Ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών και στην επιτυχία της Nintendo

Δυσάρεστα νέα έρχονται από τον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, καθώς ο Masayuki Uemura, σχεδιαστής των NES και SNES, απεβίωσε 6 Δεκεμβρίου στην ηλικία των 78 ετών. Ο Uemura ξεκίνησε να εργάζεται στη Sharp όπου και πουλούσε αισθητήρες φωτός και ηλιακά πάνελ, αλλά η πορεία του στη Nintendo και η επιρροή του ήταν αυτό που έσωσε τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών μετά το crash του 1983.

Η πρώτη του επαφή με τη Nintendo προέκυψε όταν ο Gunpei Yokoi ζήτησε από τη Sharp ηλιακά πάνελ για τη παραγωγή light gun. Ο ίδιος έγινε μέλος της Nintendo το 1971, με την εταιρεία να διαθέτει το Duck Hunt μαζί με τα γνωστά light gun όπλα. Ο τότε πρόεδρος της εταιρείας, Hiroshi Yamauchi, έκανε τον Uemura υπεύθυνο του R&D2 τμήματος που είναι υπεύθυνο για hardware (και κονσόλες) και το 1981, του ζητήθηκε να κατασκευάσει μια οικιακή κονσόλα που θα έπαιζε τα arcade παιχνίδια στην τηλεόραση. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν το Famicom, γνωστό και ως NES εκτός της Ιαπωνίας.

Όπως ξέρουμε, η επιτυχία των Famicom και NES ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον χώρο, αγγίζοντας τα 62 εκατομμύρια σε πωλήσεις και ανανεώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού στις οικιακές κονσόλες. Ο Uemura ανέλαβε και την ανάπτυξη του Super Famicom, που με την παγκόσμια διάθεση ως SNES έθεσε τις βάσεις της Nintendo στον χώρο του gaming. Επιπλέον ήταν παραγωγός και σε κάποια παιχνίδια του NES, το Ice Climber και τρεις αθλητικούς τίτλους.

Παρόλο που αποχώρησε από τη Nintendo το 2004, συνέχισε ως σύμβουλος της εταιρείας και παρέδωσε μαθήματα ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ritsumeikan. Η επιρροή του στο χώρο ήταν καθοριστική, καθώς η επιτυχία του βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη της Ιαπωνικής βιομηχανίας τεχνολογίας και έκανε τη Nintendo κολοσσό στον χώρο των ηλεκτρονικών.

  • Like 1
  • Sad 35