Με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις, η Apple ενεργοποίησε σήμερα την τελική έκδοση του macOS Big Sur.

Με αριθμό έκδοσης 11.00, το macOS Big Sur φέρνει σημαντικές αλλαγές αφού μεταξύ άλλων είναι συμβατό και για τα νέα Mac συστήματα που μόλις ανακοίνωσε η Apple και τα οποία ενσωματώνουν τον επεξεργαστή M1, βασισμένο στην αρχιτεκτονική ARM. Ο ανανεωμένος του σχεδιασμός διακρίνεται για τα κοινά στοιχεία που διαθέτει με το iOS όπως το νέο Control Center όπου οι σημαντικότερες ενέργειες ελέγχου του υπολογιστή (φωτεινότητα, ήχος, bluetooth κ.α) βρίσκονται ένα πάτημα μακρυά. Το Notification Center διαθέτει και αυτό με τη σειρά του widgets τύπου iOS, διαθέσιμα σε διαφορετικά μεγέθη ενώ οι ειδοποιήσεις που προέρχονται από την ίδια την εφαρμογή ομαδοποιούνται για λιγότερο «θόρυβο» και πιο εύκολη πλοήγηση.

macosbigsurcontrolcenter.jpg.336c2e3a97e69de194b6ea5c91d80668.jpg

Σύμφωνα με την Apple, ο Safari browser είναι πιο γρήγορος καταναλώνοντας λιγότερη μπαταρία στους φορητούς υπολογιστές, ενώ η Apple έχει προσθέσει αρχική σελίδα την οποία ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες του. Σε αυτή μπορεί να εισάγει τις αγαπημένες του ιστοσελίδες για άμεση πρόσβαση αλλά και προσαρμοσμένο wallpaper, iCloud Tabs κ.α. Τα tabs διαθέτουν νέο σχεδιασμό με δυνατότητα προεπισκόπησης της ιστοσελίδας ενώ υπάρχει και λειτουργία αυτόματης μετάφρασης μιας ιστοσελίδας. 

Το YouTube υποστηρίζει πλέον 4K video playback για αναπαραγωγή περιεχομένου που γίνεται μέσα από το Safari ενώ η Apple προσέθεσε μια νέα αναφορά ιδιωτικότητας προκειμένου να ενημερώνει τους χρήστες ποιους trackers απομονώνει ο browser της κατά την επίσκεψη σε μια ιστοσελίδα. Η λειτουργία αυτή είναι ήδη ενεργοποιημένη από την κυκλοφορία του Safari 14 για χρήστες που τρέχουν είτε το macOS Catalina ή το macOS Mojave.

21513213_bigsur.jpg.9115882ff29cde1a8aec2d6b7b56c22a.jpg

Σε υπόλοιπες προσθήκες ξεχωρίζουν αυτές στο Messages το οποίο μοιάζει όλο και περισσότερο με την έκδοση για iOS, έχοντας τη δυνατότητα για «καρφίτσωμα» σημαντικών συζητήσεων στην κορυφή, inline απαντήσεις αλλά και ανανεωνένη λειτουργία αναζήτησης για πολύ πιο εύκολο εντοπισμό φωτογραφιών, συνδέσων, και συζητήσεων μέσα από την εφαρμογή. Στην εφαρμογή των Photos υπάρχουν καλύτερα εργαλεία επεξεργασίας, ενώ και η λειτουργία παρακολούθησης κατανάλωσης μπαταρίας παρέχει στο χρήστη περισσότερες πληροφορίες για το σύστημά του. 

Όπως γνωρίζουμε από το καλοκαίρι και το συνέδριο WWDC, το macOS Big Sur είναι συμβατό με τα παρακάτω συστήματα της Apple

  • MacBook 2015 και νεότερα μοντέλα
  • MacBook Air 2013 και νεότερα μοντέλα
  • MacBook Pro 2013 και νεότερα μοντέλα
  • Mac mini 2014 και νεότερα μοντέλα
  • iMac 2014 και νεότερα μοντέλα
  • iMac Pro 2017 και νεότερα μοντέλα
  • Mac Pro 2013 και νεότερα μοντέλα
  • Like 7
  • Thanks 2