Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Odyss3us είπε

αυτο με το αναποδο turbo ισως γινοταν παλιοτερα μεχρι τους 486, σε Pentium δεν συναντησα ποτε αντιστροφη λειτουργια,  
η μονη διαφορα που θυμαμαι να ειναι χειροπιαστη ηταν σε καποια παλια dos games που εβγαζες turbo και ετρεχαν σε κανονικη ταχυτητα, και μιλαμε για Pentium I στα 90Mhz

ειναι αξιοπεριεργο παντως πως τοτε με το πατημα ενος μηχανικου κουμπιου ανεβαιναν ρευματα και συχνοτητες και το μηχανημα δεν κρεμαγε, 
αφου οι περισσοτεροι πιστευαν οτι το turbo ειναι μουφα!

Το turbo button δεν πειράζει ούτε τη συχνότητα ούτε τα volt, απλά στη "χαμηλή" ταχύτητα βάζει πρόσθετα wait states (που αναγκάζουν τον επεξεργαστή να περιμένει χωρίς να κάνει τίποτα) ώστε η effective ταχύτητα του επεξεργαστή να είναι ωσάν να έτρεχε σε χαμηλότερη συχνότητα. Σε μερικά συστήματα επίσης απενεργοποιούσε τις μνήμες cache του επεξεργαστή πέραν του να βάζει πρόσθετα wait states.

Επίσης, αυτή η οθονίτσα LED που είχαν μερικά cases και έδειχνε (δήθεν) τα MHz ήταν εντελώς fake, υπήρχαν κάτι jumpers στο πίσω μέρος της φάτσας του κουτιού με τα οποία προγραμμάτιζες και την "υψηλή" και την "χαμηλή" ταχύτητα να είναι ο,τι MHz εσύ ήθελες (ή ήταν "HI" και "LO" αν δεν άλλαζες τα jumpers και τα άφηνες στις εργοστασιακές θέσεις τους).

Τι θέλω να πω τόση ώρα; Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να δεις ποια θέση του Turbo button δίνει την "υψηλή" ταχύτητα είναι μέσω benchmarks.

Τώρα ποιο πρέπει να είναι το σωστό wiring για το turbo button θα σας γελάσω, λογικά αυτό που είχαν τα PC της IBM, εφόσον όταν εμφανίστηκε το turbo button τα PC της IBM ήταν ακόμα το reference implementation της βιομηχανίας (πριν η IBM τραβήξει το δρόμο της με το Microchannel και οι κλώνοι με το VLB). Αλλά ποια ήταν αυτή θέση ιδέα δεν έχω.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, kurkosdr said:

Τι θέλω να πω τόση ώρα; Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να δεις ποια θέση του Turbo button δίνει την "υψηλή" ταχύτητα είναι μέσω benchmarks.

τι benchmark να κανεις τοτε, εβαζες ενα φιλτρο στο Photoshop και μεχρι να τελειωσει πηγαινες κι εφτιαχνες καφε, 

εχτιζες κυριολεκτικα χαρακτηρα με την υπομονη που απαιτουνταν, ειδικα αν συνυπολογισεις και τις ταχυτητες στο ιντερνετ

Επεξ/σία από Odyss3us
Δημοσ.
5 hours ago, MadPax said:

... Μας ειδοποιούσε τι θα κυκλοφορήσει και πότε και κάναμε λαϊκό προσκύνημα. Aκόμα θυμάμαι τις ώρες που περίμενα να ανοίξει για να πάρω το Shadow Of The Beast για Amiga...

Μετά με τις ταχυδρομικές παραγγελίες σε πειρατές μονο όσοι δεν ξέραν πήγαιναν είχε φτάσει 500δρχ το παιχνίδι η δισκέτα δεν θυμάμαι, 

Εκεί που γινόταν χαμός με την πειρατεία ήταν στις σχολές με τις weeks ειχαν multibay cd/DVD και βγάζανε 9 αντίγραφα στη σειρά ολα αυτά μέχρι να έρθει adsl και γίνανε ιστορία 

Δημοσ.
7 ώρες πριν, Aris_ είπε

Μετά με τις ταχυδρομικές παραγγελίες σε πειρατές μονο όσοι δεν ξέραν πήγαιναν είχε φτάσει 500δρχ το παιχνίδι η δισκέτα δεν θυμάμαι, 

Εκεί που γινόταν χαμός με την πειρατεία ήταν στις σχολές με τις weeks ειχαν multibay cd/DVD και βγάζανε 9 αντίγραφα στη σειρά ολα αυτά μέχρι να έρθει adsl και γίνανε ιστορία 

Ακριβώς όπως τα λες, βέβαια δεν υπήρξα φοιτητής ποτέ για να ξέρω τι γινόταν στις σχολές, είχε φτάσει 450 με 500 δραχμές η δισκέτα. Ασχολήθηκα μέχρι το 93 περίπου μετά ήρθε η οικογένεια, τα παιδιά και τα παράτησα δεν μπορούσα να ακολουθήσω την εξέλιξη, τελευταία φορά που πέρασα από εκεί ήταν το 2004.

