Σίγουρα χαζεύοντας στα social media τις τελευταίες εβδομάδες θα έχεις παρατηρήσει φίλους και γνωστούς να ποστάρουν κάτι πολύχρωμα τετραγωνάκια παρέα με κάτι νούμερα.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποια μυστική διάλεκτο αλλά για ένα νέο, «καυτό» διαδικτυακό trend. Ο λόγος για το Wordle, ένα online παιχνίδι που τρέχει εδώ και χρόνια αλλά που έγινε viral -άγνωστο γιατί- προς το τέλος του 2021.

Εν αντιθέσει με άλλες «μόδες» που αναδεικνύονται κατά καιρούς στο internet, το Wordle είναι στην πραγματικότητα αρκετά έξυπνο. Ο στόχος του παίκτη είναι να βρει τη λέξη της ημέρας έχοντας όμως στη διάθεσή του έως και έξι προσπάθειες (φαντάσου το ως συνδυασμό της κλασσικής Κρεμάλας και του παιχνιδιού Mastermind). Φυσικά η λέξη που καλείσαι να βρεις είναι στα Αγγλικά, μολονότι πλέον υπάρχει πλέον και μια αρκετά καλή ελληνική έκδοση.

Για να παίξεις το πρωτότυπο Wordle (το… ορθόδοξο σαν να λέμε), απλά πας σε αυτή τη σελίδα. Οι κανόνες του είναι πολύ απλοί.

  • Γράφεις μία οποιαδήποτε λέξη με πέντε γράμματα και πατάς Enter.
  • Αν ένα γράμμα βγει πράσινο, τότε το έχεις τοποθετήσει στη σωστή σειρά.
  • Αν ένα γράμμα βγει κίτρινο, τότε ναι μεν βρίσκεται στη λέξη που ψάχνεις αλλά όχι στη θέση που το έχεις τοποθετήσει.
  • Αν ένα γράμμα βγει γκρι, τότε δε βρίσκεται στη λέξη της ημέρας.

Όσο απλό κι αν φαίνεται με μια πρώτη ματιά το Wordle, είναι αρκετά σύνθετο ενώ απαιτεί και κάμποση σκέψη. Το ζητούμενο δεν είναι να βρεις απλά τη λέξη της ημέρας αλλά να το κάνεις και με όσο το δυνατόν λιγότερες προσπάθειες. Κερασάκι στην τούρτα είναι ότι μπορείτε να παίξετε μόνο μία φορά την ημέρα.

wordle.jpg.b3f53ea367f1fa98393ec11d13ef21f7.jpg

Ο δημιουργός του παιχνιδιού Josh Wardle, δημοσίευσε το παιχνίδι του στο web εντελώς δωρεάν χωρίς να προχωρήσει σε κάποια κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων έστω του ονόματος του παιχνιδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται καθημερινά εκατοντάδες αντιγραφές, μια κατάσταση που μας θυμίζει ένα άλλο παιχνίδι που έγινε viral, το Flappy Bird. Ενδεικτικό είναι ότι στο Play Store της Google και το App Store της Apple υπήρξαν αρκετές εφαρμογές -κλώνοι- που όχι μόνο διέθεταν το ίδιο γραφικό περιβάλλον με τη web έκδοση, αλλά στην ονομασία τους περιείχαν και τη λέξη Wordle. Φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία των κλώνων του Wordle περιέχουν διαφημίσεις ή παρέχουν την εφαρμογή επί πληρωμή μετά από μια μικρή δοκιμαστική περίοδο. Τις τελευταίες μέρες, η Apple προχώρησε στην αφαίρεσή τους ενώ μια πρόσφατη αναζήτηση στο Play Store φανερώνει σχετικά αποτελέσματα. 

Παράλληλα, η τεράστια επιτυχία του παιχνιδιού έχει αποτελέσει «έμπνευση» για τη δημιουργία παρόμοιων παιχνιδιών με ελαφρώς διαφορετικό θέμα. Για παράδειγμα στο Sweardle μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο υβρεολόγιο ως πιθανή λέξη ενώ στο Letterle καλείστε να βρείτε το κρυμμένο γράμμα. Τέλος στο Hello Wordl μπορείτε να παίξετε όσες φορές θέλετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλάζοντας τον αριθμό των γραμμάτων που αποτελούν τη λέξη που ψάχνετε.

  • Like 4