StamTheMan Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 9 ώρες πριν, cpavlidi είπε Νόμος απαράβατος. Αν θέλεις να αποκτήσεις παιδί, δεν κοιτάς ποτέ το οικονομικό. Αλίμονο αν δεν μπορείς να μεγαλώσεις ένα παιδί, τότε γιατί δουλεύεις; Δουλευεις για να επιβιωσεις. Οταν με το ζορι τα φερνεις βολτα χωρις παιδι,απλα δεν κανεις παιδι. Η κοινη λογικη δεν ειναι τοσο κοινη τελικα. Εχω γνωστους που εχουν 3 παιδια,ο πατερας ειναι 40κατι χωρις δοντια,αλλα καθε 2 χρονια παιρνουν καινουργια τηλεοραση με δοσεις,την οποια μετα απο λιγο πουλανε για να παρουν καλυτερη. Η μανα ειναι 35 και και μοιαζει 48. Οπου δω να χαριζουν κατι σε τοπικες ομαδες,ειναι οι πρωτοι που θα σχολιασουν. Αγορασα απο αυτους ps4 που τους το ειχα πουλησει εγω,για να μου το ζητησουν πισω μετα απο 2 μερες κλαιγομενοι και επικαλουμενοι τα παιδια. Τα λεφτα τα πηρα πισω μετα απο 40 μερες. Οποτε ναι,αν θες παιδια,βρισκεις λυσεις για ολα. 3
polaki Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 12 hours ago, Malthador said: Έχει πάντα την επιλογή ο οποιοσδήποτε να κάνει την ζωή που κάναμε στα 90's χωρίς internet, χωρίς a/c, χωρίς κινητό, χωρίς συνδρομές κοκ και θα ζει χορτάτος σαν βασιλιάς. Να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, έτσι; Πρόσφατα πέθανε η γιαγιά μου και είχαμε κατέβει Κρήτη. Στα πολλά τραπέζια που είχαμε με συγγενείς μετά, υπήρχε αυτή ακριβώς η συζήτηση ότι πόσο άνετα πέρναγαν τότε, τρία παιδιά και η γιαγιά στο σπίτι νοικοκυρά. Τόλμησα να ψελλίσω ότι ναι ρε θείε, και τώρα αν τα 3 παιδιά σου τους κόψεις το ίντερνετ και τις αθλοπαιδιές και τα αγγλικοισπανογερμανικά, και τους δώσεις μια μπάλα να παίζουν στο δρόμο από κάτω, πάλι άνετα θα ζείτε.. Γυρισαν όλοι και κοίταζαν σαν alien… 2 1
rhtoras Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Έχω δικό μου σπίτι... 1600€ και 500 η γυναίκα μου. Ε μάγκα βγαίνουμε οριακά χωρίς παιδιά. Απλά βγαίνουμε. Διακοπές και τέτοια που λες με πολύ πόνο και αν. Θα σου πω κάτι να το ξέρεις. Η ζωή που κάνεις είναι ανάλογη του μισθού σου. Και επίσης όλα έχουν ακριβυνει. 5€ το πίτογυρο? Κάποτε είχε 1,3€ δηλαδή ερτρωγε όλη παρέα μου (4 άτομα). 1
polaki Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Just now, rhtoras said: Έχω δικό μου σπίτι... 1600€ και 500 η γυναίκα μου. Ε μάγκα βγαίνουμε οριακά χωρίς παιδιά. Απλά βγαίνουμε. Διακοπές και τέτοια που λες με πολύ πόνο και αν. Θα σου πω κάτι να το ξέρεις. Η ζωή που κάνεις είναι ανάλογη του μισθού σου. Και επίσης όλα έχουν ακριβυνει. 5€ το πίτογυρο? Κάποτε είχε 1,3€ δηλαδή ερτρωγε όλη παρέα μου (4 άτομα). 1,80€ το 2012, είχα βρει απόδειξη κάποτε σε ξεχασμένο μπουφάν και την είχα ανεβάσει εδώ, από ψησταριά Άνω Γλυφάδα. Παρ’όλα αυτά είναι μεγάλη αλήθεια ότι ζεις ανάλογα με το μισθό σου. Το 2013 σε περίοδο κρίσης είχε σπάσει η οθόνη του κινητού μου, έκανε 80€ τότε. Το έφτιαξα μετά από 1 ή 1,5 μήνα. Το κινητό ε, που το έχουμε κάθε μέρα 8 ώρες στο χέρι. Και τώρα μπαίνοντας σε ένα istorm να χαζέψω τις νέες συσκευές, έφυγα με μια θήκη 70€ απλά και μόνο επειδή την είδα και μου άρεσε. Φταίμε πάρα πολύ και εμείς οι ίδιοι δηλαδή, εκεί θέλω να καταλήξω.
rhtoras Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, polaki είπε 1,80€ το 2012, είχα βρει απόδειξη κάποτε σε ξεχασμένο μπουφάν και την είχα ανεβάσει εδώ, από ψησταριά Άνω Γλυφάδα. Παρ’όλα αυτά είναι μεγάλη αλήθεια ότι ζεις ανάλογα με το μισθό σου. Το 2013 σε περίοδο κρίσης είχε σπάσει η οθόνη του κινητού μου, έκανε 80€ τότε. Το έφτιαξα μετά από 1 ή 1,5 μήνα. Το κινητό ε, που το έχουμε κάθε μέρα 8 ώρες στο χέρι. Και τώρα μπαίνοντας σε ένα istorm να χαζέψω τις νέες συσκευές, έφυγα με μια θήκη 70€ απλά και μόνο επειδή την είδα και μου άρεσε. Φταίμε πάρα πολύ και εμείς οι ίδιοι δηλαδή, εκεί θέλω να καταλήξω. Εγώ μίλαγα για το 2008 και είναι σίγουρο γιατί συνήθως βγάζαμε 5€ και πάντα ψάχναμε αν κάποιος έχει 20 λεπτά να πληρώσουμε ακριβώς. Όχι ότι έχει διαφορά. Η ζωή που κάνεις είναι ανάλογη του μισθού και ο μισθός δε φτάνει πια. Ανάλογα όμως πόσο δε φτάνει. Σε άλλους δε φτάνει ούτε για τα βασικά σε άλλους για τα έξτρα. Δεν έχω iphone από επιλογή. Γιατί δε θα ήθελα να βάλω δόσεις για κινητό αλλά θεωρώ μεγάλο πρόβλημα ότι πας διακοπές και αν πας (εγώ δεν πήγα για οικονομία) και ξεκινάς: "δε θα κάνω αυτό δε θα κάνω εκείνο". Και ειδικά όταν βλέπεις γύρω σου τι γίνεται με ΟΠΕΚΕΠΕ θυμώνεις πολύ γιατί λες "αν δεν είχαν κάνει αυτό κι εκείνο ίσως και να μην". Μεγάλη ιστορία βέβαια. Η ουσία είναι ότι αν έχεις ενοίκιο έχεις τελειώσει πριν καν αρχίσεις αλλά και να μην έχεις εξαρτάται και από εσένα το ποσό χάλια είσαι. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι πάντα ήταν δύσκολα στη χώρα. Πάντα υπήρχαν αυτοί με καλή και κακή διαχείριση. Αλλά βέβαια αυτό δεν είναι άλοθι για όλα όσα έγιναν. Μην τα μπερδέψει κανείς. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου από rhtoras
Drake27 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Καλημερα παιδια, Διαβασα ολες της αποψεις και της εμπειριες σας και ηρθα να προσθεσω και εγω την δικια μου. Ζω επαρχια στο σπιτι της γυναικας μου (κοινος δικο μας) και εχουμε και ενα παιδι 4 χρονων. Η γυναικα δεν εργαζεται καθως θα πρεπει να ειναι κοντα στο παιδι μιας και δεν εχουμε καποιον ανθρωπο που να μπορει να κοιταξει ενα υπερκινητικο παιδι. Εγω τον μηνα βγαζω 1300€ και μπορω να πω οτι μεχρι τελος του μηνα την βγαζουμε, οχι ανετα αλλα μενει και ενα μικρο περισσευμα για τον επομενο μηνα βαζοντας μεσα τα φαγητα που θα φαμε απεξω οπως και καποιες αγορες ειτε ρουχα ειτε παιχνιδια ειτε και κατι για εμας τους μεγαλους και καποιες μηνιαιες δοσεις που πληρωνω για καποια πραματα. Λετε οτι τα ψωνια ειναι ακριβα, ξερω οτι αθηνα ειναι πολυ δυσκολα τα πραματα στο θεμα απο τα ψωνια αλλα με λιγο ψαξιμο βρισκεις καλες τιμες στα προιοντα που θες να παρεις, εγω παντα κοιταω τι ειναι ποιο οικονομικο σε αυτο που θελω να παρω για τον σπιτι.Max μπορει να μου βγαινουν κανενα 50-60€ τα ψωνια την εβδομαδα, θα σας φανει παραξενο αλλα με λιγο ψαξιμο γλυτωνεις πολλα και πολλες φορες τα ντοπια προιοντα ειναι ποιο οικονομικα και καλυτερα απο τα επωνυμα. Λογο εισοδηματος ειμαι δικαιουχος σε ΚΟΤ Β στο ρευμα οπως επισης εχω ΚΟΤ και στο νερο, αρκετος κοσμος δεν το ξερει οτι το δικαιουται και δεν το ψαχνει καν, εχω ανοιξει τα ματια αρκετων φιλων ετσι. Δυστηχως ειμαστε απο τους γονεις που το παιδι ειναι μεσα στο φασμα,για καλη τυχη του παιδιου ειναι στο τελος του φασματος που εχει επηρεασει το κοινωνικο κομματι του παιδιου (ατυπο αυτισμο το ειπε ο γιατρο) που με γρηγορη παρεμβαση το σωσαμε, ακομα και το κεντρο που πηγαινει πληρωνεται απο τον εοππυ καθε μηνα οπως και η παραλληλη στηριξη στο νηπιαγωγειο ειναι απο τον δημο. Αξιζει να αναφερω οτι οτι καφεδες και το πολυ εξω εχει κοπει απο την ωρα που γεννηθηκε το παιδι μας, απεξω τρωμε αλλα εμεις εδω δεν εχουμε της τιμες της αθηνας, το τεμαχιο κυμαινεται απο 2-2,5€ η πιτα στα 3,5€ και πιτα γιγας ή στρογγυλο 4,5-5€ Λετε για τους γιατρους, πλεον υπαρχει και προσωπικος παιδιατρος και γιατρος οποτε κλεινεις ραντεβου πηγαινεις και δεν πληρωνεις,πριν ανοιξουν την πλατφορμα εδινα καθε φορα 30ρια στο παιδιατρο ή στον γιατρο για εμας. Αυτα ειναι μια ιδεα το τι παιρνω και πως τα διαχειριζομαι στην καθημερινοτητα τα λεφτα εχοντας βεβαια δικο μου σπιτι. Μπορει αυτα που εχω γραψει να βοηθησει και καποιον αλλον γονιο ή ζευγαρι εδω μεσα και να κοιταξουν τι δικαιουνται και τι οχι. Σε γενικες γραμμες αν εχεις δικο σου σπιτι με 1500€ income και λες οτι δεν βγαινεις τοτε κατι λαθος κανεις γιατι εγω αποδεικνυω οτι με δικο μου σπιτι και παιδι και βγανουμε περα, αναγκαστικα θα κανεις αλλαγη lifestyle σε αυτα που μπορεις να ανταπεξελθεις. 4 1
rhtoras Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Εντάξει παίδες νομίζω έχετε χάσει το νόημα. Γιατί να προσαρμόσω τη ζωή μου στην ακρίβεια και όχι την ακρίβεια στη ζωή μου ? Το ότι έχω δικό μου σπίτι και ότι βγάζω ένα καλό μισθό σημαίνει ότι βγαίνω άνετα ? Όταν μπαίνεις στο σούπερ μάρκετ και σκέφτεσαι τι θα αφήσεις, όταν μπαίνεις να πας διακοπές και ξεκινάς με το να πάω να μην πάω και όταν μένεις με το αμάξι 20ετιας επειδή που να τρέχεις να πάρεις καινούριο τότε συγγνώμη αυτό είναι δήλωση αποτυχίας. Οι ίδιοι βέβαια που λέτε αν δεν έχεις παιδιά, και κανείς αποταμίευση είστε και οι πρώτοι που φωνάζετε για την υπογεννητικότητα και που κάνετε αλόγιστες σπατάλες. Καλά όμως τα έλεγε η Θάτσερ για τα λεφτά των άλλων απλά μάλλον τα είχε τσούξει και έβαλε ανάποδα τις ιδεολογίες στο παράδειγμα της.
