Τον Ιούνιο στο συνέδριο WWDC αναμένεται να μάθουμε τι μας επιφυλάσσει η Apple στις επόμενες εκδόσεις του iOS και του macOS, με τις πληροφορίες όμως της ιστοσελίδας 9to5mac να μας δίνουν από τώρα μια ιδέα τουλάχιστον για τη Mobile πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας. 

Το iOS 13 θα παρουσιαστεί κατά την προγραμματισμένη παρουσίαση στις 3 Ιουνίου, και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της αναμένεται να είναι το "Dark Mode" σχεδόν σε όλα τα μενού του λειτουργικού. Όπως και στο macOS, το dark mode του iOS θα διακρίνεται για το μαύρο background στα μενού και την υψηλή αντίθεση που θα προσφέρει, κάνοντας τη χρήση του iPhone και του iPad πιο εύκολη το βράδυ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. 

Ειδικότερα για το iPad, οι αλλαγές επεκτείνονται και στη λειτουργία του multitasking η οποία θα επιτρέπει το άνοιγμα πολλαπλών παραθύρων, με καθένα από αυτά να μπορεί να μετακινηθεί οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας και με την όλη διαδικασία να μοιάζει πολύ με το ανοιχτό λογισμικό Panelkit.

spacer.png

Η Apple δείχνει έτοιμη να ενσωματώσει μια νέα λειτουργία Undo που για την ώρα σε συσκευές iOS απαιτεί από τον χρήστη να κουνήσει τη συσκευή του προκειμένου να ενεργοποιηθεί. Στο iOS 13 το Undo θα κάνει την εμφάνισή του ως χειρονομία (gesture) με το πάτημα τριών δακτύλων πάνω στο πληκτρολόγιο και κίνηση αριστερά ή δεξιά ανάλογα αν ο χρήστης επιθυμεί να ενεργοποιήσει το undo ή το redo αντίστοιχα. 

Ο Safari στο iPad θα φέρνει αυτόματα την desktop έκδοση μιας ιστοσελίδας όταν κριθεί απαραίτητο, δίνοντας τέλος σε ένα κοινό πρόβλημα όπου ιστοσελίδες φόρτωναν την iPhone έκδοση τους ακόμα και αν έτρεχαν στη μεγαλύτερη οθόνη του iPad. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το YouTube το οποίο αναγκάζει τους χρήστες να επιλέγουν το πλήκτρο "Request Desktop Site".

Το Mail App θα γίνει εξυπνότερο στο iOS 13 έχοντας τη δυνατότητα αυτόματης οργάνωσης των email σε σχετικές θεματικές κατηγορίες (πχ marketing, ταξίδια, αγορές κ.α) ενώ οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν τα μηνύματά τους σε ένα κατάλογο προκειμένου να «τα διαβάσουν αργότερα», κάτι που γίνεται με τρίτες εφαρμογές.

Σε υπόλοιπες αλλαγές που αναφέρονται στο άρθρο περιλαμβάνεται μια νέα ένδειξη για την αυξομείωση του ήχου η οποία θα είναι λιγότερο επιθετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 12 χρόνια και η οποία δεν επιτρέπει στον χρήστη να κάνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Η έμφαση στην παραγωγικότητα θα συνεχιστεί με νέα gestures που θα επιτρέπουν την επιλογή πολλαπλών αντικειμένων στα table και collection μενού όπου ο χρήστης πολλές φορές είναι αντιμέτωπος με πολλά δεδομένα. Έτσι τώρα θα μπορεί να σύρει τα δάκτυλα του σε μια οθόνη με πολλαπλά αντικείμενα (πχ φωτογραφίες) προκειμένου να τα επιλέξει γρήγορα, κάτι παρόμοιο με το click & drago του macOS.

9to5mac

  • Like 5