Το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, η SpaceX επιχείρησε να εκτοξεύσει τον τεράστιο πύραυλό της Starship από τις εγκαταστάσεις της Starbase στην Boca Chica του Τέξας, λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Ο πύραυλος αποτελούνταν από δύο στάδια: τον εκτοξευτή Super Heavy και το ανώτερο στάδιο Starship. Το σχέδιο προέβλεπε ότι ο εκτοξευτής θα αποχωριζόταν από το ανώτερο στάδιο μετά από λίγα λεπτά πτήσης και θα προσγειωνόταν στο νερό, ενώ το ανώτερο στάδιο θα συνέχιζε να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα έπεφτε κοντά στη Χαβάη. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με το σχέδιο.

Ο εκτοξευτήρας Super Heavy εξερράγη μετά τον διαχωρισμό, αντί να προσγειωθεί με ασφάλεια. Η FAA επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο εκτοξευτής παρουσίασε "ταχεία απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση" . Το ανώτερο στάδιο του Starship απέτυχε επίσης να ολοκληρώσει την αποστολή του. Η ομάδα της SpaceX δήλωσε ότι έχασε το σήμα από το ανώτερο στάδιο και δεν γνώριζε την τύχη του. Οι New York Times ανέφεραν ότι το Starship έφτασε σε ύψος 90 μιλίων, εισερχόμενο στο διάστημα, πριν χαθεί. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της έκρηξης του προωθητικού πυραύλου.

Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης του πυραύλου Starship, ο οποίος έχει ύψος 397 πόδια. Η πρώτη προσπάθεια τον Απρίλιο κατέληξε επίσης σε καταστροφή, όταν ο πύραυλος αυτοκαταστράφηκε λίγο μετά την εκτόξευση λόγω διαρροής προωθητικού . Η SpaceX αναγκάστηκε να καθυστερήσει τη δεύτερη προσπάθεια από τις 17 Νοεμβρίου στις 18 Νοεμβρίου για να αντικαταστήσει έναν ενεργοποιητή πτερυγίου πλέγματος, ένα μέρος που βοηθά στην καθοδήγηση του προωθητικού πυραύλου .

Παρά την αποτυχία, η εκτόξευσης παρείχε πολύτιμα δεδομένα για τη SpaceX και τη NASA, οι οποίες συνεργάζονται για την ανάπτυξη του Starship ως επανδρωμένου συστήματος για μελλοντικές σεληνιακές αποστολές. Η Lisa Watson-Morgan, επικεφαλής του προγράμματος Human Landing System της NASA, δήλωσε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση θα ήταν ένα "σπουδαίο γεγονός εκμάθησης" ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

  • Like 8
  • Thanks 1