Στο σύντομο βίντεο που συνόδευσε την ανακοίνωσε παρουσιάζονται και ορισμένα κοντινά πλάνα της διαστημικής στολής.

Η νέα διαστημική στολή που παρουσίασε η SpaceX θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση διαστημικού περιπάτου, στο πλαίσιο εμπορικής αποστολής με την ονομασία Polaris Dawn.

H SpaceX ανέφερε ότι η νέα στολή προσφέρει ενισχυμένη ευκινησία, κορυφαίας τεχνολογίας κράνος με δυνατότητα προβολής πληροφοριών επί της προσωπίδας (HUD) και κάμερα, νέα υφάσματα διαχείρισης θερμικών φορτίων καθώς και υλικά τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί στην κατασκευή του ενδιάμεσου σταδίου του πυραύλου Falcon 9 αλλά και του αποθηκευτικού χώρου του διαστημικού σκάφους Dragon.

Όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο, η στολή δεν διαθέτει σακίδιο πλάτης και επομένως είναι πολύ μικρότερη σε διαστάσεις σε σχέση με εκείνη που χρησιμοποιείται για διαστημικούς περιπάτους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το σακίδιο που ενσωματώνεται στη μονάδα κινητικότητας εκτός σκάφους (EMU) όπως χρησιμοποιείται από τους αστροναύτες στον ISS περιέχει σειρά συστημάτων παραγωγής ενέργειας, τροφοδοσίας με αέρα και ψύξης, επιτρέποντας στους αστροναύτες να κινούνται εκτός του διαστημικού σταθμού με μεγαλύτερη ελευθερία. Η στολή που παρουσίασε η SpaceX, όμως θα περιλαμβάνει ομφάλιο λώρο, ο οποίος θα παρέχει τα ίδια συστήματα, αλλά μέσα από το διαστημικό σκάφος. 

"Η κατασκευή βάσης στη Σελήνη ή πόλης στον Άρη θα απαιτήσει εκατομμύρια διαστημικές στολές" αναφέρει η εταιρία της οποίας ηγείται ο Ίλον Μασκ στα συνοδευτικά σχόλια του βίντεο. "Η ανάπτυξη αυτής της στολής και η εκτέλεση του διαστημικού περιπάτου θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς ένα προσαρμοζόμενο σχέδιο διαστημικών στολών για μελλοντικές αποστολές μεγάλης διάρκειας, καθώς η ανθρωπότητα αποκτά παρουσία σε πολλαπλούς πλανήτες".

Συγκεκριμένη ημερομηνία για την εκτόξευση της αμιγώς ιδιωτικής αποστολής Polaris δεν έχει οριστεί ακόμη, αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο τρέχον έτος, ενδεχομένως ακόμη και το καλοκαίρι.

Πύραυλος Falcon 9 θα στείλει το Dragon, που θα μεταφέρει τέσσερις μη επαγγελματίες αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη Γη. Σε ύψος περίπου 700 χιλιομέτρων πάνω από τον πλανήτη μας -σε υψόμετρο σημαντικά ψηλότερο σε σχέση με τον ISS, που περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο περίπου 400 χιλιομέτρων)- δύο μέλη της αποστολής Polaris Dawn θα πραγματοποιήσουν τον πρώτο εμπορικό διαστημικό περίπατο στην ιστορία, χρησιμοποιώντας τις νέες στολές. Η διαδικασία θα διαρκέσει μερικές ώρες και θα δοκιμάσει διάφορες παραμέτρους της στολής EVA, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς της να κινείται σύμφωνα με το σχεδιασμό της σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Επικεφαλής της αποστολής Polaris Dawn θα είναι ο Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος ταξίδεψε στο διάστημα για πρώτη φορά το 2021 στο πλαίσιο της αποστολής Inspiration4, που πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη διαστημική αποστολή στην οποία μετείχαν αποκλειστικά πολίτες. Και εκείνη την αποστολή είχε οργανώσει η SpaceX, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά τροποποιημένο διαστημικό σκάφος Dragon, με γυάλινο θόλο, που πρόσφερε εκπληκτική θέα της Γης.

  • Like 4