mechpanos Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Κάτι πας να πεις αλλά δεν βγάζω το πόιντ σου. Τι εννοείς να προσαρμόσεις την ακρίβεια στη ζωή μου. Δηλαδή οκ βγάζει το ζευγάρι έστω 2 - 2.5 χιλιάρικα και χωρίς νοίκι. Τι εννοείς να κάνει; 1
Moderators Malthador Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Moderators Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 11 hours ago, varg88 said: Για 'μενα που έχω ένα παιδί (και βλέπω φίλους και γνωστούς που δεν έχουν παιδιά) το όποιο θέμα δεν είναι το οικονομικό, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάντα βρίσκεται λύση. Εγώ το ανάποδο βλέπω πάντως, τα οικονομικά προβλήματα είναι που λύνονται πιο εύκολα (εκτός κι αν μιλάμε για ακραία προβλήματα όπως το να πρέπει να πάει στην Αμερική για να εγχειριστεί). Ανέφερα νωρίτερα ένα πρόβλημα στην τάξη του γιου μου που δεν έχει οικονομική λύση, όσα λεφτά και να έβγαζα - προφανώς δεν αναφέρομαι σε μη-λύσεις του τύπου «πήγαινέ το σε ιδιωτικό» ή «βρες εσύ δασκάλα παράλληλης στήριξης για το άλλο παιδάκι». 2 hours ago, polaki said: Πρόσφατα πέθανε η γιαγιά μου και είχαμε κατέβει Κρήτη. Στα πολλά τραπέζια που είχαμε με συγγενείς μετά, υπήρχε αυτή ακριβώς η συζήτηση ότι πόσο άνετα πέρναγαν τότε, τρία παιδιά και η γιαγιά στο σπίτι νοικοκυρά. Τόλμησα να ψελλίσω ότι ναι ρε θείε, και τώρα αν τα 3 παιδιά σου τους κόψεις το ίντερνετ και τις αθλοπαιδιές και τα αγγλικοισπανογερμανικά, και τους δώσεις μια μπάλα να παίζουν στο δρόμο από κάτω, πάλι άνετα θα ζείτε.. Γυρισαν όλοι και κοίταζαν σαν alien… Η άποψη ότι «παλιά ήταν καλύτερα» είναι μάταιη και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο αίσθημα της νοσταλγίας και της ανεμελιάς. Ναι, κι εγώ μελαγχολώ όταν σκέφτομαι τους παππούδες μου που τρώγαμε όλοι μαζί και περνάγαμε ωραία, ενώ πλέον δεν τους έχω, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα 90's ήταν βρώμικα, βίαια και άγρια. Όποιος το αρνείται, είτε δεν τα έζησε από πρώτο χέρι για να τα θυμάται, είτε είχε την δυνατότητα να πηγαίνει στο Αμερικάνικο Κολέγιο και επομένως είχε όλα τα προβλήματά του λυμένα. Δεν θυμάται πως ήταν να τρως ξύλο από τους δασκάλους, δεν θυμάται πως περιθωριοποιούνταν τα Αλβανάκια στο σχολείο, δεν θυμάται το bullying που έτρωγαν τα πιο θυληπρεπή άτομα (δεν υπήρχε καν σαν όρος το «bullying» τότε), δεν θυμάται πως ήταν η Αθήνα χωρίς Αττική Οδό και πόσο ωραία πέρναγες όταν έκανες το Αθήνα-Πάτρα σε 5 ώρες υπό 40 βαθμούς χωρίς A/C. Γενικότερα ο κόσμος τείνει να ξεχνάει τα αρνητικά, καθώς τα απαλύνει ο χρόνος και του μένουν μόνο τα θετικά και η γλυκιά ανάμνηση της απώλειας που τα συνοδεύει. Ακόμα και χειρότερα να είναι τώρα οικονομικώς τα πράγματα και πάλι δεν είναι ανταλλάξιμα τα χρήματα με όλα τα υπόλοιπα αρνητικά που συνδέονταν με την παιδική μας ηλικία. Παρόλ' αυτα δεν είμαστε καλύτερα οικονομικώς απ' ότι τότε, απλά έχουν αλλάξει οι ανάγκες και τα έξοδα του κάθε ατόμου. Οπότε το σωστό κριτήριο δεν είναι το αν γεμίζει το ψυγείο, αλλά τι κόστος ζωής είχαμε τότε και τι σήμερα, σύμφωνα με τις συνολικές ανάγκες/ανέσεις. Ξαναλέω, αρκεί να κόψει κάποιος τα περιττά και να ζήσεις όπως ζούσαμε στα 90's. Ζωάρα θα κάνει. 3
