To Ingenuity δεν πρόκειται να πετάξει ξανά, έχοντας ολοκληρώσει το εκπληκτικό ταξίδι του στον Άρη

Το θρυλικό δίδυμο εξερευνητών που έστειλε η NASA στον Κόκκινο Πλανήτη ακολουθεί πλέον χωριστούς δρόμους, με το Perseverance να εντοπίζει το σημείο στο οποίο κατέληξε ο ιπτάμενος φίλος του, που υπέστη σοβαρή βλάβη στη διάρκεια πτήσης, καθιστώντας αδύνατο να πετάξει ξανά.

Όπως φαίνεται από το οπτικό υλικό που έλαβε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία από την επιφάνεια του Άρη, το Ingenuity βρίσκεται ακινητοποιημένο πάνω στους αμμόλοφους της Νερέτβα Βάλις, καθώς το Perseverance αρχίζει να απομακρύνεται από το σημείο. Το υλικό καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή και το επεξεργάστηκε ο Σίμεον Σμάους, φοιτητής γραφιστικής, που το μετέτρεψε σε πανοραμική εικόνα, ενώνοντας έξι εικόνες που ανάρτησε στο διαδίκτυο η NASA.

27902_PIA26243-web.jpg

To Ingenuity υπέστη τη ζημιά που το καθήλωσε οριστικά στην επιφάνεια του Άρη στη διάρκεια της τελευταίας πτήσης του, στις 18 Ιανουαρίου, όταν έσπασε και τους τέσσερις ρότορές του, ενώ επιχειρούσε να προσεδαφιστεί για 72η φορά. Η NASA εξακολουθεί να διερευνά τα αίτια που οδήγησαν το μικρό αεροσκάφος να χάσει την επαφή με το κέντρο ελέγχου και να προσεδαφιστεί άτσαλα.

Το ύψους 48 εκατοστών, βάρους 1,8 κιλών ελικόπτερο είναι το πρώτο αυτοδύναμο αεροσκάφος που απογειώθηκε από την επιφάνεια άλλου πλανήτη. Έφτασε στον Άρη το Φεβρουάριο του 2021, μαζί με το Perseverance, και αρχικά το σχέδιο προέβλεπε να πραγματοποιήσει μόλις πέντε δοκιμαστικές πτήσεις, σε διάστημα 30 ημερών. Στην πορεία των τριών χρόνων που μεσολάβησαν, το Ingenuity συνέχισε να εντυπωσιάζει, κατορθώνοντας να πετάξει 14 φορές μακρύτερα από ό,τι ήλπιζαν οι σχεδιαστές του, καταγράφοντας συνολικά δύο ώρες πτήσης. Μάλιστα, το μικρό αεροσκάφος εξελίχτηκε σε πολύτιμο βοηθό του Perseverance, καθώς πετούσε πάνω από το τροχοφόρο ερευνητικό όχημα, βοηθώντας το να χαράζει πορεία στην επιφάνεια του Άρη.

1024px-Jezero_karte_%28ESA%29.jpg

Τόσο το Perseverance όσο και το Ingenuity στάλθηκαν στον Κόκκινο Πλανήτη προκειμένου να εξερευνήσουν τον Κρατήρα Τζέζερο, με στόχο τον εντοπισμό οργανικών μορίων, σε μια περιοχή όπου οι επιστήμονες εικάζουν ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια εκτεινόταν μια λίμνη. Πλέον, το Perseverance καλείται να αποδειχτεί αντάξιο του ονόματός του (Επιμονή) και να συνεχίσει μόνο του, αφήνοντας το μικρό ελικόπτερο πίσω του, να αναπαύεται για πάντα στους αμμόλοφους του Άρη.

  • Like 10
  • Thanks 4