Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA) αποκάλυψε πρόσφατα τις δύο διαστημικές στολές που θα φορούν οι αστροναύτες του προγράμματος «Artemis» (Project Artemis).

Αν και οι δύο στολές μοιάζουν με αυτές που φορούν σήμερα με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε διαστημικούς περιπάτους εκτός του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, είναι πολύ πιο εξελιγμένες και ευέλικτες, και επιτρέπουν στους αστροναύτες να πραγματοποιούν απαιτητικότερες εργασίες.

Η NASA σε ένα σύντομο βίντεο έδειξε δύο μηχανικούς διαστημικών στολών να επιδεικνύουν μία λευκή, αρκετά ογκώδη διαστημική στολή με κόκκινες και μπλε λεπτομέρειες που είναι απαραίτητη για την εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας και για διάφορες εξωτερικές εργασίες καθώς και μία λεπτότερη στολή, πορτοκαλί χρώματος, την οποία και θα φορούν οι αστροναύτες στο ταξίδι τους για το Φεγγάρι καθώς και κατά την διάρκεια της επιστροφής τους. Μάλιστα, στην περίπτωση απότομης αποσυμπίεσης στο διαστημικό σκάφος, η πορτοκαλί στολή θα επιτρέψει στους αστροναύτες να επιβιώσουν για μέρες. Η χρώματος πορτοκαλί διαστημική στολή ονομάζεται Orion Crew Survival System.

Η μεγαλύτερη σε όγκο λευκού χρώματος διαστημική στολή έχει την ονομασία Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) και είναι κατασκευασμένη όπως αναφέραμε για εξωτερικές απαιτητικές εργασίες. Είναι περισσότερο ευέλικτη στους ώμους σε σχέση με παλαιότερες στολές, με αποτέλεσμα οι αστροναύτες να είναι σε θέση πια να φτάνουν σε σημεία πάνω από το κεφάλι τους ενώ επιπλέον είναι «αρθρωτή» ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα με το είδος της αποστολής.

Η κατασκευή των διαστημικών στολών είναι μόνο μία από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στον δρόμο για την επιστροφή της ανθρωπότητας στο Φεγγάρι, κάτι που έχει υποσχεθεί ότι θα συμβεί το 2024. Η αποστολή του προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης με την ονομασία «Artemis», είναι να μεταφέρει Αμερικανούς αστροναύτες στον Νότιο πόλο της Σελήνης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και να εδραιώσει την παρουσία της ανθρωπότητας στον φυσικό δορυφόρο της Γης μέχρι το 2028.  

Engadget

  • Like 2