basilis_k6 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2 ώρες πριν, polaki είπε Πρόσφατα πέθανε η γιαγιά μου και είχαμε κατέβει Κρήτη. Στα πολλά τραπέζια που είχαμε με συγγενείς μετά, υπήρχε αυτή ακριβώς η συζήτηση ότι πόσο άνετα πέρναγαν τότε, τρία παιδιά και η γιαγιά στο σπίτι νοικοκυρά. Τόλμησα να ψελλίσω ότι ναι ρε θείε, και τώρα αν τα 3 παιδιά σου τους κόψεις το ίντερνετ και τις αθλοπαιδιές και τα αγγλικοισπανογερμανικά, και τους δώσεις μια μπάλα να παίζουν στο δρόμο από κάτω, πάλι άνετα θα ζείτε.. Γυρισαν όλοι και κοίταζαν σαν alien… Το 95 καναμε αγγλικα, μερικοι κανανε και δευτερη γλώσσα, πηγαίναμε μουσικη και αθλητισμό και ενα ps1 εκανε πολυ περισσοτερο απο σημερα. Δεν βγαζει κανενα νοημα η σκεψη σου. Δεν πάνε εκει τα λεφτα. 1
phanispal Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 3 λεπτά πριν, Malthador είπε Η άποψη ότι «παλιά ήταν καλύτερα» είναι μάταιη και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο αίσθημα της νοσταλγίας και της ανεμελιάς. Κάποια ήταν όντως καλύτερα και δεν έχει να κάνει με αίσθημα νοσταλγίας. 4 λεπτά πριν, Malthador είπε αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα 90's ήταν βρώμικα, βίαια και άγρια. Σε κάποια παράγματα τώρα είναι ακόμα πιο άγρια και βίαια, για παράδειγμα βία ανηλίκων η οποία συνδέεται με τα social media. Και τότε μαζεύονταν και πλακώνονταν και δε μαθευόταν επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα άμεσης καταγραφής και upload στα social media, αλλά αν θες να μας πείσεις ότι επικρατούσε το τωρινό χάλι, δε θα τα καταφέρεις. 6 λεπτά πριν, Malthador είπε δεν θυμάται πως ήταν η Αθήνα χωρίς Αττική Οδό και πόσο ωραία πέρναγες όταν έκανες το Αθήνα-Πάτρα σε 5 ώρες υπό 40 βαθμούς χωρίς A/C. Ναι, πάλι καλά που δε μπλοκάρει η Αττική Οδός σε ώρες αιχμής και που ο Κηφισός δεν είναι κάθε μέρα κόκκινος πριν από τις 07:00 έως αργά το βράδυ. Μια ομορφιά το κυκλοφοριακό σήμερα, αγαλιάζει η ψυχή σου όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο. 9 λεπτά πριν, Malthador είπε Παρόλ' αυτα δεν είμαστε καλύτερα οικονομικώς απ' ότι τότε, απλά έχουν αλλάξει οι ανάγκες και τα έξοδα του κάθε ατόμου. Οπότε το σωστό κριτήριο δεν είναι το αν γεμίζει το ψυγείο, αλλά τι κόστος ζωής είχαμε τότε και τι σήμερα. Εδώ κάτι πας να πεις. Τότε τα βασικά αγαθά ήταν πολύ φθηνότερα (ρεύμα, νερό, φαγητό, στέγαση). Ναι, οι τηλεοράσεις είναι φθηνότερες. Το θέμα είναι ότι έχουν αλλάξει (σκόπιμα) οι καταναλωτικές συνήθειες και οι τηλεοράσεις και τα smartphones έχουν γίνει βασικά αγαθά. 13 λεπτά πριν, Malthador είπε Ξαναλέω, αρκεί να κόψει κάποιος τα περιττά και να ζήσεις όπως ζούσαμε στα 90's. Ζωάρα θα κάνει. Ακριβώς επειδή (μας) έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες, αν κόψεις τα περιττά μπαίνεις αυτομάτως στο περιθώριο. Δοκίμασε να μεγαλώσεις το παιδί σου χωρίς smartphone/tablet, παιχνιδοκονσόλες, παιχνίδια να παίρνει 1-2 φορές το χρόνο, μόνο με παραμύθια και βιβλία, και έλα να μας πεις πώς πήγε απ' τη στιγμή που ΟΛΟΣ ο περίγυρός του έχει αυτά που δεν του δίνεις εσύ. Στα λόγια όλα εύκολα είναι.
