Πριν ακριβώς οκτώ χρόνια, η SpaceX πέτυχε κάτι αξιοσημείωτο όταν προσγείωσε για πρώτη φορά σε κατακόρυφη θέση τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9. 

Δεν ήταν εύκολο επίτευγμα. Κάποιος που βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της SpaceX τη νύχτα της ιστορικής αποστολής, το παρομοίασε με "το να εκτοξεύεις ένα μολύβι πάνω από το κτίριο Empire State, να γυρίσει πίσω, και να προσγειωθεί σε ένα κουτί παπουτσιών στο έδαφος εν μέσω θύελλας".

Το επίτευγμα ήταν ένα τεράστιο άλμα για έναν από τους κεντρικούς στόχους της SpaceX, να δημιουργήσει ένα επαναχρησιμοποιούμενο σύστημα πυραύλων για να μειώσει δραστικά το κόστος των τροχιακών αποστολών, αυξάνοντας την πρόσβαση στο διάστημα για περισσότερες εταιρείες και οργανισμούς που επιθυμούν να αναπτύξουν δορυφόρους ή να διεξαγάγουν έρευνα στο διάστημα.

Το βίντεο που δημοσίευσε η SpaceX την Πέμπτη, περιλαμβάνει τη στιγμή που ο Falcon 9 προσγειώνεται σε κάθετη θέση, κάτι που έγινε το 2015. 

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια και 20 πτήσεις για να επιτύχει η SpaceX την πρώτη κάθετη προσγείωση του πυραύλου Falcon 9 ο οποίος λίγα λεπτά βρισκόταν σε τροχιά. Μερικές απόπειρες προσγείωσης είδαν την κατασκευή ύψους 41,2 μέτρων να προσγειώνεται πριν ανατραπεί και εκραγεί, ενώ άλλες φορές ο πύραυλος απορριπτόταν σκόπιμα στον ωκεανό χωρίς καμία προσπάθεια προσγείωσης.  

Η πρώτη επιτυχημένη προσγείωση έλαβε χώρα σε επίγειο τερματικό σταθμό, αλλά μετά από αυτό η SpaceX ήθελε την επιλογή προσγείωσης και σε ρομποτική φορτηγίδα στον ωκεανό. Η πρώτη απόπειρα τον Ιανουάριο του 2016 απέτυχε, όπως και η επόμενη τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Όμως μαθαίνοντας από τα λάθη της, η SpaceX πέτυχε την πρώτη προσγείωση τον Απρίλιο του 2016.

Από τότε, με συντριπτική πλειοψηφία, η SpaceX έχει προσγειώσει πυραύλους Falcon 9 σε ξηρά και θάλασσα, με την τελευταία αποτυχία να σημειώνεται τον Φεβρουάριο του 2021.  

Μέχρι σήμερα, οι πύραυλοι Falcon 9 έχουν πετάξει 281 φορές και έχουν ολοκληρώσει 239 προσγειώσεις, επιτρέποντας συνολικά 214 επαναχρησιμοποιήσεις, σπάζοντας διάφορα ρεκόρ. Μάλιστα ένας από τους πυραύλους της πρώτης φάσης έχει πετάξει εντυπωσιακά 18 φορές, με πολλούς άλλους να χρησιμοποιούνται ακόμη για πολλαπλές αποστολές. 

Εκτός από τη μεταφορά δορυφόρων στο διάστημα, ο Falcon 9 εμπλέκεται και σε αποστολές εφοδιασμού και αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το επιτυχημένο διαστημικό σύστημα έχει επίσης ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πυραύλου Falcon Heavy (ουσιαστικά τρεις επιταχυντές Falcon 9 τοποθετημένοι μαζί), και του ισχυρότερου πυραύλου όλων των εποχών, του Super Heavy, γνωστού και ως Starship.

  • Like 10
  • Thanks 3