Δημοσ.

Το 2001, θα χρειαζόταν μια ολόκληρη μέρα για τους περισσότερους χρήστες του διαδικτύου να κατεβάσουν τα Windows XP.

και πάρα πολλές ώρες για να τα εγκαταστήσουμε θα έλεγα εγώ...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε πολλά PCs 386, 486, Pentium που δεν είχαν Turbo λειτουργία, Ηi-Lo, οι μητρικές υποστήριζαν 8086 slow mode με τον συνδυασμό πλήκτρων on the fly!

Π.χ. στον Tulip 386 AT 25 (που έχω λειτουργικό ακόμα και σήμερα) με Alt-Ctrl-End έμπαινε σε slow mode στα 8 MHz και απενεργοποιούσε και την cache και τον math co-processor που είχε εγκατεστημένο.

Επεξ/σία από Black Flag
  • Thanks 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Black Flag είπε

Σε πολλά PCs 386, 486, Pentium που δεν είχαν Turbo λειτουργία, Ηi-Lo, οι μητρικές υποστήριζαν 8086 slow mode με τον συνδυασμό πλήκτρων on the fly!

Π.χ. στον Tulip 386 AT 25 (που έχω λειτουργικό ακόμα και σήμερα) με Alt-Ctrl-End έμπαινε σε slow mode στα 8 MHz και απενεργοποιούσε και την cache και τον math co-processor που είχε εγκατεστημένο.

Σε ζηλεύω. Έχω έναν 8086 amd/Intel αλλα εχει ψωφησε η μητρική 😔

Δημοσ.
16 ώρες πριν, Eloy είπε

Απλά οι περισσότεροι το δούλευαν εξαρχής σε turbo (παραπάνω βολτάζ λογικά) και όταν το πατούσαν, νόμιζαν οτι έριχναν την ταχύτητα ενώ απλά την έριχναν πίσω στην εξορισμού τιμή... H λέξη "turbo" είναι αυτοεξηγούμενη.. Δεν πατάς turbo για να ρίξεις την ταχύτητα αλλά το αντίθετο...

το ακριβως αντιθετο ισχυει απο αυτο που αναφερεις

3 ώρες πριν, amacon είπε

Το 2001, θα χρειαζόταν μια ολόκληρη μέρα για τους περισσότερους χρήστες του διαδικτύου να κατεβάσουν τα Windows XP.

και πάρα πολλές ώρες για να τα εγκαταστήσουμε θα έλεγα εγώ...

δεν ηταν και τοσο πολυ χρονοβορο. αμα ηταν να βαλεις μονο windows αμα το pc σου δεν ειχε θεματα τοτε καμια ωριτσα ηθελες

• Thanks 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, its smashy είπε

το ακριβως αντιθετο ισχυει απο αυτο που αναφερεις

δεν ηταν και τοσο πολυ χρονοβορο. αμα ηταν να βαλεις μονο windows αμα το pc σου δεν ειχε θεματα τοτε καμια ωριτσα ηθελες

Τα χπ σε μηχανανακι της εποχής Pentium 4 /Athlon 64 και ένα οπτικό μέσο της προκοπής ήταν στα 30 λεπτά. Δεν βάζω δίσκο γιατί πάνω κάτω όλοι στα 7200 ρπμ είχαμε 

• Like 1
Δημοσ.
14 ώρες πριν, Odyss3us είπε

αυτο με το αναποδο turbo ισως γινοταν παλιοτερα μεχρι τους 486, σε Pentium δεν συναντησα ποτε αντιστροφη λειτουργια,  
η μονη διαφορα που θυμαμαι να ειναι χειροπιαστη ηταν σε καποια παλια dos games που εβγαζες turbo και ετρεχαν σε κανονικη ταχυτητα, και μιλαμε για Pentium I στα 90Mhz

ειναι αξιοπεριεργο παντως πως τοτε με το πατημα ενος μηχανικου κουμπιου ανεβαιναν ρευματα και συχνοτητες και το μηχανημα δεν κρεμαγε, 
αφου οι περισσοτεροι πιστευαν οτι το turbo ειναι μουφα!

οχι. το εβαζες turbo και τοτε ηταν που εριχνε τα κλοκια  για να ειναι dos compatible. εκλεινες το turbo και ετρεχε στα κανονικα κλοκια ο cpu. το ολο ονομα "turbo" ηταν λιγο snake oil advertisement. τπτ δεν ανεβαζε. δεν πειραζε volt. δεν εκανε OC. αν και αρκετα useful feature το ονομα "turbo" ηταν απλα marketing για να σε τραβαει να το θες "διοτι ΑΗ ITS TURBO! IT FASTER" ενω απλα ηταν ενα compatibility mode. αμα το λεγαν ετσι ομως θα σου εφερνε αδιαφορο. θα το κοιταγες και θα ελεγες "the fucks is a compatibility mode?" και θα το προσπερναγες. ενω σαν turbo σου εμενε διοτι ηταν ποιο fancy ορος. μουφα δεν ηταν. απλα ηταν για την χρηση που ηταν και δεν εκανε το pc σου καλητερο.  τωρα το οτι ειναι αξιοπεριεργο το να ανεβουν τα κλοκ/ρευματα κλπ (αν και δεν δουλευαν ετσι τα pc της τοτε εποχης) αλλα καθολου αξιοπεριεργο. κυριολεκτικα περιγραφεις το auto boost/boost clocks που εχουμε ολοι στα τωρινα μας pc

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
48 λεπτά πριν, Mythoplastis1981 είπε

Σε ζηλεύω. Έχω έναν 8086 amd/Intel αλλα εχει ψωφησε η μητρική 😔

Μπορείς να ψάξεις να βρεις την ίδια, ή παρόμοια. Για συναισθηματικούς λόγους. Αν και εγώ δεν έχω πάρει τίποτα vintage κάτω από 386 τα τελευταία χρόνια. Πολλές ασυμβατότητες.

Επεξ/σία από Black Flag
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Mythoplastis1981 είπε

Τα χπ σε μηχανανακι της εποχής Pentium 4 /Athlon 64 και ένα οπτικό μέσο της προκοπής ήταν στα 30 λεπτά. Δεν βάζω δίσκο γιατί πάνω κάτω όλοι στα 7200 ρπμ είχαμε 

ισχυει. αμα ειχες αξιολογο pc  καπου εκει ηθελες. απλα λεω αντε καμια ωρα σαν worse case αν ειχες κανα ποιο πατατα pc. αλλα ακομα τοτε πανω απο ωρα δεν επερνες 

• Haha 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, its smashy είπε

ισχυει. αμα ειχες αξιολογο pc  καπου εκει ηθελες. απλα λεω αντε καμια ωρα σαν worse case αν ειχες κανα ποιο πατατα pc. αλλα ακομα τοτε πανω απο ωρα δεν επερνες 

Το θέμα ήταν ότι το έκανες συχνά :) τότε η μπλε οθόνη ήταν 50/50 φόρματ. Και αντε από την αρχή 😂😂😂

• Haha 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Mythoplastis1981 είπε

Το θέμα ήταν ότι το έκανες συχνά :) τότε η μπλε οθόνη ήταν 50/50 φόρματ. Και αντε από την αρχή 😂😂😂

και αυτο ισχυει 😂 ειχα δει το installation screen των xp τοσες πολλες φορες που τα εκανα ολα στο auto pilot και ειχα μαθει και το key απεξω🤣. οχι οτι φταιγαν τα xp..εγω εκανα μαλακιες και τα εσπαγα. ιδικα στο ιντερνετικο pc που ειχα 

• Haha 1
Δημοσ.
Στις 11/10/2025 στις 10:30 ΜΜ, polaki είπε

Α, οι ένδοξες εποχές του 2002 που ερχόμασταν insomnia για να μάθουμε πως να πειρατευουμε, τα windows και τόσα άλλα!

Λετζιτέψαμε τώρα όλοι.

Ωραιες εποχές όμως. Ακόμα θυμάμαι τον zerocool να εξηγεί τις περιπέτειες του με το win XP SP1 και το συγκεκριμένο key!

Αναγκαστικά κιόλας, αν σκεφθείς ότι κάθε μήνα ήθελες και ένα format! 😂

Πες το ψέμματα, πρώτα κανένα defragment και μοιραία κάποια στιγμή format. 

• Haha 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...