haris_216 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 18 λεπτά πριν, Malthador είπε Εγώ το ανάποδο βλέπω πάντως, τα οικονομικά προβλήματα είναι που λύνονται πιο εύκολα (εκτός κι αν μιλάμε για ακραία προβλήματα όπως το να πρέπει να πάει στην Αμερική για να εγχειριστεί). Ανέφερα νωρίτερα ένα πρόβλημα στην τάξη του γιου μου που δεν έχει οικονομική λύση, όσα λεφτά και να έβγαζα - προφανώς δεν αναφέρομαι σε μη-λύσεις του τύπου «πήγαινέ το σε ιδιωτικό» ή «βρες εσύ δασκάλα παράλληλης στήριξης για το άλλο παιδάκι». Η άποψη ότι «παλιά ήταν καλύτερα» είναι μάταιη και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο αίσθημα της νοσταλγίας και της ανεμελιάς. Ναι, κι εγώ μελαγχολώ όταν σκέφτομαι τους παππούδες μου που τρώγαμε όλοι μαζί και περνάγαμε ωραία, ενώ πλέον δεν τους έχω, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα 90's ήταν βρώμικα, βίαια και άγρια. Όποιος το αρνείται, είτε δεν τα έζησε από πρώτο χέρι για να τα θυμάται, είτε είχε την δυνατότητα να πηγαίνει στο Αμερικάνικο Κολέγιο και επομένως είχε όλα τα προβλήματά του λυμένα. Δεν θυμάται πως ήταν να τρως ξύλο από τους δασκάλους, δεν θυμάται πως περιθωριοποιούνταν τα Αλβανάκια στο σχολείο, δεν θυμάται το bullying που έτρωγαν τα πιο θυληπρεπή άτομα (δεν υπήρχε καν σαν όρος το «bullying» τότε), δεν θυμάται πως ήταν η Αθήνα χωρίς Αττική Οδό και πόσο ωραία πέρναγες όταν έκανες το Αθήνα-Πάτρα σε 5 ώρες υπό 40 βαθμούς χωρίς A/C. Γενικότερα ο κόσμος τείνει να ξεχνάει τα αρνητικά, καθώς τα απαλύνει ο χρόνος και του μένουν μόνο τα θετικά και η γλυκιά ανάμνηση της απώλειας που τα συνοδεύει. Ακόμα και χειρότερα να είναι τώρα οικονομικώς τα πράγματα και πάλι δεν είναι ανταλλάξιμα τα χρήματα με όλα τα υπόλοιπα αρνητικά που συνδέονταν με την παιδική μας ηλικία. Παρόλ' αυτα δεν είμαστε καλύτερα οικονομικώς απ' ότι τότε, απλά έχουν αλλάξει οι ανάγκες και τα έξοδα του κάθε ατόμου. Οπότε το σωστό κριτήριο δεν είναι το αν γεμίζει το ψυγείο, αλλά τι κόστος ζωής είχαμε τότε και τι σήμερα, σύμφωνα με τις συνολικές ανάγκες/ανέσεις. Ξαναλέω, αρκεί να κόψει κάποιος τα περιττά και να ζήσεις όπως ζούσαμε στα 90's. Ζωάρα θα κάνει. Σοβαρά τώρα; Επειδή πλέον έχουμε ορολογία όπως "bullying" και "ρατσισμός" (φυλετικός, εργασιακός, κλπ) τα οποία σημειωτέον έχουν γίνει τόσο καραμέλα που (μαζί με τα "προσωπικά μου δεδομένα") χάνουν πολλές φορές την αξία/σημασία τους, θεωρείς ότι τότε ήταν χειρότερα ή πιο "άγρια"; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι μετά από τσακωμούς στο σχολείο ή στο δρόμο να κατέληγε κάποιο παιδί στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και γνάθους. Το όποιο "πρόβλημα" το έλυνε λίγο "κόκκινο" κι ένα hansaplast Και μπορεί πλέον να μην υπάρχει ο δάσκαλος με το χάρακα αλλά έχουμε περάσει στην αντίπερα όχθη με τον δάσκαλο που χρειάζεται bodyguard. Και απέναντι στα παιδιά αλλά και τους τσαμπουκαλεμένους γονείς που θεωρούν ότι το σύμπαν αδικεί το βλαστάρι τους (κι εδώ έρχεται αυτό που ειπώθηκε νωρίτερα για το ποιος είναι έτοιμος για παιδί και τι ανατροφή θα του δώσει). Γιατί ατάκες που λέγονται από παιδιά (όλων των βαθμίδων) σε εκπαιδευτικούς (γνωρίζω άτομα στα οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη) στο στυλ "θα το πω στο μπαμπά μου και θα δεις" δεν έχουν καθόλου την παιδική αύρα του παρελθόντος. 3
Moderators Malthador Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Moderators Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2 hours ago, phanispal said: Σε κάποια παράγματα τώρα είναι ακόμα πιο άγρια και βίαια, για παράδειγμα βία ανηλίκων η οποία συνδέεται με τα social media. Και τότε μαζεύονταν και πλακώνονταν και δε μαθευόταν επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα άμεσης καταγραφής και upload στα social media, αλλά αν θες να μας πείσεις ότι επικρατούσε το τωρινό χάλι, δε θα τα καταφέρεις. 2 hours ago, haris_216 said: Σοβαρά τώρα; Επειδή πλέον έχουμε ορολογία όπως "bullying" και "ρατσισμός" (φυλετικός, εργασιακός, κλπ) τα οποία σημειωτέον έχουν γίνει τόσο καραμέλα που (μαζί με τα "προσωπικά μου δεδομένα") χάνουν πολλές φορές την αξία/σημασία τους, θεωρείς ότι τότε ήταν χειρότερα ή πιο "άγρια"; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι μετά από τσακωμούς στο σχολείο ή στο δρόμο να κατέληγε κάποιο παιδί στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και γνάθους. Το όποιο "πρόβλημα" το έλυνε λίγο "κόκκινο" κι ένα hansaplast Κατ' αρχάς, δεν θέλω να πείσω για τίποτα, δύο κλικς μακριά είναι το google, όποιος θέλει να διαβάσει στατιστικά μπορεί. Εδώ κουβέντα κάνουμε. Επειδή τα ΜΜΕ πιπιλάνε μια καραμέλα κάθε φορά που γίνεται κάτι ακραίο δεν σημαίνει ότι είναι έτσι σε ποσότητα, ξεκάθαρα προπαγανδιστικό είναι. Συμφωνώ ότι έχει αλλάξει η «ποιότητα» της νεανικής εγκληματικότητας, αλλά σε ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα απ' ότι σε σχέση με 30 χρόνια πριν. Εγκληματικότητα δεν είναι μόνο τα ξυλίκια μεταξύ ανηλίκων - που και τότε υπήρχαν, αλλά κανείς δεν το μάθαινε γιατί δεν είχαμε social. Εγκληματικότητα είναι και οι κλοπές (είχα τουλάχιστον 5 συμμαθητές μου που ήταν κλεφτρόνια στο γυμνάσιο και στο λύκειο), εγκληματικότητα είναι και τα ναρκωτικά (επίσης τουλάχιστον 3 συμμαθητές μου πέθαναν - λέω τουλάχιστον, γιατί δεν ξέρω πως εξελίχθηκαν τα υπόλοιπα καλόπαιδα), εγκληματικότητα ήταν και η μισή τάξη μου που ερχόταν στο σχολείο με μηχανάκι χωρίς κράνος, με τους μισούς από αυτούς να μην έχουν καν δίπλωμα. Αυτά πλέον δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν έχουν ελαχιστοποιηθεί. 2 hours ago, phanispal said: Ναι, πάλι καλά που δε μπλοκάρει η Αττική Οδός σε ώρες αιχμής και που ο Κηφισός δεν είναι κάθε μέρα κόκκινος πριν από τις 07:00 έως αργά το βράδυ. Μια ομορφιά το κυκλοφοριακό σήμερα, αγαλιάζει η ψυχή σου όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο. Καλή πάσα, που αποδεικνύει το πόσο πιο εύρωστοι οικονομικώς είμαστε πλέον, αφού κάθε οικογένεια μπορεί να συντηρεί 3 και 4 αυτοκίνητα σε σχέση με παλιότερα. Πάντως στην Αττική τώρα έχει A/C στο αμάξι για να μην λιώνεις στον ιδρώτα, κάπως έχει βελτιωθεί η κατάσταση, δεν βρίσκεις; 2 hours ago, phanispal said: Εδώ κάτι πας να πεις. Τότε τα βασικά αγαθά ήταν πολύ φθηνότερα (ρεύμα, νερό, φαγητό, στέγαση). Ναι, οι τηλεοράσεις είναι φθηνότερες. Το θέμα είναι ότι έχουν αλλάξει (σκόπιμα) οι καταναλωτικές συνήθειες και οι τηλεοράσεις και τα smartphones έχουν γίνει βασικά αγαθά. Δεν ήταν φθηνότερα τα βασικά αγαθά, το ίδιο πράγμα ήταν αναλογικά με τους μισθούς. 2.000 δραχμές είχε το ακριβότερo αρνάκι το Πάσχα του 1995 με 110.000 βασικό μισθό, 17 ευρώ είχε το ακριβότερο αρνάκι το Πάσχα του 2025 με 880 ευρώ βασικό μισθό. Ποσοστιαία στα ίδια βγαίνουν. Τα υπόλοιπα που αναφέρεις, ναι έχουν κατακόρυφη πτώση στις τιμές αναλογικά με τους μισθούς. 2 hours ago, phanispal said: Ακριβώς επειδή (μας) έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες, αν κόψεις τα περιττά μπαίνεις αυτομάτως στο περιθώριο. Δοκίμασε να μεγαλώσεις το παιδί σου χωρίς smartphone/tablet, παιχνιδοκονσόλες, παιχνίδια να παίρνει 1-2 φορές το χρόνο, μόνο με παραμύθια και βιβλία, και έλα να μας πεις πώς πήγε απ' τη στιγμή που ΟΛΟΣ ο περίγυρός του έχει αυτά που δεν του δίνεις εσύ. Στα λόγια όλα εύκολα είναι. Δεν βλέπω πως αυτό που αναφέρεις αλλάζει το point μου. 1
Super Moderators Snoob Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Super Moderators Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Είναι εκπληκτικός ο εξωραϊσμός της οικονομικής μας κατάστασης στο πρόσφατο -που αρχίζει και γίνεται όχι και τόσο πρόσφατο- παρελθόν. Η αθώα εξήγηση είναι ο ρομαντισμός και η ασφάλεια που παρέχει το παρελθόν, ως κάτι που -προφανώς- πέρασε (άρα ό,τι ήταν να μας κάνει το έκανε, γλιτώσαμε, πάμε παρακάτω) σε συνδυασμό με μια γερή δόση οικονομικής αφέλειας. Υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, αλλά δεν μπορούμε να τις συζητήσουμε όπως τους πρέπει εδώ. Μου θυμίζουν αυτές οι κουβέντες κάτι απίθανους τύπους που ανεβάζουν στο FB τι "φτηνά" που ήταν τα πράγματα παλιά σε σχέση με τώρα. Ξέχωρα από εποχές, διεθνείς συνθήκες, δεν μας νοιάζει. "Έπαιρνα γύρο με 200 δραχμές και τώρα κάνει 3,5 ευρώ". Ναι. Κι ο πατέρας μου το '75 άφηνε στη μάνα μου 500 δραχμές για τα ψώνια όλης της εβδομάδας. Ζούσαμε με δυόμισι πιτόγυρα εφτά μέρες; Όχι. Μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, τα λεφτά της εβδομάδας έφταναν για δυο πιτόγυρα. Αλλά, ναι, ήταν καλύτερα. Δεν συζητάω καν ότι από το "γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια" προλάβαμε και είδαμε και δεκαχίλιαρα, κι αν συνεχίζαμε έτσι τώρα θα είχαμε τουλάχιστον 50χιλιαρα. 3
zio10 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Με μια καλή ή δύο πιο απλές δουλειές και λίγο καλό κουμάντο έπαιρνες 1-2 (και παραπάνω) σπίτια, 2-3 αυτοκίνητα, σπούδαζες 2 παιδιά με δικό τους σπίτι, χωρίς να δουλέψουν όσο σπουδάζουν, είχες λεφτά στην άκρη αν συμβεί κάτι, διακοπές κάθε χρόνο, ταβέρνες, ρούχα, ψώνια, όλοι οι λογαριασμοί πληρωμένοι και έδινες και στα παιδιά κάτι για να ξεκινήσουν (ακόμα από αυτά τα λεφτά ζει καλά μεγάλο μέρος της Ελλάδας) και λέμε αν ήταν καλύτερα; Τώρα για να τα κάνεις αυτά πρέπει να είσαι μεγαλογιατρός ή βιομήχανος! 2 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις