Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μεταξύ μας

Από την δική μου οπτική γωνία είναι ένα θέμα που δεν μας ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου. Φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος. Μπορεί να χάνω κάτι ή να μην έχω σκεφτεί κάτι.

Απλοικά και τελείως μπακαλίστικα θα έλεγα το εξής. Το μηλόφωνο είναι μία εταιρεία. Τιμολογεί όπως θέλει και ότι θέλει στα προιόντα που πουλάει. Όποια και αν είναι αυτά.

Οπότε βλέπω τις παρακάτω τίμιες επιλογές:

1) Αν τρίτη εταιρεία θέλει να πουλήσει μέσω αυτής τότε αποδέχεται τους όποιους όρους θέτει η πρώτη εταιρεία

2) Η τρίτη εταιρεία δεν πουλάει καθόλου μέσω της πρώτης εταιρείας

Ξέρετε ποιος λείπει σε όλο αυτό. Ο χρήστης που δεν αναφέρεται καθόλου. Ούτε τους μεν ούτε τους δε, τους νοιάζει τι κερδίζει/χάνει/πληρώνει ο τελικός χρήστης. Μόνο τι κερδίζουν οι ίδιοι.

Άρα ταπεινότατα λέω αν και η apple μου ήταν* αρκετά αντιπαθέστατη, σε κάποια ζητήματα έχει δίκιο. Αν η κάθε apple θέλει να έχει πιο κλειστό λογισμικό και από τη Βόρεια Κορέα τότε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα; Αν θέλει να βγάλει 9γωνο κινητό τι μας κόφτει; Αν θέλει να βάλει μηνιαία συνδρομή στο OS της, δικαίωμα της ή όχι; (όλα παραδείγματα για να μην παρεξηγηθώ!)

Υ.Γ. Το θέμα του μονοπωλίου Apple - Google (android) είναι ένα άλλο, ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Όντως επειδή είναι μονοπώλιο που πρακτικά είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να σπάσει οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να σκεφτούν κάποιες άλλες λύσεις αφού κατ' εμέ αυτό που κάποιοι λένε "αγορά"(σαν κάτι θεικό) δεν λύνει τα προβλήματα μόνο του. Είτε μονοπώλια λειτουργεί είτε καρτέλ-ολιγοπώλια. Ιδανικό θα ήταν να υπήρχε και 3ος και 4ος παίκτης.

Υ.Γ.2 *Ήταν αντιπαθέστατη. Γιατί ήταν; Γιατί το ίδιο αντιπαθέστατες κατέληξαν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Πούλαγε ελιτισμό, ανωτερότητα και βλακεία(δεν είναι bug-είναι feature, κρατάτε λάθος το κινητό κλπ). Πλέον το ίδιο κάνουν το 90% των εταιρειών. Τιμολογικά ασχολίαστο. Οριακά φθηνότερη από τα flagships της samsung, Xiaomi(!) και όλων των λοιπών εταιρειών. Κατάντια. 

Υ.Γ.3 Επειδή αναφέρθηκε ή θα αναφερθεί. Υποθέτω πως μια χαρά και η apple κερδίζει από τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Τα περί ιδιωτικότητας μου φαίνονται περσινά ξινά σταφύλια. Ίσως σε μικρότερο βαθμό από άλλους. Ναι. Αλλά δεν αναιρεί ότι και αυτή χρησιμοποιεί τα δεδομένα χρηστών. 

Επεξ/σία από Pansp32
  • Like 3
  • Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, anax111 είπε

Μάλλον είσαι άσχετος επί του θέματος. Ανέφερα το παράδειγμα επειδή χρησιμοποίησες την παρομοίωση με το οικόπεδο. Δες λοιπόν παρακάτω:

https://www.taxheaven.gr/news/21761/ti-allazei-sthn-eisfora-se-gh-kai-xrhma

και εδώ

https://www.civilhome.gr/entaxi-se-poleodomiko-schedio-miononte-isfores-se-

Αυτό είναι φορολόγηση. Δίνω σε τρίτο το οικόπεδο μου δωρεάν προς εκμετάλλευση και δεν το κατάλαβα;;;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Pansp32 είπε

Μεταξύ μας

Από την δική μου οπτική γωνία είναι ένα θέμα που δεν μας ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου. Φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος. Μπορεί να χάνω κάτι ή να μην έχω σκεφτεί κάτι.

Απλοικά και τελείως μπακαλίστικα θα έλεγα το εξής. Το μηλόφωνο είναι μία εταιρεία. Τιμολογεί όπως θέλει και ότι θέλει στα προιόντα που πουλάει. Όποια και αν είναι αυτά.

Οπότε βλέπω τις παρακάτω τίμιες επιλογές:

1) Αν τρίτη εταιρεία θέλει να πουλήσει μέσω αυτής τότε αποδέχεται τους όποιους όρους θέτει η πρώτη εταιρεία

2) Η τρίτη εταιρεία δεν πουλάει καθόλου μέσω της πρώτης εταιρείας

Ξέρετε ποιος λείπει σε όλο αυτό. Ο χρήστης που δεν αναφέρεται καθόλου. Ούτε τους μεν ούτε τους δε, τους νοιάζει τι κερδίζει/χάνει/πληρώνει ο τελικός χρήστης. Μόνο τι κερδίζουν οι ίδιοι.......

Σωστό, αλλά την μήνυση την έκανε η Epic και όχι οι χρήστες. Αν έμπαινε σφήνα στην δίκη και κανένας οργανισμός προστασίας καταναλωτών τότε θα αναφερόταν και κάτι για αυτούς και ίσως να κέρδιζε κάτι και ο τελικό χρήστης. Τώρα όμως η δίκη αφορούσε αποκλειστικά την διαφορά μεταξύ των δύο εταιριών. 

1 λεπτό πριν, Dimitris_1981 είπε

Αυτό είναι φορολόγηση. Δίνω σε τρίτο το οικόπεδο μου δωρεάν προς εκμετάλλευση και δεν το κατάλαβα;;;

Όχι, δεν δίνει το δικό σου δωρεάν. Στο εξήγησα. Σου παίρνει ένα ποσοστό του οικοπέδου και το κάνει ότι χρειαστεί, δρόμο, πεζοδρόμιο, πάρκο ή χώρο για καντίνα. Δεν είναι φορολογικό, αφορά ποιο πολύ εισφορά στον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλεως.  Για αυτό σου είπα ότι άλλο να έχεις απλά ένα οικόπεδο και άλλο το οικόπεδό σου να αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδίου πόλεως. Εκεί αλλάζουν οι νόμοι. Και η Apple δεν είναι απλά ένα οικόπεδο, μην τρελαθούμε κι όλας, κάποιος πρέπει να επεμβαίνει και να εμποδίζει το μονοπώλια. Δεν ξέρω εάν το κάνουν σωστά ή όχι, αλλά δεν είναι δυνατόν να κάνουν οι Big Tech ότι γουστάρουν. Προσωπικά πιστεύω πως σωστή ήταν η απόφαση του δικαστηρίου. Θα ευεργετήσει πολλούς μικρούς developers και όχι μόνο την Epic. Ποιο πολύ αυτοί με νοιάζουν. 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, anax111 είπε

Σωστό, αλλά την μήνυση την έκανε η Epic και όχι οι χρήστες. Αν έμπαινε σφήνα στην δίκη και κανένας οργανισμός προστασίας καταναλωτών τότε θα αναφερόταν και κάτι για αυτούς και ίσως να κέρδιζε κάτι και ο τελικό χρήστης. Τώρα όμως η δίκη αφορούσε αποκλειστικά την διαφορά μεταξύ των δύο εταιριών. 

Δεν διαφωνώ. Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι δεν βλέπω πως θα μπορούσε να επέμβει κάποιος οργανισμός προστασίας των καταναλωτών. Με την δικαιολογία ότι είναι πολύ "ακριβά"; Αυτό είναι αδύνατο νομίζω. Αν εγώ ο "πουλάω εφαρμογές Α.Ε." θέλω να κοστολογήσω ένα app ξυπνητήρι 500 ευρώ τότε μάλλον...500ευρώ θα το βάλω. Ή σε άλλο παράδειγμα. Αν η apple βάλει 80% fee τότε είτε θα θυσαυρίσει είτε θα χάσει πολλά apps. Άρα πιθανότατα χρήστες. Δικό της πρόβλημα θα είναι.

Δεν νομίζει ότι εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που μπορεί να επέμβει κάποιος. Δεν είναι για παράδειγμα...νερό, γάλα, ψωμί και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Όπως είπες είναι μία μάχη μεταξύ 2 εταιρειών για το ποιος θα φάει περισσότερα.

Ξέρεις που μπορεί να μπορούσε να επέμβει κάποια τέτοια αρχή; Αν για παράδειγμα η apple πούλαγε τα iphone και μετά από 1,2,3 μήνες έλεγε "ξέρετε κάτι. Από τον επόμενο μήνα για όλα τα ήδη πουλημένα iphone επιβάλλω 50$ το μήνα συνδρομή". Εκεί όντως γιατί είναι εξαπάτηση(μεταξύ 100 άλλων πραγμάτων).

14 λεπτά πριν, anax111 είπε

Και η Apple δεν είναι απλά ένα οικόπεδο, μην τρελαθούμε κι όλας, κάποιος πρέπει να επεμβαίνει και να εμποδίζει το μονοπώλια. Δεν ξέρω εάν το κάνουν σωστά ή όχι, αλλά δεν είναι δυνατόν να κάνουν οι Big Tech ότι γουστάρουν. Προσωπικά πιστεύω πως σωστή ήταν η απόφαση του δικαστηρίου. Θα ευεργετήσει πολλούς μικρούς developers και όχι μόνο την Epic. Ποιο πολύ αυτοί με νοιάζουν. 

Αυτό όντως είναι ένα επιχείρημα. Ειδικά αν μία εταιρεία με εκατομμύρια τζίρο και μία εταιρειούλα με 1-2 άτομα καταβάλουν το ίδιο ποσοστό στην apple/google.

Spoiler

Μην παίρνετε της μετρητής ότι γράφω. Ούτε δικηγόρος είμαι ούτε τίποτα.

Επεξ/σία από Pansp32
  • Like 3
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, anax111 είπε

Όχι, δεν δίνει το δικό σου δωρεάν. Στο εξήγησα. Σου παίρνει ένα ποσοστό του οικοπέδου και το κάνει ότι χρειαστεί, δρόμο, πεζοδρόμιο, πάρκο ή χώρο για καντίνα. Δεν είναι φορολογικό, αφορά ποιο πολύ εισφορά στον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλεως.  Για αυτό σου είπα ότι άλλο να έχεις απλά ένα οικόπεδο και άλλο το οικόπεδό σου να αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδίου πόλεως. Εκεί αλλάζουν οι νόμοι. Και η Apple δεν είναι απλά ένα οικόπεδο, μην τρελαθούμε κι όλας, κάποιος πρέπει να επεμβαίνει και να εμποδίζει το μονοπώλια. Δεν ξέρω εάν το κάνουν σωστά ή όχι, αλλά δεν είναι δυνατόν να κάνουν οι Big Tech ότι γουστάρουν. Προσωπικά πιστεύω πως σωστή ήταν η απόφαση του δικαστηρίου. Θα ευεργετήσει πολλούς μικρούς developers και όχι μόνο την Epic. Ποιο πολύ αυτοί με νοιάζουν. 

Οι μικροί δεν θα κερδίσουν τίποτα απλά θα συνεχίσουν να πληρώνουν την Apple και ίσως και την Epic. Αυτή που θα κερδίσει είναι η Epic και η κάθε εταιρία αυτού του μεγέθους που θα το εκμεταλευτεί.

Τώρα κατάλαβα ότι μιλάς για απαλλοτριώσεις. Μιλάμε για κρατικοποίηση για κοινοφελείς σκοπούς. Δρόμοι , πάρκα κτλ. Στην περίπτωση καντίνας παραχωρείται από τον δήμο άδεια χρήσης και όχι ιδιοκτησίας.

Ακόμα και αυτό δυστυχώς ενώ επί της αρχής είναι σωστό, δυστυχώς γίνεται βρώμικα συνήθως. 
πχ στην γειτονιά μου ένα οικόπεδο έχει μπει για απαλλοτριώση εδώ και 30χρόνια αλλά επειδή ο ιδιοκτήτης ξέρει πολιτικούς δεν έγινε ποτέ το πάρκο. 
Στην δεύτερη περίπτωση, όχι μόνο δεν έγινε η διάνοιξη του δρόμου αλλά το οικόπεδο ολόκληρο με το κομμάτι που έπρεπε να απαλλοτριωθεί ήδη πουλήθηκε και θα γίνει συγκρότημα κατοικιών.

8 λεπτά πριν, Pansp32 είπε

Αυτό όντως είναι ένα επιχείρημα. Ειδικά αν μία εταιρεία με εκατομμύρια τζίρο και μία εταιρειούλα με 1-2 άτομα καταβάλουν το ίδιο ποσοστό στην apple/google.

Οι μικρές εταιρίες έχουν χαμηλότερους συντελεστές χρέωσης και στην Apple και στην Google.
Πριν την "συμμόρφωση" της Apple η ψαλίδα για κάτω από 1εκ $ ήταν 15% διαφορά. (12% vs 27%) Τώρα είναι 7%(10% vs 17%) + 0,50/installation Core Technology Fee για τα πάνω από 1εκ installations το χρόνο.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, anax111 είπε

Η Ε.Ε. και άλλες ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται μόνο σε εταιρείες που λειτουργούν ως “πύλες” (gatekeepers) για κρίσιμους τομείς της ψηφιακής οικονομίας. Όμως αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε κραυγαλέες ασυνέπειες, σχεδόν σκανδαλώδης θα έλεγα....

Γιατί οι ίδιες ακριβώς πρακτικές που καταγγέλλονται και τιμωρούνται στην Apple: μονοπώλιο διανομής, υποχρεωτικές προμήθειες, απαγόρευση εξωτερικών πληρωμών κτλ, γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία ρύθμιση όταν εφαρμόζονται από τη Sony ή τη Microsoft στο PlayStation και στο Xbox;

Επειδή, υποτίθεται, εκεί "δεν είναι κρίσιμος τομέας"; Δηλαδή όταν πέφτουν δισεκατομμύρια στο gaming, αυτό δεν θεωρείται σημαντικό, απλώς επειδή δεν αφορά «παραγωγικότητα»; Από πότε ο βαθμός ρύθμισης εξαρτάται όχι από τη φύση της πρακτικής, αλλά από το πού τυχαίνει να εφαρμόζεται;

Με την ίδια λογική, κάποιος θα έλεγε ότι «κρίσιμος τομέας» είναι μόνο τα αγαθά πρώτης ανάγκης, άρα οι εφαρμογές κινητού είναι τέρμα ασήμαντες, αν, π.χ., δεν έχεις να φας τί νόημα βγάζει το να έχει κινητό; Ή, από άλλη οπτική, γιατί δεν βλέπουμε αντίστοιχο ρυθμιστικό ζήλο απέναντι στα καρτέλ των τροφίμων, που μαστίζουν πολλές χώρες της Ε.Ε.;

Ο αποκλεισμός ενός developer από μια αγορά, είτε αφορά πχ fintech είτε gaming, είναι αποκλεισμός. Οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό δεν εξαρτώνται από το αν φοράς κοστούμι ή κρατάς χειριστήριο.

Η επιλεκτική εφαρμογή κανόνων δεν είναι δίκαιο. Είναι αυθαιρεσία.
Ή θα ισχύει ο ίδιος νόμος για όλους, ή για κανέναν.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 2
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Tlykog είπε

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι «κάτι θα κερδίζει» ο χρήστης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι θα κερδίζει η Epic. Το ότι ζητά να σε βγάλει απ’ την εφαρμογή και να πληρώσεις με κάρτα σε εξωτερικό link, δείχνει ότι δεν θέλει να δώσει στην Apple το μερίδιό της. Αν αυτό μεταφραστεί σε χαμηλότερη τιμή για τον χρήστη, καλώς. Αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση γι’ αυτό.

