Το Google+ αποτέλεσε μια μαύρη σελίδα για την ιστορία της Google από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, αφού η δημοφιλία του κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας του Facebook που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Μετά τη δημοσιοποίηση ενός πολύ σημαντικού bug τον περασμένο Οκτώβριο το οποίο αφορούσε 500 χιλιάδες χρήστες της υπηρεσίας, η Google ανακοίνωσε ότι  θα τερμάτιζε την λειτουργία του Google+ τον Αύγουστο του 2019 για τους καταναλωτές. Όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού  η Google ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου σημαντικού προβλήματος ασφάλειας, το οποίο αυτή τη φορά αφορά 52,5 εκατομμύρια χρήστες.  Και πάλι ορισμένα από τα δεδομένα της συγκεκριμένης μερίδας χρηστών αυτή τη φορά ήταν διαθέσιμα σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεση τους,  φτάνει ο ενδιαφερόμενος να έκανε χρήση του Google+ api.

Η ανακάλυψη του νέου προβλήματος ασφαλείας, οδηγεί τη Google στην απενεργοποίηση της υπηρεσίας τέσσερις μήνες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, με το τέλος για το Google+ να έρχεται τον προσεχή Απρίλιο. Νωρίτερα και συγκεκριμένα τις επόμενες 90 ημέρες, η Google θα προχωρήσει στην απενεργοποίηση όλων των api της υπηρεσίας.

Το νέο bug, το οποίο ήταν σε ισχύ για 6 ημέρες στις αρχές Νοεμβρίου, έχει σχέση με το People API της υπηρεσίας. Έτσι όποια εφαρμογή ζητούσε την άδεια για την εμφάνιση πληροφοριών από το προφίλ του χρήστη όπως το όνομά του, το e-mail, το φύλο, τα γενέθλιά και την ηλικία του, είχε άμεση πρόσβαση σε αυτά ακόμα και αν ο χρήστης είχε επιλέξει τα στοιχεία να είναι ιδιωτικά. Το σενάριο γίνεται ακόμα χειρότερο από τη στιγμή που αυτές οι εφαρμογές είχαν επιπλέον πρόσβαση στις πληροφορίες ενός προφίλ, ακόμα και αν αυτές είχαν διαμοιραστεί ιδιωτικά από άλλους χρήστες.

Από την άλλη η Google χρυσώνει το χάπι αναφέροντας ότι δεν έχει αποδείξεις ότι προγραμματιστές συνειδητοποίησαν ότι είχαν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα - κάτι που μπορεί να οφείλεται και στην ελάχιστη χρήση της υπηρεσίας- , ή ότι χρησιμοποίησαν κακόβουλα τη δυνατότητα αυτή. Το bug ανακαλύφθηκε και διορθώθηκε σύμφωνα με την εταιρεία μεταξύ 7 και 13 Νοεμβρίου.

TechCrunch