«Ανεπαρκή σε πολλά επίπεδα» χαρακτήρισε η Sony την προσφορά της Microsoft για την διατήρηση του γνωστού και εξαιρετικά δημοφιλούς franchise «Call of Duty».

Αν και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Microsoft Gaming, Phil Spencer την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge ότι η Microsoft έχει δεσμευτεί στη Sony για τη διατήρηση του Call of Duty στο PlayStation και μάλιστα για «αρκετά χρόνια» μετά τη λήξη της υπάρχουσας συμφωνία της Activision Blizzard με τη Sony, η Ιαπωνική εταιρεία δεν φαίνεται να έχει πειστεί.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η Microsoft βρίσκεται περίπου στα μισά της προσπάθειας της να πείσει τις ρυθμιστικές αρχές ότι η εξαγορά της Activision Blizzard έναντι $68,7 δισεκατομμυρίων δεν βλάπτει τον ανταγωνισμό. «Η προσφορά της Microsoft είναι να παραμείνει το Call of Duty στο PlayStation μόνο για τρία χρόνια μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας μεταξύ της Activision Blizzard και της Sony» δήλωσε ο επικεφαλής του PlayStation, Jim Ryan σε μία δήλωση του στην ιστοσελίδα Games Industry.biz. «Μετά από σχεδόν 20 χρόνια ύπαρξης του Call of Duty στο PlayStation, η πρότασή τους ήταν ανεπαρκής σε πολλά επίπεδα καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο που θα έχει στους παίκτες μας. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε ότι οι παίκτες του PlayStation θα συνεχίσουν να έχουν την υψηλότερη ποιότητα εμπειρίας Call of Duty και η πρόταση της Microsoft υπονομεύει αυτή τη δέσμευση».

Η δήλωση του Jim Ryan καθιστά σαφές ότι το «αρκετά χρόνια ακόμη» είναι στην πραγματικότητα τρία χρόνια μετά τη λήξη της συμφωνίας της Sony με την Activision Blizzard. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η Microsoft είχε δεσμευτεί να διαθέσει το Call of Duty στο PlayStation «για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον» υποδηλώνοντας ότι η διαφημιστική συμφωνία της Sony και της Activision Blizzard για το franchise θα μπορούσε να λήξει το 2024. Και αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι μετά το 2027, η ύπαρξη του Call of Duty στο PlayStation δεν είναι εγγυημένη.  

«Δεν είχα σκοπό να σχολιάσω αυτό που νόμιζα ότι ήταν μία ιδιωτική επιχειρηματική συζήτηση, αλλά νιώθω την ανάγκη να ξεκαθαρίσω τι έχει ειπωθεί επειδή ο Phil Spencer έκανε δημοσίως δηλώσεις» συνεχίζει ο Jim Ryan στη δήλωση του στο Games Industry.biz. Ο Phil Spencer εντωμεταξύ είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα The Verge ότι η προσφορά της Microsoft «ξεπερνά πολύ τις τυπικές συμφωνίες της βιομηχανίας των παιχνιδιών» αλλά σαφώς δεν αρκεί για να καθησυχάσει τη Sony σχετικά με το μέλλον του franchise στο PlayStation.

Οι δικηγόροι και νομικοί εκπρόσωποι των Sony και Microsoft διαφωνούν για τη σημασία του Call of Duty σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο για την Οικονομική Άμυνα της Βραζιλίας (CADE) που αποτελεί την εθνική ρυθμιστική αρχή. Το franchise φαίνεται πως αποτελεί τεράστια υπόθεση και για τις δύο εταιρείες. Η Sony ισχυρίζεται ότι θα ήταν δύσκολο για άλλες εταιρείες και developers να δημιουργήσουν ένα franchise που θα ανταγωνίζεται το Call of Duty της Activision Blizzard καθώς όπως λέει είναι ένα παιχνίδι που «από μόνο του είναι μία κατηγορία». Η Microsoft από την άλλη υποστηρίζει ότι δεν είναι τόσο σημαντικό όσο υποστηρίζει η αντίπαλός της. Και από ότι φαίνεται, η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η Microsoft ενδέχεται να χρειαστεί να προσφέρει περισσότερες εγγυήσεις για το μέλλον του Call of Duty στο PlayStation, ειδικά τώρα που οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμφωνία των $68,7 δισεκατομμυρίων. Μάλιστα, η αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) κινήθηκε για να διερευνήσει ακόμα πιο στενά τη συμφωνία της Microsoft με την Activision Blizzard την περασμένη εβδομάδα προχωρώντας στη Φάση 2 της έρευνας της.