανει η προσφορα.

Εκτος απο τα οικοδομικα, 58μ2 τα πλακακια κολλες; στα μπαζα θα παρεις καδο; ποσοι εργατες; π,χ αυτος που θα κανει μπαζωμα θα σου κανει και πλακακια;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, vamvakoolas είπε

για το πρωτο ειναι ουτε καλο ουτε κακο. Εξαρταται προφανως απο τα υλικα που δε ξερουμε.

Για το δευτερο εγω δε καταλαβα τι περιλαμβανει η προσφορα.

Εκτος απο τα οικοδομικα, 58μ2 τα πλακακια κολλες; στα μπαζα θα παρεις καδο; ποσοι εργατες; π,χ αυτος που θα κανει μπαζωμα θα σου κανει και πλακακια;

Υλικα που θα βαλει αυτος απο ο,τι καταλαβα ειναι τα γυψινα στο ταβανι, υδραυλικα μπανιου (σωληνες, βανες) ,σχαρες + εργασια.

Πλακακια, αρμοστοκο, κολλες, γωνιες, λεκανη, επιπλα, μπαταριες κτλ ολα θα τα αγορασω εγω ξεχωριστα.

58m2 ειναι περιπου το σαλονι-κουζινα-χολ + σοβατεπι, η επιφανεια του μαρμαρου. δηλαδη καπου τοσα τετραγωνικα πλακακια πρεπει να αγορασω. 
Θα παρει αυτος καδο λογικα αν κανω το σαλονι γιατι ειναι πολλα, δεν ξερω ποσα ατομα θα φερει, αυτος ειναι υδραυλικος, για πλακα εχει συνεργατη, τωρα για το μπαζωμα δεν ξερω ποιος θα το κανει εγω με αυτον μιλαω και τα κανονιζει σαν συνεργειο απ'οτι καταλαβα.

Επεξ/σία από ExTaCy1337
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 minutes ago, ExTaCy1337 said:

Υλικα που θα βαλει αυτος απο ο,τι καταλαβα ειναι τα γυψινα στο ταβανι, υδραυλικα μπανιου (σωληνες, βανες) ,σχαρες + εργασια.

Πλακακια, αρμοστοκο, κολλες, γωνιες, λεκανη, επιπλα, μπαταριες κτλ ολα θα τα αγορασω εγω ξεχωριστα.

58m2 ειναι περιπου το σαλονι-κουζινα-χολ + σοβατεπι, η επιφανεια του μαρμαρου. δηλαδη καπου τοσα τετραγωνικα πλακακια πρεπει να αγορασω. 
Θα παρει αυτος καδο λογικα αν κανω το σαλονι γιατι ειναι πολλα, δεν ξερω ποσα ατομα θα φερει, αυτος ειναι υδραυλικος, για πλακα εχει συνεργατη, τωρα για το μπαζωμα δεν ξερω ποιος θα το κανει εγω με αυτον μιλαω και τα κανονιζει σαν συνεργειο απ'οτι καταλαβα.

τωρα καταλαβα

τοτε και στις 2 περιπτωσεις ειναι λιγο αλμυρα.

Ουσιαστικα θα πληρωσεις μεροκαματα καδο και καποια δομικα.

Αν πουμε μεροκαματο 80 ευρ για ενα εργατη (παιζουν απο 60 ως 100 αναλογα εμπειρια) χωρις να ξερω λεπτομεριες χωρου πιστευω οτι μαξ θα παρει 3 μερες σε καθε περιπτωση για τα ξυλωματα. Απο εκει και περα ο πλακας θα θελει κανα 3ημερο χαλαρα οπως και υδραυλικος.(σε αυτες τις περιπτωσεις θα εβαζα 100 ευρ μεροκαματο).

Καδος και οι σωληνωσεις (νερου και αποχετευσης) δεν εχουν κανενα τρελο κοστος αλλα μπορεις να δεις και μονος σου τιμες π.χ κανενα leroyMerlin. Ο καδος ξεκινα απο 150αρι μεχρι 800 αλλα εκει σου αφηνει μεγαλο καδο για πολλες μερες ή αδειασμα χ2. Επισης μπορεις να δεις ιντερνετ περιπου τι τιμες παιζουν.

Αν τωρα εισαι μακρυα απο μεγαλη πολη/νησι....δε μπορεις να κανεις και πολλα.

Επεξ/σία από vamvakoolas
Δημοσ.
Στις 2/9/2025 στις 11:50 ΜΜ, ata1983 είπε

Ναι ακριβώς. Με μεταλλικό σκελετό.  Και από την εξωτερική μεριά του τοίχου έκανα μόνωση. 

Ο υδραυλικός πχ μου είπε ότι θα βρει το τούβλο πίσω για να τα στηρίξει. 2 εκατοστά είναι δεν είναι δύσκολο πιστεύω να βρει τούβλο. 

Μόνο 2 εκατοστά; μου φαίνεται δύσκολο. 1.2cm νομίζω είναι η γυψοσανίδα και αν βάλεις και τους οδηγούς άλλους 2-3 πόντους στην καλύτερη πιστεύω 4-5 πόντους είναι έξω. Εμένα σε κάποια σημεία λόγω στραβου τοίχου, ο οποίος είναι μπετό, βγήκε 6-7 πόντους για να έρθει όλο ευθεία 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, someone- είπε

Μόνο 2 εκατοστά; μου φαίνεται δύσκολο. 1.2cm νομίζω είναι η γυψοσανίδα και αν βάλεις και τους οδηγούς άλλους 2-3 πόντους στην καλύτερη πιστεύω 4-5 πόντους είναι έξω. Εμένα σε κάποια σημεία λόγω στραβου τοίχου, ο οποίος είναι μπετό, βγήκε 6-7 πόντους για να έρθει όλο ευθεία 

Μάλλον εννοεί το κενό πίσω από την γυψοσανίδα (πάχος οδηγού).

Γι'αυτό τουβλάκι του θεουλη, μόνο!

• Like 1
Δημοσ.
43 λεπτά πριν, mechpanos είπε

αρα 3-4 και σε σημεία που είναι στραβος ο τοίχος πάει και παραπάνω. Γνωρίζει κάποιος επειδή την πάτησα και εγώ και παρόλο που είπα σε αυτούς με τις γυψοσανίδες να βάλουν ξύλο από πίσω και δεν έβαλαν υπάρχουν ποδαράκια να πατήσει το σωμα στο πάτωμα;

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, someone- είπε

υπάρχουν ποδαράκια να πατήσει το σωμα στο πάτωμα;

πέραν του ότι μπορείς να φτιάξεις από στρατζο  που θα βιδώνει στο δάπεδο Υπάρχει κι άλλος τρόπος Βιδώνει η βάση που συνοδεύει το κάθε σώμα σε στρατζο που πατά στο δάπεδο για να παίρνει το βάρος κα βιδώνεις στη γυψοσανίδα με τα σωστά ουπα για την συγκράτηση  Δες  και  ΕΔΩ  

• Like 1
Δημοσ.

Δε ξέρω αν είναι δόκιμη λύση αλλά να πω κάτι έτσι μια βλακεία που λέμε... δε μπορεί να μπει αφρός ελεγχόμενης διόγκωσης από πίσω από τη τοποθετημένη γυψοσανίδα, μέσω της οπής στερέωσης, για να μη παλατζάρει να μπορεί να καργάρει, και αφού στεγνώσει, να μπει ντιζούλα στο τοίχο είτε με ούπα (πώς θα μπει το ούπα όμως ε...χμ...) ή με ρητίνη χημικής αγκύρωσης και να αναρτηθεί στις ντίζες το σώμα. 
(πωωω επιστήμη το κάναμε)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, mechpanos είπε

Τούβλο έχει.. γυψοσανίδες θα μπουν αντί για σοβάτισμα.

Επεξ/σία από Doubt
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...