Η Google ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας βελτιστοποιημένης έκδοσης του Chrome browser για συσκευές Windows με επεξεργαστές Arm, σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής τσιπ Qualcomm.

Η επίσημη κυκλοφορία έρχεται δύο μήνες μετά τον εντοπισμό μιας πρώιμης έκδοσης του προγράμματος περιήγησης στο κανάλι Canary του Chrome, με την Qualcomm να επιβεβαιώνει ότι η κυκλοφορία της τελικής έκδοσης ξεκινά από αυτή την εβδομάδα.

Για τους χρήστες του Chrome με υπολογιστές Windows που τροφοδοτούνται από επεξεργαστές Arm, η νέα έκδοση αποτελεί σημαντική εξέλιξη αφού πλέον έχουν πρόσβαση σε ένα πολύ ταχύτερο εγγενές browser, σε αντίθεση με την προηγουμένως διαθέσιμη έκδοση x64 του Chrome, η οποία έπρεπε να εκτελείται σε κατάσταση προσομοίωσης, με αποτέλεσμα μειωμένες επιδόσεις. Πριν από αυτή την κυκλοφορία, οι χρήστες Arm μπορούσαν να στηριχτούν στον Edge browser της Microsoft, το οποίο ήταν ήδη διαθέσιμο για συσκευές Windows on Arm.

Η ανακοίνωση προηγείται της κυκλοφορίας των πιο πρόσφατων επεξεργαστών Arm της Qualcomm για Windows, γνωστών ως Snapdragon X Elite. Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές αναμένεται να κυκλοφορήσουν αυτό το καλοκαίρι με υψηλές προσδοκίες για την απόδοσή τους με βάση και τα πρώτα benchmarks που έχει δημοσιοποίησει η Qualcomm. Παρόλο που η βελτιστοποιημένη για Arm έκδοση του Chrome της Google θα λειτουργεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή Windows με επεξεργαστή Arm, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή του επεξεργαστή, η Qualcomm είναι επί του παρόντος ο μοναδικός κατασκευαστής σχετικών επεξεργαστών, με τις πληροφορίες να φέρουν την AMD και την Nvidia στο παιχνίδι από τον επόμενο χρόνο.

Ο Hiroshi Lockheimer, εκπρόσωπος της Google, δήλωσε: "Έχουμε σχεδιάσει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome για να είναι γρήγορο, ασφαλές και εύκολο στη χρήση τόσο σε desktop υπολογιστές όσο και σε φορητές συσκευές. Η στενή συνεργασία μας με την Qualcomm θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι οι χρήστες του Chrome θα έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο σε υπάρχοντες υπολογιστές συμβατούς με Arm".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Google κυκλοφορεί μια βελτιστοποιημένη για Arm έκδοση του Chrome. Το 2020, η εταιρεία κυκλοφόρησε μια εγγενή έκδοση του browser της για υπολογιστές Mac με επεξεργαστές Arm της Apple (Μ-Series). Επιπλέον, η Google υποστηρίζει εδώ και καιρό τους επεξεργαστές Arm για Chromebook στο ChromeOS. Ωστόσο, η κυκλοφορία μιας εγγενούς έκδοσης του δημοφιλέστερου προγράμματος περιήγησης στον κόσμο για Windows με υποστήριξη Arm θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, σε μια χρονιά που αναμένεται να δούμε παράληλα την προώθηση των AI PC.

  • Like 1
  • Haha 3