leftermann Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 το κεφάλι δεν θυμάμαι πόσο το πήρα. Φτηνό ήταν, σε επίπεδο 5-6-7 ευρώ το κιλό. Οι μικρές πεσκανδρίτσες που είναι καθαρισμένες (ουρίτσες δηλαδή) την παρασκευή στην λαϊκή είχαν 15 το κιλό. Δεν έχουμε κάνα πρόβλημα με τις γαρίδες. Σπάνια παίρνω γαρίδες βέβαια, 99% στην λαϊκή έχει Ισπανικές εκτροφής, που είναι άθλιες. Και όταν έχει ελληνική φρέσκια κάνει 30 ευρώ το κιλό. Προτιμώ 1000 φορές φρέσκια γάμπαρη. Τα κεφάλια (όλα τα τσόφλια δηλαδή) τα βράζω με λιγο νερό και το ζουμί το κάνω διάφορα: ή σε κάνα σαχανάκι επιτόπου, ή το βάζω σε ποτήρια στην κατάψυξη και μετά κάνω με αυτό κριθαράκι ή τραχανά ή κάτι τέτοιο για την μικρή μου. Για πες. Καπόνι βάλτο και στα κάρβουνα. Μια φορά είχα βρει ένα, 2 κιλά. Το έβαλα στην σκάρα. Γάμησε. Κορυφή, μαζί με το καλκάνι που είδες προχτέ, και μια σκορπιομάνα που είχα βρει το καλοκαίρι κοντά στα 2,5 κιλά. Τα ψάρια που οι περισσότεροι λένε ότι κάνουν μόνο για σούπα, γαμάνε στα κάρβουνα...
Toufas Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Καλα κανεις. Απλα θα σου προτεινα να τα ψησεις στον φουρνο πριν τα βρασεις, θα ενισχυσεις την γευση τους (με καραβιδες ειδικα, ειναι ανωτερο απο την ιδια την καραβιδα για μενα) Για γαριδες να ξερεις η γαμπαρη δεν ειναι τιποτα ξεχωριστο. Εχει 2 ειδη στην μεσογειο και ειδικοτερα απο ιονιο μερια που πραγματικα ειναι οτι καλυτερο βγαζει ο πλανητης απο γαριδα. Μοιαζουν παρα πολυ μεταξυ τους Η 1η aristaeomorpha foliacea Η 2η aristeus antennatus Η διαφορα εμφανισιακα ειναι στο χρωμα και στο κεφαλι (αυτο που ειναι σαν σπαθι στην 1η), και εχουν διαφορα στην γευση και στην υφη λογω διατροφης/ζωης τους. Η 1η ειναι κυνηγος και η 2η τρωει οτι βρει. Απο οτι εχω διαβασει το ψαρεμα τους στην ελλαδα ειναι ελαχιστο (δηλαδη οχι οσο θα επρεπε να ηταν) και δεν γινεται για μαζικο εμποριο. Αλλα ας ειναι καλα η σενεγελη και η ινδια ισπανια με τις κατεψυγμενες γαριδες που παιρνουμε γιατι εμεις δεν θελουμε να πουλησουμε Η διαφορα με την γαμπαρη ειναι πως η γαμπαρη ειναι γαριδα της αμμου, ενω οι αλλες 2 ειναι σε αρκετα βαθια νερα. Ξερω οτι αμα πεις στον ψαρα αν εχει το ταδε ειδος θα ειναι σαν να του μιλας σουαχιλι, για αυτο ετσι και βρεις ποτε σου παρε 4-5 και θα με θυμηθεις. Σε στεγνο τηγανι με χοντρο αλατι πανω, και η γαριδα καθεται πανω στο αλατι και ψηνεται. Το ειχα φαει πριν απο 2 χρονια πρωτη και μοναδικη φορα και ηταν τελεια.
leftermann Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Πω ρε φίλε, το προχωράς πολύ Δεν ψάχνομαι τόσο πολύ... Γενικά η λογική μου ως προς την αγορά ψαριών είναι: καλύτερα φρέσκια γάμπαρη, παρά μπαγιάτικος αστακός. Καλύτερα σημερινός σπάρος, παρά χτεσινή τσιπούρα. Αυτό με το χοντρό αλάτι φαίνεται ωραίο πάντως, θα το δοκιμάσω. Καραβίδες παλιά τρώγαμε με το κιλό. Το χωριόμ είναι ψαροχώρι, είχε και 2 ανεμότρατες, και παίρναμε φρέσκες καραβίδες τσάμπα, μεγάλες λέμε. Εδώ και 4-5 χρόνια καραβίδες γιοκ, και από πέρσι και ανεμότρατες γιοκ, σταμάτησαν το ψάρεμα λόγω έλλειψης ψαριών - ακριβού πετρελαίου. Κατεψυγμένα θαλασσινά δεν θυμάμαι να έχω αγοράσει ποτέ, είμαι καλομαθημένος Βάζω στην κατάψυξη όσα φρέσκα δεν προλαβαίνω να φάω
Toufas Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Καλα κανεις, το σημαντικοτερο ειναι να κανεις δουλεια με αυτα που πρωτα εχεις γυρω σου. Btw, οι τσιπουρες και τα λαβρακια εδω εισαγωγης ειναι κατα 90% απο ελλαδα. Δοκιμασε με τις γαριδες/καραβιδες το να ψησεις τα κελυφη στον φουρνο, μετα σε κατσαρολα με καμια ντοματα κομμενη σε κομματια, 1-2 καροτα σελινο και κρεμμυδια και πελτε απο ντοματα. Μετα τα περνας ΟΛΑ στο blender (κελυφη τα παντα) και τα περνας απο σιτα με τουρπανι. Στον ζωμο αυτο μπορεις να βαλεις και λιγο κονιακ και κρεμα γαλακτος ωστε να το κανεις σουπα, αλλιως τον ζωμο σκετο οπου θες. Αυτο γινεται και με τα ψαρια, αλλα δεν τα ψηνεις πρωτα και δεν βαζεις το κονιακ και τις ντοματες.
leftermann Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 τα ψάρια λες στο μπλέντερ και μετά σούρωμα; Όπως είναι, ολόκληρα; Συνήθως κάνω σούπες για τα παιδιά, βράζω αρκετή ώρα μερικά ψαράκια (ότι βρω, βραστόψαρα που λένε), όση ώρα βράζουν τα διαλύω κιόλας, και μετά τα περνάω από σίτα, τα ζουλάω καλά να ξεζουμιστούν, και με το ζουμί κάνω σούπα με καρότα-κερμύδια-πατάτες-ότινάναι γενικά. Την άλλη φορά θα τα περάσω από μπλέντερ πριν τα σουρώσω... Κάπου είχα διαβάσει ότι η Ελλάδα έχει πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής τσιπούρας-λαβρακίου.
ktiniatros Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Σαφράν ρύζι πάει με κόκκινη σάλτσα; (π.χ. σουτζουκάκια σμυρνέικα)
traganeus Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Αυτό για τις τσιπούρες οτι πάνε έξω οι περισσότερες ισχύει. Είχαμε έναν φίλο στην ιχθυόσκαλα στην πάτρα που μας έδινε τσιπούρες Α ποιότητας, οι οποίες δεν πωλούνται καν στην Ελλάδα. Φεύγουν εξωτερικό κατευθείαν. Πέρναμε ένα τελάρο και τις ξεπατώναμε.... ΕΡΩΤΗΣΗ: Είδα το βίντεο του μπιλ με την καρμπονάρα. Είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται ή όταν θα πάω να βάλω το μείγμα αυγού-τυριού στα μακαρόνια θα γίνει ομελέτα?????
insomniaK Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δεν ξέρω το ακριβές ποσοστό, αλλά η Ελλάδα έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορα. Είδατε ρε για να αγοράζουμε μιραζ, τι ανταποδοτικά οφέλη είχαμε; Γενικά, πάντως οι ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργιες έκλεισαν και πια υπάρχουν 2 μόνο εταιρείες. Οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργιες α ε είναι αυτές που έκαναν την εφαρμοσμένη έρευνα και για τσιπούρες αλλά κυρίως για το λαβράκι.
leftermann Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Η Ελλάδα είναι Νο1 παραγωγός χώρα παγκοσμίως σε τσιπούρα και λαβράκι, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου! Πρωταθλήτρια σε παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου έρχεται η Αιτωλοακαρνανία, ακολουθεί η Θεσπρωτία και έπεται η Αργολίδα. Οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα κατά 70%-80% και αποτελούν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς πόρους της χώρας μας, κλικ οκ, ήμουν λίγο υπερβολικός στο νούμερο που θυμόμουν πριν.
Toufas Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 τα ψάρια λες στο μπλέντερ και μετά σούρωμα; Όπως είναι, ολόκληρα; Συνήθως κάνω σούπες για τα παιδιά, βράζω αρκετή ώρα μερικά ψαράκια (ότι βρω, βραστόψαρα που λένε), όση ώρα βράζουν τα διαλύω κιόλας, και μετά τα περνάω από σίτα, τα ζουλάω καλά να ξεζουμιστούν, και με το ζουμί κάνω σούπα με καρότα-κερμύδια-πατάτες-ότινάναι γενικά. Την άλλη φορά θα τα περάσω από μπλέντερ πριν τα σουρώσω... Κάπου είχα διαβάσει ότι η Ελλάδα έχει πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής τσιπούρας-λαβρακίου. Τα κοκαλα μονο θα εκανα στην θεση σου. Αν δεν πιανει το χερι σου, πες στον ψαρα να στα φιλεταρει και να παρεις και τα κοκαλα μαζι. Αν ειναι μικρα οκ βραστα ολοκληρα και καντο. Απλα βαλε κανα λαχανικο μαζι για να ενισχυσει την γευση τους (μετα τα βαζεις στην σουπα αν δεν εχεις αρκετα στο σπιτι εκεινη την μερα) Αν τα ψαρια ειναι μεγαλα, βαζεις τα φιλετα για 5 λεπτα μεσα στην κατσαρολα στο τελος, αν ειναι μετρια σε μεγεθος/παχος με κλειστη την φωτια. Γενικα το κοκαλο ειναι το μυστικο στο βρασιμο, κρεατοσουπες κοτοσουπες κλπ ειναι 100 φορες πιο καλες αν ειναι απο κοκαλα παρα απο ψαχνο. Το σαφραν(κροκος) γιατρε ειναι καλο αλλα θελει πολυ ελαφρι χερι. Λιγο και ειναι γευστικο, πολυ και εχει γευση σαν υγρο για τα πιατα.
evabb Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Σαφράν ρύζι πάει με κόκκινη σάλτσα; (π.χ. σουτζουκάκια σμυρνέικα) τα σουτζουκακια εχουν το κιμινο, δεν ξερω πως θα δεσουν οι δυο εντονες μυρωδιες. σπαω το κεφαλι μου να θυμηθω με τι κανει η γιαγια μου αλλα δεεεεεν.
Toufas Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Παει μια χαρα, ειναι χαρακτηριστικος συνδιασμος στα μαροκινα tajines
evabb Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2011 οκ, το ειπα με καθε επιφυλαξη. φτιαχνω ενα κεικ τωρα γαμω τον ηλιθιο φουρνο μου και στο κεντρο δεν εχει ψηθει ακομα. του εβαλα αλουμινοχαρτο να μην γινει μαυρο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις