Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το πρότυπο Wi-Fi 8 (IEEE 802.11bn) στοχεύει στην αύξηση της αξιοπιστίας των ασύρματων συνδέσεων, όπως αποκαλύπτει η IEEE μέσω ενός εγγράφου που καθορίζει ποσοτικά τις βελτιώσεις.

Πρόσφατη ανάρτηση της Qualcomm που συμβάλλει στη διαμόρφωση του προτύπου, αναφέρει ότι η IEEE επιδιώκει τα Wi-Fi 8 συστήματα να προσφέρουν 25% βελτίωση σε διάφορες μετρήσεις, στο πλαίσιο της Εξαιρετικά Υψηλής Αξιοπιστίας (Ultra High Reliability ή UHR).

Όπως και το Wi-Fi 7, το Wi-Fi 8 θα προσφέρει μέγιστο ρυθμό φυσικού επιπέδου (PHY) έως 23 GT/s, αν και μένει να αποδειχθεί αν αυτός ο ρυθμός θα είναι εφικτός σε πραγματικές συνθήκες. Οι στόχοι UHR στο Wi-Fi 8 αποσκοπούν στην επίτευξη αύξησης 25% στην πραγματική διεκπεραιωτική ικανότητα δεδομένων, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες σήματος.

Αυτό σημαίνει ότι συσκευές που λειτουργούν στα όρια της κάλυψης δικτύου, ή σε περιοχές με παρεμβολές ή ασθενή σήματα, θα μπορούν να επιτύχουν σημαντικά καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με το Wi-Fi 7, δηλαδή θα μεταφέρουν δεδομένα γρήγορα ακόμη και όταν η ποιότητα του σήματος δεν είναι ιδανική.

Το πρότυπο στοχεύει επίσης σε μείωση 25% στην καθυστέρηση στο 95ο εκατοστημόριο - όχι μόνο στη μέση καθυστέρηση - για να βελτιώσει την ανταπόκριση στη χειρότερη περίπτωση. Αυτό είναι κρίσιμο για εφαρμογές ευαίσθητες στο χρόνο όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, ο βιομηχανικός αυτοματισμός και συστήματα βασισμένα σε AI που εξαρτώνται από γρήγορη και προβλέψιμη επικοινωνία.

Επιπλέον, το Wi-Fi 8 σχεδιάζεται να επιτύχει 25% λιγότερα χαμένα πακέτα, ιδιαίτερα όταν οι χρήστες ή οι συσκευές μετακινούνται μεταξύ σημείων πρόσβασης. Ως μέρος του συνολικού προτύπου Wi-Fi 8, αυτός ο στόχος αποσκοπεί στην υποστήριξη απρόσκοπτης περιαγωγής και αδιάλειπτης συνδεσιμότητας, καθιστώντας το καταλληλότερο για περιβάλλοντα όπου η κινητικότητα είναι συνήθης, όπως επιχειρησιακοί χώροι, δημόσιοι χώροι και παραγωγικά περιβάλλοντα, όπως εργοστάσια.

Σε τεχνικό επίπεδο, το Wi-Fi 8 (802.11bn) μοιράζεται πολλά από τα θεμέλια του Wi-Fi 7 (802.11be): λειτουργεί στις ζώνες συχνοτήτων 2, 4, 5 και 6 GHz, χρησιμοποιεί διαμόρφωση 4096-QAM, υποστηρίζει έως οκτώ χωρικές ροές, αξιοποιεί MU-MIMO και πολλαπλών χρηστών OFDMA, και διατηρεί μέγιστο εύρος καναλιού 320 MHz.

Για την επίτευξη των στόχων του, το πρότυπο Wi-Fi 8 θα υποστηρίζει αρκετά νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των Coordinated Spatial Reuse (Co-SR), Coordinated Beamforming (Co-BF), Dynamic Sub-Channel Operation (DSO) και ενισχυμένου Modulation Coding Scheme (MCS).

Εάν οι κατευθύνσεις της IEEE αποδειχθούν επιτυχείς, το Wi-Fi 8 θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά εφαρμογές που απαιτούν αξιόπιστη συνδεσιμότητα χαμηλής καθυστέρησης, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με συμφόρηση, παρεμβολές ή κινητικότητα.

Το Wi-Fi 8 (IEEE 802.11bn) αναμένεται να φτάσει σε κατάσταση προσχεδίου 1.0 σύντομα, το οποίο θα καθορίσει τα βασικά χαρακτηριστικά του και θα επιτρέψει στους κατασκευαστές εξοπλισμού να τα υλοποιήσουν. Η πιστοποίηση από τη Wi-Fi Alliance προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2028, επιτρέποντας δοκιμές διαλειτουργικότητας και ανάπτυξη προϊόντων. Η τελική έγκριση από την Ομάδα Εργασίας IEEE 802.11 έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2028, οπότε θα ολοκληρωθεί το πρότυπο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Με το Wi-Fi 8 να υπόσχεται 25% λιγότερα κολλήματα, επιτέλους θα μπορούμε να κατηγορούμε τον καφέ μας και όχι τη σύνδεση όταν κολλάει το σύμπαν!

• Confused 1
  • Haha 3
  • Super Moderators
Δημοσ.
5 minutes ago, Pokemon640 said:

Εγώ ακόμη στο WiFi 5 είμαι, πότε πρόλαβαν να πάνε στο 8;

Δεν πήγαν ακόμα, στο 7 είμαστε. 😛

• Haha 1
Δημοσ.

Το WiFi 8 σχεδιάζεται να προσφέρει διαμόρφωση 8192QAM σε σχέση με την 4096QAM του WiFi 7. Μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε περιβάλλοντα με καλό SNR. Και με την καλύτερη διαχείριση φάσματος, θα έχουμε λιγότερα retransmissions και θα τρώμε λιγότερο ψήσιμο.

Δημοσ.
27 minutes ago, hyperspaced said:

Το WiFi 8 σχεδιάζεται να προσφέρει διαμόρφωση 8192QAM σε σχέση με την 4096QAM του WiFi 7. Μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε περιβάλλοντα με καλό SNR. Και με την καλύτερη διαχείριση φάσματος, θα έχουμε λιγότερα retransmissions και θα τρώμε λιγότερο ψήσιμο.

Ψήσιμο από μη ιοντίζουσα ακτινοβολία;

• Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 minutes ago, DrFreeman said:

Το ψήσιμο έχει να κάνει με την ισχύ όχι την συχνότητα. Και ο φούρνος μικροκυμάτων μη ιοντίζουσα ακτινοβολία εκπέμπει. Αλλά ναι, η ισχύς ενός wifi είναι αστεία.

Επεξ/σία από Evangelos Anagnostou
  • Like 1
Δημοσ.
3 minutes ago, Evangelos Anagnostou said:

Το ψήσιμο έχει να κάνει με την ισχύ όχι την συχνότητα. Και ο φούρνος μικροκυμάτων μη ιοντίζουσα ακτινοβολία εκπέμπει. Αλλά ναι, η ισχύς ενός wifi είναι αστεία.

Ναι μεν η ισχύς παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά και η συχνότητα επηρεάζει το πώς αλληλεπιδρά η ακτινοβολία με την ύλη. Γι’ αυτό και διαφορετικά μήκη κύματος έχουν διαφορετικές βιολογικές επιδράσεις. Οπότε δεν είναι μόνο θέμα ισχύος.

Δημοσ.
2 hours ago, DrFreeman said:

Ναι μεν η ισχύς παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά και η συχνότητα επηρεάζει το πώς αλληλεπιδρά η ακτινοβολία με την ύλη. Γι’ αυτό και διαφορετικά μήκη κύματος έχουν διαφορετικές βιολογικές επιδράσεις. Οπότε δεν είναι μόνο θέμα ισχύος.

ναι, απλα το ψησιμο γινεται με μη ιοντιζουσα ακτινοβολια.. η διεισδυση (πχ ακτινογραφια) γινεται με ιοντιζουσα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Evangelos Anagnostou είπε

2 ώρες πριν, DrFreeman είπε

Θα το διατύπωνα διαφορετικά, η συχνότητα της ακτινοβολίας είναι συνυφασμένη με το μήκος κύματος (λ=c/v) σαν χαρακτηριστικό η συχνότητα δεν επηρεάζει κάτι όσο αφορά τη διαπερατότητα στο όποιο υλικό, το μήκος κύματος είναι αυτό που πραγματικά αποτελεί, στην πράξη, το χαρακτηριστικό που επηρεάζει το αν διαπεράσει μια ακτινοβολία ένα υλικό ή όχι. 

Σκέψου ως παράδειγμα τον γαλαξία μας (εδώ παίρνει την θέση ενός όποιου υλικού) και σκέψου σε αυτό το παράδειγμα ότι τα άτομα είναι πλανήτες και οι δορυφόροι τους τα ηλεκτρόνια

Σκέψου τώρα μια σούστα που έχει μια ευθεία σταθερή πορεία (εδώ η σούστα αναπαριστά μια ακτινοβολία) και περνά  απο την μια μεριά του γαλαξία στην άλλη το αν συγκρουστεί πλανήτη εξαρτάται από την ταχύτητα -που είναι c πιο πάνω- και μετά από το μήκος της σούστας γιατί όσο πιο μακριά είναι η σούστα τόσο πιο πιθανό είναι ένας πλανήτης ή δορυφόρος να "πέσει" πάνω στην σούστα ( για το παράδειγμα αν γίνει αυτό τότε απορροφά την ενέργεια της σούστας και η σούστα εξαϋλώνεται) το πόσες σπείρες (συχνότητα )έχει η σούστα λοιπόν δεν επηρεάζει την όλη φάση απλά συμβαίνει να είναι ανάλογες οι σπείρες με το μήκος κύματος σε κάθε τέτοια σούστα (ακτινοβολία/ κύμα)  οπότε πάλι ξέροντας τις σπείρες μπορείς να ξέρεις το πόσο πιθανό ειναι να συγκρουστεί με πλανήτη μια σούστα (να απορροφηθεί η ακτινοβολία απο ένα υλικό) αλλά αυτό που στην πράξει το επηρεάζει αυτό είναι το μήκος. 

Απλά επειδή είναι αλληλένδετα το μήκος κύματος με την συχνότητα δεν είναι λάθος αυτό που είπες αλλά ειναι σαν επόμενο και όχι ο κύριος λόγος που ειναι το μήκος κύματος. 

Απο εκει και πέρα κάθε υλικό αφήνει να το διαπεράσουν (αντίστοιχα συμπληρωματικά "απορροφά" ) συγκεκριμένα μήκη κύματος περισσότερο απότι άλλα κτλ. 

Αυτό ναι είναι το πρώτο βήμα που ελέγχουμε και μετά  αφού καταλήξουμε το ποσοστό που απορροφάται μια ακτινοβολία από το σώμα κοιτάμε πόση ενέργεια είχε και αν ήταν ικανή να προκαλέσει ζημιά. 

Απο εκεί και πέρα μας νοιάζει και το είδος της ζημιάς, πχ τα μικροκύματα δεν μπορούν να σπάσουν χημικούς δεσμούς (δεν είναι ιοντίζουσα ακτινοβολία που είπαμε πριν ) 

Οπότε (ανάλογα την ενέργεια και τον χρόνο έκθεσης) η ζημιά που μπορείς να πάθεις είναι απλά το έγκαυμα γιατί απορροφάς την ακτινοβολία και η ενέργεια της μετατρέπεται σε θερμότητα στα κύτταρα που την απορρόφησαν, αλλά επειδή δεν είναι ιοντίζουσα δεν μπορεί πχ να σπάσει ή να μεταλλάξει το DNA σου. 

Πχ στο SouthPark όπου ο Randy εξέθετε τα ευαίσθητα του σημεία σε φούρνο μικροκυμάτων για του προκληθεί καρκίνος και έτσι να μπορεί να καταναλώνει νόμιμα μαριχουάνα, είναι απλά ποιητική αδεία μιας και το μόνο που θα μπορούσε να πάθει ειναι το έγκαυμα ή ζημιές που θα προερχόταν απο εγκαύματα σε ευαίσθητα όργανα πχ η στείρωση των γεννητικών οργάνων. 

Το wifi είναι μικροκύματα και μάλιστα χαμηλής ενέργειας οπότε ούτε να μας κάψουν δεν μπορούν

Ακόμη και χωρίς να το ξέρουμε αν περπατήσουμε προς έναν πολύ ισχυρό πομπό μικροκυμάτων πάλι αν είναι να πάθουμε κάτι θα το καταλάβουμε πριν το πάθουμε επειδή θα αρχίσουμε να ζεσταινόμαστε. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, DrFreeman είπε

Ναι. Το γεγονός ότι είναι μη ιοντίζουσα δεν σημαίνει ότι δεν έχει θερμικά αποτελέσματα.

• Super Moderators
Δημοσ.
5 minutes ago, logistoulis said:

To θέμα είναι να έχει και εμβέλεια η γρήγορη ταχύτητα, από εμπειρία και το wifi 5 αλλά και το 6 πιάνουν άντε μέχρι το διπλανό δωμάτιο 

Γι' αυτό υπάρχουν τα access points. 😛

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, Thresh είπε

Γι' αυτό υπάρχουν τα access points. 😛

Το ξέρω δυστυχώς θα πρέπει να τα σκάσω κάποια στιγμή παρότι το router του παρόχου αυτή τη φορά είναι αξιοπρεπέστατο (το Huawei που δίνει η Nova)

ΒΕΒΑΙΑ, να πω την αλήθεια το 1Gbps δεν έχω και πολλές συσκευές που να το μπορούν να το εκμεταλλευτούν..

Το pixel μου όταν είμαι κοντά στο router πιάνει το χιλιαρι, αλλά οι λοιπές συσκευές είτε φορητές κονσόλες είτε τα λάπτοπ της δουλειάς (ακόμα και το αρκετά ακριβό Thinkpad 14s ) δεν μπορούν να πιάσουν τη ταχύτητα σε speedtest 

Το playstation 5 επίσης ψιλογτπ είναι με το wifi και πάλι καλά που την πιάνει με Ethernet και από όσο ξέρω μέχρι το 1Gbps download πάει, δηλαδή και να είχα πιο γρήγορη γραμμή δε θα είχε νόημα. Με wifi είναι στο 200-300..

Οπότε δεν αγχώθηκα άμεσα να αναβαθμίσω και το ασύρματο δίκτυο μου, βέβαια σε πολλά μέρη του σπιτιού με τα δεν πιάνω ούτε 100 Mbps , οπότε θα μπορούσα να κάνω κάτι για αυτό πέρα από κάτι αναμεταδότες που είχα από την εποχή της 100αρας γραμμής μου γιατί ακόμα και 300-400 να καταφέρω να στέλνω παντού θα είναι καλύτερα από αυτό που έχω τώρα.

Απλά φοβάμαι στο τι να κάνω, υπό την έννοια του να δώσω πολλά λεφτά και να μην εδώ το ανάλογο αποτέλεσμα που περιμένω, γιατί τα mesh με wifi 7 είναι τσιμπημενα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει η οπτική (ίσως μέχρι τα 1000 για πιο πάνω δε ξέρω..) σε σχέση με τη 100αρα καθώς είχα συχνά πυκνά περιπτώσεις όπου από τους άλλους χρήστες της γραμμής δε μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου, τώρα και μπορώ και αν θέλω να κατεβάσω κάτι μεγάλο εφόσον είμαι στην ακτίνα του router κατεβαίνει αέρα (ειδικά παιχνίδια στο ps5 κατεβαίνουν δραματικά πιο γρήγορα, αλλά όχι με το wifi). έχω όμως την εντύπωση ότι κάθε νέα τεχνολογία που βγαίνει για τα ασύρματα έχει όλο και πιο μικρή εμβέλεια για πραγματικά μεγάλες ταχύτητες

Επεξ/σία από logistoulis
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...