Crash24 Δημοσ. Παρασκευή στις 02:10 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 02:10 μμ Όπως συνηθίζει, ο Elon Musk αποκάλυψε σημαντικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα Starship της SpaceX, παρουσιάζοντας τα σχέδια για την παραγωγή χιλιάδων διαστημοπλοίων ετησίως και την αποστολή ανθρώπων στον Άρη. Το Starship, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πύραυλο υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, στοχεύει στην αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον Άρη. Η SpaceX κατασκευάζει επί του παρόντος ένα νέο εργοστάσιο στο Boca Chica που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής του Starship. Σύμφωνα με τον Musk, η εταιρεία "στοχεύει στην παραγωγή χιλίων διαστημοπλοίων ετησίως" για την αποστολή επαρκούς ωφέλιμου φορτίου στον Άρη. Ο επιχειρηματίας αποκάλυψε επίσης ότι η SpaceX σχεδιάζει να κατασκευάζει "περίπου πέντε χιλιάδες δορυφόρους Starlink τρίτης γενιάς ετησίως, ίσως κάποια στιγμή πλησιέστερα στους δέκα χιλιάδες ετησίως". Όπως ανέφερε, "οι δορυφόροι Starlink v3 έχουν ο καθένας περίπου το μέγεθος ενός [Boeing] 737". Αναφορικά με την επαναχρησιμοποίηση του ενισχυτή Super Heavy, ο Musk ισχυρίζεται ότι η εταιρεία θα μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει τον πύραυλο μέσα σε μία ώρα από την προσγείωση. Όπως περιέγραψε, ο ενισχυτής επιστρέφει μετά από πέντε έως έξι λεπτά από την εκτόξευση και προσγειώνεται στη βάση εκτόξευσης για ανεφοδιασμό καυσίμων, μια διαδικασία που διαρκεί "περίπου τριάντα με σαράντα λεπτά". Στη συνέχεια, "τοποθετείτε το σκάφος στην κορυφή του και θεωρητικά επαναχρησιμοποιείτε ολόκληρο τον ενισχυτή κάθε ώρα", είπε. Μια σημαντική αναβάθμιση στις μελλοντικές εκδόσεις του ενισχυτή θα είναι το ενδιάμεσο τμήμα του (interstage). Σύμφωνα με τον Musk, οι μελλοντικοί ενισχυτές Super Heavy επόμενης γενιάς θα είναι ψηλότεροι, και το ενδιάμεσο τμήμα θα διασφαλίζει ότι "τα καυσαέρια από τους κινητήρες του σκάφους μπορούν εύκολα να εξέλθουν από τα ανοιχτά στηρίγματα στο ενδιάμεσο τμήμα". Η SpaceX έχει αναβάλει την επίδειξη μεταφοράς καυσίμων σε τροχιά, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2025, για το 2026. Ο Musk αναφέρει ότι η μεταφορά καυσίμων είναι "μια σημαντική τεχνολογία που ελπίζουμε να επιδείξουμε τον επόμενο χρόνο". Άλλη μια σημαντική επίδειξη είναι η ανάκτηση του άνω σταδίου του Starship. Όπως και με τον ενισχυτή, η SpaceX σχεδιάζει να "πιάσει" το σκάφος με τον πύργο εκτόξευσης. Σύμφωνα με τον Musk, η εταιρεία ελπίζει να "καταφέρει κάτι τέτοιο αργότερα φέτος, ίσως σε δύο ή τρεις μήνες από τώρα". Τα μελλοντικά Starship θα διαθέτουν τον κινητήρα Raptor 3 της SpaceX, ο οποίος έχει δοκιμαστεί 300 φορές. Όπως ανέφερε ο Musk, ο Raptor 3 "είναι σχεδιασμένος να μην απαιτεί θερμική ασπίδα βάσης, εξοικονομώντας πολλή μάζα στο κάτω μέρος και βελτιώνοντας την αξιοπιστία". "Μια μελλοντική έκδοση" του Starship θα έχει εννέα κινητήρες, αποκάλυψε ο επιχειρηματίας. Η SpaceX σχεδιάζει να στείλει πέντε προσεδαφιστές στον Άρη το 2026, με τις πρώτες αποστολές να περιλαμβάνουν το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
stivaks72 Δημοσ. Σάββατο στις 10:03 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:03 μμ Συγχωρήστε με, αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει κάτι. Είναι ιδιοφυία ή παλαβός ο τύπος; Είναι απλά τυχερός και τολμηρός ή ξέρει απολύτως τί του γίνεται. Είναι πραγματική η απορία μου, τη μία διαβάζω για την spaceX (όλοι είδαμε εκείνη την απίστευτη προσγείωση του reusable πυραύλου στην εξέδρα εκτόξευσης) και την άλλη τον βλέπω δίπλα στον Trump με μαυρισμένο το μάτι. 2 1
tsichles Δημοσ. Σάββατο στις 10:05 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:05 μμ Αδέρφια για το translation τουλάχιστον chat gpt .... ενισχυτής .... booster 3 1
cpc464 Δημοσ. Σάββατο στις 10:16 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:16 μμ Πάλι παπατζηλίκια πουλάει, 7 με 10 μήνες θέλει μόνο το ταξίδι. 10
Huruduru Δημοσ. Σάββατο στις 10:41 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:41 μμ 35 λεπτά πριν, stivaks72 είπε Συγχωρήστε με, αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει κάτι. Είναι ιδιοφυία ή παλαβός ο τύπος; Είναι απλά τυχερός και τολμηρός ή ξέρει απολύτως τί του γίνεται. Είναι πραγματική η απορία μου, τη μία διαβάζω για την spaceX (όλοι είδαμε εκείνη την απίστευτη προσγείωση του reusable πυραύλου στην εξέδρα εκτόξευσης) και την άλλη τον βλέπω δίπλα στον Trump με μαυρισμένο το μάτι. Ο τύπος δεν είναι ιδιοφυΐα αλλά καλός επενδυτής. Όπως ήταν και ο Jobs, βλέπουν αν μια ιδέα είναι καλή και την δαμάζουν επενδύοντας χρήματα και προσλαμβάνοντας το κατάλληλο ικανό προσωπικό. Σε αυτό είναι πολύ καλός ο Musk. Αλλά τελευταία έχει μπερδέψει την βούρτσα με την … 8
safridia Δημοσ. Σάββατο στις 10:48 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:48 μμ (επεξεργασμένο) 45 λεπτά πριν, stivaks72 είπε Συγχωρήστε με, αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει κάτι. Είναι ιδιοφυία ή παλαβός ο τύπος; Είναι απλά τυχερός και τολμηρός ή ξέρει απολύτως τί του γίνεται. Είναι πραγματική η απορία μου, τη μία διαβάζω για την spaceX (όλοι είδαμε εκείνη την απίστευτη προσγείωση του reusable πυραύλου στην εξέδρα εκτόξευσης) και την άλλη τον βλέπω δίπλα στον Trump με μαυρισμένο το μάτι. Ειτε διοφυια ειτε παλαβος ειναι ναζι και αυτο δεν αλλαζει οσους ξεπλενηδες να βαλει για να τον καθαρισουν Ο τυπος εχει τοσα χρηματα που και να τα πεταει στο τζακι τα λεφτα με φορτηγα δεν θα τελειωσουν ποτε και εχει ονειρο ζωης να κοψει την ασφαλιστικη περιθαλψη σε οσους αμερικανους δεν ειναι τοσο αξιοι, ικανοι, τυχεροι οσο αυτος Τετοιος ανθρωπος και τετοια ανθρωποτητα δεν αξιζει να παει πουθενα, καλυτερα εδω σε αυτη την πετρα να περιμενουμε τον επομενο αστεροειδη για την επομενη μεγαλη εξαφανιση να κανουμε μια ολικη επανεκινηση. Ισως οι επομενοι να το δουνε αλλιως και δεν κυνηγανε χαρτακια με μηδενικα Επεξ/σία Σάββατο στις 10:50 μμ από safridia 10 9 5
ADHD Δημοσ. Σάββατο στις 11:02 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 11:02 μμ 50 λεπτά πριν, stivaks72 είπε Συγχωρήστε με, αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει κάτι. Είναι ιδιοφυία ή παλαβός ο τύπος; Είναι απλά τυχερός και τολμηρός ή ξέρει απολύτως τί του γίνεται. Είναι πραγματική η απορία μου, τη μία διαβάζω για την spaceX (όλοι είδαμε εκείνη την απίστευτη προσγείωση του reusable πυραύλου στην εξέδρα εκτόξευσης) και την άλλη τον βλέπω δίπλα στον Trump με μαυρισμένο το μάτι. Είναι (η έστω ήταν στο παρελθόν) σίγουρα τολμηρός και καλός στο να βρίσκει προβλήματα και κενά στην αγορά να διοικεί μικρές ικανές ομάδες με πολύ καλό budget και να τα λύνει. Είναι τυχερός σε ένα βαθμό επειδή γεννήθηκε στην ουσία πλούσιος αλλά και πολλοί άλλοι γεννήθηκαν πλούσιοι και δεν έκαναν τίποτα στη ζωή τους. Σαν τύπο προφανώς δεν τον πάω και τα τελευταία χρόνια έχει κάψει φλάτζα εντελώς αλλά οκ δεν είναι και ο άχρηστος που παρουσιάζουν αρκετοί αλλά ούτε και ο Τόνι Στάρκ. Οι εταιρείες του έχουν σίγουρα ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό και budget για αυτό και βλέπεις αποτελέσματα. Αυτή είναι η γνώμη μου. 4 1
