Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Έρευνας (JAXA) θα συνεργαστεί με την Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota για την κατασκευή ενός αυτό-οδηγούμενου οχήματος που θα προσσεληνωθεί το 2029.

Το εξάτροχο όχημα θα είναι σε θέση να μεταφέρει δύο ανθρώπους για αποστάσεις έως και 10 χιλιάδων χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια καθώς και την τεχνολογία κυψελών καυσίμου της Toyota.

Το ρόβερ θα έχει το μέγεθος δύο μίνι λεωφορείων (minibus) και θα διαθέτει χώρους 13 τετραγωνικών μέτρων, ώστε οι αστροναύτες να έχουν την άνεση να βγάλουν ή να αλλάξουν τις διαστημικές στολές τους καθώς βρίσκονται στο όχημα. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα συναρπαστικό, αφού φαίνεται πως η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών έχει επιπλέον στόχο, μέσω κάποιου είδους «pressurized» τεχνολογίας, να προσφέρει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στους αστροναύτες που επιβαίνουν στο όχημα, φέρνοντας την ανθρωπότητα ακόμα πιο κοντά στην φουτουριστική ιδέα της ζωής στο φεγγάρι.

Το ρόβερ της Toyota θα «προσεδαφιστεί» στην επιφάνεια της Σελήνης πριν την επανδρωμένη αποστολή της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Έρευνας, και θα ταξιδέψει μόνο του για να την συναντήσει.

Η ανακοίνωση της διαστημικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας έρχεται σε μία ιδιαίτερα ενεργή περίοδο για την έρευνα του διαστήματος. Πρόσφατα, το διαστημικό σκάφος Hayabusa2 προσέγγισε την επιφάνεια του αστεροειδή Ryugu για να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του ενώ η SpaceX  προσέδεσε με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την διαστημική κάψουλα Crew Dragon. Η Κίνα επίσης προσελήνωσε το δικό της ρόβερ στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.

 

 

  • Like 1