Παραδοσιακά όπως γίνεται σε κάθε συνέδριο WWDC, η Apple ανακοίνωσε την επόμενη μεγάλη έκδοση του macOS 11.0 η οποία έχει την ονομασία Big Sur.

Μάλιστα σύμφωνα με την εταιρεία η νέα έκδοση φέρνει τη μεγαλύτερη αλλαγή στο σχεδιασμό του desktop λειτουργικού συστήματος από την εποχή του macOS 11.0 σύμφωνα με την εταιρεία, υιοθετώντας κάποια στοιχεία του iOS. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα ανανεωμένο Dock αλλά και η παρουσία Control Center με δυνατότητα ορισμού της έντασης της φωτεινότητας, του ήχου κ.α. Ακόμα το νέο macOS διαθέτει παρόμοιο κέντρο ειδοποιήσεων με αυτό της Mobile πλατφόρμας της, με συγχώνευση ειδοποιήσεων ανάλογα την εφαρμογή, σε ένα περιβάλλον που διακρίνεται για τις διαφάνειές του.

Screenshot-2020-06-22-at-19_12.2.jpg.5d7e2cdc97cc9aba0a0ee1be07b0737c.jpg

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ορατό από την πρώτη στιγμή στις νέες εκδόσεις των εγγενών εφαρμογών του macOS Big Sur όπως το Mail, Photos, Notes και iWork ενώ ο χρήστης θα μπορεί να απαντά σε μηνύματά από το Messages, απευθείας από το Notification Center. Βελτιώσεις υπάρχουν ακόμα στην εφαρμογή των χαρτών αλλά και στην εφαρμογή των φωτογραφιών με νέο περιβάλλον διαχείρισης.

Στις εφαρμογές που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι ο Safari browser, με την Apple να δηλώνει ότι είναι κατά 50% ταχύτερη του Chrome τουλάχιστον στο φόρτωμα της Javascript ενώ μπορεί να εμφανίσει στην οθόνη περισσότερες καρτέλες (tabs). Διαθέτει ακόμα νέα αρχική οθόνη την οποία ο χρήστης μπορεί να φέρει στα μέτρα του με βάση τις αγαπημένες του ιστοσελίδες αλλά και μια αυτόματη λειτουργία μετάφρασης που υποστηρίζει 7 γλώσσες, όχι όμως τα ελληνικά.

Μεγάλη σημασία έδωσε η εταιρεία όπως πάντα και στην ιδιωτικότητα του χρήστη, ο οποίος θα ενημερώνεται πριν την εγκατάσταση μιας εφαρμογής από το App Store, ποια δεδομένα αυτή μπορεί να συλλέξει αλλά και αν η εταιρεία πίσω από τη δημιουργία της τα μοιράζεται με άλλους. Σε ότι αφορά τους προγραμματιστές, αυτοί θα μπορούν να δημιουργήσουν τις εφαρμογές τους πλέον με τη νέα έκδοση του SwiftUI για μεγαλύτερη συμβατότητα των εφαρμογών τους και με τις mobile πλατφόρμες της εταιρείας, ειδικά μετά τα μεγάλα νέα που επιφύλαξε σήμερα η εταιρεία.

To macOS 10.16 Big Sur θα είναι συμβατό με τα παρακάτω συστήματα της Apple

  • MacBook 2015 και νεότερα μοντέλα
  • MacBook Air 2013 και νεότερα μοντέλα
  • MacBook Pro 2013 και νεότερα μοντέλα
  • Mac mini 2014 και νεότερα μοντέλα
  • iMac 2014 και νεότερα μοντέλα
  • iMac Pro 2017 και νεότερα μοντέλα
  • Mac Pro 2013 και νεότερα μοντέλα
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Sad 1