Η ανακοίνωση έγινε από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το μεταλλικό αντικείμενο είχε απορριφθεί από τον τροχιακό διαστημικό σταθμό το Μάρτιο του 2021. Το βάρους 700 γραμμαρίων μεταλλικό αντικείμενο διαπέρασε δύο ταβάνια, στο τέλος της επανόδου του μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης.

Ο Αλεχάντρο Οτέρο, ιδιοκτήτης του σπιτιού, ανέφερε πως ο γιος του παραλίγο να τραυματιστεί από την πρόσκρουση του αντικειμένου.

Η NASA ανακοίνωσε ότι το αντικείμενο ήταν μέρος συνολικά 2.600 κιλών εξοπλισμού, που απορρίφθηκαν από το σταθμό μετά την εγκατάσταση νέων μπαταριών ιόντων λιθίου.

"Η εκτίμηση ήταν πως ο εξοπλισμός θα καταστρεφόταν πλήρως κατά την επάνοδό του μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης στις 8 Μαρτίου του 2024. Όμως, ένα μέρος του εξοπλισμού άντεξε και προσέκρουσε σε σπίτι, στην πόλη Νέιπλς της Φλόριντα", ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Το αντικείμενο εξακριβώθηκε ότι ήταν μέρος υποστηρίγματος το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση μπαταριών πάνω σε παλέτα φορτίου. Κατασκευασμένο από Inconel, ένα μεταλλικό κράμα, έχει διαστάσεις 10,1 x 4 εκατοστών.

Ο κύριος Οτέρο, σε δηλώσεις του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό που συνεργάζεται με το CBS ανέφερε πως το αντικείμενο προκάλεσε έναν "τρομερό ήχο" καθώς εισχωρούσε με ορμή στο σπίτι του.

"Παραλίγο να χτυπήσει το γιο μου. Βρισκόταν δυο δωμάτια παραδίπλα και τα άκουσε όλα", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Έτρεμα ολόκληρος. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Τι θα μπορούσε να πέσει πάνω στο σπίτι μου με τέτοια δύναμη ώστε να προκαλέσει τόση ζημιά; Είναι πραγματικά ευγνώμων που δεν τραυματίστηκε κανείς".

Σύμφωνα με τη NASA, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα "προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα" σχετικά με το πώς κατόρθωσε το αντικείμενο αυτό να αντέξει την επάνοδο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Τα λεγόμενα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν ένα εντεινόμενο πρόβλημα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ερασιτέχνες αστρονόμοι στην Καλιφόρνια εντόπισαν μυστηριώδεις πυρακτωμένες γραμμές να σαρώνουν το νυχτερινό ουρανό. Αργότερα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το φαινόμενο αυτό προκλήθηκε από τη διάλυση ενός κινεζικού πυραύλου, κατά την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης.

Το Φεβρουάριο, ένας κινεζικός δορυφόρος, γνωστός ως "Αντικείμενο Κ", άφηνε πίσω του πυρακτωμένα ίχνη, καθώς επέστρεφε στην ατμόσφαιρα, πάνω από τη Χαβάη.

Πέρυσι, ένας πελώριος μεταλλικός θόλος, καλυμμένος από πεταλίδες, που ξεβράστηκε σε ακτή της Δυτικής Αυστραλίας, διαπιστώθηκε πως ήταν μέρος ενός ινδικού πυραύλου. Το κομμάτι αυτό σχεδιάζεται να εκτεθεί μαζί με τμήματα του Skylab, που παλιού διαστημικού σταθμού της NASA, ο οποίος συνετρίβη στην Αυστραλία το 1979.

  • Like 3