Το πρόστιμο ανέρχεται σε 7,8 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τις Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media και Zenimax

Δύο χρόνια μετά τις κατηγορίες ενάντια μεγάλων εταιρειών της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο στις Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media και Zenimax για γεωγραφικούς περιορισμούς που ισχύουν για τίτλους τους. Συγκεκριμένα, υπήρχαν παιχνίδια στο Steam που δεν ήταν διαθέσιμα σε κάποιες χώρες της ΕΕ, κίνηση που παραβιάζει τους όρους ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 7,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015 υπήρχαν πολλαπλές συμφωνίες γεωγραφικών περιορισμών μεταξύ Valve και των προαναφερθέντων εκδοτών. Οι εκδότες δέχθηκαν μείωση στο πρόστιμο τουλάχιστον κατά 10% λόγω συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, αλλά η Valve θα πληρώσει όλο το ποσό (πάνω από 1,6 εκ. €).

Ο γεωγραφικός περιορισμός ουσιαστικά εμπόδιζε κατοίκους μίας χώρας να αγοράζουν τίτλους του Steam φθηνότερα, κάτι που θα μείωνε τα κέρδη των εταιριών. Αν και τα πρόστιμα είναι σχετικά μικρά για το μέγεθος των εταιριών, η ΕΕ προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πως δεν θα ανεχθεί εταιρείες (οποιασδήποτε κατηγορίας) να περιορίζει σκόπιμα την πρόσβαση των προϊόντων της στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Μπορεί να ακούγεται ως μια θετική κίνηση για τους καταναλωτές, αλλά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τιμών σε άλλες χώρες για να υπάρχει ισορροπία στην αγορά.

Ακολουθεί συνοπτικά η δήλωση της Valve:

Κατά την έρευνα 7 ετών, η Valve συνεργάστηκε εκτεταμένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχοντας πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία όταν ζητήθηκαν. Παρόλα αυτά, η Valve αρνήθηκε να συμφωνήσει πως παραβίασε τις νομοθεσίες, όπως απαίτησε η ΕΕ. Η Valve διαφωνεί με τα ευρήματα της Επιτροπής και το πρόστιμο επιβλήθηκε.

Οι κατηγορίες της Επιτροπής δεν έχουν να κάνουν με τις πωλήσεις παιχνιδιών στο Steam. Αντ' αυτού κατηγορούν τη Valve πως επέτρεψε τον γεωγραφικό αποκλεισμό παρέχοντας κλειδιά ενεργοποίησης - μετά την αίτηση των εκδοτών - που είναι κλειδωμένα σε συγκεκριμένες περιοχές εντός της ΕΕ. Ο γεωγραφικός περιορισμός αφορά μόλις ένα μικρό ποσοστό τίτλων. Περίπου μόλις το 3% όλων των διαθέσιμων τίτλων στο Steam (και κανένα από τα παιχνίδια της Valve) ανήκουν στην κατηγορία που προβληματίζει την ΕΕ.

Η Valve διαφωνεί με την έκταση ευθύνης στην πλατφόρμα διανομής (Steam) σε τέτοιες περιπτώσεις, παρόλα αυτά όμως και λόγω των ανησυχιών της ΕΕ, απενεργοποιήθηκε ο γεωγραφικός περιορισμός εντός της ΕΕ από το 2015, εκτός κι αν έπρεπε να ξεχωρίζονται οι εκδόσεις τίτλων λόγω νομικών θεσμών (όπως στη Γερμανία). Ο τερματισμός των γεωγραφικών περιορισμών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση τιμών από τους εκδότες, σε περιοχές που προσέφεραν χαμηλότερες τιμές. Δεν υπάρχουν έξοδα αποστολής κλειδιού από χώρα σε χώρα και το κλειδί είναι το μόνο που χρειάζεται ένας χρήστης για να παίξει το παιχνίδι.

  • Like 1