Από ότι φαίνεται, τα πρώτα αποτελέσματα για την απόδοση του Macbook Pro 16 ιντσών με τον επεξεργαστή M3 Pro έκαναν την εμφάνιση τους στη βάση δεδομένων του γνωστού benchmark Geekbench 6.

Με μία πρώτη «ανάγνωση» δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την αισιοδοξία του τμήματος μάρκετινγκ της Apple όταν δήλωνε ότι οι νέοι MacBook Pro είναι «τρομακτικά γρήγοροι». Με βάση τους ισχυρισμούς της εταιρείας αλλά και την επιτυχία των προηγούμενων σειρών M1 και Μ2 (κυρίως της σειράς M1), οι προσδοκίες για τους ολοκαίνουριους επεξεργαστές της ήταν υψηλές αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μία περισσότερο «προσγειωμένη πραγματικότητα».

 

Στη δοκιμή μονού πυρήνα, το M3 Pro σημείωσε βαθμολογία 3.035 ενώ στη δοκιμή πολλαπλών πυρήνων έλαβε βαθμολογία 15.173. Για λόγους σύγκριση, η ιστοσελίδα Hot Hardware δοκίμασε να τρέξει το Geekbench 6 σε ένα MacBook Pro 16 ιντσών με το M2 Pro για να λάβει βαθμολογία 2.667 και 14.410 στις δοκιμές ενός και πολλαπλών πυρήνων αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής M3 Pro είναι 14% ταχύτερος στη δοκιμή single-core και περίπου 5% ταχύτερος στη δοκιμή multi-core. Στην περίπτωση του M2 Pro, η απόδοση πολλαπλών πυρήνων παρουσιάστηκε ενισχυμένη κατά 38% σε σχέση με το M1 Pro στο ίδιο benchmark. Αν και αρκετοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απόδοση του M3 Pro… απογοητευτική εντούτοις πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα πράγματα προτού βγουν τελικά συμπεράσματα. Δεν πρέπει να αγνοηθεί η απόδοση single-core για παράδειγμα του M3 Pro. Την ώρα που ο επεξεργαστής M2 Pro παρουσίασε βελτιωμένη απόδοση μονού πυρήνα της τάξης του 12% σε σχέση με τον επεξεργαστή M1 Pro στο Geekbench 6, ο επεξεργαστής M3 Pro παρουσιάζει ενισχυμένη απόδοση κατά 15% σε σχέση με τον M2 Pro. Αυτή η βελτίωση της τάξης του 15% μπορεί να χαρακτηριστεί και εντυπωσιακή αν κοιτάξουμε την ευρύτερη εικόνα της βιομηχανίας των ημιαγωγών. Για παράδειγμα, ο επεξεργαστής Ryzen 7 7840U της AMD είναι μόλις 6% ταχύτερος από τον Ryzen 7 6800U όσον αφορά την απόδοση single-core (όταν και οι δύο έχουν το ίδιο TDP), και αυτό είναι σημαντικά μικρότερη αύξηση στην απόδοση από γενιά σε γενιά σε σύγκριση με τους επεξεργαστές της Apple.

Apple-M3-1-news.webp

Όπως και να έχει, το παραπάνω δεν αλλάζει το γεγονός ότι η απόδοση του M3 Pro είναι χαμηλότερη των προσδοκιών στη δοκιμή πολλαπλών πυρήνων. Ο M3 Pro εξακολουθεί να διαθέτει 12 πυρήνες όπως και ο επεξεργαστής M2 Pro ωστόσο ανταλλάσσει δύο πυρήνες υψηλής απόδοσης με πυρήνες υψηλότερης ενεργειακής αποδοτικότητας, γεγονός που πιθανώς περιορίζει τα κέρδη στην απόδοση (αν και αυτό πιθανότατα σημαίνει καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα και χαμηλότερη ενδεχομένως κατανάλωση). Επιπλέον, η κατασκευαστική μέθοδος 3nm της TSMC δεν φαίνεται να ενισχύει τόσο τις επιδόσεις ή την ενεργειακή αποδοτικότητα στον βαθμό που έκανε η μέθοδος 5nm σε σχέση με την προκάτοχό της.

Αν η Apple δεν ήταν τόσο… επιθετική στο μάρκετινγκ με τους ισχυρισμούς για «τρομακτικά γρήγορους» νέους φορητούς υπολογιστές MacBook Pro, το συγκεκριμένο άρθρο θα ήταν μάλλον περιττό. Κάτι ακόμα που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών χρειάζονται περίπου ενάμιση με δύο χρόνια για να παρουσιάσουν και να κυκλοφορήσουν νέα μοντέλα. Η Apple μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι χρειάζεται περίπου έναν χρόνο. Η φετινή κυκλοφορία της σειράς επεξεργαστών M3 είναι πάντως αξιοσημείωτη από μόνη της δεδομένου ότι το M2 Pro κυκλοφόρησε μόλις πριν από δέκα μήνες. Αν η Apple συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, τότε ένα κέρδος απόδοσης της τάξης του 10% από γενιά σε γενιά είναι πολύ σημαντικό, και αθροίζεται γρήγορα, έστω και αν δεν μοιάζει με την πρώτη ανάγνωση σημαντικό.

  • Like 4