ramarg Δημοσ. Σάββατο στις 11:17 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 11:17 μμ Μπορούμε να πάμε μέχρι τον Άρη αλλά δε μπορούμε να βρούμε λύση στα επί της Γης ζητήματα επιβίωσης όλων των εθνών... Πόσο πλάκα έχει η ελίτ που τα χρηματοδοτεί όλα αυτά... Οι προτεραιότητες τους πλέον περιστρέφονται γύρω από το πώς θα το σκάσουν αν γίνει πλανητικό ''μπαμ'' & φυσικά γύρω από το πώς θα ιδιωτικοποιήσουν το εξωγήινο Σύμπαν... Το όραμα να γίνει ο Άρης βιώσιμος θα πάρει τουλάχιστον 10.000 χρόνια (στην καλύτερη περίπτωση) και αν κάτι δεν έχει στραβώσει στο μεταξύ εδώ ώστε να τρέξει σωστά το διαρκές αυτό πείραμα... 6
AtiX Δημοσ. Σάββατο στις 11:25 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 11:25 μμ (επεξεργασμένο) Elon από εδώ ο Σπύρος, Σπύρο από εδώ ο Elon… Επεξ/σία Σάββατο στις 11:27 μμ από AtiX 1 11
somt Δημοσ. Σάββατο στις 11:29 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 11:29 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, stivaks72 είπε Συγχωρήστε με, αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει κάτι. Είναι ιδιοφυία ή παλαβός ο τύπος; Είναι απλά τυχερός και τολμηρός ή ξέρει απολύτως τί του γίνεται. Είναι πραγματική η απορία μου, τη μία διαβάζω για την spaceX (όλοι είδαμε εκείνη την απίστευτη προσγείωση του reusable πυραύλου στην εξέδρα εκτόξευσης) και την άλλη τον βλέπω δίπλα στον Trump με μαυρισμένο το μάτι. Μπορείς να είσαι εξαιρετικά ικανός σε έναν τομέα Και εξαιρετικά ανίκανος σε έναν άλλον Επεξ/σία Σάββατο στις 11:30 μμ από somt 1 1
Black Demis Δημοσ. Σάββατο στις 11:44 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 11:44 μμ 1 hour ago, stivaks72 said: Συγχωρήστε με, αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει κάτι. Είναι ιδιοφυία ή παλαβός ο τύπος; Αυτά τα δύο σχεδόν πάντα πάνε μαζί 1 2 2
Super Moderators Snoob Δημοσ. Σάββατο στις 11:56 μμ Super Moderators Δημοσ. Σάββατο στις 11:56 μμ Θα ήταν πολύ καλύτερα, τόσο για τον ίδιο, όσο και τις εταιρίες του, αν έβρισκε τρόπο να τιθασσεύει αυτή τη μανία να προβαίνει σε εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Σε 18 μήνες, δηλαδή, θα έχει λύσει όλα τα θέματα αξιοπιστίας του Starship και θα έχει ολοκληρώσει και soft landing στον Άρη (μήνες ταξιδιού υπό ιδανικές συνθήκες) για να τοποθετήσει ένα -άχρηστο- ανδροειδές στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. 2
cpc464 Δημοσ. Κυριακή στις 12:05 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 12:05 πμ 2 minutes ago, Snoob said: Θα ήταν πολύ καλύτερα, τόσο για τον ίδιο, όσο και τις εταιρίες του, αν έβρισκε τρόπο να τιθασσεύει αυτή τη μανία να προβαίνει σε εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Σε 18 μήνες, δηλαδή, θα έχει λύσει όλα τα θέματα αξιοπιστίας του Starship και θα έχει ολοκληρώσει και soft landing στον Άρη (μήνες ταξιδιού υπό ιδανικές συνθήκες) για να τοποθετήσει ένα -άχρηστο- ανδροειδές στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Εγώ νομίζω ότι όλο αυτό έχει να κάνει με τις μετοχές, όπως είπες οι 18 μήνες είναι εξαιρετικά στενό περιθώριο, μείον 7-10 μήνες που θέλει το ταξίδι, το ποιό πιθανό είναι οτι κοιτά να ανεβάσει την μετοχή της tesla καθώς το robot optimus ανήκει σε αυτή.
Dr_Pepper Δημοσ. Κυριακή στις 12:24 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 12:24 πμ (επεξεργασμένο) 23 λεπτά πριν, cpc464 είπε Εγώ νομίζω ότι όλο αυτό έχει να κάνει με τις μετοχές, όπως είπες οι 18 μήνες είναι εξαιρετικά στενό περιθώριο, μείον 7-10 μήνες που θέλει το ταξίδι, το ποιό πιθανό είναι οτι κοιτά να ανεβάσει την μετοχή της tesla καθώς το robot optimus ανήκει σε αυτή. Όλα τα “χαμηλής ενέργειας” ταξίδια προς τον Άρη βασίζονται σε μια τροχιά Hohmann, που στην ουσία σημαίνει ότι πρέπει η Γη και ο Άρης να βρεθούν σε μια συγκεκριμένη θέση, προκειμένου το ταξίδι να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερα καύσιμα. Αυτή η "ευθυγράμμιση" των πλανητών ή αλλιώς το παράθυρο/ορίζοντας εκτόξευσης εμφανίζεται περίπου κάθε 26 μήνες (δηλαδή γύρω στις 780 μέρες). Αν χάσεις εκείνη τη στιγμή, τσουπ, περιμένεις άλλα δύο χρόνια μέχρι να ξανανοίξει η ευκαιρία για νέο παράθυρο. Στην πράξη, το τέλος του 2026 είναι η τελευταία ρεαλιστική ευκαιρία πριν από το επόμενο παράθυρο, γιαυτό και το έθεσε αυτό ο Έλονας ως στόχο, δεν ειναι τυχαίο νούμερο ούτε μάρκετινγκ δηλαδή. Το επόμενο "παράθυρο ανοίγει "μόλις" στις αρχές του 2029... Αν τώρα βάζεις στόχο 18 μήνες από τα μέσα του 2025, βγαίνει εκτόξευση τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2026 – δηλαδή στην καρδιά του ιδανικού παραθύρου με τη χαμηλότερη απαιτούμενη ταχύτητα ΔV. Αν είχε πει "17 μήνες", θα γλίστραγε προς τα τέλη Οκτώβρη 2026 και θα υπήρχε κίνδυνος να είnαι ήδη έξω από το πλέον οικονομικό “παράθυρο”. Αν πάλι έλεγε 19 μήνες, πέφταμε Ιανουάριο 2027 όπου χάνεται το παράθυρο εντελώς.. Και τότε δεν θα έφευγε κανείς για Άρη πριν από το τέλος του 2028. Συνεπώς, το "18μήνες" δεν είναι τυχαίο νούμερο, είναι ο μόνος ρεαλιστικός χρόνος για να πιάσεις το τέλειο παράθυρο αργά το 2026, ξεκινώντας από τα μέσα του 2025, καλό θα είναι (δεν το λέω για εσένα γενικά μιλάω) αν δεν μπορούμε να φτάσουμε τον ορίζοντα κάποιου ανθρώπου και δεν τον καταλαβαίνουμε να μην τον μικραίνουμε στο δικό μας ύψος και περιορισμένο ορίζοντα κατανόησης ας έχουμε μια πισινή ότι "κάτι θα ξέρει αυτός καλύτερα" αν λέει ή κάνει κάτι που εμείς οι πιο κάτω δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το "γιατί" σε αυτό το κάτι. Επεξ/σία Κυριακή στις 12:29 πμ από Dr_Pepper 6 2 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα