gokuthelegend Δημοσ. 30 Ιουνίου Δημοσ. 30 Ιουνίου 41 λεπτά πριν, kata_tixi είπε Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου καποιος να μ εξηγησει ποια η διαφορα του steam με το gog? Και τα 2 είναι πλατφόρμες που αγοράζεις παιχνίδια. Η διαφορά είναι ότι το GOG δίνει drm free παιχνίδια τα οποία μπορείς να τα κατεβάζεις και να τα εγκαταστήσεις τοπικά στον υπολογιστή σου και είναι για πάντα δικά σου. Δηλαδή μπορείς να κρατήσεις τον installer και να το εγκαθηστάς όποτε θες, δεν χρειάζεται καν να εγκαταστήσεις το λογισμικό του GOG.
Psycho_Warhead Δημοσ. 30 Ιουνίου Δημοσ. 30 Ιουνίου 3 λεπτά πριν, manolis940 είπε Ωστόσο δώσε μου την δυνατότητα να φτιάξω τον δικό μου server όπως το κάνουν πολλά άλλα παιχνίδια πχ CoD4. Τελείωσαν αυτά γιατί με πειρατική έκδοση μπορούσες να παίζεις online. Με το matchmaking απλά δεν γίνεται και φυσικά όποτε θέλει η εταιρεία ''κλείνει τον διακόπτη'' και τέλος.
manolis940 Δημοσ. 30 Ιουνίου Δημοσ. 30 Ιουνίου 1 λεπτό πριν, Psycho_Warhead είπε Τελείωσαν αυτά γιατί με πειρατική έκδοση μπορούσες να παίζεις online. Με το matchmaking απλά δεν γίνεται και φυσικά όποτε θέλει η εταιρεία ''κλείνει τον διακόπτη'' και τέλος. Το πως θα αντιμετωπίσει η εταιρεία την πειρατεία δεν πρέπει να γίνεται πρόβλημα σε εμένα που αγοράζω το game αλλά στην ίδια την εταιρεία και τον πειρατή. Ωστόσο δεν λέω να το εφαρμόσει αυτό απ' το Day 1 που θα πουλάει το game αλλά ας το δώσει ως τελικό update απ' την μέρα που θα αποφασίσει ότι δεν θέλει να συντηρεί άλλο τους Servers. 1
Psycho_Warhead Δημοσ. 30 Ιουνίου Δημοσ. 30 Ιουνίου 5 λεπτά πριν, manolis940 είπε Το πως θα αντιμετωπίσει η εταιρεία την πειρατεία δεν πρέπει να γίνεται πρόβλημα σε εμένα που αγοράζω το game αλλά στην ίδια την εταιρεία και τον πειρατή. Ωστόσο δεν λέω να το εφαρμόσει αυτό απ' το Day 1 που θα πουλάει το game αλλά ας το δώσει ως τελικό update απ' την μέρα που θα αποφασίσει ότι δεν θέλει να συντηρεί άλλο τους Servers. Δεν τους ενδιαφέρει, το παιχνίδι που αγοράζεις ουσιαστικά δεν σου ανήκει. Αν κλείσει η πλατφόρμα στην οποία είναι, τέλος. Και γενικά όλα πάνε σε αυτό το μοντέλο πλέον, ιδιοκτησία μηδέν και συνδρομές παντού.
manolis940 Δημοσ. 30 Ιουνίου Δημοσ. 30 Ιουνίου 1 ώρα πριν, Psycho_Warhead είπε Δεν τους ενδιαφέρει, το παιχνίδι που αγοράζεις ουσιαστικά δεν σου ανήκει. Αν κλείσει η πλατφόρμα στην οποία είναι, τέλος. Και γενικά όλα πάνε σε αυτό το μοντέλο πλέον, ιδιοκτησία μηδέν και συνδρομές παντού. Ξέρω τι ισχύει. Εδώ μιλάμε για μια κίνηση που θέλουμε αυτό το πράγμα να αλλάξει.
Psycho_Warhead Δημοσ. 30 Ιουνίου Δημοσ. 30 Ιουνίου 4 λεπτά πριν, manolis940 είπε Ξέρω τι ισχύει. Εδώ μιλάμε για μια κίνηση που θέλουμε αυτό το πράγμα να αλλάξει. Καλή τύχη. https://en.wikipedia.org/wiki/You'll_own_nothing_and_be_happy
kurkosdr Δημοσ. 30 Ιουνίου Δημοσ. 30 Ιουνίου 17 ώρες πριν, dieksodo είπε Το οτι καραφερες να βγαλεις τον σμιθ υπερμαχο της πειρατειας ειναι αξιο προσοχης. Η περιουσία, η πραγματική, δεν λήγει μετά από 20 ή 95 χρόνια, οι πατέντες και το copyright είναι ένα monopoly right περιορισμένου χρόνου που δίδεται από το κράτος με ορισμένα κριτήρια άρα σε μια πραγματικά φιλελεύθερη οικονομία δεν θα υπήρχε. Άντε να υπήρχαν τα trademarks ως η μόνη πνευματική ιδιοκτησία. 1
pirmen56 Δημοσ. 1 Ιουλίου Δημοσ. 1 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 13 ώρες πριν, manolis940 είπε Οι διαφωνίες μας σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία της έχουμε αναλύσει ως προς το παρελθόν. Ωστόσο εδώ δεν είναι η πνευματική ιδιοκτησία που δημιουργεί το πρόβλημα αλλά το ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να περιορίσει τον πνευματικό ιδιοκτήτη ως προς τα δικαιώματα που θα παραχωρήσει. Αν τα αναγάγουμε σε βιβλίο για παράδειγμα που είναι άλλο έργο πνευματικής ιδιοκτησίας και όχι καθαρά εμπορικό προϊόν όπως το toyota yaris , μπορούμε να σκεφτούμε ένα υποθετικό σενάριο όπου δεν θα μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο σου μετά από μία συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα ενώ δεν έχει πληρώσει για την ενοικίαση του αλλά για την αγορά του και δεν είναι ποτέ γνωστό το πότε θα έρθει η συγκεκριμένη ημερομηνία Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταργήσουμε την πνευματική ιδιοκτησία ή να μπουν νομοθετικά όρια στα δικαιώματα που έχει ο ιδιοκτήτης όσον αφορά την πώληση του πνευματικού του προϊόντος; Σχεδόν το ίδιο λέμε. Το υφιστάμενο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας επιτρέπει καταχρήσεις. Δεν είναι καν δίκαιο.Ας δούμε πάλι το παράδειγμα με την Rockstar. Η Rockstar απαγορεύει βελτιώσεις/τροποποιήσεις των παιχνιδιών της από τρίτους, ακόμα και από χομπίστες αφιλοκερδώς, με σκοπό να εκμηδενίσει τον ανταγωνισμό απέναντι στις επί πληρωμή δικές της(mods, expansions, remasters κτλ.). Εδώ ο νομοθέτης προστατεύει(δεν κρίνει ως καταχρηστικούς τους όρους περί μη modding) το μονοπωλιακό δικαίωμα της Rockstar όχι μόνο επάνω στον προϊόν της αλλά ακόμα και σε συμπληρωματικά ως προς αυτό προϊόντα. Πάμε τώρα στους εκτυπωτές. Ένα υλικό αγαθό. Οι εταιρείς παραγωγής εκτυπωτών έχουν καταδικαστεί πλείστες φορές για την παρεμπόδιση των καταναλωτών, μέσω firmware κλειδωμάτων, να χρησιμοποιούν τα μελάνια της αρεσκείας τους(συμπληρωματικό προϊόν). Ακόμα και αν είναι τρίτων κατασκευαστών με στόχο το κέρδος. Καταλαβαίνεις την παράνοια του όλου πράγματος; 10 ώρες πριν, kurkosdr είπε Η περιουσία, η πραγματική, δεν λήγει μετά από 20 ή 95 χρόνια, οι πατέντες και το copyright είναι ένα monopoly right περιορισμένου χρόνου που δίδεται από το κράτος με ορισμένα κριτήρια άρα σε μια πραγματικά φιλελεύθερη οικονομία δεν θα υπήρχε. Άντε να υπήρχαν τα trademarks ως η μόνη πνευματική ιδιοκτησία. Ακριβώς. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι κρατική εφεύρεση με γνώμονα την παροχή κινήτρων για δημιουργία. Αν κριθεί καταχρηστική από το κράτος μπορεί να περιοριστεί. Τι δεν είναι κρατική εφεύρεση; Το denuvo. Μηχανισμός που επινοεί ένας ιδιώτης για να μετατρέψει ένα δημόσιο αγαθό(κατά την σημασία των λέξεων στην οικονομική επιστήμη*), όπως τα βιντεοπαιχνίδια, σε ιδιωτικό αγαθό. https://en.wikipedia.org/wiki/Public_good Αναφορά σε κείμενο In economics, a public good (also referred to as a social good or collective good)[1] is a commodity, product or service that is both non-excludable and non-rivalrous non-exludable: Αν κατέχεις την κόπια ενός βιντεοπαιχνιδιού, κόντρα στη θέληση του δημιουργού του, αυτός δεν μπορεί πια να σε αποκλείσει από το να το παίξεις. non-rivalrous: Παίζοντας ένα βιντεοπαιχνίδι μέσα από παράνομη κόπια δεν το στερείς από αυτούς που το έχουν πληρώσει. Επεξ/σία 1 Ιουλίου από pirmen56
kurkosdr Δημοσ. 1 Ιουλίου Δημοσ. 1 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, pirmen56 είπε Σχεδόν το ίδιο λέμε. Το υφιστάμενο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας επιτρέπει καταχρήσεις. Δεν είναι καν δίκαιο.Ας δούμε πάλι το παράδειγμα με την Rockstar. Η Rockstar απαγορεύει βελτιώσεις/τροποποιήσεις των παιχνιδιών της από τρίτους, ακόμα και από χομπίστες αφιλοκερδώς, με σκοπό να εκμηδενίσει τον ανταγωνισμό απέναντι στις επί πληρωμή δικές της(mods, expansions, remasters κτλ.). Εδώ ο νομοθέτης προστατεύει(δεν κρίνει ως καταχρηστικούς τους όρους περί μη modding) το μονοπωλιακό δικαίωμα της Rockstar όχι μόνο επάνω στον προϊόν της αλλά ακόμα και σε συμπληρωματικά ως προς αυτό προϊόντα. Πάμε τώρα στους εκτυπωτές. Ένα υλικό αγαθό. Οι εταιρείς παραγωγής εκτυπωτών έχουν καταδικαστεί πλείστες φορές για την παρεμπόδιση των καταναλωτών, μέσω firmware κλειδωμάτων, να χρησιμοποιούν τα μελάνια της αρεσκείας τους(συμπληρωματικό προϊόν). Ακόμα και αν είναι τρίτων κατασκευαστών με στόχο το κέρδος. Καταλαβαίνεις την παράνοια του όλου πράγματος; Ακριβώς. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι κρατική εφεύρεση με γνώμονα την παροχή κινήτρων για δημιουργία. Αν κριθεί καταχρηστική από το κράτος μπορεί να περιοριστεί. Τι δεν είναι κρατική εφεύρεση; Το denuvo. Μηχανισμός που επινοεί ένας ιδιώτης για να μετατρέψει ένα δημόσιο αγαθό(κατά την σημασία των λέξεων στην οικονομική επιστήμη*), όπως τα βιντεοπαιχνίδια, σε ιδιωτικό αγαθό. https://en.wikipedia.org/wiki/Public_good non-exludable: Αν κατέχεις την κόπια ενός βιντεοπαιχνιδιού, κόντρα στη θέληση του δημιουργού του, αυτός δεν μπορεί πια να σε αποκλείσει από το να το παίξεις. non-rivalrous: Παίζοντας ένα βιντεοπαιχνίδι μέσα από παράνομη κόπια δεν το στερείς από αυτούς που το έχουν πληρώσει. Καλά, βρες μου εσύ νομοθέτη στις ΕΕ ή τις ΗΠΑ που θα νομοθετήσει εναντίον του DRM (που στις δυτικές κυβερνήσεις θεωρείται ο σωτήρας που θα σώσει την "πνευματική ιδιοκτησία" της Δύσης από τους κακούς Κινέζους πειρατές) και θα σε παραδεχθώ. Εδώ περάσανε νόμους που απαγορεύουν την παράκαμψη του DRM, ακόμα και στην περίπτωση που το DRM περιορίζει τα δικαιώματα του αγοραστή ή δεν λειτουργεί καν! Ακόμα και το DMA δεν έθιξε το DRM, τα third-party app stores πρέπει να λειτουργούν εντός της πλατφόρμας DRM του λειτουργικού (αν υπάρχει τέτοια), δηλαδή ο,τι κάνει και το first-party app store. Πλέον το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι υποχρεωτική διαφάνεια στο DRM (δηλαδή πόσο καιρό θα λειτουργεί ο server στον οποίο βασίζεται το DRM για να λειτουργεί όπως λειτουργεί). Επεξ/σία 1 Ιουλίου από kurkosdr
manolis940 Δημοσ. 1 Ιουλίου Δημοσ. 1 Ιουλίου 17 ώρες πριν, kurkosdr είπε Η περιουσία, η πραγματική, δεν λήγει μετά από 20 ή 95 χρόνια, οι πατέντες και το copyright είναι ένα monopoly right περιορισμένου χρόνου που δίδεται από το κράτος με ορισμένα κριτήρια άρα σε μια πραγματικά φιλελεύθερη οικονομία δεν θα υπήρχε. Άντε να υπήρχαν τα trademarks ως η μόνη πνευματική ιδιοκτησία. Η πνευματική ιδιοκτησία και η εφευρέσεις - πατέντες είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο που αναφέρετε σε ένα πνευματικό έργο έχει να κάνει με την ιδιοκτησία του περιεχομένου. Δηλαδή ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών δεν είναι πατέντα. Το έργο στο σύνολο του ανήκει στον συγγραφέα του και απογορεύεται η αντιγράφη του από κάποιον τρίτο και παρουσίαση ως ιδιοκτησία του τρίτου. Αυτό φυσικά επεκτείνεται και στην πώληση και διανομή του έργου. Νομίζω κάπου στα 70 χρόνια μετά τον θάνατο του πνευματικού ιδιοκτήτη τα δικαιώματα αυτά παύουν να υπάρχουν. Δεν είναι βέβαια τόσο περιορισμένο όσο πιστεύει κάποιος. Αν για παράδειγμα εγώ φτιάξω ένα σύγγραμμα ή μία ταινία και βάλω μέσα ένα χαρακτήρα με το όνομα Legolas δεν μπορεί να μου κάνει κάτι ο πνευματικός ιδιοκτήτης. Δες Rings of Power για παράδειγμα που δεν έχει τα δικαιώματα του ανάλογου βιβλίου ( νομίζω Σιλμαρίλιον ονομάζεται) Η πατέντα τώρα έχει να κάνει με την κατοχύρωση μίας καινοτομίας πάνω σε ένα προϊόν. Θα μπορούσαν για παράδειγμα οι εκδώσεις Πατατάκης να εφεύρουν ένα βιβλίο πιο αναδιπλώνεται γίνεται μικρό και εύκολο στην μεταφορά και για ένα μικρό διάστημα, νομίζω γύρω στα 5 με 7 έτη να είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα παραγωγής του και αυτό το δικαίωμα σε αυτό το διάστημα να μπορούν να το δώσουν σε όποιον θέλουν εκείνοι. 19 ώρες πριν, Psycho_Warhead είπε Καλή τύχη. https://en.wikipedia.org/wiki/You'll_own_nothing_and_be_happy Να σαι καλά.
kurkosdr Δημοσ. 1 Ιουλίου Δημοσ. 1 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, manolis940 είπε Το έργο στο σύνολο του ανήκει στον συγγραφέα του και απογορεύεται η αντιγράφη του από κάποιον τρίτο και παρουσίαση ως ιδιοκτησία του τρίτου. Αυτό φυσικά επεκτείνεται και στην πώληση και διανομή του έργου. Νομίζω κάπου στα 70 χρόνια μετά τον θάνατο του πνευματικού ιδιοκτήτη τα δικαιώματα αυτά παύουν να υπάρχουν. Δεν είναι βέβαια τόσο περιορισμένο όσο πιστεύει κάποιος. Αν για παράδειγμα εγώ φτιάξω ένα σύγγραμμα ή μία ταινία και βάλω μέσα ένα χαρακτήρα με το όνομα Legolas δεν μπορεί να μου κάνει κάτι ο πνευματικός ιδιοκτήτης. Δες Rings of Power για παράδειγμα που δεν έχει τα δικαιώματα του ανάλογου βιβλίου ( νομίζω Σιλμαρίλιον ονομάζεται) Και τα copyright και οι πατέντες (και τα trademark) θεωρούνται "πνευματική ιδιοκτησία" και ας είναι τρία εντελώς διαφορετικά πράγματα. Τώρα ας επικεντρωθούμε στο copyright: Τι είδους ιδιοκτησία είναι αυτή που σταματά να είναι ιδιοκτησία 70 χρόνια μετά το θάνατο του πνευματικού ιδιοκτήτη; Το σπίτι που βρήκαν οι γονείς μου στο χωριό από τον παππού θα σταματήσει να είναι ιδιοκτησία 70 χρόνια μετά το θάνατο του παππού; Όχι. Άρα τα copyrighted works δεν είναι ιδιοκτησία ("πνευματική" ή άλλη), είναι limited-time monopoly right. Επεξ/σία 1 Ιουλίου από kurkosdr
Lucifer Δημοσ. 1 Ιουλίου Δημοσ. 1 Ιουλίου 1 ώρα πριν, kurkosdr είπε Το σπίτι που βρήκαν οι γονείς μου στο χωριό από τον παππού θα σταματήσει να είναι ιδιοκτησία 70 χρόνια μετά το θάνατο του παππού; του παππού σίγουρα 1
kurkosdr Δημοσ. 1 Ιουλίου Δημοσ. 1 Ιουλίου 33 λεπτά πριν, Lucifer είπε του παππού σίγουρα Ναι αλλά ιδιοκτησία θα συνεχίσει να είναι, δεν θα μπει στο public domain (δηλαδή δεν θα γίνει δημόσια έκταση) 70 χρόνια μετά το θάνατο του παππού. Αντιθέτως ένα copyrighted work μπαίνει στο public domain μετά από μερικές δεκαετίες (είτε 95 χρόνια από την έκδοση του έργου είτε 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού). Tι ιδιοκτησία είναι αυτή που μπαίνει στο public domain μετά από μερικές δεκαετίες; Άρα η "πνευματική ιδιοκτησία" δεν είναι ιδιοκτησία.
Lucifer Δημοσ. 1 Ιουλίου Δημοσ. 1 Ιουλίου 5 λεπτά πριν, kurkosdr είπε Ναι αλλά ιδιοκτησία θα συνεχίσει να είναι, δεν θα μπει στο public domain (δηλαδή δεν θα γίνει δημόσια έκταση) 70 χρόνια μετά το θάνατο του παππού. Αντιθέτως ένα copyrighted work μπαίνει στο public domain μετά από μερικές δεκαετίες (είτε 95 χρόνια από την έκδοση του έργου είτε 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού). Tι ιδιοκτησία είναι αυτή που μπαίνει στο public domain μετά από μερικές δεκαετίες; Άρα η "πνευματική ιδιοκτησία" δεν είναι ιδιοκτησία. Είναι ιδιοκτησία του δημιουργού. Και είναι ένα έργο που (δυνητικά) αποφέρει παθητικά έσοδα καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του δημιουργού χωρίς κόστος συντήρησης. Νομίζω συγχέεις την εμπράγματη με την πνευματική ιδιοκτησία που είναι ριζικά διαφορετικά πράγματα με την κυριότερη διαφορά να είναι ότι η χρήση της εμπράγματης ιδιοκτησίας περιορίζει τη χρήση της στον ιδιοκτήτη και αποκλείει όλους τους υπόλοιπους από αυτή. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι εκ φύσεως δημιούργημα προς διαμοιρασμό. Οπότε είναι λογικό η δεύτερη να νοείται απλώς ως ορισμένου χρόνου μονοπώλιο. 2
kurkosdr Δημοσ. 1 Ιουλίου Δημοσ. 1 Ιουλίου 4 λεπτά πριν, Lucifer είπε Είναι ιδιοκτησία του δημιουργού. Δεν είναι απαραίτητα: https://en.wikipedia.org/wiki/Work_for_hire 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα