Ο Steve Jobs παρουσίασε το iPhone τον Ιανουάριο του 2007 το οποίο διέθετε πλαστική οθόνη 3,5 ιντσών όπως και στα iPod, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν το θυμούνται αφού το τηλέφωνό που τελικά έφτασε τον Ιούνιο στα ράφια των καταστημάτων, διέθετε οθόνη από γυαλί.

Η αλλαγή από πλαστικό σε γυαλί εμφανίστηκε ως μία απλή σημείωση σε ένα δελτίο τύπου της Apple 11 μέρες πριν την κυκλοφορία του iPhone. Το τι συνέβη τους πέντε αυτούς μήνες από την ανακοίνωση μέχρι την κυκλοφορία παρέμενε ένα μυστήριο, μέχρι σήμερα. Την ιστορία εξιστόρησε ο Jeff Williams, Chief Operating Officer της Apple, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος και για τον σχεδιασμό software και hardware της εταιρείας αργότερα μέσα στη χρονιά όταν και θα αποχωρήσει ο Jony Ive.

Σύμφωνα με τον Williams, την επόμενη μέρα που ο Jobs κράτησε το πλαστικό iPhone στη σκηνή, παραπονέθηκε στον ίδιο για την εμφάνιση γρατσουνιών στην οθόνη οι  οποίες δημιουργήθηκαν όσο είχε τη συσκευή στην τσέπη του. «Χρειαζόμαστε γυαλί» είπε ο Jobs στον Williams ο οποίος απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. «Όχι δεν καταλαβαίνεις» ανταπάντησε ο Jobs «..πρέπει να έχει γυαλί. Δεν ξέρω πώς θα το κάνετε όμως όταν το iPhone κυκλοφορήσει τον Ιούνιο πρέπει να έχει γυαλί.»

Δύο μέρες αργότερα ο Williams είχε μία κλήση από τον CEO της Corning, Wendell Weeks. «Το αφεντικό σου με κάλεσε και μου είπε ότι το γυαλί μου είναι χάλια» είπε αυτός σύμφωνα με τον Williams. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο ίδιος πρότεινε μία νέα τεχνολογία η οποία βρισκόταν στα γραφεία έρευνας και ανάπτυξης της Corning. Οι ομάδες της Apple και της Corning ξεκίνησαν μία τεράστια προσπάθεια προκειμένου να κάνουν το γυαλί αυτό να δουλεύει με το iPhone και έτσι η πρώτη γενιά του iPhone κυκλοφόρησε με αυτό που γνωρίζουμε ως σήμερα ως Gorilla Glass.

Η όλη ανάπτυξη του γυαλιού πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της Corning στο Kentucky, στο ίδιο μέρος όπου η Apple ανακοίνωσε επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τα σχέδια της Corning για την ανάπτυξη εύκαμπτου γυαλιού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε αναδιπλούμενες οθόνες. Oι φήμες αναφέρουν ότι η Apple εργάζεται πάνω σε μία τέτοια συσκευή με αναδιπλούμενη οθόνη η οποία μπορεί να κυκλοφορήσει ακόμα και μέσα στο 2020.

Αρκετοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον σχεδιασμό των μελλοντικών προϊόντων της Apple μετά και την αποχώρηση του υπεύθυνου σχεδιασμού της εταιρείας τα τελευταία 27 χρόνια. Ιστορίες έκαναν την εμφάνισή τους μέσω των οποίων ο Jony Ive φαινόταν να είναι απογοητευμένος από τον CEO της Apple, Tim Cook, για την έλλειψη ενδιαφέροντος για το κομμάτι του σχεδιασμού κατά την διάρκεια ανάπτυξης ενός προϊόντος. Παράλληλα μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερες πληροφορίες ότι ο Williams παρά τον τίτλο του, είχε ενεργό συμμετοχή στην ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος. Αυτός άλλωστε ήταν ο επικεφαλής ανάπτυξης του Apple Watch σε στενή συνεργασία με την ομάδα σχεδιασμού.

Ο ρόλος του Williams στο να κυκλοφορήσει το iPhone με γυάλινη οθόνη βοήθησε το κλασσικό αυτό gadget να διαμορφώσει την εμφάνισή του και να αποτελεί κίνηση ορόσημο για σχεδόν όλα τα smartphone που κυκλοφορούν στην αγορά.

  • Like 5