Το Apple Watch μπορεί να μετατραπεί σε χρήσιμο εργαλείο για την ανίχνευση των καρδιακών αρρυθμιών, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση εγκεφαλικού.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της εταιρείας Cardiogram και του Εργαστηρίου Υγείας του πανεπιστημίου της California στο San Francisco (UCSF), στην οποία βρέθηκε πως με τη χρήση αλγορίθμων νευρωνικών δικτύων, το wearable της Apple μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια 97% την ασυμπτωματική κολπική μαρμαρυγή.

 

Η ασυμπτωματική κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα, εκτιμάται πως αποτελεί την αιτία για το 25% των εγκεφαλικών. Ωστόσο καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα, είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, και επομένως να ξεκινήσει ο ασθενής μία προληπτική φαρμακευτική θεραπεία, που θα μειώσει τον κίνδυνο.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 6.158 χρήστες της εφαρμογής της Cardiogram, η οποία μέσω του Apple Watch καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς. Από τις μετρήσεις 200 χρηστών, που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, μπόρεσαν να “εκπαιδεύσουν” τους αλγόριθμους στο να διακρίνουν τις αρρυθμίες από τον φυσιολογικό σφυγμό.

 

Στη συνέχεια, δοκίμασαν το σύστημα σε 51 διαγνωσμένους ασθενείς, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν προληπτική θεραπεία. Σε όλους τους ασθενείς, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις με το Apple Watch και έναν ηλεκτροκαρδιογράφο 12 απαγωγών (με το οποίο πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα), τόσο πριν την έναρξη της θεραπείας όσο και μετά. Από αυτές τις μετρήσεις, υπολογίσθηκε πως το wearable είχε 97% ακρίβεια και 98% ευαισθησία.

 

Σύμφωνα με την ομάδα, η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για μία σημαντική ιατρική εφαρμογή, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που οι αλγόριθμοι μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

 

Link.png Site: Engadget