Ο χρήστης κάνει περισσότερα βήματα, η Epic γλιτώνει την προμήθεια, και τελικά μπορεί να χρεώνει τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια. Αν ήταν για το καλό μας, θα είχε ήδη πει πχ: «από εδώ και πέρα τα V-Bucks θα είναι 15% φθηνότερα όταν τα αγοράζεις εκτός App Store». Αλλά τέτοια κουβέντα δεν έγινε. Γιατί πολύ απλά, ο στόχος δεν ήταν ποτέ η "ελευθερία του καταναλωτή", αλλά ο έλεγχος της πώλησης και η μεγιστοποίηση του κέρδους της.

Φίλε όλα αυτά που λες για την epic είναι σωστά, χάνεις όμως μου φαίνεται το νόημα. Σωστή η λάθος η απόφαση δεν θα κρίνω εγώ με ανάγνωσή και σκέψη ενός δεκάλεπτου τώρα η σε παλιότερα άρθρα γεγονότα, το νόημα είναι ότι οποιαδήποτε dev η ένα μικρό studio πλέων θα μπορεί να σου προσφέρει την δυνατότητα να αγοράζεις το οτιδήποτε πουλά 30% φτηνότερα. Άρα σε περισσότερο κόσμο , που συνεπάγεται ότι γίνεται πιο αναγνωρίσιμο το προϊόν τού και πιθανών να τού φέρει και άλλους πελάτες. Βάζοντας έτσι ένα λιθαράκι και αυτό να σπάσουν τα μεγάλα μονοπώλια μέχρι να αποκτήσει την ικανότητα να είναι αυτό Βεζύρης στην θέση τού Βεζύρη και να γλύφει εκεί που έφτυνε 🤑🤑. Τώρα αν θα το κάνει είναι άλλη συζήτηση. Η epic δεν θα το κάνει σίγουρα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Ptoma07 είπε

Φίλε όλα αυτά που λες για την epic είναι σωστά, χάνεις όμως μου φαίνεται το νόημα. Σωστή η λάθος η απόφαση δεν θα κρίνω εγώ με ανάγνωσή και σκέψη ενός δεκάλεπτου τώρα η σε παλιότερα άρθρα γεγονότα, το νόημα είναι ότι οποιαδήποτε dev η ένα μικρό studio πλέων θα μπορεί να σου προσφέρει την δυνατότητα να αγοράζεις το οτιδήποτε πουλά 30% φτηνότερα. Άρα σε περισσότερο κόσμο , που συνεπάγεται ότι γίνεται πιο αναγνωρίσιμο το προϊόν τού και πιθανών να τού φέρει και άλλους πελάτες. Βάζοντας έτσι ένα λιθαράκι και αυτό να σπάσουν τα μεγάλα μονοπώλια μέχρι να αποκτήσει την ικανότητα να είναι αυτό Βεζύρης στην θέση τού Βεζύρη και να γλύφει εκεί που έφτυνε 🤑🤑. Τώρα αν θα το κάνει είναι άλλη συζήτηση. Η epic δεν θα το κάνει σίγουρα.

Καταλαβαίνω τι λες και συμφωνώ στο ότι η δυνατότητα να παρακαμφθεί το 30% της Apple μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των μικρότερων developers και της αγοράς γενικά, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα επιλέξουν να μειώσουν τιμές. Αλλά αυτό είναι εντελώς θεωρητικό. Το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα είναι ότι η Epic δεν το κάνει και δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει.

Άρα ναι, δυνατότητες ανοίγονται, αλλά όχι χάρη στην Epic. Η Epic απλώς ήθελε να πάρει ολόκληρο το ποσοστό. Δεν πάλεψε για μικρά στούντιο ή για φθηνότερες τιμές — πάλεψε για να κρατήσει όλα τα έσοδα από το Fortnite, και το έντυσε με marketing περί "ελευθερίας του χρήστη". Αν άλλοι developers ωφεληθούν στο μέλλον, καλώς. Αλλά μην μπερδεύουμε τα δευτερογενή οφέλη με τις πραγματικές προθέσεις.

Και όπως είπες κι εσύ στο τέλος: η Epic δεν θα το κάνει σίγουρα. Ε, αυτό λέω κι εγώ από την αρχή. 😏

Δημοσ.

Και επειδή δεν θα το κανειι η epic η το ότι η epic δεν είχε αυτό στο μυαλό της, κάνει την απόφαση λάθος; Και έστω κάνει την απόφαση λάθος, τι πρέπει να πούμε τότε για την καταχρηστική πρακτική της apple που ζητάγε τα λεφτά αυτά ακόμα και αν ο χρήστης αγόραζε κάτι για την εφαρμογή εκτός ios?  

• Like 2
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, primeragt είπε

Και επειδή δεν θα το κανειι η epic η το ότι η epic δεν είχε αυτό στο μυαλό της, κάνει την απόφαση λάθος; Και έστω κάνει την απόφαση λάθος, τι πρέπει να πούμε τότε για την καταχρηστική πρακτική της apple που ζητάγε τα λεφτά αυτά ακόμα και αν ο χρήστης αγόραζε κάτι για την εφαρμογή εκτός ios?  

Επειδή έχω Microsoft 365 εταιρικό και προσωπικό. Επισης είχα Disney+ και Cosmote TV. Όλα αγορασμένα εξωτερικά , δεν ισχύει αυτό. Η φασαρία είχε γίνει γιατί η Epic παραβίασε το developer agreement με την Apple βάζοντας Link εντός εφαρμογής ώστε να παρακάμψει τα in app purchases. Και στην Blizzard άμα θες και σε κάνει να αισθάνεσαι παιχταράς μια χαρά μπορείς να αγοράσεις πακέτα εκτός Apple για τα pay to win παιχνίδια της.

Η Apple επίσης χρέωνε την ίδια ή παρόμοια ταρίφα με τις Google, MS, Sony. Όπως έχω ξαναγράψει δεν είδα να ξεσηκώνεται κανείς για τις κονσόλες που εκεί το μονοπώλιο είναι μεγαλύτερο και ο μέσος χρήστης ενδεχομένως ξοδεύει παραπάνω. 

Σταματήστε σε κάθε άρθρο να γράφετε τα ίδια. Τις ιδές απαντήσεις θα παίρνετε και δεν βοηθάει κανέναν να ζούμε την μέρα της μαρμότας.

• Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.
3 minutes ago, Dimitris_1981 said:

Επειδή έχω Microsoft 365 εταιρικό και προσωπικό. Επισης είχα Disney+ και Cosmote TV. Όλα αγορασμένα εξωτερικά , δεν ισχύει αυτό. Η φασαρία είχε γίνει γιατί η Epic παραβίασε το developer agreement με την Apple βάζοντας Link εντός εφαρμογής ώστε να παρακάμψει τα in app purchases. Και στην Blizzard άμα θες και σε κάνει να αισθάνεσαι παιχταράς μια χαρά μπορείς να αγοράσεις πακέτα εκτός Apple για τα pay to win παιχνίδια της.

Η Apple επίσης χρέωνε την ίδια ή παρόμοια ταρίφα με τις Google, MS, Sony. Όπως έχω ξαναγράψει δεν είδα να ξεσηκώνεται κανείς για τις κονσόλες που εκεί το μονοπώλιο είναι μεγαλύτερο και ο μέσος χρήστης ενδεχομένως ξοδεύει παραπάνω. 

Σταματήστε σε κάθε άρθρο να γράφετε τα ίδια. Τις ιδές απαντήσεις θα παίρνετε και δεν βοηθάει κανέναν να ζούμε την μέρα της μαρμότας.

"Σε πολλές περιπτώσεις, η Apple παίρνει ένα ποσοστό 30% των αγορών που γίνονται στις εφαρμογές της, και η απόφαση της Gonzalez Rogers του 2021 ανάγκασε την Apple να επιτρέψει στους προγραμματιστές να υποδεικνύουν εναλλακτικές επιλογές πληρωμής. Ωστόσο, η Apple θέσπισε μια πολιτική που απαιτούσε από τους προγραμματιστές να πληρώνουν στην Apple προμήθεια 27% για αυτές τις αγορές, κάτι με το οποίο πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Epic, ήταν δυσαρεστημένες."

Το από πάνω κατευθείαν από το άρθρο. Ζητάγε στεγνά 27% για τις συγκεκριμένες αγορές που γίνονταν με εναλλακτικούς τρόπους. Πάμε πάλι στη μέρα της μαρμότας....

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, primeragt είπε

Σωστά, η απόφαση δεν είναι λάθος επειδή δεν άρεσε στην Epic ή επειδή είχε ιδιοτελή κίνητρα. Αντίθετα, μπορεί να είναι απολύτως δικαιολογημένη νομικά και απαραίτητη για να περιοριστούν οι καταχρηστικές πρακτικές της Apple, όπως αυτό που ανέφερες, να ζητά προμήθεια ακόμα και για αγορές που γίνονται εκτός εφαρμογής.

Αυτό που λέω είναι ότι η Epic δεν το έκανε για εμάς. Οπότε καλό είναι να μη βαφτίζουμε “νίκη του καταναλωτή” κάτι που στην ουσία ήταν επιχειρηματική διαμάχη για έλεγχο εσόδων. Η απόφαση ίσως τελικά ωφελήσει και τους χρήστες, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει τέτοια δείγματα, ούτε από την Epic ούτε από άλλους. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Epic ήθελε το 100% του ποσού, όχι να σπάσει μονοπώλια ή να βοηθήσει indie devs.

Συμφωνώ: η Apple είχε καταχρηστικές πρακτικές και καλώς περιορίζεται. Αλλά αυτό δεν μετατρέπει την Epic σε ήρωα, ούτε σημαίνει ότι ο τελικός χρήστης θα βγει κερδισμένος, εκτός κι αν ο developer συνειδητάαποφασίσει να μειώσει τιμές.

Για παράδειγμα: αν κάποιος πληρώνει εδώ και χρόνια 10€/μήνα για μια υπηρεσία και δεν έχει κανένα θέμα με την τιμή, ποια είναι η πιθανότητα ο developer να πει «ας ρίξω την τιμή στα 8.50 τώρα που δεν πληρώνω την Apple»; Στατιστικά ελάχιστη. Ο κόσμος πληρώνει έτσι κι αλλιώς σε αυτή την τιμή, γιατί να αλλάξει κάτι;

"Σε πολλές περιπτώσεις, η Apple παίρνει ένα ποσοστό 30% των αγορών που γίνονται στις εφαρμογές της, και η απόφαση της Gonzalez Rogers του 2021 ανάγκασε την Apple να επιτρέψει στους προγραμματιστές να υποδεικνύουν εναλλακτικές επιλογές πληρωμής. Ωστόσο, η Apple θέσπισε μια πολιτική που απαιτούσε από τους προγραμματιστές να πληρώνουν στην Apple προμήθεια 27% για αυτές τις αγορές, κάτι με το οποίο πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Epic, ήταν δυσαρεστημένες."

Το από πάνω κατευθείαν από το άρθρο. Ζητάγε στεγνά 27% για τις συγκεκριμένες αγορές που γίνονταν με εναλλακτικούς τρόπους. Πάμε πάλι στη μέρα της μαρμότας....

Να θυμίσω ότι 30%, ακατέβατα και χωρίς καμία εναλλακτική, παίρνουν οι Microsoft, Sony, Nintendo και Steam εδώ και χρόνια. Δεν μπαίνει καν θέμα διαπραγμάτευσης, ούτε εξαιρέσεις, και όμως, κανείς δεν το αμφισβητεί σοβαρά.

Η Apple και η Google, τουλάχιστον, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν 15% για μικρούς developers, ή εναλλακτικά μοντέλα (με ή χωρίς επιτυχία, αυτό είναι άλλη συζήτηση). Ναι, η χρέωση 27% για εξωτερικές πληρωμές είναι θολή και παραπέμπει σε τιμωρία, αλλά η αλήθεια είναι ότι το “στήσιμο” δεν το ξεκίνησαν αυτοί.

Αν παίζει "μέρα της μαρμότας", τουλάχιστον ας δούμε ποιος ήταν το πρώτο ξυπνητήρι. 😉

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 2
Δημοσ.

Βλέπω έχεις αλλεργία να απαντήσεις γιατί δεν μπαίνουν οι ίδιοι νόμοι σε Sony & MS. Βάλε και Nintendo κτλ

Ξέρεις καμία πολυεθνική που δεν θα έκανε το ίδιο; 
Εγώ υπέρ του να περιοριστούν οι πολυεθνικές αλλά με ίδιους κανόνες και όρους για όλους.  Μάλιστα εγώ πιστεύω σε πολύ σκληρότερα μέτρα ενάντια και στην κάθε Apple και στην κάθε Epic.
Με το στανιο σε συνδυασμό με την αμετροέπεια, το μόνο που θα γίνει είναι στο τέλος να πάρω είτε πιο ακριβό είτε πιο υποβαθμισμένο προϊόν. Λεφτά δεν θα χάσει η κάθε χ Apple. Επίσης, εγώ σαν καταναλωτής δεν θα πάρω μερίδιο από τα κέρδη είτε πάνε στην Apple είτε στην Epic. Ο μικρός developer στο 99% των περιπτώσεων πάλι έρμαιο των μεγάλων θα είναι. Οπότε αυτό που κυρίως αλλάζει είναι ποιος παίρνει τα λεφτά. Μην περιμένεις χαμηλότερες τιμές.

Το ίδιο έλεγα και για το USB C. Προσωπικά δεν θα έπαιρνα ποτέ iPhone αν δεν έβαζαν usb c παρότι είχα το iPad M1 και ήμουν ευχαριστημένος. Αλλά αν ήταν τίμια η ΕΕ θα έπρεπε να βάλει τους ίδιους κανόνες και για τις μπαταρίες στα δραπανοκατσαβιδα που είναι ασύμβατες μεταξύ τους και για όλες τις μικροσυσκευές με καλώδια ότι να ναι. 

Τέλος, ας πιάσουν την νόμιμη φοροδιαφυγή αυτών των εταιρειών μέσω σοβαρής νομοθεσίας και μην μας πετάνε τυράκια ότι τάχα ενδιαφέρονται. 

• Like 3
Δημοσ.

Ο λόγος που προς το παρόν δεν γίνεται αυτό στις κονσόλες και το steam είναι το μερίδιο αγοράς. Η αγορά είναι πόλη μικρή για να ενδιαφερθούν και έχει έτσι κ αλλιώς εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής για ingame purchases, είτε απευθείας μέσω των παιχνιδιών είτε από sites των publishers είτε ακόμα και κωδικούς από τρίτα stores. Αυτό κοιτάνε όταν αποφασίζουν, τι επιλογές δίνονται. Επίσης η συγκεκριμένη αγορά που λες ειδικά οι κονσόλες έχουν όλες μαζί αθροιστικά τόσες πολισεις στη διάρκεια τη γενιάς όσο η Apple k η samsung κάθε χρόνο. Τελείως άλλες αγορές. Το πιο κοντινό σε αντίστοιχια είναι τα pc/mac. Ας το κάνουμε και εκεί ανά installation αφού είναι τόσο λογικό. Η το mac το εστοισε άλλη εταιρεία;;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, Dimitris_1981 είπε

Τότε να πάω και εγώ στο The Mall να στήσω πάγκους στους διαδρόμους και να απαιτήσω να μην πληρώσω δεκάρα "κερατιάτικη" στον ιδιοκτήτη.

Το iOS είναι πλατφόρμα. Το να την στήσεις απαιτεί κόπο, χρήμα , αξιοπιστία κτλ.

Κάτι τέτοιες δηλώσεις διαβάζουν εκεί στην Microsoft και χτυπάνε το κεφάλι τους!

Επεξ/σία από teodoreh

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...